Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice - rozmieszczenie elementow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice - rozmieszczenie elementow

Witam,

Po obejrzenie wielu projektow zwrotnic nasunelo mi sie pytanie, jak lepiej montowac elementy zwrotnicy, czy lepiej zaprojektowac plytke, czy lutowac elementy bezposrednio do siebie przyklejajac silikonem, klejem itd do kawalka plyty ( czy dowolnego sztywnego elementu )?

Jak Ci wygodniej, możesz zrobić płytkę z laminatu i polutować elementy. Ja taką "płytke" na zwrotnice wykonałem z kawałka sklejki i jest ok, więc możesz użyć coś sztywnego. Elementy możesz przymocować takimi "zatrzaskującymi wsuwkami".

Skomentuj

dokladnie - jak ci tylko wygodnie
      ale musisz pamietac o wlasciwym ustawieniu cewek wzgledem siebie... http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

ja akurat preferuje montaz na plytce i do tego najczesciej na terminalu. szybko, latwo, solidnie i w dodatku ladnie to wyglada

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        ja akurat preferuje montaz na plytce i do tego najczesciej na terminalu.
        Ale czy wtedu szerokosc plytki nie jest ograniczona do otworu pod teminal?
        Czy przy wadze elementow okolo 1kg dluga plytka przykrecona do terminala nie peknie?

Skomentuj

kilogram? :shock: :???: co to za zwrotnice kombinujesz?
          plytka nie peknie ale trzeba to pozadnie przymocowac. ja najczesniej robie to tak
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414
          i wiekszosc sie miesci. jak narazie tylko 3 drogi robie osobno ale rowniez na plytkach

Skomentuj

3-way :neutral:

3 cewki rdzeniowe takie jak na ponizszym zdjeciu + jedna powietrzna.

Z tym, ze w oryginale jest bi-ampling, a ja dam razem.

Skomentuj

gdyby nie tor "sredniakow" to by sie zmiescilo. a tak to byloby bardzo dlugie :/
              utrzymac sie utrzyma ale niewiem czy zmiesci sie w obudowie :lol:

a to moze zmontujesz ja na plytce i umiescisz od spodu obudowy?? tzk jak np tutaj http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

Skomentuj

Pewnie w koncu tak bede musial, tylko ze w oryginale nie bylo to przewidziane, a paczka juz czeka na maty wygluszajace, wiec musialbym dolozyc 2-3 profile z dolu co podwyszy kolumne o 5 cm a fronty juz dociete :twisted:
                Hmm, nie wiedizalem, ze ta zwrotka to taki potwor wyjdzie :cool:
                Moze tak jak w oryginale dam na tylna scianke w polowie kolumny :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Sateo
                  Moze tak jak w oryginale dam na tylna scianke w polowie kolumny :?:
                  Wazne zeby zwrotke dalo sie w razie potrzeby zdemontowac i wyciagnac bez wiekszych komplikacji.

Skomentuj

Sateo, mozesz cokół dorobic i w nim to schowac. wielkosc tej zwrotnicy bedzie zalezala glownie od cewek. jak dasz cienkie druty na rdzeniu to wcale az takie wielkie to nie bedzie :P

Skomentuj

Elementy do zwrotki juz mam ( Polink :grin: ), i male to nie jest :grin:
                      Szczerze, to bardziej mi sie podoba bez cokolu, wiec pomyslalem, ze po fornirowaniu i wycieciu otworu pod woofer, zwrotke opuszcze na dno kolumny tuz nad BR albo trrminal, wymysle jaks uchwyt do zawieszenia. W razie potrzeby, po wyjeciu woofera powinno dac sie ja wyciagnac do gory.

Skomentuj

a nie zmiesci sie za glosnikiem na tyle obudowy? tak zebys mogl przykrecic przez otwor pod glosnik

Skomentuj

Czaruję...
                        X