Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

poczatkujacy chce zbudowac kolumny - Prośba o radę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Mateio
    Czy mógłbyś mi podac dokładnie, jakie to mają byc cewki ,jaka srednica rurki do bass reflex itp, wypis części elektronicznych.
    podaj ile chcesz na to przeznaczyc. to co jest na zdjeciu kosztowalo ok 100zl. moze byc czy tansze?
    jak tyle kasy bedziesz mial to podam tez wzor plytki. jak inne to bedziesz musial ja troche przerabiac

Skomentuj

Hej:-) Pawle pisałem o tym litrażu rzeczywistym dlatego że liczyłem odbudowe w „ Wymierz bez Stresu’’. Nie mam teraz możliwości policzenia w jakiej budzie zagra najlepiej ten stx i dlatego pytam czy te 9 litrów Bedze odpowiednie dla tego Stx-a bo powiem szczerze interesują mnie te monitorki ale już na stx-ie i dlatego pytam, bo w obudowie 15 litrowej trochę zadurzę by były. A jeśli chodzi o BR to jak wcześniej napisałem, nie mam możliwości teraz tego obliczyć i dlatego pytam o wymiary i czy odpowiadał by do tego stx-a. :-) W pilnku to jest ten Br??? fi-50x145mm.Czarny polipropylen.

Skomentuj

tak
        podam przyklad 2 wersji do wyboru. jedne czesci tansze drugie troche drozsze

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27 2,84
        *1474 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 h-15 FI-29 5,42
        *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5 7,05
        *5234 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.200 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-27mm rdzen-14/30+dyski-24/5 9,81
        400/ 2.20 3,72
        400/ 10.00 10,52
        ELE-100V/ 10.00 1,76
        2,2mkp - 1,5zl-3zl - kupisz w sklepie z czesciami RTV
        MET-TY 5/ 4.30 0,51
        RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73
        terminal - 3,5 (o ile maja je jeszcze w polinku)

75zl lub 110zl
        wzor plytki moge wyslac na maila

Skomentuj

A to wsumie niedurzo. To jest spis elementów do ARN czy do STX. A z ciekawości jakie strojenie do tego stx-a

Skomentuj

dla STXa
            takie samo jak dla ARNa - czyli ok 50Hz
            strojenie zalezy od wielkosci obudowy i wymiarow tunelu a nie glosnika

Skomentuj

Wiem, wiem tylko tak pytam bo nie mam możliwości teraz tego policzyć. A w tym z ARN tunel BR był zastosowany w całości nic nie przycinany???? Czyli po zastosowaniu 9 litrów i takie tunelu jak wcześniej został podany to bym osiągnął te 50HZ???? Pytam z ciekawości :-) A ile by kosztowało zrobienie zwrotnicy do tego zestawienie z STX-ami???

Skomentuj

nie, nic nie przycinasz
                koszt elementow + 20-30zl w zaleznosci od stopnia skomplikowania...
                hehe dopiero teraz sie skapnalem ze te ceny co wyzej podalem byly wlasnie dla gotowych zwrotnic razem z przesylakmi :P

Skomentuj

Czyli te ceny 75 i 110 zł to już gotowe zwrotnice z przesyłkami?

Skomentuj

tak, z terminalami i b-r. jak dozucisz troche to i kable przylutuje :P

Skomentuj

Fajnie tzn. że nie trzeba dużo zmieniać jeśli się chce zastosować stx.

Skomentuj

jedyne co zmieniasz to glosnik i otwor pod niego. frez jest taki sam

Skomentuj

Zainteresowała mnie ta konstrukcja i powiem szczerze jeśli będę robił to konstrukcje to w takim samym wyglądzie bo ładnie to wygląda te nachodzące głośniki na siebie no i oczywiście w tej samej obudowie czyli wielkość :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
                            ładnie to wygląda te nachodzące głośniki na siebie
                            i bardzo latwo to wykonac

Skomentuj

Nom:-) Tylko się zabierać za robotę bo się tak milo patrzy na te zdjęcia:-) Właśnie to jest fajne w DIY bo wyobrażasz sobie całą prace ale jeśli chodzi o mnie to najpierw musze skończyć dwa wcześniejsze projekty ( monitrorki STX 15akx i pJ , MTM –y 2 x ARN150 i VIFA D27TG ). Jak na razie to marnie Idze tylko obudowy poskładane i nie wszystkie głośniki zakupione ale na pewno będzie warto poczekać. A zapytam Pawle ci o jeszcze jedno tu kolega na forum zrobił podobne monitorki http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12930 on ma strojenie 46hz i Br 4cm średnica i 14,5cm długość. Czy to jest ten sam Br co w tamtym projekcie i czy lepsze jest te strojenie 50hz niż 46. Pozdrawiam :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
                                A zapytam Pawle ci o jeszcze jedno tu kolega na forum zrobił podobne monitorki http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12930 on ma strojenie 46hz i Br 4cm średnica i 14,5cm długość. Czy to jest ten sam Br co w tamtym projekcie i czy lepsze jest te strojenie 50hz niż 46. Pozdrawiam
                                porownaj sobie zdjecia. on ma mniejsze.
                                z doswiadczen nabytych przez lata zabawy z ARN150 polecam ten tunel co zastosowalem. nizsze strojenie tez niema siekszego sensu

Skomentuj

Aha. No faktycznie. Ja zastosuje te same strojenie i litraż do stx-a i zoczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 2008-10-05, 17:16 ]
                                  A ty Pawle co byś doradził jeśli chodzi o ten projekt tylko na stx-ie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X