Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwany 15' w cenie 500-700 pln do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukiwany 15' w cenie 500-700 pln do suba

Trafił do mnie do naprawy subwoofer VELODYNE F-1500-B ( Servo Controlled).
    Głośnik ma zainstalowany akcelerometr do kontroli pracy membrany.

Na poczatku podchodziłem do takiego "dziwadła" nieco sceptycznie ale - po naprawie wzmacniacza i uruchomieniu całości szczęka mi opadła ( wzmacniacz wyciąga 225 W RMS - zmierzone).

Do tej pory użytkowałem sobie subwoofer na Tesli ARN312/8 i byłem bardzo zadowolony.

Niestety zadowolenie minęło po posłuchaniu jak gra VELODYNE.

Skłoniło mnie to budowy nowego subwoofera.
    Niestety od czterech lat jestem poza tematem "akustycznym" a przez ten czas nieco się pozmieniało.

Do rzeczy:

Założenie - zbudowac nowy subwoofer.
    Wymagania:
    -głośnik 15 cali
    -moc głośnika min. 150W RMS
    -budżet na głośnik 500-700 pln
    -subwoofer ma byc w miarę uniwersalny ( głównie kino domowe i trochę muzyki)
    -obudowa do 100l
    -rodzaj obudowy - mało istotny ( ważne aby był kompromis między niskim schodzeniem a odpowiedzią impulsową)

Zastanawiam się nad głośnikami f-m:
    -VISATON
    -Peerless
    -VIFA
    -Beyma
    -Alcone

Nie zastanawiałem się nad konkretnymi modelami - czekam na Wasze propozycje.

Dużo ludzi robiło suba na Ravemasterze - na pewno ktoś się wypowie:)

Ja przymierzam się do użycia czegoś takiego:
    http://www.dexon.pl/sklep/index.php?...rb-15-400-01-8
    Dynamiki Ci nie zabraknie - 96db przy 40Hz :)

Uprzedzam opinie - nie, nie słyszałem go..

Hmm L18 przed budową moich monitorów też nie...:)

Skomentuj

Jak na razie interesująco wyglądają :
      -Eminence Kappa 15 LF
      -SLS-15PA

CO do Dexona - przyznam szczerze że nie spotkałem się z tymi produktami.

Z parametrów wygląda całkiem ciekawie.

Na razie zbieram propozycje, w następnej kolejności będę przeszukiwał fora co do konkretnych głośników i na końcu zabawa wyliczaniem i symulacjami programami.

Skomentuj

Zamieszczone przez rubens
        -Eminence Kappa 15 LF
        to tego sobie odpuść jedynie kappa pro coś sobą prezentuje.

Oglądnij sobie Beyme 15LX60 - głośnik nieco estradowy - lecz brzmienie ma powalająco dokładne i zejście niezłe w dodatku 500W na basie, to już potężna dawka emocji przy oglądaniu filmów czy słuchaniu muzyki przy której występują zejścia.

http://www.usspeaker.com/beyma%2015LX60-1.htm

Kolejnym moim kandydatem jest RCF L15P200AK-4 przy którym na pewno szczęka opadła by Ci z wrażenia - a kosztuje 200euro w niemczech. W polsce ok 850zł w ArcadeAudio u nas w Krakowie - myślę że ściągnięcie takiego głośnika miało by sens. Aha i najważniejsze - jest w wersji 4 ohm.

http://www.thomann.de/gb/rcf_l15p200ak4.htm

http://www.rcfaudio.com/vediMacro.ph...AK/product.htm

Noi tak zwany król głośników którego myślę nie trzeba przestawiać - Precision Devices PD1550

http://www.thomann.de/gb/precision_devices_pd1550.htm

Ravemastera nie polecam - polecają go osoby które nie słyszały innych głośników

Co do DEXONA - weź tego nie kupuj, bo to ma brzmienie gorsze od STXa. Te głosniki montują w zestawach estradowych które miałem niestety okazje napędzać i powiem że blado wypadają przy STXach.

Skomentuj

-Eminence Kappa 15 LF
          nie polecam ;]
          a to? http://www.loudspeakershop.eu/glosni...hm-p-1013.html moze daloby rade jakas znizke wynegocjowac :P
          beyma power 15 raczej juz poza budzetem :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
            Co do DEXONA - weź tego nie kupuj, bo to ma brzmienie gorsze od STXa. Te głosniki montują w zestawach estradowych które miałem niestety okazje napędzać i powiem że blado wypadają przy STXach.
            A w jakich to kategoriach wypadają gorzej? Pytam się szczerze, bez sarkazmu, bo jestm mocno ciekaw. Zamierzam dla tego głośnika coś "specjalnego" zbudować i bardzo on mi parametrycznie pasuje.

