Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Impedancja głośnika a kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Impedancja głośnika a kolumny

Witam.

Jaką impedancję musi mieć głośnik niskotonowy na rysunku niżej, aby impedancja całej kolumny miała 4Ω? Bo kiedyś słyszałem, że jeśli głośnik niskotonowy ma 4Ω to cała kolumna ma 4Ω, bo przez głośnik wysokotonowy płyną bardzo małe prądy i nie bierze się go pod uwagę. Czy wiec mogę zastosować 4Ω głośnik niskotonowy w tym układzie?

Pozdrawiam
    Załączone pliki

Możesz 4 Ω

Skomentuj

1/R=1/8+1/8=2/8=4ohm

Skomentuj

Re: Impedancja głośnika a kolumny

Zamieszczone przez kaka22
        kiedyś słyszałem, że jeśli głośnik niskotonowy ma 4Ω to cała kolumna ma 4Ω, bo przez głośnik wysokotonowy płyną bardzo małe prądy i nie bierze się go pod uwagę
        Dobrze slyszales

Zamieszczone przez kaka22
        Czy wiec mogę zastosować 4Ω głośnik niskotonowy w tym układzie?
        Oczywiscie ze mozesz. Mozesz tez zastosowac 8 ohm-owy glosnik z tym ze pojdzie na niego o polowe mniej wat niz w przypadku glosnika 4 ohm-owego.

Skomentuj

Tylko pamiętaj że w takim wypadku wysokotonowy głośnik musi być 3db głośniejszy od średnioniskotonowego.

Skomentuj

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
              1/R=1/8+1/8=2/8=4ohm
              ale to sie sprawdza tylko przy laczeniu identycznych glosnikow

impedancja kolumny to glownie impedancja glosnka niskotonowego ale jakbysmy zrobili wykres impedancji w f. czestotliwosci to bys zobaczyl ze w pasmie wysokotonowca impedancja jednak jest wyzsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                to bys zobaczyl ze w pasmie wysokotonowca impedancja jednak jest wyzsza.
                Dlatego w tym wypadku wysoki powinien być o te 3dB głośniejszy i wykres SPL-u się wyrówna...

Skomentuj

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post na tym forum, więc skromnie podłączę się pod istniejący wątek.

Mam wzmacniacz o impedancji 4Ω, więc aby było dopasowanie powinienem mieć kolumny też 4Ω - tak ?
                  Biorąc pod uwagę, że na impedancję kolumny składa się głównie impedancja głośnika niskotonowego (rozpatruję przypadek 2-Way) to co zrobić w sytuacji gdy do dyspozycji mam głośnik niskotonowy 8 (model nie ma wersji 4Ω) ?

I na koniec jak się to wszystko ma do impedancji zwrotnicy?

Przeglądając forum nie znalazłem jakiegoś jasnego wyjaśnienia tych impedancyjnych zawiłości.

Skomentuj

Zamieszczone przez gRRuby
                    Mam wzmacniacz o impedancji 4Ω, więc aby było dopasowanie powinienem mieć kolumny też 4Ω - tak ?
                    Tak.

co zrobić w sytuacji gdy do dyspozycji mam głośnik niskotonowy 8
                    Wzmacniacz obslugujacy 4R nie powinien miec problemow z 8R - gorzej odwrotnie.

Raczej nie mowimy o impedancji zwrotnicy ale o impedancji ktora zwrotnica nadaje calemu zestawowi. Impedancje minimalna mozesz odczytac z charakterystyki przetwarzania zestawu - jest tak wymodelowana za pomoca zwrotnicy aby impedancja nie spadala ponizej krytycznej wartosci.

Skomentuj

Jak masz wzmacniacz 4Ω to znaczy że możesz podłączać od 4Ω w górę... Czyli 8 ohm też się nada tylko wzmacniacz odda mniej mocy na głośnik (wiekszy opór cewki, mniejsze prądy...)

Skomentuj

Mam wzmacniacz o impedancji 4Ω
                        nie. masz wzmacniacz o zalecanym minimalnym obciazeniu 4ohm. tak wiec mozesz podlaczyc glosnik 8ohm ale nie mniej niz 4. przy 8ohm poprostu bedzie mniej mocy oddawal
                        a no niema sie bo zwrotnice dobiera sie do impedancji glosnika :P
                        Przeglądając forum nie znalazłem jakiegoś jasnego wyjaśnienia tych impedancyjnych zawiłości.
                        tak wiec mozna to dopisac do FAQa

Skomentuj

Bardzo dziękuje za wyjaśnienia. Chyba źle zadałem pytanie, bo to że do wzmacniacza o impedancji nR mogę podłączyć głośniki o impedancji >=nR jest dla mnie jasne.

Zapytam inaczej:
                          Jak producenci/konstruktorzy dobierają impedancyjnie wzmacniacz i głośniki ? No bo z jednej strony czym większy DF tym niby lepiej, więc czemu nie stosują do wzmacniaczy 4R kolumn np. 8R (rozumiem, że konstruowanie wzmacniaczy ma małej impedancji jest trudne i kosztowne). Niby spada wtedy moc, ale rośnie DF
                          Z tego co pamiętam to znamionowa impedancja głośnika to ta najmniejsza powyżej częstotliwości rezonansu mechanicznego, a generalnie rośnie wraz ze wzrostem częstotliwości. Ale jak określana jest impedancja całego zestawu czyli głośników ze zwrotnicą ?

