Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofer - który głośnik i pare pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Forum jest chyba od tego żeby pomagać...
    Nic nie musisz mi tłumaczyć... obliczyć wymiary BRów już umiem, pozostaje mi tylko filtr, nie wiem jaki kupić... (mam dwie zrotnice od Mildtonów 80, nie da się połączyć cewek szeregowo/równolege tak aby uzyskać lepsze odcięcie niż przy jednej zwrotnicy?) i wytłumienie.
    Ale jeżeli o coś pytam a ktoś zna odpowiedź a napisze mi "najpierw poczytaj" to nie jest to chyba fajne... (nie mówię, że tak było w twoim przypadku)
    Uzasadnij czemu ten projekt jest nieciekawy ?

Skomentuj

Skoti123, kup cewkę i kondensator w polinku.

*5361 CEWKA Cewka 28.00 mH 1.770 Ohm dr-0.80 dl-46mm FI-48mm rdzen-24/35+dyski-45/7- 37,84zł
      Kondensator: ELE-100V/220.00 - 11,10zł

Cięcie filtru będzie na ok. 80Hz.
      Wg. mnie bez sensu jest robić zwrotnicę pasywną, ale to Twój wybór.

BTW. Wykaż chociaż odrobinę własnej inicjatywy. Nikt tu Ci nie poda gotowego projektu od A do Z. Te rzeczy, o które pytasz można znaleźć na stronie głównej. Temat założyłeś 12.10, do dzisiaj byś wszystko 100 razy przeczytał i nie musiałbyś tyle czekać na nasze odpowiedzi.
      To było po pierwsze.
      A teraz po drugie:
      Zamieszczone przez Skoti123
      Nieciekawy projekt ? jakoś jego autor napisał, że gra ładnie a w komentarzach nie było takiego zdania
      No to kilka cytatów z elektrody:
      "Nie wiem tylko czy ten tunel nie za duzej srednicy jak na glosnik 25 cm ale skoro tak jest w obliczeniach to oki. "
      "Aha zapomnialem - jezeli jest to sub to wypadaloby go obciac okolo 120 Hz .. :>"
      "Ja swego czasu zmontowałem takiego suba na Gdn 25/40 w 40L i efekt w samochodzie był miły (tablice rejestracyjne drżały)"
      Dalej już mi się nie chciało czytać. Ręce opadają...

Skomentuj

Zrobiłem ten projekt i mam jedno pytanie...
        wytłumiać czy nie ? bo czytałem, że subwoofera nie trzeba wytłumiać, nimo wszystko chciałbym zapytać ? jeśli trzbe wytłumić to mam taką żółtą gąbke z jakiejś kanapy, nadaje się ?

Obudowa ma 58l, br ma 10,4x14 i gra nawet (pod Radmorem bez zwrotnicy/filtru)
        Wsadziłem ten materiał z Mildtona 80 i dałem br dłuższego o 2 cm (ok 41Hz) i coś się trzaska dziwnie... dlatego pytam czy wytłumiać ?

Skomentuj

jeśli trzbe wytłumić to mam taką żółtą gąbke z jakiejś kanapy, nadaje się ?
          Jak najbardziej.
          Wsadziłem ten materiał z Mildtona 80 i dałem br dłuższego o 2 cm (ok 41Hz) i coś się trzaska dziwnie... dlatego pytam czy wytłumiać ?
          Wytłumianie nie wyeliminuje trzasków. Zapewne głośnik trzaska bo wzmacniacz jest za słaby i nie ma kontroli (PISAŁEM O TYM WCZEŚNIEJ).
          Z wytłumieniem musisz poeksperymentować. Daj tyle wytłumienia ile wg. Ciebie będzie konieczne.

