Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprzet do kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprzet do kina domowego

Witam kolegów i koleżanki trafiłem na to forum przez kolege i chciał bym zasięgnąć rady od was

Jaki sprzęt najlepiej zamontować w pokoju aby bylo dobrze nagłośnione pod kino domowe??

Pokój mam 4 m szeroki na 7 m długi

Ekranem będzie białe płótno a obraz będzie nadawany przez rzutnik .

Potrzebuję jeszcze nagłośnienia do całego sprzętu

chciał bym zrobić to wszystko w systemie 7.1 na sprzęt wydać chce mam założone dwie granice od 5 do 10 tys i od 10 tys do 15 tys
    najważniejsze będzie to że wyciszam od podstaw pokój chciał bym sie przygotować do tego bo mam zaczętą budowe domu i jeden pokój jest zagospodarowany tylko i wyłączenie pod relax czyli filmy muzyka może podłącze jakiegoś kompa

A najważniejsze to jest to że nie interesują mnie takie słabej jakości podróbki Amplituner i zestaw głośników pracuję jako realizator dźwięku więc i cenie sobie dobry dźwięk.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Nie ten dział ... Proszę moda o przeniesienie do Akustyki. :)

Podaj konkretne granice funduszowe :) na poszczególne elementy :) Pozdrawiam

Skomentuj

kolego podałem chciał bym zrobić to wszystko w systemie 7.1 na sprzęt wydać chce mam założone dwie granice od 5 do 10 tys i od 10 tys do 15 tys

chciał bym poznać sprzęt w pierwszej granicy od 5 do 10 tys i drugi rodzaj sprzętu w granicach od 10 do 15 tys

wyciszenie zrobię sam a projektor kupie i ekran będę miał gotowy te kwoty przedziałowe sa na sprzęt i proszę o podawanie linków do każdego sprzętu

Skomentuj

28m2 to polecilbym do kina suba na XXLSie z wzmakiem irka co by w sumie z wykonczeniem wyszlo nieco ponad 1000zł. Taki sub nie sprawdzi sie w szybkiej muzie itd bo jest za wolny za to w kinie ciezko bedzie ci znalezc cos lepszego do pokoju 28m2.

Okolo 1500zł musisz sobie odliczyc na porzadny apli (wzmak do suba juz podalem razem z subem) do kina i szczerze powiedziawszy nie wiem czy oplaca sie robic 7.1. 5.1 to i tak sporo dla ludzkich uszu ktore zdecydowanie sa stereo :P... bylbym za 5.1

Jesli chodzi o satelitki to najlepiej zbudowac wszystko na tych samych przetwornikach (ta sama barwa dzwieku z kazdej strony). Naprawde dobry zestaswik mozesz zrobic na dunskich przetwornikach Peerless'a i Vify. Na przyklad 4x monitorek na vifie XT + hds 164 nomex a do tego centralny na 2xhds i jedna vifka. Mysle ze takie kino zadowoli najwybredniejszego sluchacza . Musilbys poprosic kogos o projekt zwrotnicy do takich monitorkow i centrala ale mysle ze przy twoim budrzecie spokojnie taki maly wydatek zniesiesz a i chetny na projekt zwrotki i pomiary sie znajdzie. Na temat glosniczkow ktore proponuje poczytaj to tymphany.com

Aha ! koszta.. hm przy zamowieniu z forum z audiocomponents koszt przetwrnikow + zwrotnice itd z polinka na jedna taka kolumne to okolo 400zł. To dawalo by w rachunku mniej wiecej 400zł*5= 2000zł za kolumny, do tego 1000zł sub, 1500-2000zł amplituner 5.1, kable i ew jakies koszta wieksze np suba okolo 500zł to daje razem: okolo 5000zł. Oczywiscie jeszcze porzadny odtwarzacz DVD itd.. to tez jakas kasa. No i przydaloby sie z 1000zł przy takim systemie jak nie wiecej zainwestowac w akustyke pomieszczenia odpowienie rozpraszanie fal stojacych, wytlumienie itd itd itd..

Skomentuj

n_omzys dobrze prawi :). Warto zainwestować w taki zestawik. Sam posiadam fornty na HDS134 oraz DX25, a centralny i satelity są w trakcie budowy, jednak zdecydowanie mogę polecić taki komplet jak kolega zaproponował. Do kina naprawdę super, Vifki mają bardzo fajną średnicę. A jak będziesz chciał posłuchać muzyczki to naprawdę dobrze zagrają w stereo.
          Możesz np. zamówić komplet na jedną parę głośników:
          http://akustyk.com.pl/projekty/S16.html
          Dostaniesz też projekt, a głośniki do centrala i satelit zamówisz w audiocomponents.

Ja napędzam swój zestawik Yamahą rx-v 461 - na 17m2 aż za dość. jednak do Twojej powierzchni przydało by się rx-v661 - zerknij na linki:
          http://allegro.pl/item432412469_yama...p_wroclaw.html
          http://allegro.pl/item432412466_yama...p_wroclaw.html

Do tego możesz dokupić odtwarzacz DVD z DiX, np:
          http://allegro.pl/item449094352_odtw...er_raty_d.html
          lub wyższy 663.

oraz, jeżeli lubisz posłuchać muzyczki, odtwarzacz CD z tacką na 5 CD: Yamaha CDC-697.
          http://www.ceneo.pl/318520
          Sam posiadam starszy model (kupiłem używany), ale dynamika i S/N takiego zestawienia (z rx-v 461 + HDS134+DX25) potrafi przyprawić o gęsią skórkę (czytelny ostry bas, wokal że aż zakochać się w wokalistce można :wink: ).

