Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobre stereo do kina.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre stereo do kina.

Witam.

Obecnie posiadam taki zestaw: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9189

Chciał bym go zmienić na jakiś o półkę wyższy.

Główne zastosowanie to kino. Chodzi mi o dwie kolumny najlepiej 2drożne z miękkim niskim basem dobrą średnicą i lekką górą, z dobrą scena aby ładnie wypełniały cały pokój dźwiękiem. Muszą grać na tyle niskim basem aby bez problemu poradziły sobie bez subwoofera.
    Chciał bym aby cena zwrotnic i głośników zmieściła się w kwocie 1k zł.
    Odpadają eksperymenty, chciał bym sprawdzoną konstrukcje ze schematem zwrotnicy.
    Nie czuje się jeszcze na siłach aby samemu robić pomiary ;p

W tej chwili mam amplituner sony str gx 215 oraz cd CDP 501, jednak docelowo wszystko będzie grało pod sprzętem ze stajni herman kardon.

Czekam na propozycje :)

stereo do kina? :???: cos mi tu nie pasuje...

vifa M18WH + morel MDT29
    peerless HDS 180 + vifa XT25
    dayton RS180 + jakis tam seas (nie pamietam jaki)
    w tej cenie obecnie zrobisz duzo. no i jakosciowo beda juz duzo lepsze

ZAP, zastanow sie czy bedziesz to rozbudowywal do 5,1? jezeli tak to warto pomyslec nad takimi glosnikami zebys pozniej bez problemow dokupil identyczne na reszte kina

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
      Muszą grać na tyle niskim basem aby bez problemu poradziły sobie bez subwoofera.
      Jeśli chodzi o muzykę to mogę poprzeć ten tok myślenia. Natomiast jeśli chodzi o filmy jestem zwolennikiem suba, jedynie w pełni mocne 3way może zapewnić Ci tego typu bas. Jak dla mnie gdy jest wybuch w filmie (oczekujesz zejścia i wypełnienia dźwiękiem w pokoju), to z M18WH czy tez HDS 180 itd, będzie bum, a z pełno wartościowego suba będzie buuuuuuM :) -> odbiór i wrażenia zupełnie inne.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        Jeśli chodzi o muzykę to mogę poprzeć ten tok myślenia. Natomiast jeśli chodzi o filmy jestem zwolennikiem suba, jedynie w pełni mocne 3way może zapewnić Ci tego typu bas. Jak dla mnie gdy jest wybuch w filmie (oczekujesz zejścia i wypełnienia dźwiękiem w pokoju), to z M18WH czy tez HDS 180 itd, będzie bum, a z pełno wartościowego suba będzie buuuuuuM :) -> odbiór i wrażenia zupełnie inne.
        Dokladnie, suba na 8" robi sie do malutkich pomieszczen wiec musialbys miec minimum 10" w tym 3way co przekroczy znacznie budrzet pomijajac to ze bedzie to zaledwie 10".

Skomentuj

Ewentualnie przyzwoite stereo, np. jedno z tych co podał Paweł S., i docelowo sub, który już wspierał by te najniższe partie i efekty.
          nonameplum, trafnie określił wielkość buum z 18tek, a pożądnego sub'a.
          Ponadto, jeśli wybierzesz takie zestawienie (post Pawła) czyli stereo + sub, łatwo i w przyzwoitych pieniądzach będzie Ci dorobić central + satelity w przyszłości. Ważne by to były te same głośniki, jak chcesz mieć porządne kino :).

Skomentuj

no własnie o te buuumm mi chodzi :). i powiem ze zejscie mojego stxa 27 150 sc jest do zaakceptowania jednak gra trochę za sztywno i twardo.
            Chciał bym zbudować coś bez suba ponieważ nie chce aby głośniki zajmowały mi dużo miejsca w pokoju. Poza tym z subem beda wiązały sie ogromne koszty bo przecież nie podłącze do dobrego głosnika mostka tadeuszy ;p.

To jak może 3way albo 2.5 ?

[ Dodano: 2008-10-11, 07:09 ]
            ps. co do dalszej rozbudowy kina to w najbliższym czasie jej nie przewiduje.

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
              2.5 ?
              Raczej bez sensu kontrukcja wg mnie..

Zamieszczone przez ZAP
              powiem ze zejscie mojego stxa 27 150 sc jest do zaakceptowania
              I nie ludz sie ze midwooferem takie zejscie osiagniesz :P... jak chcesz nisko to 3way na 10" lub wiecej albo sub.

No chyba ze wystarczy ci 2way dobre.