Skomentuj

To trzaskanie to nie było stukanie cewki, mogło być wywołane dłuższym BRem, jak nie ma materiału w skrzyni i pukne w membane to przez BR słysze taki odgłos jakbym stukał w rurę jakąś, a gdy wsadze materiał przy stukaniu w membrane słychać taki basik :)
            Co do filtra aktywnego... wyjdzie chyba taniej niż pasywny i już nie wiem jaki robić... jeszcze jutro pobawię się z wytłumieniem i zobaczę, rewelacji nie będzie bo głośnik lichy...
            Do konstrukcji na poważnie kupię chyba GDN-27-450-4-SC albo GDN 30/120, który spisze się lepiej ? STX ma większy SLP ale mniejszy FS (nie wiem który parametr jest ważniejszy)

Zamieszczone przez bart210
            jeśli trzbe wytłumić to mam taką żółtą gąbke z jakiejś kanapy, nadaje się ?
            Jak najbardziej.
            Pytam, bo czytałem, że subwoofera nie trzeba wytłumiać, chyba, że jest to obudowa zamknięta (a taką gąbke mam w ZG30C114 a one są zamknięte)

Skomentuj

Sprawdź czy wszystko jest solidnie poskręcane i czy BR nie lata. Bez wygłuszenia nie powinno być żadnych trzasków. Także coś masz nie tak. Również nie dawaj wygłuszenia w okolice BR.
              Do konstrukcji na poważnie kupię chyba GDN-27-450-4-SC albo GDN 30/120, który spisze się lepiej ? S
              Nie słyszałem ani jednego ani drugiego. Tonsil wymaga mniejszej mocy wzmacniacza, ale za to w wersji 8ohm. Natomiast STX potrzebuje co najmniej 300W czystej mocy @ 4ohm. Więc warto to wziąć pod uwagę.

Skomentuj

Sprawdź czy wszystko jest solidnie poskręcane i czy BR nie lata. Bez wygłuszenia nie powinno być żadnych trzasków. Także coś masz nie tak. Również nie dawaj wygłuszenia w okolice BR.
                Chyba wcześniej nie napisałem za jasno więc tak:
                *wszystko jest solidnie skręcone, zalane klejem, pod głośnikiem uszczelka w postaci takiej pianki co zakłada się na rury (powietrze nigdzie nie ucieka)
                *grał dobrze z BR 14cm i bez wytłumienia
                *chcąc uzyskać lepszy efekt wsiadziłem BR 16cm i wytłumienie, było słychać dziwne "trzaskanie powietrza" nie wiem jak opisać taki dźwięk słowami :)
                *jescze nie próbowałem BR 14cm i wytłumienia

A co do odgłosów pukania w membrane to gdy nie ma wytłumienia słychać jak dźwięk odbija się w środku, nie wiem do czego porównać taki odgłos... może to dlatego, że płyty maja okleine w śodku ? Dopiero gdy wsadzie materiał wytłumiający (ten z Mildotna, gąbki nie wsadzałem jeszcze) przy pukaniu w membrane nie ma już tego dźwięku, a jest taki bass, takie ciśnienie w ucho idzie :P

A tak BTW to z BR dmucha jak cholera :-]

Co myślicie o tej obudowie ? widziałem projekt na głośnikach więszkej mocy i mniejszy obudowach, może w mniejszej obudowie zagra lepiej ? zaraz się pobawię trochę WinISDem...

[ Dodano: 2008-10-17, 15:51 ]
                Zaczynam robić konstrukcje na poważnie na GDN 30/120 Tonsila...
                Przeglądałem trochę projektów i widziałem obudowy w okolicach 70l (+/- 3l)
                Ile powiniem dać waszym zdaniem ?? Strojejnie na ok 37-40Hz
                Co o tym myślicie??

[ Dodano: 2008-10-18, 17:09 ]
                Moge dać gumowe nóżki do subwoofera ? (taka guma-plastik, dość twarda)

[ Dodano: 2008-10-20, 17:23 ]
                Skrzynie już mam, pozostaje kwestia strojenia, moja propozycja to 37Hz.
                Co do filtru to mam na oku takie coś:
                http://sklep.avt.com.pl/p/pl/2099/fi...o+montazu.html
                lub ten co kolega wyżej wspomniał:
                http://diyaudio.pl/portal.php?show=17
                znalazłem coś takiego jeszcze
                http://sound.westhost.com/project48.htm

tylko nie mam wzoru płytki do żadnego :(

[ Dodano: 2008-10-20, 17:34 ]
                O znalazłem jeszcze coś takieg
                http://www.nikomp.com.pl/zestawyJ/J-2650.htm

