Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn 3 drożnych - dylemat i prośba o radę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn 3 drożnych - dylemat i prośba o radę

Witam, nie jestem znawcą budowy kolumn, ale zainteresował mnie ten temat kilka dni temu (szczególnie że żona wyraziła zgodę na ich wykonanie) .

Mój problem polega na wyborze odpowiednich głośników do wstawienia. Chciałbym zbudowac 4 takie same kolumny gdyż nie jestem zwolennikiem subboferów. Może zacznę od wzmacniacza jaki będzie napedzał ten zestaw - Pioneer VSX-916, zestaw ma grac w pomieszczeniu 30 m2, jeśli chodzi o pułap finasowy to niechcialbym przesadzac z wydatkami ale tez nie mam zamiaru oszczedzac kazdej zlotówki, mysle o głośnikach z półki cenowej jak niżej. Po dobraniu głośników z obudową powinienem sobie poradzic, zarówno z wykonaniem jak i obliczeniem. Napewno nie dam rady zaprojektowac zwrotnicy i bede mial z nia problem.

Obudowe obmysliłem sobie tego typu -

Karat790dc

tylko że na froncie chcialbym 1 sopran i 1 średni
    z boku oczywiscie 1 bas

Przegladajac strony i nie majac zbyt wielkiego doswiadczenia ciezko cokolwiek wybrac i zdecydowac na 100% dlatego tez prosze o rade ktore z ponizszych pozycji są warte zauważenia.

bass - Tonsil GDN 25/80/2 lub STX GDN-25-100-8-SC lub STX GDN-32-450-8-SC

sredni (ładny bo biały ) sony 17cm 140 WAT LINK
    lub STX GDM-17-180-8-SC

sopran GDWK-10-250-8-AK

Jeszcze raz bardzo prosze o przeanalizowanie mojego postu i ewentualnie podanie uwag jakie macie bądz inne konfiguracje

Cała kolumna ma by srebrna i wydaje mi sie ze sredni ładnie bedzie wygladał biały z czarną ramką (ale to nie jest argument by koniecznie go wsadzic w pake)

Kolumny mają slużyc zarówno do kina domowego jak i do słuchania wszelkiej muzyki (lubie miękki bas)

Jak napisałem głupoty to prostujcie - czekam na wszą odpowiedz z niecierpliwościa
    Załączone pliki

Zamieszczone przez se8ol
    nie jestem zwolennikiem subboferów.
    Subwooferow, dlaczego :>?

Zamieszczone przez se8ol
    Chciałbym zbudowac 4 takie same kolumny
    Nie ma sensu, 2 porzadne kolumny 3way sprawdza sie dobrze

Zamieszczone przez se8ol
    sredni (ładny bo biały ) sony 17cm 140 WAT LINK
    Tylko ze glosnik powinien glownie ladnie brzmiec :)..

Zamieszczone przez se8ol
    Cała kolumna ma by srebrna
    Fe :P

----

1 Nie podales ile masz ostatecznie na cala konstrukcje?
    2 Zapomniales o zwrotnicy ktora jest tak waznym elementem ze nie mozna jej pominac natomiast zaprojektowanie i wykonanie pomiarow zwrotnicy to bylby pewnie duuuzy problem dla ciebie.. szukaj projektu z gotowa zwrotka.
    3 Glosniki ktore wymieniles nie sa dosc szczesliwie dobrane ani nie sa wysokiej jakosci przetwornikami.
    4 W zaleznosci od budrzetu proponowalbym (zestawy z zaprojektowana zwrotnica):
    -3way na STX - koszt pary okolo 800-900zł
    -3way na mds + vifa jak tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12952 hmm.. cos koo 1200zł
    -3way na visatonach + seas http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924 koszt 2500zł

5 Szkoda ze nie masz amplitunera typowego dla stereo..

Jest tez opcja warta uwagi - dobre monitory 2way a do tego aktyne doły tak jak zrobil to XYS http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12235&start=0

Skomentuj

se8ol, jaki miałeś cel stosować 4 takie same kolumny? kino? jeśli tak to:
      1. Zapomniałeś o centralnym, jako jednym z najważniejszych gł. w kinie,
      2. Satelity nigdy nie przetwarzają całego pasma i duże 3-drożne kolumny z tył absoultnie nie są Ci potrzebne.