Skomentuj

Przyznam że wypadłem z rynku bardziej niż myślałem.
              Dzięki za podpowiedzi- widzę że będzie co "trawic".
              Co do kasy - budżet da się nieco naciagnąc - chcę zrobic coś co na 100% zaspokoi moje potrzeby na długie lata.

Mam jeszcze pytanie co do wzmaka - chcę zbudowac holtona 400 - chyba że macie inne w miarę "proste projekty" wzmacniaczy.

Co do realizacji projektu- potrwa to całą zimę ale na pewno o wynikach będę informował na forum.

Skomentuj

poszukaj konstrukcji janka. nigdy nie pamietam gdzie na elektrodzie to jest ale gdzies jest napewno :P
                jest podobno najlepszym wzmacniaczem do suba. potwierdzilo to kilka osob. a i moce sa dosc znaczne i posiada zabezpieczenia...

Skomentuj

mor den siur, ten głosnik gra wysokim konturowym basem, typowo twardym i estradowym. Nie schodzi prawie poniżej 60Hz chociaż na wykresie jest inaczej. Jego bas jest jednolity, tylko pum pum pum od którego zaczyna mdlić po prostu po pewnym czasie.

Natomiast stx nie dość że jest połowę tańszy, to niżej schodzi, ma zróżnicowanie na basie, nie dudni tylko punktualnie uderza, jak trzeba to przeciągnie i mocy się nie boi. Jezeli myślisz o tubach do takich "słabych" głośników to się nie opłaca - przerabiałem ten temat nie raz.

rubens, to ja polecam tego RCFa - po prostu moim mistrzostwo na basie za małe pieniądze w stosunku do tego co oferuje - weź go z polski z ArcadeAudio, będziesz miał mniej problemów z załatwianiem.

Ja mam schemat janka :cool: Tylko że jest problem - trzeba go zmodyfikować na większą moc - czytaj, przystosować układ do większych napięć.

Skomentuj

LF15N401 Moc: 900W RMS, 1800W muz., skuteczność: 97 dB, pasmo: 35-1500 Hz -1 077 zł
                    L15/554K Moc: 600W RMS, 1200W muzycz., skuteczność: 99 dB, pasmo: 40-2000 Hz-885 zł
                    L15P200AK Moc: 800W RMS, 1600W muzycz., skuteczność: 95 dB, pasmo: 35-1000 Hz-866zł
                    L15P530 Moc: 350W RMS, 700W muzycz., skuteczność: 100 dB, pasmo: 40-3000 Hz-673 zł
                    L15P540 Moc: 500W RMS, 1000W muzycz., skuteczność: 98 dB, pasmo: 40-2000 Hz-702 zł
                    L15S800 Moc: 700W RMS, 1400W muzycz., skuteczność: 99.5 dB, pasmo: 40-1500 Hz-923zł
                    LF15G401 Moc: 800W RMS, 1600W muzycz., skuteczność: 97 dB, pasmo: 35-1500 Hz-818 zł
                    LF15X400 Moc: 800W RMS, 1600W muzycz., skuteczność: 97 dB, pasmo: 30-1500 -1356zł

Tak na szybko z cennika http://www.arcadeaudio.com.pl/arcade/servlet/Index

Na pierwszy rzut oka widac że L15P200AK ma najsłabszą skutecznośc.
                    Martwi mnie też trochę że jest to głośnik Car audio.

Trzeba by podstawic parametry T-S do jakiegoś programu i zobaczyc co "wyjdzie".

PawelS- beyma power 15 - możesz coś więcej powiedziec o tym głośniku?
                    Cena do zaakceptowania

Skomentuj

rubens, przecież skuteczność nie jest najważniejsza do domu, a to jak może przenosić najniższe częstotliwości - do tego chyba powinien służyć subwoofer. Ma tak niską skuteczność, bo ma cięższą membranę i duży wychył by mógł osiągnąć przyzwoite zejście.

Jaki głośnik caraudio? :neutral: Chyba o BSW II mówisz? Wtedy się zgodzę że to głośnik do caraudio.

Nie podstawiaj parametrów do symulatorów - bo od nich się psuje w głowie Takie rzeczy trzeba usłyszeć - i tak z parametrów dwa najlepsze to właśnie ten RCF oraz PD1550 - spójrz choćby na ich EBP.

