Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR szczelinowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR szczelinowy

Mam problem ze skrzynia do Mivoca xaw210 mianowicie producent zaleca stroic wyzej (i wtedy problem znika) ale do moich zastosowan typowo kinowych nie bede stroil na 40Hz skoro glosnik moze przenosic w miare liniowo do 30Hz strojony na wlasnie okolo 30Hz tyle ze SPL spadnie o pare db. W moich 8m2 mysle to sensowny wyobor. Problemem jest tunel ktory w malej obudowie okolo 25-30L po prostu sie nie zmiesci i trzeba bedzie go niezle zawinąc po sciance. Tunel bedzie na szerokosc calej scianki i wysokosc okolo 14mm tak w sam raz przy tym skrzynia zachowa proporcje nieduzego "kwardata" cos kolo 35/35/35cm. Nurtuje mnie wplyw umieszczenia wlotu tunelu na sciance (jak to ma miejsce w br szczelinowym) oraz kwestia zagiecia go o 90stopni.. bez tego sie nie obejdzie bo jamnika nie chce :P.. czy ktos doczytal/eksperymentowal z wplywem tych czynnikow na strojenie oraz na szumy z tunelu? Czy wyprofilowac tunel w miejscu zagiecia pod katem prostym czy mu to nie zaszkodzi? hm...

poglądowy rysunek "techniczny" :P... oraz rysunek ew profilowania zagiecia tunelu

Zamieszczone przez n_omyzs
    Tunel bedzie na szerokosc calej scianki i wysokosc okolo 14mm
    podaj wymiar szerokosci. lepiej zrobic wezszy a wyzszy bo wg moich doswiadczen ok 20mm to minimum
    Czy wyprofilowac tunel w miejscu zagiecia pod katem prostym czy mu to nie zaszkodzi?
    frezowalem tylko zewnetrzny kant (ten co sie robi z dodatkowej plyty) i nic wiecej nie robilem.

proponuje liczyc strojenie na 33-35Hz. mi faktycznie strojenie zawsze wychodzilo 2-5Hz nizej niz teoretyczne.
    min wysokosc szczeliny jaka polecam to ok 20mm. mniej sie nie oplaca bo mimo duzej powierzchni juz nie przyjemne dzwieki sie pojawiaja :???:
    pamietaj ze mozesz dowolnie ksztaltowac powierzhcnie tunelu wiec lepiej daj wiecej niz odpowiednik fi 7cm :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      frezowalem tylko zewnetrzny kant (ten co sie robi z dodatkowej plyty) i nic wiecej nie robilem.
      To co zaznaczyłem na czerwono?

min wysokosc szczeliny jaka polecam to ok 20mm. mniej sie nie oplaca bo mimo duzej powierzchni juz nie przyjemne dzwieki sie pojawiaja :???:
      Robilem kiedys szczelinowe bez zaginania nawet 12mm i nic nie swiszczalo.. jesli zrobie 20mm to bedzie troche dziwnie wygladac.. ale to jest jakas opcja. Szerokosc szczeliny dla wysokosci 14mm bylaby rowna odpowiednio 314mm czyli z zapasem przekroju nad to co wyliczyl bassbox jako minimum.

Ponizej symulacja w skrzyni 26L (czysto dla glosnika) strojenie od 23 do 35 Hz ze skokiem co 3Hz. Czerwona linia - monitory.

Najbardziej satysfakcjonuje mnie strojenie na 29Hz gdzie w miare liniowo leci do 30Hz a spadek paru db (monitory maja podobny SPL) nie bedzie az tak zauwazalny podobnie jak gorka na wyzszym basie (odciecie filtrem 24db cos kolo 40-50Hz).
      Z twoich obserwacji wynika ze powieniem go stroic na 33-34Hz aby usyskac ~29Hz.

