Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Umiejscowienie głośnika w skrzyni do kombi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Umiejscowienie głośnika w skrzyni do kombi

...zaczne nietypowo.

Chyba 5 raz piszę tego posta i mnie już k.... trafia jak przy dodawaniu załącznika zamyka mi się przeglądarka. Nie wiem co jest, fakt faktem że na innych forach jakoś działa - ale to temat do off topic być może, więc przejde do sedna.

Główny bohater CW1002C występujący w Aucie typu kombi/wagon

Planowana skrzynia wielkości ok40litrów. Pytania kieruje do ludzi którzy mają jakieś doświadczenie w car audio, ponieważ dzwięk radykalnie inaczej rozchodzi się w tym środowisku...

- jaki kształt skrzynki obrac? Standardowy sześcian? Jakiś ścięty trapez? czy może jeszcze cos innego?

- jak umiejscowić głosnik w obudowie - w którą strone ma promieniować? Przeglądałem Manual DLS'a do ich subów. Oni tam zalecają do samochodów typu kombi/wagon kierować przetwornik w tylną klapę równolegle do lini podwozia. Mnie się wydaje, że może ustwienie głośnika pod kątem powiedzmy 45 stopni(czyli lekko w dach by dawał :P)byłoby lepszym rozwiazaniem(ty własnie miałbyć załącznik z fotkami). Co Wy polecacie?

- gdzie ustawić głośnik względem bagażnika? tzn będzie napewno maksymalnie dociśnięty do tylnej kanapy - pytanie tylko czy ma być on na środku, czy po którejś ze stron np przeciwległej do kierowcy ?

-czy stosować zwyczajne wytłumienie tzn gąbka 2cm na boki 1cm od ścianek i na maksa wełny do środka czy do samochodu jakoś mniej się wytłumia czy coś w tym stylu?

I w zasadzie to tyle. Dzięki za ewentualne odpowiedzi i pozdrówka ....idę spac wkońcu już 4:41 :P

to ja ci powiem tak:
    -buda moze byc mniejsza ok 30 litrow... wystarczy dla tego glosnika
    - wytlum mocno najlepiej welna owcza;] ale cosik innego tez moze byc (po wytlumieniu mojej (ok 50% objetosci) subek duzo zyskal na dzwieku
    -umiejscowienie glosnika w obudowie zalezy wg mnie od tego czy dasz maskownice czy nie... bo i tak bas sie rozchodzi we wszystkich kierunkach, tylko jak dasz w kierunku tylnej klapy bez zadnej mocnej maskownicy zwieksza sie ryzyko ze jak bedziesz cos wozil w bagazniku to ci udezy w glosnik i bedzie dziura ;]
    - ksztalt obudowy zrob najlepiej trapez pod katem takim jak tylne siedzenia zeby jak najmniej miejsca zajmowal w bagazniku ;]
    pozdrawiam

Skomentuj

Mi się wydaję ze ustawienie głośnika z zwłaszcza suba jest tylko kwestia kosmetyczną i czysto wizualną gdyż ucho ludzckie i tak słabo rozróżnia kierunek z ktorego dochodzi dźwięk o niskiej częstotliwośći
      Dlatego zrób tak jak będzie Ci sie to podobalo wizualnie, bardzo przyjemnym rozwiązaniem jest: ok 30st w strone osi auta i ok 30 st do góry, wtedy ładnie wygląda (o ile masz ładny głośnik) a i gra sympatycznie, niestety klapa niezależnie jak pancerny masz samochód ma tendencje do drgań które są mało sympatyczne, dodatkowo auta które mają otwieraną szybe w klapie mają jeden problem -drżenie szyby. Myślę ze ustawinie "bokiem" powinno być niezłe ale nie ma idealnego rozwiazania, każde ma coś za cos. Najlepiej zrób obudowę testową i sprawdź co ci drży i przy jakim jakim jej ustawieniu. Wtedy znajdziesz złoty środek
      Zabrzmiało filozoficznie. Pozdrawaim i życzę miłych testów

Skomentuj

obudowa trapez głosnikiem do klapy(przy siedzeniach) bokiem przy siedzeniach głosnik w w bok

Skomentuj

Czaruję...
        X