Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Używki czy zbudowac samemu ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Używki czy zbudowac samemu ??

witam,

od pewnego czasu dreczy mnie kupno używanych kolumienek. Podłączone ma to być pod Rotela RSX03. Pokój 4,5m x 5,5m. Głownie slucham Rocku/Metal z lat 70-90 (zarówno szybsze utworki jak i ballady) , Klassyki jak mnie natchnienie najdzie, coś bardziej wokalnego typu Katie Melua, a także cos celtyckiego typu Clannad. Nie pogardzam tez dobrymi klasycznymi kawałkami techno/trance z lat 98-05,ale to juz mniej istotne bo to raczej na wszystkim mniej wiecej pogra :)

Dotychczas rozgładałem sie na Ebayu za takowymi głosnikami: B&W 602S3, Kef IQ 5,7, Cantius VI, Canton M80DC, JMLab Chorus, i cos co mi ostatnio bardzo dobrze w ucho wpadło - Triangle Extan.

Powiedzmy ze trzeba na to przeznaczyc jak sie dobrze trafi jakies 400-600euro/Para czyli +- do 2K zl (uzywki oczywiscie)

Jednak rozmyslam nad zbudowaniem czegos samemu :)
    Jaki byłby najtanszy koszt budowy (bez obudowy) czegos na zasadzie B&W 800D, czyli 2x25cm + sredniak 13-16cm + wysokotonowiec. Wiadomo nie bedzie dorownywał dzwiękowi tej 800-tki, ale moze bedzie ciekawszy niż moje propozycje. Ile wpływu na dzwiek w takim pomieszczeniu ma wielkosc głosnikow basowych (np gdybym zamiast tych 25 zastosowal 18-20cm) ??

Gdybyscie uważali moj projekt za nieekonomiczny i bezsensowny, to co moznaby samemu zbudowac zeby grało lepiej niz te używki ??

Pozdrawiam, dziękuje za odpowiedzi i w razie dodatkowych pytań postaram sie precyzyjnie odpowiedziec :)

Prawda jest taka ze robiac DIY zawsze wyjdzie cie taniej (w kwestii glosnikow), a uzywki to zawsze uzywki ... nie wiadomo co sie z nimi dzialo.

Jesli masz 600e czyli ponad 1500zł to nie ma sie co zastanawiac tylko do tego Twojego pokoju okolo 22m2 ladowac albo slabsze 3way (jesli lubisz duzo basu) albo jakies "wypasione" 2way. Rob DIY :)

BTW pytales o roznicy w zastosowanych glosnikach basowych czy 18-20-25 itd.. w zasadzie glownie powinno poprawiac sie zejscie w nizszy bas no i wytrzymalosc takiego glosnika na moc co za tym idzie wiekszy glosnik zrobi wiecej hałasu (oczywiscie sa tu wyjatki bo tez liczy sie SPL z wata).

Skomentuj

mając 2000 zł robił bym bez zastanowienia http://zaphaudio.com/ZRT.html

a tu masz wątek, w którym był przerabiany temat doboru konstrukcji w kwocie, którą dysponujesz -> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13071

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        mając 2000 zł robił bym bez zastanowienia http://zaphaudio.com/ZRT.html
        Niestety :( 2k na głośniki ledwie wystarczy (2100 tu zamawiane) +300 zwrotka (?) +obudowa sądzę, że 500 zł to minimum do tych ss a kolce, podstawa, okablowanie środka, wytłumienie...
        Wkrótce zaprezentuję projekt na podobnych ss i on niestety pochłonął około 3k.

Skomentuj

Nom niestety 2k same głośniki, zwrotnica ze 200 zł myślę bez problemu do tego budy 100 i reszta ze 200 zł, więc trzeba by było dołożyć 500 zł żeby skromnie wykończyć, ale myślę, że warto. Ale koledzy do 2k podali sporo różnych konstrukcji, kwestia funduszy i oczekiwań.

Skomentuj

no całkiem ciekawe te propozycje we forum, ale myslałem ażeby wydac mniej pieniędzy niż te używane a dzwięk lepszy lub porównywalny.

ile kosztuje najtańszy dobry i godny uwagi głośnik ~25cm do skrzyni zamknietej, a jaki do BR ??

Czy ceny głosników z tutejszego forum są najtanszymi dostepnymi na rynku?? czy mozna je kupic gdzies taniej (np jakis sklep w niemczech) ????

Skomentuj

Chcąc wstawić aż 25cm, koniecznie musisz mieć konstrukcję 3-way, a to podnosi koszty.
              Jeżeli chciałbyś coś tańszego, możesz zbudować zestaw na głośnikach M18WH + MDT-29 (patrz wątek http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13160)
              albo na głośnikach HDS164 (18cm)+ DX25 (lub XT25). Do rocka/metalu będą na pewno się nadawać.
              Głośniki zamawiasz na Audiocomponents (szukaj na forum wątku o zamówieniach).
              Skrzynki oczywiście BR - szukaj gotowych projektów na forum.