Skomentuj

Jako ampli w tym wyższym budżecie mógłbyś kupić tego Denona
            AVR-2309 do tego DVD też ze stajni Denona DVD-1940 . Mam nadzieje że sensowny projektor do tego dobierzesz a nie jakąś multimedialną zabawkę. Ze swojej strony mógłbym polecić InFocus X10. Co do nagłośnienia n_omzys dobrze podpowiada. Można też zamiast HDS164 dać HDS180 Exc, a wysokotonówkę zostawić taką jak została podana wcześniej. Pytanie tylko czy opłaca się bawić w 7.1. Te dodatkowe kanały są tworzone dzięki procesorom. Nie są one zapisane fizycznie na płycie DVD. Pomieszczenie też nie jest aż tak duże żeby rozpędzać się z tyloma głośnikami. Jeszcze system 6.1 mógłby być ostatecznie. Czasem trafi się jakaś płytka z filmem z dźwiękiem w takim formacie.
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
              Możesz np. zamówić komplet na jedną parę głośników:
              http://akustyk.com.pl/projekty/S16.html
              Akurat nie S16 bo to jest na SDSach a nie HDS :P.. raczej ten:
              http://akustyk.com.pl/projekty/HX16.html tu jest vifka XT + hds164nomex (zreszta zwrotke prawdopodobnie jakbys pokazal komus kto sie troszke zna daloby sie bez pomiarow przerobic na wersje dla 2 midwooferow do centrala). Co do HDS180exclusive to mysle ze nie nalezy przesadzac do takiego pokoju z 5-6 midwooferami 18cm :)..

Co do amplitunera to sie nie wypowiem bo niestety nie mialem z takimi sprzetami zbyt duzej stycznosci.

Skomentuj

n_omyzs HDS164 ma nawet minimalnie większą średnice niż HDS180 Exc, dokładnie o 2 mm :wink: Wydaje się mniejszy tylko dlatego, że ma ścięte boczne krawędzie kosza, przez co można minimalnie węższe kolumny budować.
                Grado SR125i

Skomentuj

n_omyzs, racja, chciałem tamte wkleić :).
                  można też zbudować fronty na HDS164 a pozostałe na HDS134, myślę, że brzmieniowo są podobne. Oczywiście 134 nie schodzą tak nisko jak 164 ale w centralny czy satelitach nie będzie to aż tak potrzebne dla kina.

Skomentuj

http://akustyk.com.pl/projekty/HX16.html tu jest vifka XT + hds164nomex (zreszta zwrotke prawdopodobnie jakbys pokazal komus kto sie troszke zna daloby sie bez pomiarow przerobic na wersje dla 2 midwooferow do centrala)
                    No muszę powiedzieć że był bym zainteresowany taką zwrotką.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                      do kina suba na XXLSie z wzmakiem irka co by w sumie z wykonczeniem wyszlo nieco ponad 1000zł
                      raczej jakies 1500zl ;]
                      przemcionet, ten podany budzet jest tylko na naglosnienie czy na cale kino razem z projektorem?
                      jak na samo naglosnienie to rozniez bylbym zdania co koledzy
                      tzn wszystkie kolumny na tych samych glosnikach - nawet center nie musi byc symetryczny. sub na XXLSie jak nic.
                      tylko teraz pytanie o dokladniejsze przetworniki - jak podasz swoje muzyczne preferencje to moze dobierzemy odpowiednie glsoniki.
                      jedynie z kolegami nie zgodze sie co do napedu.
                      proponuje poszukac samego procesora do kina. jest to bardzo trudno dostepne uzadzenie bo raczej tylko drozsze firmy maja cos takiego w swojej ofercie. do procesora dokupilbys 3-4x uniampa stereo co w zupelnosci by wystarczylo do nawet juz bardziej wymagajacych kolumn

i tez jak koledzy zaproponuje jednak 5.1 a nie 7.1 z tego powodu ze wg mnie jest to nieoplacalne...

Skomentuj

Niestety Pawel S. takie procesory są drogie. Jeśli chcesz w miarę nowoczesny sprzęt potrzeba wydać ponad 10 tys zł. Większość liczących się producentów amplitunerów zmienia ofertę raz do roku, wprowadzając coraz więcej nowoczesnych dekoderów do tańszych urządzeń. Do tego dochodzi obecność złącz HDMI, skalera obrazu do 1080p, korektora akustyki pomieszczenia i wielu innych bajerów, które obecnie są tanie jak barszcz. przemcionet jak jest z Twoim zacięciem do DIY? Bo coś czuje, że Ty szukasz fabrycznych sprzętów.
                        P.S. Ten Denon którego podałem ma pre-out, nie zamyka to drogi do rozbudowy kina o lepszy wzmacniacz.
                        Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                        X