Skomentuj

Podejdź do tego realistycznie:
                3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub. 2way nie będzie na 99,99% lepszego zejścia od tego stx'a. Przemyśl lepiej sprawę czy nie znajdziesz miejsca na suba, bo wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie.
                Chyba, że zestaw nie będzie służył tylko i wyłącznie do filmów i będziesz też sporo słuchał na nim muzyki to możesz robić dobre 2way np. te co podał Pawel S. i kiedyś dorobisz ewentualnie suba, albo przebolejesz słabszy bas.
                Jeżeli nie zamierzasz więcej inwestować w zestaw to możesz ewentualnie zrobić jakiegoś suba do około 400 zł i kolumienki za 600 zł.

Skomentuj

3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub.
                  Pomyśl, policz i jeszcze raz napisz

Sub to droższy głośnik (większy) + wcale nie tani napęd, a do 3 waya możesz dołożyć mniejsze basowe ale lepsze i wyjdzie taniej.

Skomentuj

moze tez być to co podał paweł + sub który mam a potem zmiana suba na lepszy
                    nonameplum za 400 zł może złoze suba minimalnie lepszego od tego co mam.
                    3 way jest o tyle lepsze niz 2way + sub ze wystarczy jeden wzmacniacz. inwestuje duzo kasy w jeden a nie troche w ten i troche w ten. jednak przy 3 way sa 2 głosniki niskotonowe do kupienia. :/

Zależało by mi mimo wszystko na 2way nawet jak naciągnelibyśmy troche budżet.

[ Dodano: 2008-10-11, 14:13 ]
                    jezeli chodzi o muzyke to oczywiscie jej tez dużo słucham. ale potrzebuje lekkiego wykopu w kinie :]

[ Dodano: 2008-10-11, 14:18 ]
                    a jeżeli chodzi o moje osobiste odczucia jeżeli chodzi o bum z 18 to z tych stxowych które mam w kolumnach to powiem że jest g***o a nie bas. nie mówie tu o jakości i brzmieniu bo to w ogole tragedia ale o samym zejściu.

Skomentuj

3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub
                      oj mylisz sie :P
                      jezeli masz odpowiedni wzmacniacz to 3 drogi wyjda duzo taniej

ten sub ktory masz do kina sie nadaje. zrob pozadne 2 drogi i jak zapoznasz sie z jakoscia na odpowiednim poziomie to sam zdecydujesz czy warto isc w to dalej

Skomentuj

Tylko koszty zwrotnicy też się zwiększają.

Skomentuj

ale i tak jest mniejszy niz koszt wzmacniacza do suba ;]

Skomentuj

Mi się wydaje że wyjdzie na jedno koszt wzmacniacza do suba, a koszt odpowiedniego wzmaka pod 3way + bardziej skomplikowana zwrotnica. No, ale jak kto woli. 3way da i tak dwa trochę mniejsze woofery, a w subie mógłby być większy co zatelepie pokojem :). Nie będę przekonywał, bardziej jestem zwolennikiem jednak suba do kina.

Ewentualnie kup sobie Tonsil Zeus i nie będziesz mógł złapać oddechu, w niektórych miejscach w pokoju :) tyle że tam nie uświadczysz zejścia do hadesu. - żart chociaż może nie koniecznie?

Skomentuj

ja powoli przymierzam się do czegoś takiego:

http://www.troelsgravesen.dk/CSM_KIT3.htm

(wymienię hdsy180 na te SSy)

.....tylko że musiałbyś troszkę budżet podciągnąć ...ale same przetworniki wyjdą ok 1kzł
                              do tego zwrotki..

może jakiegoś spektakularnego masażu bebechów nie będzie....ale basu z pewnością nie zabraknie

Skomentuj

Jeżeli chodzi o bummm to mi już się przejadł ten buuummmm w filmach:) Mam subwoofer oparty o dwa głośniki Rockford Fosgate T112D2 i powiem, że jest to masakra, nie da się oglądać filmów bo jak walnie to zgon! W nocy nie ma co włączać subwooferka, a w dzień szkoda nerwów. Mam HDS180+xt25 i jestem zadowolony, chociaż jak bedę mógł odebrać już wyliczone obudowy to będzie jeszcze lepiej. Jeżeli chce się mieć subwoofer to patrzecie tylko na jakość, ale i tak najważniejsza jest scena.

Skomentuj

Zamieszczone przez KIVLOV
                                  już się przejadł ten buuummmm w filmach:) Mam subwoofer oparty o dwa głośniki Rockford Fosgate T112D2
                                  I dlatego wcale nie dziwie ci sie ze przejadl ci sie "bum" w filmach.

Skomentuj

a co moglibyście zaproponować z 3way ?

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm tutaj jest kilka na SEASach lub cos na daytonach. no bo raczej nik w tym temacie nie pokusi sie o STXy :lol:

Skomentuj

http://images.google.pl/imgres?imgur...icial%26sa%3DN

Skomentuj

Czaruję...
                                        X