Skomentuj

PawelS- beyma power 15 - możesz coś więcej powiedziec o tym głośniku?
                        Cena do zaakceptowania
                        ja niestety nic nie powiem bo nie slyszalem. jednak irek (chyba jedyny prawdziwy profesjonalista na tym forum) jest nimi zachwycony i jakos na nie (ta serie) nie narzeka. podobno szybkie, muzykalne ale wymaga sporo mocy :P

Na pierwszy rzut oka widac że L15P200AK ma najsłabszą skutecznośc.
                        Martwi mnie też trochę że jest to głośnik Car audio.
                        oj o to sie nie martw :P jak niemasz zamiaru tego na estradzie stosowac to niema to wiekszego znaczenia

Skomentuj

rubens, przecież skuteczność nie jest najważniejsza do domu, a to jak może przenosić najniższe częstotliwości - do tego chyba powinien służyć subwoofer. Ma tak niską skuteczność, bo ma cięższą membranę i duży wychył by mógł osiągnąć przyzwoite zejście.
                          Tu się od strony bilansu energetycznego nie zgodzę- mniejsza skutecznośc = więcej mocy aby osiągnąc taki sam poziom "natężenia" dźwięku.

Ale to nie istotne w tym przypadku :-) .

Jak widac powoli klarują się trzy typy głośników:
                          -beyma power 15
                          - RCF L15P200AK-4
                          -Precision Devices PD1550

Trzeba oblukac gdzie w Polsce można je nabyc najtaniej.
                          Biorę się za szukanie i przeglądanie elektrody w kwestii wzmacniacza.

--------------------------------------------------------------------------------------
                          Z tego co widzę na elektrodzie to Pan Janek specjalizuje się we wzmakach i przesterach gitarowych - chyba że nie tego Janka chodzi.
                          Szukam dalej.

Skomentuj

mor den siur, ten głosnik gra wysokim konturowym basem, typowo twardym i estradowym. Nie schodzi prawie poniżej 60Hz chociaż na wykresie jest inaczej. Jego bas jest jednolity, tylko pum pum pum od którego zaczyna mdlić po prostu po pewnym czasie.
                            Akurat tą rozbieżnością z wykresem to mnie trochę zmartwiłeś. Natomiast nie przymierzam się do tuby tylko do odgrody, a tu potrzebne są dość szczególne parametry.
                            Obudowa pewnie podbija wyższy bas, i może stąd "brak zejścia", ale to tylko moje niczym nie poparte domniemywanie.

Sorry za OT.

Skomentuj

rubens, szukaj w gotowych konstrukcjach wzmacniacza wiekszej mocy i autora z nickiem janek i jakies tam cyfry.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                Akurat tą rozbieżnością z wykresem to mnie trochę zmartwiłeś.
                                Wykres we free air nijak ma sie do gry glosnika w skrzyni wiec nie wiem co cie tak zdziwilo.

Natomiast nie przymierzam się do tuby tylko do odgrody, a tu potrzebne są dość szczególne parametry.
                                Sub w odgrodzie :lol: ?

Obudowa pewnie podbija wyższy bas
                                Pewnie nie, co za bzdury...

Skomentuj

mor den siur, ja nie aplikowałem tego głośnika tylko grałem na paczkach w których jest seryjnie zaaplikowany ten że głośnik - wrażenia opisałem wyżej. Do odgrody polecam Alpharda z serii Magnum MW15 - nada się jak znalazł. Bez obudowy nawet potrafi zadziwić, sprawdź to, bo jest ogólnie dostępnym głośnikiem.

rubens, to dodaj jeszcze do tego B&C 15PS100

http://www.noiseart.pl/index.php?pro...uct&prod_id=94

Też zawodowy głośnik i moim zdaniem każdy z wymienionych prezentuje sobą coś innego. Wybór jest na prawdę ciężki - ja bym postawił na RCF bądź B&C chodz PD też potrafi zwalić z nóg... :???: Beyma to najmniej profesjonalna z ww. firm, wiele razy przejechałem się na jej wyrobach, ale miałem ich najwięcej z racji taniości.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Sub w odgrodzie ?
                                    Pewnie znasz, ale tak dydaktycznie:
                                    http://www.linkwitzlab.com/orion_challenge.htm

Skomentuj

Nie znam :), a raczje nie widzialem ale wg mnie bas w odgrodzie to troche bez sensu.. jeszcze zrozumiem midwoofery ale bas.. nie

Skomentuj

Chyba raczej zwłaszcza bas:) Polecam wgłebienie się w lekturę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X