Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozbudowa kolumn pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozbudowa kolumn pomocy

witam

szukałem na necie tych info ale nie znalazłem

da się obliczyć o ile wzrośnie skuteczność jak będą dwa głośniki basowe w kolumnie ???

kąkretnie to chodzi mi o STX 22-300-8-sw

bo mam teraz kolumny 3 way na stx 22-300, 14-130, tonsil gdwt 9-80

opłaca się dołożyć jeszcze jednego basowca ?? ile wzrośnie skuteczność??

kazde podwojenie glosnikow to +3db
    a czym zasilasz ten glosnik ze ci malo? jak masz mniej niz 100W to zapomnij o rozbudowie.
    a no i co ze zwrotnica?

Skomentuj

narazie to zasilam jvc a-k10 (ok 2x40 max) ale w przyszłości będzie to około 2x150-200

a zwrotnicy narazie nie mam ale będę kupował chwilowo to działa tylko na kondensatorach

a rozbodował bym sobie to bo licze że ten stx wytrzyma ok. 100w jak nie mniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel033
        opłaca się dołożyć jeszcze jednego basowca ?? ile wzrośnie skuteczność??
        Nie oplaca sie.. dopuki nie zasadzisz tam "odpowiedniej" zwrotnicy - nie jakiegos uniwersalnego syfu - i nie zasilisz piecem z prawdziwego zdarzenia to nie bedzie grało co najwyzej bedzie wydawac z siebie dzwieki.

Skomentuj

ile taki stx w końcu wytrzyma ??? bo producent podaje 220w ale mi się wydaje że jak bym mu tyle dał to by mi się cały pokój zadymił. a skąd mam wziąść taką zwrotnice ???
          a wzmacniacz jakido tego był by najlepszy ???

Skomentuj

a skąd mam wziąść taką zwrotnice ???
            To jest mozna powiedziec twoj problem..:P zawsze jesli ktos zadaje pytania odradzamy pakowanie sie w projekt ktory nie ma pomierzonej zwrotnicy bo wiemy ile zmienia w zestawie dobrze dobrana zwrotka! Teraz jedyne co ci pozostaje (bo mysle ze do tak dobranych glosnikow nikt ci zwroty nie bedzie profesionalnie robil) to zaprojektowanie zwrotnicy w symulatorze i skonsultowanie jej na forum... lub sprzedanie tego w cholere i wykonanie kompletnego projektu ale na to pewnie nie pojdziesz :P

a wzmacniacz jakido tego był by najlepszy ???
            Taki ktory pod obciazeniem ktore przy odpowiedniej zwrotnicy bedzie mial zestaw odda jakies 150W na kanal.

Skomentuj

i co mam rozumieć że jak dam zwrotnice to mi będzie to głośniej chodziło czy co ??

bo ja jestem zadowolony z jakości dźwięku tylko czasem by się przydały lepsze basy

a ze wzmacniaczami to chodziło mi o model albo np. jakich firm unikać.

Skomentuj

jakich firm unikać
                Np McVoice :P

jak dam zwrotnice to mi będzie to głośniej chodziło czy co ??
                Wrecz odwrotnie ubedzie ci pewnie jakies 1-2db. .. ale powiem ci tylko tyle ze jesli twierdzisz ze to co masz gra "ładnie" to ja sobie dam spokoj z tym tematem. Masz w twoim systemie glosniki
                -basowy o efektywnosci 91db/W
                -sredniotonowy o efektywnosci 88db/W z koncem co troche splu moze zabrac
                -wysokotnowy o efektywnosci 90db/W jw
                Do tego nieuciete pasmo basowca i sredniaka od gory i slaba filtracje co daje w resultacie krajobraz ala Alpy lub moze Himalaje na charakterystyce przetwarzania a do tego pewnie jakies nieciekawe skutki za slabej filtracji wysokotonowca.

Zwrotnica sluzy do tego zeby ten gorski krajobraz nieco ustabilizowac tak zeby dalo sie zestawu sluchac i dlatego wazne jest zeby byla wykonana pod konkretne przetworniki!

Skomentuj

i co mam rozumieć że jak dam zwrotnice to mi będzie to głośniej chodziło czy co ??
                  Zamieszczone przez n_omyzs
                  Zwrotnica sluzy do tego zeby ten gorski krajobraz nieco ustabilizowac tak zeby dalo sie zestawu sluchac i dlatego wazne jest zeby byla wykonana pod konkretne przetworniki!
                  a teraz przeloze to na prostrzy jezyk.
                  podlacz sam glosnik niskotonowy. jak slyszysz gra on szerszym pasmem niz sam bas. tzn moze "spiewac" itp.
                  to "spiewanie" i muzyka jaka leci z tego glosnika jest glosniejsze niz sam bas i w dodatku znieksztalcone juz troche. tak wiec celem zwrotnicy jest odfiltrowanie tego zeby niskotonowy gral samym basem. mimo ze zagra wtedy ciszej bedzie ci sie wydawalo ze basu jest wiecej bo bas zagra glosniej lub tak samo glosno jak ta muzyka ktora wczesniej odtwarzal...

mimo ze STX podaje obecnie moce z dziwnej normy to podaje jeszcze drugi wariant i wg mnie on jest bardziej realny - czyli wlasnie 220W

Skomentuj

a jakaś gotowa zwrotnica z allegro by była aż taka zła ???

może troche przesadziłem z tym że jestem zadowolony. ale gra to dużo lepiej niż jakieś kolumny na piezoelektrykach i z basowcem jakiegoś 888 czy jakieś inne.

skąd można wziąć jakiś program do projektowania zwrotnic (o ile istnieje) i skąd można wziąć te zwojnice do zwrotnicy ??

Skomentuj

skąd można wziąć jakiś program do projektowania zwrotnic (o ile istnieje) i skąd można wziąć te zwojnice do zwrotnicy ??
                      Cewki kupisz w www.polink.com.pl
                      Program to np: XOVER

Skomentuj

Czaruję...
                      X