Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton w170 S skąd taki rezonans ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dostałem dzis informacj eod Greltona i napisli mi że:
    Przedstawiona charakterystyka odpowiedzi częstotliwościowej ,nie może być podstawą reklamowania tego głośnika w naszej firmie , ale możemy zakupiony przez Pana głośnik przkazać do firmy VISATON celem sprawdzenia jego parametrów i ewentualnego uznania przez nią Pana reklamacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
      piku16: czemu ta impedancja taka poszarpana? szczerze powiedziawszy malo wiarygodnie wyglada ten twoj pomiar...
      Hmmm szczerze to juz tobie nie powiem ponieważ te pomiaary były chyba rok temu robione albo i jeszcze dalej... ale z tego co pamietam w jednym głosniku wymienałem kopułke przecziwpyłkową- ponieważ komuś sie spodobało i mi je wgniutł...(pewnie młodsze kuzynostawo), i stąd przypuszczam ze taki poszarpany wykres impedencji.

Zamieszczone przez Rfck
      PIKU a masz pomair nearfield ?
      Posiadałem kiedyś ale ostatnio miałem mały problem z kompem i dużo moich pomiarów i innych przydatnych ciekawostek poszło w niepamięc :roll:

Zamieszczone przez Rfck
      Dostałem dzis informacj eod Greltona i napisli mi że:
      Cytat

Przedstawiona charakterystyka odpowiedzi częstotliwościowej ,nie może być podstawą reklamowania tego głośnika w naszej firmie , ale możemy zakupiony przez Pana głośnik przkazać do firmy VISATON celem sprawdzenia jego parametrów i ewentualnego uznania przez nią Pana reklamacji.
      Tak myślałem ze nie uznają reklamacji, na postawie pomiaru który wykonałeś.

Skomentuj

T/S są dużo ciekawsze od moich dwóch sztuk, ja bym sprawdził czy nie ma za dużego rozrzutu między dwoma sztukami i nie kombinował, to w końcu bardzo stara i budżetowa seria, więc nie ma co oczekiwać rewelacji. Głośnik jak za tę kasę gra bardzo przyjemnie.

Skomentuj

Piku moj pomair jest jak najbardziej prawidłowy jednak nie spełnia norm DIN srin itd. oni też pewnie robią takie pomiary że można zapomnieć o jakiejkolwiek normie ;-)

mkul, kupowalem tesle za 40 zł i mierze parametry i? parametry się zgadzają prawie żę idealnie z producenta, po 2gie charka rowniez jest zbliżona do producenta, to wszystko w glosniku za 40 zł. VIsaton jest raczej lepszą marką niż poczciwa stara tesla i myslalem ze chociazby parametry bedą zblizone a są daleko od producenta, np. qts wyklucza juz z obudowy br a wszyscy je tak aplikują, kolejną rzeczą jest nieszczęsny rezonans, to ze glosnik jest budzetowym modelem to nie znaczy ze ma byc calkiem inny niz rzekomo zakładano.

Skomentuj

To z tym wykluczaniem br przez wysokie Qts to nie do końca prawda, sam całkiem świadomie aplikowałem swoje W170S z podobnym Qts do br, bo lepiej się tego słucha po prostu. A co do tesli to fakt, że TS i cha-ki są dokładnie takie jak producent podaje, ale co z tego skoro taki nietrzymający parametrów W170S gra pod każdym względem lepiej od prawie idendycznie wyglądającego ARN188. Zobacz na pomiary B200, TS też mają spory rozrzut, a głośnik kosztuje około 450zł i wiele osób twierdzi, że jest tego wart.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
              Piku moj pomair jest jak najbardziej prawidłowy jednak nie spełnia norm DIN srin itd. oni też pewnie robią takie pomiary że można zapomnieć o jakiejkolwiek normie
              Ja nie powiedziałem ze zły, ale bardzo chodziło mi o to ze nie uznaja tobie gwarancji na podstawie parametrów jakich dokonałeś ponieważ Grelton nie jest producentem tych głosników.

Zamieszczone przez mkul
              To z tym wykluczaniem br przez wysokie Qts to nie do końca prawda, sam całkiem świadomie aplikowałem swoje W170S z podobnym Qts do br, bo lepiej się tego słucha po prostu. A co do tesli to fakt, że TS i cha-ki są dokładnie takie jak producent podaje, ale co z tego skoro taki nietrzymający parametrów W170S gra pod każdym względem lepiej od prawie idendycznie wyglądającego ARN188. Zobacz na pomiary B200, TS też mają spory rozrzut, a głośnik kosztuje około 450zł i wiele osób twierdzi, że jest tego wart.
              Dokładnie zgadzam sie z tym co napisałeś, sam miałem ten głośnik w closed oraz b-r i musze powiedzieć w b-r głosnik ten zaczoł grać, ale oczywiście można tez dać closed ale o niższych rejestrach czestotilowści niestety trzeba o nich zapomnieć taka jest natura takich obudów.