Moja propozycja była by zaś nastepująca (choć nie tania, ale można robić etapami),
      Fronty: wysokotonowy Vifa DX25 lub XT25, średni HDS134, niski HDS164
      Central oraz satelity: wysokotonowy j.w, oraz HDS134, ale już grający w pełnym paśmie.
      Zalety:
      - naprawdę wysokiej jakości zestaw głośnikowy,
      - niższe koszty wykonania centrala oraz satelit (skryznki też mogą być mniejsze = 8L),
      - takie samo brzmienie dla wszystkich głośników (ma to szczególen znaczenie dla efektów z kina, wokalu, głosu itd..).

Koszt kompletu - przy zamówieniu skrzynek w Audiocompnents - około 2200zł (2000..2400 zleżnie od zwrotnic i wykończenia). Wartość (oprócz rynkowej 4..5x większej) - priceless :)

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
        2. Satelity nigdy nie przetwarzają całego pasma i duże 3-drożne kolumny z tył absoultnie nie są Ci potrzebne.
        i tu się niestety całkowicie mylisz...

Zamieszczone przez hol
        daruj sobie średniaka w tym zestawieniu, niepotrzebnie komplikuje on konstrukcję i mnoży koszty.

Zamieszczone przez hol
        Central oraz satelity: wysokotonowy j.w, oraz HDS134, ale już grający w pełnym paśmie.
        wszystkie 5 kolumn w kinie powinno być możliwie najbardziej do siebie podobnych zarówno pod kątem głośników, jak i ich aplikacji.

Skomentuj

hmm

witam i dziekuje za tak szybki odzew.

odnosnie kasy to do 2000 mysle ze bedzie mnie stac z kompletem.

jesli chodzi o zestwienie kolumn racja ze przyda sie centralny ale o tym chcialby pomyslec pozniej .

dlaczego 4 takie same - na myśli miałem mozliwosc odtwarzania w stereo pasmo rodzielajac głos na kwadro Pioneer bez problemu to robi -> tzn kanał np. lewy odtwarza z taka sama mocą w przodzie tyle.

Faktem natomiast jest to ze myslałem o budowie satelit zakladając ze fronty bedą potężne. Ale to nie zmienia faktu ze nie wiem jakie dac w to głośniki

Średni chciałbym raczej zachowac, może z powodu tradycji

Skomentuj

Zamieszczone przez se8ol
            Średni chciałbym raczej zachowac, może z powodu tradycji
            jak chcesz to możesz zrobić i 5 drożne ma tych głośnikach, tylko jaki to będzie miało sens (finansowy też ) ?
            Chyba lepiej kase na suba zbierać , prawda ?

Skomentuj

No dobra to w takim razie jaki zestawik głośników byś proponował -> bo podejżewam że zaoszczędze i na zwrotce :d

I czy można zbudowac je w taki sposób jak naszkicowałem

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                i tu się niestety całkowicie mylisz...
                Do SACD - owszem, dla kina nie,
                Specyfikacja THX oraz Dolby Pro Logic: częstotliwości <100Hz są tłumione (niepamietam czy 3 czy 6db). AC pozwala oczywiście na pełen zakres 20Hz..20kHz, co nie zmienia faktu że w typowym kinie domowym za bas odpowiada sub (i nieważne z którego akurat kierunku leci pocisk, gra "tak samo") albo fronty (w zależności jak ustawimy amplituner).

daruj sobie średniaka w tym zestawieniu, niepotrzebnie komplikuje on konstrukcję i mnoży koszty.
                W sumie się zgodzę z Tobą, wystarczył by 164.