Skomentuj

Jesli bys robil 3way koniecznie na 25cm to proponuje ciachnąc to: zwrotka porzadna, przetworniki na poziomie - link http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924

A przetworniki ktore polecaja ci koledzy to juz polka taka ze nie ma co porownywac nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale co co polecili za jakies 3000zł mozesz co najwyzej okazyjnie kupic za 30000zł ... okazyjne :lol:

Skomentuj

Uzywane firmowe kolumny mozna zawsze posluchac i okreslic czy ich brzmienie jest zadawalajace. W konstrukcji DIY nigdy nie wiadomo co wyjdzie i dopiero jak sie dlugo zajmuje tym fachem to mozna cos przewidziec. Bez sensu jest stwierdzenie ze chce zrobic pierwsze z zyciu kolumny od razu wysokiej klasy. Zeby zrobic cos wysokiej klasy to trzeba posiadac najpierw wysokie kwalifikacje a nie tylko checi. Z tego powodu firmy produkujace gotowe kity kolumn (odpowiednikow firmowek) wcale nie robia na tym kokosow mimo ze ceny sa kilkukrotnie nizsze.
                  Krotko mowiac mozesz wykonac jakies kolumny najlepiej z gotowego dobrego projektu i da sie policzyc ile to bedzie kosztowac i ile czasu sie na to poswieci. Nie da sie tylko jednego stwierdzic czy takie kolumny beda graly tak jak sie od nich tego oczekuje.

Skomentuj

A co powiecie na to:

830668 SLS-263 x2 (to ten sam co SLS-10 na Akustyku??)
                    830883 HDS-180 Excl
                    XT25TG-30/04

wg tutejszego cennika 1350 za 2 kolumienki (+zwrotka i material)

alternatywnie ( 850146 CSX-257/W, 830860 HDS-134 PPB )

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84
                      to ten sam co SLS-10 na Akustyku?
                      tak, to ten sam
                      akurat z tego co zaproponowales niewiele zrobisz poniewaz niemasz gotowej zwroticy
                      zeby nie bawic sie z projektowaniem nowej zwrotnicy moze zrobisz polaktywne kolumny? tzn wybierzesz sobie jakis gotowy zestaw 2 drozny (jak np w/w HDS180 + XT25) i do tego subwoofery napedzisz osobnym wzmacniaczem do suba co moze bedzie drozsze ale duzo latwiejsze w budowie i da to zdecydowanie lepszy efekt. bo watpie zebys mial 200-400W wzmacniacz do kolumn :lol:

a co do SLSa to jednak bym do tego rodzaju muzyki czegos innego poszukal :/

Skomentuj

Narazie bedzie napedzane Rotelem RSX03 (5x45W RMS), pozniej prawdopodobnie dojdzie wzmak stereo do napedzania frontu lub wogole inny system. Tak czy siak w granicach 75W-120W RMS.

ehh a juz myslalem ze te SLS beda dobre ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          moze zrobisz polaktywne kolumny? tzn wybierzesz sobie jakis gotowy zestaw 2 drozny (jak np w/w HDS180 + XT25) i do tego subwoofery napedzisz osobnym wzmacniaczem do suba
                          To nie lepiej już zrobić jeden osobny ale solidny sub i kolumny 2 wey osobno.
                          Nie wiem dlaczego ludzie się tak bardzo upierają na 3 way wolał bym zrobić 2 wey na SS lub Excel

Skomentuj

No bo chciałem coś "masywnego" stojącego koło TV mają grać w miare o ile to możliwe jak najniżej, żeby nie bylo konieczne używania suba do słuchania muzyki.

Skomentuj

dvd84, a moze poprostu sklonowac juz jakies istniejace 3 drogi? w tamtych okolicach napewno seasy sa rozpowszechnione wiec moze na nich cos zrobisz?

Zamieszczone przez toma085
                              Nie wiem dlaczego ludzie się tak bardzo upierają na 3 way wolał bym zrobić 2 wey na SS lub Excel
                              bo niewazne jak dobre to i tak w duzych pomieszczeniach z basem bedzie slabo ;]
                              no i nie kazdy uslyszy roznice miedzy srednia klasa a czyms pokroju SS itp

Skomentuj

dvd84: ty zrob najpierw dobre 2-way, a zobaczysz ze i bas z tego mozna wycisnac (nawet calkiem sporo, jak sie wiele osob dziwi) - niektorzy zyja przeswiadczeniem o basie sluchajac marketowych pierdziawek...

Skomentuj

a cos na zasadzie HX3, HX2, HN2 ????

do jakiej klasy głośników można je przyrównać z gotowców ?? wiem ze zaraz napiszecie ze mam gdzies podjechac posłuchac jak grają, ale niestety nie bede mial takiej mozliwosci :(

w miare na swieżo zachowany mam dzwiek Denona 3805 i B&W 603S3 oraz Triangle Extan pod Lampa McGee (modelu nie pamietam)

Skomentuj

jest to srednia klasa w skali bezwzglednej. szczerze mowiac to juz jest w zupelnosci wystarczajaca jakosc dla zdecydowanej wiekszosci ludzi...

Zamieszczone przez dvd84
                                    a cos na zasadzie HX3
                                    kompletnie bez sesnu. sa to 3 drogi na tych samych glosnikach co
                                    Zamieszczone przez dvd84
                                    HX2, HN2
                                    wiec po jaka cholere tam sredniak?
                                    w nowosciach maja projekt na HDSach ale 205 + 152 + XT. zapytaj ich o ten zestaw bo to mialo by juz sens

Skomentuj

a co powiecie na to ??

http://www.partsexpress.com/pe/showd...number=295-368

http://www.diymobileaudio.com/forum/...ead.php?t=1042
                                      tak po skrócie jakie realacje ?? bo ja z englisha tak nie dokonca

Skomentuj

Nikt tu Daytona nie slyszal ale mozesz byc pierwszy i sprobowac :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X