Oczywiscie co do tego ze parametry głosników to nie wyznacznik jak dany głosnik bedzie grał Testa tez nie ma złych parametrów, a jednak Visaton lepszy nasuwa sie myśl dlaczego a to przecież całkiem proste inne komponenty z których zostały wykonane, membrane, magnes...itp itd No dobra na pisałem się, to chyba na koniec bo juz odbiegamy od tematu :mrgreen:

Skomentuj

oczywiście żę głośnik będzie gral w takiej obudowie w jakiej nam bardziej odpowiada tylko teraz teorie o kant rozbić ;-) pozatym kto teraz robi zamkniete obudowy? moim zdaniem sprawdzaja sie w aucie.

Nie rozumiem tylko stereotypów panujacych na forach, nie tylko na tym, że ktos spojrzy na charke i mowi o nieeee kiepsko zagra itp., tutaj majac wyraźny defekt głośnika w zakresie +-1khz głośnik jest nadal dobry i gra dobrze także każdy pisze co chce, zreszta ja juz od dawna wiem że opinie ludzi to w wiekszosci przepisane słowa kogos kto gdzies coś uslyszal itd.

tak btw macie jakis pomysł? musze sie zebrac na pomiar onaxis ciekawe czy to bedzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  tak btw macie jakis pomysł? musze sie zebrac na pomiar onaxis ciekawe czy to bedzie.
                  Nie do końca rozumiem, pomysł na co? IMO nie ma większego sensu mierzyć jednego głośnika, który docelowo będzie grał z jakimś innym, jak już będziesz miał kopułkę można będzie się wziąć za dokładne pomiary. BTW do W170S polecam coś co można nisko uciąć, chyba Seas jest tu bez konkurencji.

Skomentuj

pomiarami NF niema się co przejmować - na nich często wychodzą jakieś śmieci - w związku ze specyfiką pomiaru takie "kwiatki" często powoduje chwilowe niezgranie faz między kopułką przeciwpyłową a membraną co już z większej odległości niema większego znaczenia gdyż powierzchnia kopułki w stosunku do powierzchni membrany jest bardzo mała w de facto wytwarza mały procent energii.

z moich obserwacji wynika że pomiary w polu bliskim są wiarygodne do jakiś 500Hz dla głośników do 20cm a dla większych "bezpieczniej" jest przyjąć 200Hz

jeśli chcemy zrobić w warunkach domowych dobry pomiar niskiego pasma to lepiej zrobić pomiar z 25cm w tedy dla głośnika do 20cm pomiar jest miarodajny do 10kHz co dla większości głośników niskośredniotonowych jest wartością zupełnie wystarczającą

Skomentuj

mkul, pomysl na to od czego powstaje owy rezonans. Tak w ogole co ma pomair kopółki do czestotliwosci +-1khz ?

SW, Ok według Twojej teorii winna jest tu kopółka przeciwpylowa, dlaczego nie wystepuje to w innych mierzonych przezemnie głośnikach ?

Proponujesz zatem pomiar z dalszej odleglości i twierdzisz że takowego reoznansu nie bedzie widac? sam nie wiem teraz czy z glosnikiem jest wszystko ok...

Z tego co napisales wynika ze na pomiarze onaxis nie powinno byc nic takiego widac ?

Skomentuj

Sound Wave, dobrze prawi, nie ma co obwiniać od razu głośnika.

Druga sprawa nadal nie widze pomiaru w free air czy chociażby w samej odgrodzie, co za problem wziść kawałek plyty , wyzynać dziure i wstwić głośnik ? Odpadnie problem czy jest do kwestia głosnika czy obudowy. Jak coś widać na przebiegu impedancji to ja zwykle stawiam na obudowe. Jeżeli głonik w free air ma gładka imp a w obudowie coś sie pojawia to jasna sprawa i nie ma co się rozwodzić tylko poprawiać skrzynke lub zostawić jak jest godzac sie na mały rezonans.

Skomentuj

Yoshi, przeciez juz dawno wkleiłem pomiar impedancji free air oraz pomair glosnika bez obudowy!

Skomentuj

Aha no to ok , jak coś jest we free air to ten głośnik tak ma i już, nie ma co rozpaczać. To jest wąskopasmowe i nie kosi ci oktawy tylko jej malutką cześć, w pomiarze onaxis nie do wyłapania nawet.

Skomentuj

zamieść pomiar przynajmniej z 25cm

Skomentuj

jutro postaram sie wkleić taki pomiar.

Dostałem info z greltona ze jesli glosnik ma odstepstwa parametrów od tych w katalogu gwarancja to uwzglednia jesli nawet nie ten rezonans to chociazby parametry t-s.

[ Dodano: 2008-10-14, 19:11 ]
                                no i zmierzylem, nie wiem jak sie odniesc do tego pomiaru bo mi on nic nie mowi ;-) w ogole nie pokrywa sie z pomairem NF z 1 cm, jednak zapadlosc wciaz widac, zreszta to co Yoshi wspomnial, glosnik freeair ma na wykresei imedancji piki rezonansowe i poprostu tak juz ma

oto pomiar:

[ Dodano: 2008-10-14, 19:23 ]

Ten pomiar wyglada bardziej wiarygodnie, bliskosc przeszkody wplynal chyba na tamten pomair, po ulozeniu wytlumienia wokół dostalem taki wynik:

Skomentuj

Czaruję...
                                X