Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwany 15' w cenie 500-700 pln do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla mnie to marnotrwastwo mozliwosci glosnika.

Skomentuj

To dodajemy jeszcze tego :
      -B&C 15PS100
      I bądź człowieku mądry.

Jak nie miałem kasy to w cenie do 200 zł kilka lat temu nie do pobicia była Tesla ARN312.
      Jak jest trochę więcej zasobów to i wybór staje się ciężki.
      Będę myślał.

Są w bazie danych parametry tych głosników?- nie chce mi się ręcznie wklepywac do programu symulującego.

Skomentuj

rubens, w przypadku takiej klasy głośników symulacje możesz sobie po prostu gdzieś wsadzić Bierz RCFa, bo jest 4 ohmowy - ew. spytaj się czy B&C ma wersję 4 ohmową tego głośnika. PD bym nie brał z tego powodu że wiele konstrukcji na nim powstało i jest już dość stary noi to brzmienie raczej typowo estradowe, chodź bardzo ciepłe.

Skomentuj

Powoli się przekonuję do tego głośnika.
          Jakby nie patrzec to przecież trzeba policzyc obudowę.

Skomentuj

Przyznaj się że nie szukałeś:

http://www.rcfaudio.com/download.phtml?id=1853
            Trzeba dodać rozszerzenie .pdf w nazwie pliku żeby się otworzył.

120litrów@38Hz o powierzchni wylotu <800cm2 będzie odpowiednie.

Głośnik ma objętość 3,5litra.

Kilka słów od producenta:

The L15P200AK finds its best application in bass reflex enclosures. It is a perfect
            solution for recorded music, cinema speakers, very low frequency monitoring and
            applications where low frequency linearity is required.

Skomentuj

Szukałem szukałem ale nie wpadłem na to że plikowi trzeba nadać rozszerzenie *.pdf.
              Tym bardziej że plik "obok" zassał się z prawidłowym rozszerzeniem.

Jeszcze jedno pytanie - rozumiem że trójkątne "tunele" w czterech narożach to otwory bass reflex ?

Skomentuj

sub ma schodzic imo jak najnizej zeby uzupelniac dolne pasmo w kinie, kolega napisał ze chce glownie KINO, i troszke muzyka, zastanawiam sie czemu akurat 15" wchodzi tylko w gre, kolega nawet nienapisał jakie ma pomieszczenie a tu widze jakies glosniki estradowe są polecane
                czemu nie XXLS-12 ? skoro kino to fajnie by było poczuć jak bardzo nisko schodzi sub, a mozna zrobic kompromis i dostroic tak zeby bylo dobre zejscie ale zeby juz niezmulało jak przy opcji z najnizszym zejsciem. ten peerles pewnie z mb troche przekroczy budzet ale mysle ze warto dolozyc i miec zajebisty subwoofer do kina .

Szczerze wybierając stricte TYLKO KINO, bylbym w stanie dolozyc do subniskotonowego scan speaka 23w z MB, ale jesli mialbym juz wybor kino + muzyka [ akurat u mnie jest duzo muzyki i troche mniej niz duzo kina ] - to bralbym jakas beyme power 15, zeby jednak czuc ten bas na klacie, a na tyle ile beyma zejdzie przy odpowiednim natezeniu i tak bardoz ladnie sie odczuje to w filmach

Ja sie tam srednio znam raczej... ale troche dziwne dawac do chaty estrade

Skomentuj

Aby spełnić moje założenia w grę wchodzą tylko głośniki 15'.
                  Niestety tak się składa że przy takich wielkościach wybór jest tylko wśród głosników wywodzących się z "estrady".
                  Co do pomieszczenia to docelowo będzie w pomieszczeniu około 30m2.

Przed zakupem beymy power 15 stopuje mnie opinia niskiej powtarzalności głośników.

Co do scan speaka 23w- czytałem pochlebne opinie na jego temat ale osoba która w praktyce wykonała ten sub po tygodniu go sprzedała ( trochę to dziwne przy założeniu że chwaliła go w niebo głosy).

[ Dodano: 2008-10-08, 18:04 ]
                  Ponawiam pytanie:
                  Czy w poniższej obudowie zamiast typowych B-R są trzy trójkątne tunele?

[ Dodano: 2008-10-08, 18:10 ]
                  Ponawiam pytanie:
                  Załączone pliki

Skomentuj

syrius18, to że głośniki są od estradowych producentów nie oznacza że są estradowe!