wszystkie 5 kolumn w kinie powinno być możliwie najbardziej do siebie podobnych zarówno pod kątem głośników, jak i ich aplikacji.
                Ile kin domowych (poza konfiguracją: 5 mikrosatelit a'la logitech + sub) w cenie <3..4kPLN ma wszystkie głośniki takie same? Niewiele. Pytanie, czy jeśli będzie miał konfirguracją taką jak ja napisałem, czy nawet bez HDS 134 na środku - usłyszałby jakąkolwiek różnicę w prawidziwych warunkach, nie odsłuchując kolejno głośnik po głośniku. Sądzę, że nie.

OK, pomijajac tą dyskusję, może jeszcze taka propozycja:
                5x DX25/XT25 + HDS164 , do tego SUB

Skomentuj

Bleh... mieszasz. Jak to ma byc do kina i muzyki (ale w dalszym ciagu 5satelit) to chyba dosc rozsadnym jest wykonanie satelit 2way (5 sztuk) + sub wykorzystywany tylko w kinie. Z twoim budrzetem bedzie to zestaw lowendowy.

Opcja numer 2 to rezygnacja z czesci satelit czyli system 2.1 (gdzie sub uzupelnia glownie kino) lub do tego dodatkowy central.

Pojscie w 3way ma sens ale prawdopodobnie nie spisze sie to w kinie tak dobrze jak z subem.

Zamieszczone przez se8ol
                  No dobra to w takim razie jaki zestawik głośników byś proponował
                  HM.. to zalezy jaki uklad wybierzesz:
                  2 sztuki 3way
                  central + monitory 2way
                  2 monitory 2way + sub
                  5 satelit
                  4 satelity
                  + sub??

Mozliowsic jest wiele i musisz sie zdecydowac w jaki uklad chcesz isc.

Zamieszczone przez se8ol
                  bo podejżewam że zaoszczędze i na zwrotce :d
                  e?

Zamieszczone przez hol
                  OK, pomijajac tą dyskusję, może jeszcze taka propozycja:
                  5x DX25/XT25 + HDS164 , do tego SUB
                  :lol: za 2000zł ...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                    za 2000zł ...
                    oo fakt .. :mrgreen:

Skomentuj

2 sztuki 3way
                      central + monitory 2way

i oczywiście przyszłościowo do tego chyba sub.

Macie racje ze to bedzie logiczne roziwązanie nie mówiac juz o zmniejszeniu kosztów w stosunku do 4x3way

[ Dodano: 2008-10-07, 22:22 ]
                      tylko czy w monitorach tez HDS164 ?

[ Dodano: 2008-10-07, 22:27 ]
                      Aha jeszcze jedno prosze nie bra pod uwagę kosztów obudowy bo to sobie zrobię sam, materiał już czeka

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                        Do SACD - owszem, dla kina nie,
                        Specyfikacja THX oraz Dolby Pro Logic: częstotliwości <100Hz są tłumione (niepamietam czy 3 czy 6db). AC pozwala oczywiście na pełen zakres 20Hz..20kHz, co nie zmienia faktu że w typowym kinie domowym za bas odpowiada sub (i nieważne z którego akurat kierunku leci pocisk, gra "tak samo") albo fronty (w zależności jak ustawimy amplituner).
                        we wszystkich nowych standardach po dolby surround wszystkie kolumny są pełnopasmowe w tym samym stopniu.
                        Opcja numer 2 to rezygnacja z czesci satelit czyli system 2.1 (gdzie sub uzupelnia glownie kino) lub do tego dodatkowy central.
                        jak ma być kino to imho tylko 5.1, nic innego nie wchodzi w grę.
                        Pojscie w 3way ma sens ale prawdopodobnie nie spisze sie to w kinie tak dobrze jak z subem.
                        zacznijmy od tego że 3 drogi to trzeba jeszcze mieć czym napędzić...
                        Tutaj 3way są imho bez sensu.