29Hz to odpowiednio 190/20mm L=503mm
      33Hz to odpowiednio 220/20mm L=444mm (hm, tu bassbox sugeruje wieksza powierzchnie tunelu co wynika z ponizszego wykresu)

Jak sie do tego ustosunkujesz:P? (jesli br stroi inaczej z jakichstam powodow to czy przekroj tunelu bedzie odpowiedni :P... chyba bede musial wziasc zapas i zrobic jeszcze wieksze pole tunelu na wszelki wypadek) Jaki tunelik teraz bys proponowal? btw miales chyba tego mivoca prawda? w jakiej aplikacji gral u ciebie?

Skomentuj

To co zaznaczyłem na czerwono?
        tak
        Robilem kiedys szczelinowe bez zaginania nawet 12mm i nic nie swiszczalo..
        dla jakiego glosnika? bo zapomnialem dodac ze ja sie bawilem z 12" :roll:
        Ponizej symulacja w skrzyni 26L (czysto dla glosnika) strojenie od 23 do 35 Hz ze skokiem co 3Hz. Czerwona linia - monitory
        zmien skale na funkcje efektywnosci - tam mozna dopiero porownywac rozne glosniki
        btw miales chyba tego mivoca prawda? w jakiej aplikacji gral u ciebie?
        nie ja tylkk UKA. na poczatku byly wsadzone w 40l 2szt a potem w mniejsze. w zamknietej wogole nie gra a zalecane przez producenta 18 litrow to minimum i raczej dla samochodu. 20 litrow moze byc. wiecej niema sensu

strojenie jednak dalbym wyzej i powieksz jednak powierzchnie tunelu do ok 60cm2 (38cm2 = fi7cm)

Skomentuj

Dla tego głosnika 22l to maksimum! W wiekszej budzie będziesz miał muła. Jak wrócę do domu, to odkopię pomiary strojenia w mojej budzie, mam też dwa projekty subów na tym głośniku w gazetach i tam tez dawali do niego 18 i 20l i z długością tunelu nie było problemów

[ Dodano: 2008-10-14, 08:54 ]
          w zamknietej wogole nie gra a zalecane przez producenta 18 litrow to minimum i raczej dla samochodu. 20 litrow moze byc. wiecej niema sensu
          W CL moze by zagrał, ale pod 300W wzmakiem dopiero W 18l dawali go do kolumn, a 20l to optymalna objetość dla suba. Mozesz dać ewentualnie te 22l jeśli to ma być sub typowo do kina.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
            pod 300W wzmakiem
            Mivoc xaw210hc :P?

dla jakiego glosnika? bo zapomnialem dodac ze ja sie bawilem z 12"
            To byla teselka mala 150 .. a tu mam 8 cali :)

zmien skale na funkcje efektywnosci - tam mozna dopiero porownywac rozne glosniki
            PawelS. moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Ja to troche w pamieci przyjmuje :P.. moje monitory maja okolo 85db/w/m a mivoc ma podane w karcie 88db (ale nie wiadomo jaki to pomiar) takze mysle ze nawet jesli pare db utne strojac go nizej niz nalezy nic sie nie stanie szczegolnie ze bedzie gral w 8m2.

Zamieszczone przez UKA
            Dla tego głosnika 22l to maksimum! W wiekszej budzie będziesz miał muła.
            Hm. Nie testowalem go wiec ciezko mi okreslic ale jego przeznaczenie to glownie przetwarzanie nizszych rejestrow a nie super szybkiej muzyki. Raczej kino i czarna muza. Jak myslisz w takiej aplikacji nie zda egzaminu przy takim zastosowaniu:>?

powieksz jednak powierzchnie tunelu do ok 60cm2 (38cm2 = fi7cm)
            To da sie zrobic

20 litrow moze byc. wiecej niema sensu

strojenie jednak dalbym wyzej
            Hm. Tak jak wyzej napisalem ten sub ma raczej nizej zejsc (nawet kosztem SPL) niz grac w szybkiej muzie dlatego nie wiem jak to sie spisze.. na razie nie mam go w rekach wiec jedyne czym dysponuje to symulacje i wasze rady.