Przeczytałem kilka artykułów i niby powinienem to rozumieć, ale jakoś nie bardzo:
                          http://www.hifi.pl/porady/ogolne/wsp...ktlumienia.php
                          http://www.hifi.pl/porady/parametry/wzm-df.php
                          http://www.hifi.pl/porady/parametry/kol-impedancja.php

Więc tak na koniec: jak dobieracie impedancji zestawu w stosunku do zalecanej mni impedancji wzm. ? Tak po prosto >= czy jak ? Bo jakoś w natłoku dywagacjji o zwrotnicach nie zauważyłem żeby ktoś się tym specjalnie przejmował.

Skomentuj

Ale jak określana jest impedancja całego zestawu czyli głośników ze zwrotnicą ?
                            Zamieszczone przez n_omyzs

Raczej nie mowimy o impedancji zwrotnicy ale o impedancji ktora zwrotnica nadaje calemu zestawowi. Impedancje minimalna mozesz odczytac z charakterystyki przetwarzania zestawu - jest tak wymodelowana za pomoca zwrotnicy aby impedancja nie spadala ponizej krytycznej wartosci.

Skomentuj

to nie jest impedencja wzmacniacza :razz: jak już ci mówili przedmówcy, wzmacniacz ma trochę mniejszą impedencje, a 4om to zalecana impedencja zestwu podłonczonego do wzmaka, bo musi byc tak, że kolumny muszą miec iększą impedencje od impedencji wewnętrznej wzmak
                              chyba tak to był, jak coś to poprawcie :wink:

Skomentuj

Tez namieszałes kolego malyzmc.
                                Wzmacnaisz ma rózne impedancje:wejsciowa, wyjsciowa, transimpedancje mozna nawet policzys lub pomierzyc.
                                Impedancja kolumn nie ma nic wspolnego z impedanja wewnetrzna wzmaka. JEdnak zasadniczo jest o rzad lub kilka rzedow wieksza, czasem jednak (ale w audio rzadko) impedacja wyjsciowa moze byc wieksza od impedacji obciazenia (np. wzmacnaicz transkonduktancyjny).

Skomentuj

Nie mieszajmy konduktancja w glowach amatorow bo to pojecie nie potrzebne nikomu.

Wzmacniacz mocy audio ma swoja (pasozytnicza) impedancje wyjsciowa a jest zaprojektowany na pewna minimalna impedancje obciazenia przy ktorej uzyskuje maksimum swoich mozliwosci mocowych. Praca na wyzszej impedancji nie jest problemem tylko oddawana moc bedzie nizsza.

DF czyli Damping Factor po polsku wspolczynnik tlumienia mowi nam ile razy impedancja wyjsciowa wzmacniacza jest mniejsza od impedancji obciazenia. Wartosc jest w jednostkach nie mianowanych i czym wiecej tym lepiej (teoretycznie) i zawsze obok musi wystapic wartosc impedancji pomiarowej. Bo jesli wzmacniacz ma DF=100/8om to znaczy ze dla 4om DF bedzie wynosil juz ''tylko'' 50. Dlatego wiekszosc producentow podaje DF dla 8om bo wychodzi wyzsza wartosc.

Niestety niedouczeni sprzedawcy audio albo dla uproszczenia mowia ludziom ze wzmacniacz ma impedancje 4om czy 8om i takie powinien obslugiwac kolumny. Potem ''my'' na forum musimy to prostowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Niestety niedouczeni sprzedawcy audio albo dla uproszczenia mowia ludziom ze wzmacniacz ma impedancje 4om czy 8om i takie powinien obslugiwac kolumny. Potem ''my'' na forum musimy to prostowac.
                                    No dobra. To czy dla wzmacniacza, na którym przy wyjściu głośnikowym widnieje oznaczenie 4Ohm nie najlepsze będą kolumny o nominalnej impedancji 4Ohm ? Co powinien mi powiedzieć świadomy i dobrze wyedukowany sprzedawca ?

Zamieszczone przez Pawel.S
                                    masz wzmacniacz o zalecanym minimalnym obciazeniu 4ohm. tak wiec mozesz podlaczyc glosnik 8ohm ale nie mniej niz 4. przy 8ohm poprostu bedzie mniej mocy oddawal
                                    A tak w krótkich żołnierskich słowach: o ile spadnie oddawana moc przy podłączeniu 8Ohm kolumn do 4Ohm wzmacniacza w stosunku do 4Ohm.

Wszystkim bardzo dziękuję bo już jakoś trochę to chwytam.

Skomentuj

2x wieksze obciazenie = 2x mniejsza moc
                                      ale nie zawsze :P

Skomentuj

No dobra. To czy dla wzmacniacza, na którym przy wyjściu głośnikowym widnieje oznaczenie 4Ohm nie najlepsze będą kolumny o nominalnej impedancji 4Ohm ? Co powinien mi powiedzieć świadomy i dobrze wyedukowany sprzedawca ?
                                        Przy 8R spadnie moc ale teoretycznie polepsza sie parametry zwiazane z szeroko pojeta "jakoscia" dzwieku itd.. tu nie ma jednoznacznego wybory ale raczej kompromis.

o ile spadnie oddawana moc przy podłączeniu 8Ohm kolumn do 4Ohm wzmacniacza w stosunku do 4Ohm
                                        Z grubsza o okolo 1/3 - 1/4 czesc mocy oddawanej przy 4ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X