Zamieszczone przez se8ol
                        2 sztuki 3way
                        central + monitory 2way
                        to akurat najmniej sensowna opcja. Po co 3way skoro sub będzie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez se8ol
                          tylko czy w monitorach tez HDS164 ?
                          W monitorach 2way jak najbardziej a w proponowanym przez hol'a 3way to zupelna pomylka - hds 164 to maly midwoofer.

Zamieszczone przez se8ol
                          2 sztuki 3way
                          central + monitory 2way
                          Rozumiem ze razem? 5 czy piszesz o tym jak o 2 opcjach. Jesli razem to w 2000zł wyjdzie to nieciekawie i o glosnikach typu HDS mozesz zapomniec. Jesli to ma byc samo:
                          -central + monitory 2way - to najlepiej chyba dx/xt + hds
                          -2 sztuki 3way - podany przeze mnie 3way na visatonach lub mds + dx

Jesli razem to w gre wchodzi chyba tylko 3way na stx + satelity, central na stx pj + stx 14/100. + oczywiscie pozniej sub do kina, ale z drugiej strony lepiej jakby satelity byly identyczne...

Skomentuj

oczywiście razem ale wydaje mi się że HDS164 bedzie trochu mały we frontach tym bardziej że jak narazie suba nie planuję -> napisałem że w przyszłości bedzie ale nie wiem kiedy

Napęd tych kolumn to Pioneer vsx-916

Skomentuj

se8ol, słyszałeś kiedyś w ogóle dobrą 16 ?

Skomentuj

HDS 164 to wbrew nazwie 18-tka. Byłem tego samego zdania co Ty, kiedy decydowałem się na HDS134 (tu inne względy nie pozwoliły mi wybrać 164). Jednak kiedy usłyszałem, absolutnie zmieniłem zdanie. Spokojnie nagłośnisz tym 30m2, lecz wiadomo - kop będzie jak sub będzie , ale do tego czasu przyjemny bardzo czytelny i szybki basik będzie się sączył :)

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                  HDS 164 to wbrew nazwie 18-tka.
                                  16 czy 18 - bez znaczenia, po prostu 6.5 cala, bo tak naprawdę to głośniki "wymiaruje się" w calach , więc de faco rozmiary 16 i 18 są sobie równe.

Ja bym to widział tak:
                                  5 x hds 164 + dx, albo i xt bo niewiele droższa.

Skomentuj

takero niestety, nie słyszałem -> żyję w przekonaniu że im większa średnica basu tym potężniejsze udeżenie -> ale czytając to co pisze cie dochodzę do zdania że chyba się mylę - tylko jeszcze jedno pytanko liczę i wychodzi mi dosc małe pudło na ta kolumnę z HDS164 czyli mogę zapomniec o monstrualnych kolumnach.

W taki razie dlaczego np do GDN 25 obudowa musi byc duża by uzyskac odpowiedni bas skoro piszecie ze nie jest to zbyt dobry głośnik w stosunku do 164. I czy ta mała obudowa zapewni też podobne brzmienie basu ?

Skomentuj

wielkość krzynki nie jest wprost proporcjonalna do ilości basu, a już na pewno nie do jakości jego brzmienia. Skrzynkę (oraz jej strojenie) dobiera się tak, by głośnik pracował w optymalnych dla siebie warunkach. Można oczywiście w pewnych granicach zwiększać skrzynkę, co spowoduje niższe zejście (głośnik zagra niższe częstotliwości) jednak kosztem odpowiedzi impulsowej (czyli bas będzie, ale taki słaby i mulisty, że "nic po nim"),

Skomentuj

aha

jedno jest pewne ze juz odwiedliscie mnie od myśli o tonsilach

gdzie nie zerkam na forum tam faktycznie chwalą głośniki Peerless dlatego pomyslę nad konfiguracją biorąc je pod uwagę

(tylko jeszcze znaleśc tani sklepik :))

Skomentuj

Czaruję...
                                        X