Np jak sądzisz jakie głośniki siedzą w kinie w Twoim mieście o ile masz kino?

Poza tym nie ma co porównywać XXLS-12 do tej 15' zupełnie inne światy a w dodatku bajki.

rubens, myślałem że podstawy masz w miarę opanowane - tak, te 3 tunele to są typowe br, tylko innego kształtu i możesz, a nawet polecam je zamienić na jeden BR szczelinowy o powierzchni wylotu (czyli fi (objętość) w przypadku okrągłego br, a A*B w przypadku prostokątnego) <800mm2

Skomentuj

wasik1989-podstawy to jam ma opanowane a nawet więcej
                      -takiej konstrukcji jeszcze nigdy nie widziałem - lepiej zapytac niż coś sknocic
                      -na marginesie są cztery tunele a nie trzy
                      W każdym razie dzięki za info.

Skomentuj

Nie na temat...
                        rubens, sam napisałeś że są trzy i to dwa razy :P Poza tym podczas gdy pisałem posta, nie było jeszcze obrazku, a na stronie producenta ja nigdy nie patrze na rysunki takich konstrukcji tylko na ich opis

Aha i nie zapomnij usztywnić obudowy - lepiej jest ja usztywnić niż stosować grubsze deski.

Skomentuj

Zamieszczone przez syrius18
                          Szczerze wybierając stricte TYLKO KINO, bylbym w stanie dolozyc do subniskotonowego scan speaka 23w z MB
                          wg mnie mimo ze SS nizej schodzi to w kinie lepiej sie sprawdzi XXLS. ten SS wcale nie przeciaga wiec az takiego wrazenia nie zrobi :P
                          Zamieszczone przez rubens
                          Przed zakupem beymy power 15 stopuje mnie opinia niskiej powtarzalności głośników.
                          pogadaj z irkiem - moze sprawdzony egzemplarz zalatwi
                          Zamieszczone przez rubens
                          Ponawiam pytanie:
                          tak
                          Zamieszczone przez wasik1989
                          tak, te 3 tunele to są typowe br, tylko innego kształtu
                          :???: to dlaczego ja tam 4 widze?

Skomentuj

I wszystko jasne.......
                            Nie łatwo jest policzyc do czterech z małym dzieckiem uwieszonym na ręku którym siępisze na klawiaturze.
                            Faktycznie - biję się w piersi :oops: .

Skomentuj

ja tez polecam Beyma'e power 15, sam mam suba na Beyma'ie serii power ale 12, mam ja juz od 1,5 roku i ciagle mnie zaskakuje i nigdy mi sie nie znudzi, bardzo zruznicowany bas, schodzi naprawde nisko, cieple brzmienie, odzywa sie tylko wtedy kiedy trzeba i nic od siebie nie dodaje, uzywam ja zarowno do muzyki jak i w kinie domowym, napedzana 300W irkowego wzmacniacza odcieta na 40hz, wcale nie gra twardym basem jak twierdzilo wielu na tym forum i jeszcze nigdy nie zdazylo sie zeby cewka uderzyla o dno magnesu o czym tez wielu pisalo, jestem naprawde mega zadowolony, wyobrazam sobie co potrafi 15' :grin:

Skomentuj

Przy 15' głośniku ciężko będzie zrobic typowy BR szczelinowy.
                                Przy "szerokości" około 433 cm uzyskac pole powierzchni poniżej 800cm2 to wyjdzie szczelina <2 cm .
                                A przy tak małej szczelinie może by słyszalny świst powietrza.
                                Chyba że można zrobic BR szczelinowy który nie będzie "biegł ' przez całą długośc frontu.

Skomentuj

rubens, przeciez mozna zrobic port o wiekszej szczelinie i jednoczesnie dluzszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                    Poza tym nie ma co porównywać XXLS-12 do tej 15' zupełnie inne światy a w dodatku bajki.
                                    Tzn?

I powiedzcie mi dlaczego XXLS-12 mialby nie sprawdzic sie w kinie w 30m2 :)?

Skomentuj

Proszę o wyrozumiałość i pomoc w prawidłowym wyliczeniu szczeliny.

