Dla mnie to marnotrwastwo mozliwosci glosnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Poszukiwany 15' w cenie 500-700 pln do suba
Collapse
X
-
To dodajemy jeszcze tego :
-B&C 15PS100
I bądź człowieku mądry.
Jak nie miałem kasy to w cenie do 200 zł kilka lat temu nie do pobicia była Tesla ARN312.
Jak jest trochę więcej zasobów to i wybór staje się ciężki.
Będę myślał.
Są w bazie danych parametry tych głosników?- nie chce mi się ręcznie wklepywac do programu symulującego.
Skomentuj
-
rubens, w przypadku takiej klasy głośników symulacje możesz sobie po prostu gdzieś wsadzićBierz RCFa, bo jest 4 ohmowy - ew. spytaj się czy B&C ma wersję 4 ohmową tego głośnika. PD bym nie brał z tego powodu że wiele konstrukcji na nim powstało i jest już dość stary noi to brzmienie raczej typowo estradowe, chodź bardzo ciepłe.
Skomentuj
-
Przyznaj się że nie szukałeś:
http://www.rcfaudio.com/download.phtml?id=1853
Trzeba dodać rozszerzenie .pdf w nazwie pliku żeby się otworzył.
120litrów@38Hz o powierzchni wylotu <800cm2 będzie odpowiednie.
Głośnik ma objętość 3,5litra.
Kilka słów od producenta:
The L15P200AK finds its best application in bass reflex enclosures. It is a perfect
solution for recorded music, cinema speakers, very low frequency monitoring and
applications where low frequency linearity is required.
Skomentuj
-
sub ma schodzic imo jak najnizej zeby uzupelniac dolne pasmo w kinie, kolega napisał ze chce glownie KINO, i troszke muzyka, zastanawiam sie czemu akurat 15" wchodzi tylko w gre, kolega nawet nienapisał jakie ma pomieszczenie a tu widze jakies glosniki estradowe są polecane
czemu nie XXLS-12 ? skoro kino to fajnie by było poczuć jak bardzo nisko schodzi sub, a mozna zrobic kompromis i dostroic tak zeby bylo dobre zejscie ale zeby juz niezmulało jak przy opcji z najnizszym zejsciem. ten peerles pewnie z mb troche przekroczy budzet ale mysle ze warto dolozyc i miec zajebisty subwoofer do kina.
Szczerze wybierając stricte TYLKO KINO, bylbym w stanie dolozyc do subniskotonowego scan speaka 23w z MB, ale jesli mialbym juz wybor kino + muzyka [ akurat u mnie jest duzo muzyki i troche mniej niz duzo kina ] - to bralbym jakas beyme power 15, zeby jednak czuc ten bas na klacie, a na tyle ile beyma zejdzie przy odpowiednim natezeniu i tak bardoz ladnie sie odczuje to w filmach
Ja sie tam srednio znam raczej... ale troche dziwne dawac do chaty estrade
Skomentuj
-
Aby spełnić moje założenia w grę wchodzą tylko głośniki 15'.
Niestety tak się składa że przy takich wielkościach wybór jest tylko wśród głosników wywodzących się z "estrady".
Co do pomieszczenia to docelowo będzie w pomieszczeniu około 30m2.
Przed zakupem beymy power 15 stopuje mnie opinia niskiej powtarzalności głośników.
Co do scan speaka 23w- czytałem pochlebne opinie na jego temat ale osoba która w praktyce wykonała ten sub po tygodniu go sprzedała ( trochę to dziwne przy założeniu że chwaliła go w niebo głosy).
[ Dodano: 2008-10-08, 18:04 ]
Ponawiam pytanie:
Czy w poniższej obudowie zamiast typowych B-R są trzy trójkątne tunele?
[ Dodano: 2008-10-08, 18:10 ]
Ponawiam pytanie:
Czy w poniższej obudowie zamiast typowych B-R są trzy trójkątne tunele?Załączone pliki
Skomentuj
-
syrius18, to że głośniki są od estradowych producentów nie oznacza że są estradowe!
Np jak sądzisz jakie głośniki siedzą w kinie w Twoim mieście o ile masz kino?
Poza tym nie ma co porównywać XXLS-12 do tej 15' zupełnie inne światy a w dodatku bajki.
rubens, myślałem że podstawy masz w miarę opanowane - tak, te 3 tunele to są typowe br, tylko innego kształtu i możesz, a nawet polecam je zamienić na jeden BR szczelinowy o powierzchni wylotu (czyli fi (objętość) w przypadku okrągłego br, a A*B w przypadku prostokątnego) <800mm2
Skomentuj
-
Nie na temat...rubens, sam napisałeś że są trzy i to dwa razy :P Poza tym podczas gdy pisałem posta, nie było jeszcze obrazku, a na stronie producenta ja nigdy nie patrze na rysunki takich konstrukcji tylko na ich opis
Aha i nie zapomnij usztywnić obudowy - lepiej jest ja usztywnić niż stosować grubsze deski.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez syrius18Szczerze wybierając stricte TYLKO KINO, bylbym w stanie dolozyc do subniskotonowego scan speaka 23w z MB
Zamieszczone przez rubensPrzed zakupem beymy power 15 stopuje mnie opinia niskiej powtarzalności głośników.
Zamieszczone przez rubensPonawiam pytanie:
Czy w poniższej obudowie zamiast typowych B-R są trzy trójkątne tunele?