Skomentuj

Przekroj tunelu dla glosnika 8cali powinien odpowiadac rurze o srednicy 7-8cm wiecej nie ma sensu bo traci sie cenna objetosc a tunel niepotrzebnie sie wydluza. W tym przypadku i tak sporo sie starci na objetosci zajmowanej przez sama plyte.

Strojenie glosnika 8cali na 30hz to jest chore! Zaden glosnik 8calowy nie ma szans zagrac efektywnie 30hz. To co pokazuje symulator to marzenia scietej glowy.
              Mierzylem wiele glosnikow roznej klasy i wielkosci i nigdy nie zdazylo mi sie stroic na 30hz jesli juz to bylo to nieco powyzej 30hz ktoro dawalo najlepsza charakterystyke.
              Dawno temu jak i ja ufalem symulatorom to wsadzilem GDN20/80/2 w ponad 60litrow i nastroilem na nieco powyzej 30hz bo tak slicznie wygladala symualcja. Szkoda tyle ze basu nie uslyszalem takiego jak w symulatorze sie zapowiadalo.

Skomentuj

Dlatego sie pytam bo wiadomo ze symulacje to jedno a rzeczywistosc to drugie :P.. w kwestii:

Zamieszczone przez irek
                wsadzilem GDN20/80/2 w ponad 60litrow
                nie ma obawy taki glupi nie jestem zeby uwierzyc w to ze to zagra :P..

Zamieszczone przez irek
                Strojenie glosnika 8cali na 30hz to jest chore!
                Nawet uwzgledniajac zmniejszenie SPLu o np 6db?

Zamieszczone przez irek
                Zaden glosnik 8calowy nie ma szans zagrac efektywnie 30hz.
                No ale co przez to rozumiesz ja wiem ze on nie zagra EFEKTYWNIE czyli bez spadku charki ale mysle ze w malym pokoju moge isc na taki kompromis jesli glosnik te czestotliwosci w ogole przetworzy.

Skomentuj

Zwiększanie budy powyżej 22l nic Ci nie da. Ten głośnik jest tak zaprojektowany, że zadowoli się bardzo małą objętością. Proponuję go zestroić w 22l na ok. 35-38Hz i będzie ok. Testowałem go na wzmaku 150W (około) w budzie 12l CL i nic ciekawego nie pokazał. W takiej budzie trzeba mu dać mocne podbicie i co za tym idzie - mocny wzmak. 300W wcale nie będzie przesadą, chyba że będziesz go na tej mocy generatorem forsował. Ten Mivoc ma bardzo solidną konstrukcję i potrafi wiele wytrzymać.

Parametry zmierzone przeze mnie:
                  Vas-23l
                  Qts-0,5
                  Fs-40Hz

Parametry zmierzone przez niemiecki magazyn "klang+ton":
                  Vas-22,4l
                  Qts-0,31
                  Fs-35,4Hz

Parametry producenta:
                  Vas-33l
                  Qts-0,27
                  Fs-32Hz

Jak widać jest trochę rozbieżności dlatego już wiemy, ze jeśli nie zestroisz sobie swojego egzemplarza głośnika w swojej budzie to nie będziesz miał pewności czy jest zestrojony dobrze. W tym wypadku najlepszym wyjściem będzie strojenie na słuch np. za pomocą tunelu o regulowanej długości.
                  W w/w gazecie zrobili suba na tym głośniku w budzie 22l netto, ze strojeniem na 38Hz. Tunel szczelinowy: 250x15mm i 281mm długości.

Skomentuj

Nie pozostaje nic innego jak czekac na glosnik - mam nadzieje na dniach bedzie - klepac bude testowa 22L i sprawdzic jakąs rura kanalizacyjna czy czyms jak to wypadnie w praktyce.

