Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do pieca gitarowego??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do pieca gitarowego??

Witam!
    Jak w temacie zastanawiam się nad głosnikiem do pieca. Koszt głośnika do 250zl. Chce aby dobrze sobie radził z gitarą elektryczna oraz basową. Myślałem nad eminence legen121 ale nie wiem jaka mam zastosować obudowe do niego . Proszę o pomoc.

Beyma 12GA50, cena:250, 12", 150W, 70Hz-8kHz, 102dB
    albo
    Beyma 12AG100, cena 240, 12", 80W, 50Hz-18kHz, 101dB
    Patrząc na pasmo - ten drugi jest lepszy - w sam raz pod elektryka. Do Basu jedna moc stanowczo za mała.

Pod bas ewentualnie:
    Beyma CM12, cena 262, 12", 180W, 40Hz-5,5kHz, 95dB

Wyższe moce z Beymy to już 400..600..1000zł.
    Więcej tutaj:
    http://www.elmuz.com.pl/cenniki/cennik_beyma.htm

Podsumowaując, ciężko będzie Ci znaleźć głośnik, który będzie się sprawdzał dla jednej i drugiej gitary. Jeżeli Ci nie zależy na głośności, to chyba najlepszy byłby 12AG100, ale na estrade z tym podpiętym do basu nie wyjdziesz - nawet na próbie może być za mało. Do gitarki zaś - GIT!

Swojego czasu grałem też na Celestionach (bas) nagłaśnianych przez głowę (lub combo) LDMa - tam jakieś 160W było, to na próby było w sam raz. Grały całkiem nieźle. Trochę mulasto w porównaniu z ElectroVoice, no ale to jużinna półka .

Skomentuj

W zasadzie to ja ten piecyk chce zrobic dla kolegi bo mnie poprosił. On chce zeby bylo głośno tzn. żeby podczas grania w pokoju na perkusji bylo słychać gitarke. A może eminence v12??

Skomentuj

hol, haaa Miałem obie beymy które poleciłeś. 12AG100 miałem w wersji 4 ohmowej - czyli 104db z wata do tego tuba i bylo ok 110db :cool: Nie chce nic mówić - ale driver musiałem dać potężny do tego. Paczka mała a łeb urywało nawet na głupich 10W. Jedna spokojnie wystarczała na imprezę więc na estradę jak najbardziej - nawet w zwykłej budzie. Tak samo 12GA50. Zrobiłem w zwykłej obudowie br i też łeb urywało.

Nie chciałem myśleć co będzie właśnie przy gitarce - ale koledzy z kapeli The Wilds poprosili mnie o ich nagłośnienie.

Określę to prosto - za głośno. Co by nie było perka zostawała daleko w tyle, więc sciszyłem gitarkę. Co prawda - na bass nadaję się średnio. Średnica mocno uwydatnia się na pierwszy plan w obu tych głośnikach.

12GA100 być może będe miał jeden do sprzedania - jak jesteś zainteresowany to napisz na PW. Zmieniłem sprzęt na Beymy 12MI100...

Na myśl przychodzi mi jeszcze celestion truvox1225 - też porządny i myśle że nadał by się zarówno do basu jak i elektryka.

Celestion:

Beyma 12AG100

Beyma 12GA50 z driverem tonsila z krótszą cewką oraz doklejonym magnesem - 110db.

Tubowej niestety nie mam zdjęć pod ręką, wątpię żebym miał bo nie przypominam sobie żebym brał aparat do kumpla...

Skomentuj

Popytałem sie dzisiaj kolegi (dla którego robie ten piecyk) i powiedział mi że gra na basówce. Tak wieć potrzebuje glośnik do basu. Reasumując to który głośnik mam wybrać??

Skomentuj

Który niżej zejdzie.
            Z Beymy np ten:
            Beyma CM12, cena 262, 12", 180W, 40Hz-5,5kHz, 95dB

Poszukaj coś jeszcze z Celestiona.

Skomentuj

cm12, też dobra - jeszcze 12LX60 ma bardzo fajne brzmienie, do gitary basowej to cud miód malina a cena dość niska - na allegro kumpel sprzedaje.

Skomentuj

Ja jakoś nie widze tej aukcji na allegro. Mozesz mi ją podac??

[ Dodano: 2008-10-04, 13:42 ]
                Znalazłem ten głośnik ale niestety jest za drogi. A co do tego CM12 to jego juz nie mają w elmuzie od kilku miesiecy. Więc jaki inny glośnik polecacie?

[ Dodano: 2008-10-04, 14:13 ]
                A moze ten Celestion TF1225??

Skomentuj

Te celestiony tf1225 były po 180zł na allegro, ale nie kupiłem ich nie pamiętam czemu - coś było nie tak w nich.

Różnica będzie prosta - tf1225 jest bardziej liniowy, i będzie bardziej nadawał się na bas, a na truvoxie będziesz mógł jeszcze pograć na elektryku, i basowej zarazem.

Skomentuj

No więc zdecydowałem się na celestiona tf1225. Jaką obudowe mam do niego zastosować??

Skomentuj

Podbijam.

Będę robił paczkę na 2x12"
                      Na głośnik liczę około 400zł.

Możecie coś polecić?
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jeśli byłbyś w pobliżu Tychów, mógłbym ci pożyczyć skrzynkę 1x12 z Eminence Governor, ale to głośnik do grania typu szatan i nie każdemu podejdzie. Miałem też Legend V12 i polecam.

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź!
                          O Legende V12 czytałem na forach i był jednym z kandydatów, daję przy nim +1!
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja lubię Marshalla więc proponuję głosniki celestion np tu masz http://olx.pl/oferta/glosniki-celest...tml#cab550721e
                            generalnie pełno tego na olxie
                            za to w Mesie były http://celestion.com/product/1/vintage_30/

Skomentuj

Czaruję...
                            X