Zamieszczone przez wasik1989tak, te 3 tunele to są typowe br, tylko innego kształtu
Skomentuj
-
ja tez polecam Beyma'e power 15, sam mam suba na Beyma'ie serii power ale 12, mam ja juz od 1,5 roku i ciagle mnie zaskakuje i nigdy mi sie nie znudzi, bardzo zruznicowany bas, schodzi naprawde nisko, cieple brzmienie, odzywa sie tylko wtedy kiedy trzeba i nic od siebie nie dodaje, uzywam ja zarowno do muzyki jak i w kinie domowym, napedzana 300W irkowego wzmacniacza odcieta na 40hz, wcale nie gra twardym basem jak twierdzilo wielu na tym forum i jeszcze nigdy nie zdazylo sie zeby cewka uderzyla o dno magnesu o czym tez wielu pisalo, jestem naprawde mega zadowolony, wyobrazam sobie co potrafi 15' :grin:
Skomentuj
-
Przy 15' głośniku ciężko będzie zrobic typowy BR szczelinowy.
Przy "szerokości" około 433 cm uzyskac pole powierzchni poniżej 800cm2 to wyjdzie szczelina <2 cm .
A przy tak małej szczelinie może by słyszalny świst powietrza.
Chyba że można zrobic BR szczelinowy który nie będzie "biegł ' przez całą długośc frontu.
Skomentuj
-
Proszę o wyrozumiałość i pomoc w prawidłowym wyliczeniu szczeliny.
W postach padła dwa razy informacja :
-pole powierzchni wylotu<800mm2
-pole powierzchni wylotu<800cm2
Rozumiem że chodzi jednak o to pierwsze pole czyli:
c*b<800mm2
przy założeniu że szerokość suba to 470mm - grubość ścianek 2x18mm czyli szczelina przez szerokość suba=434mm
czyli:
c=434
wtedy a<20mm
Taka szczelina będzie powodowała świsty.
Na rys. 1 mamy inną wersję BR gdzie warunek a*b<800mm2 będzie dużo prostszy do realizacji
załóżmy że a=200 mm wtedy np. b =35mm
Pozostaje jeszcze kwestia trzeciego wymiaru czyli d.
Jak skorelować ten trzeci z pozostałymi dwoma.
W programie WINSPRO jest możliwość symulacji BR kwadratowego/ prostokątnego wtedy mamy podane trzy wymiary.
Pytanie tylko czy wtedy BR o przekroju prostokątnym i szerokości < niż szerokość suba będzie traktowany jako szczelinowy czy BR o innym przekroju niż okragły.Załączone pliki
Skomentuj
-
rubens, a mówiłeś że podstawy a nawet więcej masz opanowane, a zadajesz pytania jakbyś był zielony w temacieSory, ale takie odnoszę wrażenie.
Te cm to literówka, oczywiście chodziło o mm, bo wyobraź sobie port o pow. 800cm2 :lol: Zrobił byś 4 metrową przednią ściankę? Więc trochę wyobraźni. Oczywiście mogą być takie duże, ale to nie potrzebne w domu. O tym w dalszej części postu. Chodziło o port większy od 800mm2. Kształt może być wręcz dowolny - dwa porty okrągłe o fi10cm i długości 20cm będą odpowiednie, mogą być też dowolne prostokąty o odpowiedniej długości. Te porty mogą być znacznie wieksze a nawet lepiej jest gdy są większe - spójrz np. tutaj zdjęcie 2:
http://polaudio.pl/polaudio/bas/tp118.htm tutaj powinien mieć wylot pow. większa od 1250mm2 a ma większą od 1250cm2.
Więc jeżeli zrobisz plan, to zrób plan 3, weź 434x50mm a długość 265mm, i masz wtedy w obudowie 120litrów strojenie na 38Hz.
Skomentuj
-
-wasik1989
Dla wyjaśnienia:
jestem elektronikiem a nie akustykiem.
Cała wiedza z dziedziny akustyki jest z przed kilku/nastu lat gdzie królowały BR -okrągłe a projekty dotyczyły głównie zastosowań domowych i car audio.
Lat temu 14 robiłem na zamówienie wzmacniacze car audio ( mało kto wiedział wtedy co to jest car audio) i subwoofery w oparciu o materiały producenta ( wymiary).
Kilka lat później liczyło się obudowy WINSPRO i tyle.
Jak pisałem wypadłem zupełnie z rynku ponad 4 lata temu ( a nawet więcej) zatrzymując się na etapie okrągły BR, głośniki do zastosowań domowych/ car audio, średnice do 12'.
Wówczas 99% konstrukcji do domu /car audio to były typowe BR o przekroju okragłym.
Inne rozwiązania widziałem tylko na estradzie - ale tylko widziałem.
Ponieważ chcę zrobić coś nowego / innego /mocniejszego założyłem ten wątek.
Prawda jest taka że aktualnie zdobywam nową wiedzę w oparciu o Wasze odpowiedzi.
Tak więc jest to moje pierwsze spotkanie z BR innym niż okrągłym i głośnikami "estradowymi".
Być może moje pytania były by mniej "debilne" gdybym dostawał jasne i logiczne odpowiedzi.
Przeczytaj uważnie swoje posty i zobacz że mieszasz- najpierw piszesz o <800 teraz o >800, raz o cm2, raz o mm2.
Jak widać logiczne i sensowne odpowiedzi nie zmusiły by mnie do zadawania takich pytań.
Mam nadzieję że się nie obrazisz.
W każdym razie jestem zdecydowany robić suba w oparciu o twoją propoyzcje ( RCF L15P200AK-4).
Na beyme power 15 się nie zdecyduję bo Irek nie ma już dobrego dojścia.
I ostatnie pytania:
-jakim programem można wyliczać takie porty ( na przyszlość)
-gdzie można kupić ładną maskownicę / grill aby przykryć głośnik ( mam synka który ma skłonności destrukcyjne)
Skomentuj
Skomentuj