Ale płytki też brak :)

Skomentuj

Wydaje mi się, że najbardziej optymalna objętość dla tego głośnika to tak jak napisałeś, czyli ok. 70l. Również można dać mniejszą obudowę ok. 60l i wtedy zwiększy się wytrzymałość mocowa głośnika, ale zmniejszy się zejście.
                  Strojenie okolicach 35-37Hz.
                  Najlepiej jakby się wypowiedziały osoby, które miały okazję posłuchać suba na tym głośniku.
                  Moge dać gumowe nóżki do subwoofera ?
                  Możesz dać.
                  Jeśli chodzi o filtr to najlepszy będzie nr. 2 lub 3. Ostatniego absolutnie nie polecam. Mam coś takiego i paskudnie się to lutuje, ścieżki odchodzą nawet przy pierwszym lutowaniu i niskiej temperaturze lutowania.
                  Płytki możesz sam zaprojektować. Jeśli nie umiesz projektować płytek a koniecznie chcesz sam to poskładać to polecam http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=1ee6130f ewentualnie filtr SUB2 ze strony http://www.cartonaudio.com/_moduly.html.

Powodzenia :smile:

Skomentuj

Witam, dzieki za odpowiedź. Znalazłem schemat do tego filtra:

http://diyaudio.pl/portal.php?show=17

"Na płytce jest błąd, w stabilizatorze U2 jest pomylone wyjście z masą, po naprawieniu tego błędu filtr działa prawidłowo."

Mógłby ktos mi przybliżyć coś na ten temat ??
                    Zna ktoś wymiary płytki ?

Dzięki.

Skomentuj

Kup to.. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=1ee6130f

Skomentuj

c4meleon, nie śpij. Co ja podałem 2 posty wyżej?

Skomentuj

Nie na temat...
                          hol, dobrze zwrócę na to uwagę. W sumie masz rację to coś jak w stylu 'cofamy się do przodu' :grin:

Skomentuj

Witam, więc filtr AL-18 będzie lepszy? (wzór płytki mam jakby ktoś chciał)

To któy wybrać ??

Skomentuj

c4meleon, nie śpij. Co ja podałem 2 posty wyżej?
                              Wiem.. tylko widzisz ze kolega juz sie zaczal motac z innymi filtrami i zadawac wiele pytan.. dlatego stanowczo nakierowalem go na ten konkretny..

Witam, więc filtr AL-18 będzie lepszy? (wzór płytki mam jakby ktoś chciał)
                              To któy wybrać ??
                              Kup najlepiej gotowy kit w/w filtra i po klopocie. Jest dobry sam go mialem i polecam.

Skomentuj

Witam, mam pytanie co da AL-18.. a mianowicie jak podłączyc sygnał stereo ?

Skomentuj

Tam jest wejście osobno na kanał lewy i prawy. Kanały są sumowane w układzie.

Skomentuj

Witam, mam pytanie co do wytłumienia, użyje takiej żółtej gąbki ze starej kanapy, tylko pytanie, które ścianki najlepiej wytłumić ? (wiem, że nie robi się tego z przednią). Moja propozycja to ścianki boczne i tylna. Może być ?
                                    Dzięki.

Skomentuj

posluchaj pustego. pozneij wypchaj go na maxa i sluchaj. potem baw sie z roznymi sciankami i sluchaj...
                                      zostawisz tyle ile tobie sie podoba i gdzie sie podoba

Skomentuj

Witam, chciałbym zapytać czy opłaca się wsadzać w skrzynie wzmocnienie w postaci deski między dwiema ściankami ? czy może to być deska (kawałek parkietu) czy musi być płyta wiórowa ?

Skomentuj

W przypadku subwooferów opłaca się dawać dodatkowe wzmocnienie. Skrzynia wtedy tak nie drga. Nie musi to być płyta wiórowa, może być tak jak napisałeś kawałek parkietu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X