Skomentuj

jak robisz budę testową to walnij 35L i przygotuj woreczki z piaskiem/ torebki z cukrem czy co tam ci wpadnie w ręce i sam się przekonaj w jakiej zagra najlepiej

Skomentuj

n_omyzs, dziś głośnik poleciał do Ciebie więc może jeszcze dostaniesz go na weekend.

Wczoraj testowałem swoje dwie sztuki, i muszę powiedzieć, a zarazem zmartwić Cię, przy fi68 i strojeniu na 40hz w obudowie 20litrowej były jeszcze świsty i to spore (to dla jednego głośnika oczywiście) jakoś właśnie wydaje mi się że to inny głośnik od tego który miałem okazję słyszeć wcześniej, ale poczekam aż się wygrzeje. Trzeba dać większy tunel i tyle. Testowałem go na symku na jednej parze i 2x32VAC, oraz na dwóch parach i 2x45V - dopiero na tym drugim zagrał mocno i konkretnie chociaż po godzinie grania na prawie max zagrzał sie :P . Chociaż w zupełności ten pierwszy starczy do normalnego słuchania.
                        Zejścia aż takiego to uzyskasz ale z xaw310hc, który mnie po raz kolejny zdeklasował swoją jakością oraz powerem.

Ps. tez mam pokój 8mkw.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                          przy fi68 i strojeniu na 40hz w obudowie 20litrowej były jeszcze świsty i to spore
                          jezeli to ten z polinka to masz 61mm wiec 29cm2 a 70mm to juz 38cm2 wiec sporo wiecej. i na takim z tego co pamietam bylo OK u UKAsza

Skomentuj

Pawel S., nie, mam mierzone fi68 u wlotu na końcu wylotu jest 72mm i tak jak mówie - przy głośniejszym słuchaniu nie wystarcza bo świszczy aż nie miło.

Skomentuj

Ja mam 39sqcm na 1 głośnik i żadnych świstów nie ma.

Skomentuj

Swisty w B-r sa zawsze a wszystk ozalezy czy mamy subsonic, jak nastrojony i jakiego materialu muzycznego sluchamy. U mnei w firmie nei patyczkowalismy sie z glosnikami i dostawaly maksymalna moc ze wzmacniacza i sinusa od 10 -200hz. Nie ma takeigo suba ktory by ponizej rezonansu nie zaswiszczal w b-r. Czy to bedzie slyszalne to juz zalezy od umieszczenia b-r i czestotliwosci przy ktorej to swiszczy bo moze w muzyce byc jej bardzo malo. Na pewno najbardziej swiszczy otwor o ostrych krawedziach i ten wyprowadzony z przodu i blisko glosnika. Najmniejszy obwod a wiec najmniejsza powierzchnie przylegania powietrza do scianek ma otwor okragly a ze i wykonac go latwo to na rynku mamy zdecydowana wiekszosc okraglych otworow b-r. Pewnym sposobem na niskie strojenie i unikniecie swistow jest droga membrana bierna.

Co do samego strojenia na 30hz to nie wiem jak bedzie w przypadku tego glosnika ale mozna poszukac rozne moje pomiary glosnikow z roznymi b-r i niskie strojenia wypadaja dosc slabo. Po prostu zysk 1hz w dole jest okupiony bardzo duza strata efektywnosci wiec sie to nie oplaca. Zeby wogule uslyszec tak niskie tony to glosnik musi wygenerowac odpowiednia ilosc decybeli i moze sie okazac ze przy pelnej mocy osiagniemy dopiero prog slyszalnosc danej czestotliwosci a przy okazji bedziemy slyszeli duzo zaklucen czyli swisty powietrza czy prace napedu glosnika ktory przy duzych amplitudach jest juz slyszalny.