W postach padła dwa razy informacja :
                                      -pole powierzchni wylotu<800mm2
                                      -pole powierzchni wylotu<800cm2

Rozumiem że chodzi jednak o to pierwsze pole czyli:
                                      c*b<800mm2
                                      przy założeniu że szerokość suba to 470mm - grubość ścianek 2x18mm czyli szczelina przez szerokość suba=434mm
                                      czyli:
                                      c=434
                                      wtedy a<20mm
                                      Taka szczelina będzie powodowała świsty.

Na rys. 1 mamy inną wersję BR gdzie warunek a*b<800mm2 będzie dużo prostszy do realizacji
                                      załóżmy że a=200 mm wtedy np. b =35mm

Pozostaje jeszcze kwestia trzeciego wymiaru czyli d.
                                      Jak skorelować ten trzeci z pozostałymi dwoma.

W programie WINSPRO jest możliwość symulacji BR kwadratowego/ prostokątnego wtedy mamy podane trzy wymiary.
                                      Pytanie tylko czy wtedy BR o przekroju prostokątnym i szerokości < niż szerokość suba będzie traktowany jako szczelinowy czy BR o innym przekroju niż okragły.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

rubens, a mówiłeś że podstawy a nawet więcej masz opanowane, a zadajesz pytania jakbyś był zielony w temacie Sory, ale takie odnoszę wrażenie.

Te cm to literówka, oczywiście chodziło o mm, bo wyobraź sobie port o pow. 800cm2 :lol: Zrobił byś 4 metrową przednią ściankę? Więc trochę wyobraźni. Oczywiście mogą być takie duże, ale to nie potrzebne w domu. O tym w dalszej części postu. Chodziło o port większy od 800mm2. Kształt może być wręcz dowolny - dwa porty okrągłe o fi10cm i długości 20cm będą odpowiednie, mogą być też dowolne prostokąty o odpowiedniej długości. Te porty mogą być znacznie wieksze a nawet lepiej jest gdy są większe - spójrz np. tutaj zdjęcie 2:

http://polaudio.pl/polaudio/bas/tp118.htm tutaj powinien mieć wylot pow. większa od 1250mm2 a ma większą od 1250cm2.

Więc jeżeli zrobisz plan, to zrób plan 3, weź 434x50mm a długość 265mm, i masz wtedy w obudowie 120litrów strojenie na 38Hz.

Skomentuj

-wasik1989
                                          Dla wyjaśnienia:
                                          jestem elektronikiem a nie akustykiem.
                                          Cała wiedza z dziedziny akustyki jest z przed kilku/nastu lat gdzie królowały BR -okrągłe a projekty dotyczyły głównie zastosowań domowych i car audio.
                                          Lat temu 14 robiłem na zamówienie wzmacniacze car audio ( mało kto wiedział wtedy co to jest car audio) i subwoofery w oparciu o materiały producenta ( wymiary).
                                          Kilka lat później liczyło się obudowy WINSPRO i tyle.

Jak pisałem wypadłem zupełnie z rynku ponad 4 lata temu ( a nawet więcej) zatrzymując się na etapie okrągły BR, głośniki do zastosowań domowych/ car audio, średnice do 12'.

Wówczas 99% konstrukcji do domu /car audio to były typowe BR o przekroju okragłym.

Inne rozwiązania widziałem tylko na estradzie - ale tylko widziałem.

Ponieważ chcę zrobić coś nowego / innego /mocniejszego założyłem ten wątek.

Prawda jest taka że aktualnie zdobywam nową wiedzę w oparciu o Wasze odpowiedzi.

Tak więc jest to moje pierwsze spotkanie z BR innym niż okrągłym i głośnikami "estradowymi".

Być może moje pytania były by mniej "debilne" gdybym dostawał jasne i logiczne odpowiedzi.

Przeczytaj uważnie swoje posty i zobacz że mieszasz- najpierw piszesz o <800 teraz o >800, raz o cm2, raz o mm2.

Jak widać logiczne i sensowne odpowiedzi nie zmusiły by mnie do zadawania takich pytań.

Mam nadzieję że się nie obrazisz.

W każdym razie jestem zdecydowany robić suba w oparciu o twoją propoyzcje ( RCF L15P200AK-4).

Na beyme power 15 się nie zdecyduję bo Irek nie ma już dobrego dojścia.

I ostatnie pytania:
                                          -jakim programem można wyliczać takie porty ( na przyszlość)
                                          -gdzie można kupić ładną maskownicę / grill aby przykryć głośnik ( mam synka który ma skłonności destrukcyjne)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X