Skomentuj

Nie polecałbym również zbyt niskiego strojenia z powodu wielkości pomieszczenia (8m2)- fala o częstotliwości 25Hz ma długość 13,76m. Przykładowo dla pomieszczenia o rozmiarach 2,5x5,0x6,0 możemy obliczyć dolną częstotliwość graniczną pomieszczenia poprzez wyliczanie najdłuższej przekątnej - w tym wypadku jest to 7,81m. Dla takiej długości fali mamy częstotliwość 44,045Hz. Przypuszczam, że w Twoim pokoju nie usłyszysz częstotliwości niższych niż ok. 50 hz, niższe dźwięki generuje już tylko mózg na podstawie wyższych składowych podstawowego tonu. Przy tak małym pokoju zafundujesz sobie tylko efekty pneumatyczne i niepotrzebne rezonanse. Odsyłam na stronę http://www.surroundmaniak.eu.org/rez...mieszczen.htm#

Skomentuj

UKA, powiedz a jak w twoich testowych obudowach z zejsciem oraz zastosowaniem do np kina itd? Oczywiscie nie teoretycznie ale w praktyce slyszalne tudzez sprawdzane generatorem czy jakos tam inaczej :>?

Cos mi sie wydaje ze zestroje tak na 37Hz w 22L szczelinowym 125mm/32mm (40cm2) z tymze i tak tunel mi wychodzi 38cm ..

[ Dodano: 2008-10-15, 22:23 ]
                                    Zamieszczone przez KAPRINT
                                    Nie polecałbym również zbyt niskiego strojenia z powodu wielkości pomieszczenia (8m2)- fala o częstotliwości 25Hz ma długość 13,76m. Przykładowo dla pomieszczenia o rozmiarach 2,5x5,0x6,0 możemy obliczyć dolną częstotliwość graniczną pomieszczenia poprzez wyliczanie najdłuższej przekątnej - w tym wypadku jest to 7,81m. Dla takiej długości fali mamy częstotliwość 44,045Hz. Przypuszczam, że w Twoim pokoju nie usłyszysz częstotliwości niższych niż ok. 50 hz, niższe dźwięki generuje już tylko mózg na podstawie wyższych składowych podstawowego tonu. Przy tak małym pokoju zafundujesz sobie tylko efekty pneumatyczne i niepotrzebne rezonanse. Odsyłam na stronę http://www.surroundmaniak...omieszczen.htm#
                                    Tak ten temat mnie ostatnio zainteresowal i tymczasowo stwierdzilem ze to bzdura... Jak to sie ma np do słuchawek? Gdzie tam jakas przekatna? Owszem pomieszczenie moze generowac/posiadac jakies rezonanse czy cos ale nie pasuje mi to stwierdzenie o najnizszej slyszalnej czestotliwosci ... niby jak? Mam wstawic ucho w przekatna pokoju zeby taka czestotliwosc cos uslyszec?

[ Dodano: 2008-10-15, 22:44 ]
                                    Dodam jeszcze ze wg "teorii przekatnej" w moim pokoju nie powinienem uslyszec nic ponizej 80Hz. W takim razie dlaczego spokojnie slysze jak jade po czestotliwosciach az do 40Hz (ponizej juz duzy spadek efektywnosci monitorow).

No i jak to sie ma do np otwartych drzwi do reszty mieszkania albo otwartego okna ... otworze drzwi albo okno lekko i juz mam miejsce nawet na fale 1Hz :P.. nie no to juz oczywiscie polzartem.. :twisted:

Skomentuj

Jesli moge wtracic.. Powiedzcie mi Panowie jaka dlugosc tunelu szczelinowego (zielona linia) ma byc dla 5litrow strojenie na 55 i jaki dla 60Hz ? tunel i glosnik juz odjalem mniej wiecej, wiec 5litrow jest netto dla samego juz glosniczka. Wymiar na przedniej sciance br 13cm na 1,5cm.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

dolphin123, a nie mozesz sobie tego sam sprawdzic? tak jak zawsze w winisd ale dla innego ksztaltu tunelu :P
                                        ja nie odliczam glosnikow i wychodzilo mi troche nizej niz strojenie wg programu. jak odliczysz glosniki to moze bedzie OK

Skomentuj

Czaruję...
                                        X