Witam w końcu mam swoje "małe" :mrgreen: cudo jak tylko sie uporam pokaże jak przebiegała budowa. Jest jeszcze nie skończony a zanim pojawi sie fornir minie jeszcze parę ładnych miechów bo teraz brak warunków do pracy(akademik). Mam taki mały problemik a mianowicie jak już co nie którym wiadomo zastosowany głośnik to IT MDS 12 a elektronika oczywiście jakby inaczej panel SUB300 IRKA :mrgreen: Problem polega na tym ze SUBA przy małej głosności Amplitunera prawie nie słychać gdzie przy takiej samej głośności mój dawny sub w dodatku "no name" dość głośno sie juz odzywał. Dopiero gdy podgłosze na ampli tak sporo to zaczyna sie mała jazda ale panel tez musi byc tak na 3/4 mocy. To raz a dwa to sam głośnik do pewnego momentu gra czysto ale gdy troszke głośniej dam a dioda Clip na Panelu mruga w rytm nie świeci i nawet mocno nie mruga to głośnik potrafi już mocno sie rozbujać i wtedy zaczyna wydobywać sie "brzęcznie" dokładnie takie jakby w czasie pracy dotknął czymś membrane głosnika. Czy ktoś może wyjaśnić co to takiego i jaka tego może być przyczyna ?? No i czy można to usunąć ?? i ogólnie w jednym miejscu jak naciska sie membrane głośnika to cewka trze o szczelinę w magnesie no ale to pewnie wynika już z konstrukcji głośnika. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mały problem z subem
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Radekkk1984w jednym miejscu jak naciska sie membrane głośnika to cewka trze o szczelinę w magnesie no ale to pewnie wynika już z konstrukcji głośnika.
Zamieszczone przez Radekkk1984zaczyna wydobywać sie "brzęcznie" dokładnie takie jakby w czasie pracy dotknął czymś membrane głosnika. Czy ktoś może wyjaśnić co to takiego i jaka tego może być przyczyna ??
-
Nie obudowa sprawdzana kilka krotnie przed zamontowaniem panelu i głośnika i to wyraźnie słychać że to wydobywa sie z głośnika a właśnie nie tak jakby z cewki , tylko jakby membrana uderzała w coś
Jak gra cicho to nic sie nie dzieje dopiero gdy sie rozbuja to wtedy. Panel Irka niby nie pozwala na przesterowanie więc to odpada no ale powiem ze potrafi nieźle pomachać głośnikiem
Skomentuj
-
jak wciskam membrane równo po srodku za kopułke jak trzymam to nie słychać nic ale jak nacisne membrane tak z boku i wciskam to wyraźnie ociera a jak po przeciwnej stronie to nie ociera. naprawde to słychać jak by membrana w coś uderzała dokładnie to w miejscu przyłaczy przewodów ale nie wiem też w co mogła by uderzać
Skomentuj
-
siedzi to w 55L BR Tu jest projekt cyfrowy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...hlight=#156491
rzeczywisty jest praktycznie identyczny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Radekkk1984w jednym miejscu jak naciska sie membrane głośnika to cewka trze o szczelinę w magnesie no ale to pewnie wynika już z konstrukcji głośnika.
Zamieszczone przez Radekkk1984wyraźnie słychać że to wydobywa sie z głośnika a właśnie nie tak jakby z cewki , tylko jakby membrana uderzała w coś
jak nir to zobacz czy przypadkiem niema luzow na klejeniach
Zamieszczone przez Radekkk1984jak wciskam membrane równo po srodku za kopułke jak trzymam to nie słychać nic ale jak nacisne membrane tak z boku i wciskam to wyraźnie ociera a jak po przeciwnej stronie to nie ociera.
Zamieszczone przez Radekkk1984naprawde to słychać jak by membrana w coś uderzała dokładnie to w miejscu przyłaczy przewodów ale nie wiem też w co mogła by uderzać
zobacz jak one wygladaja. jak sa dlugie i luzem to podklej kawalek gabki na membrane nad linkami
Skomentuj
-
Dzisiaj jeszcze zauważyłem małe burczenie ze wzmacniacza jakby pompka dla rybek z akwarium ale juz zapytałem Irka co to moze być :P Sprawdze z tymi przewodami Pawle bo to włąsnie taki dźwięk złychac że to nie przesterowanie bo głośnik nawet nie charknie tylko brzęczy wyraźnie słychac to ze strony membrany
Skomentuj
-
Sprawdz jak gra wyjety z obudowy. Jak z moca nie bedziesz przesadzal to mu nie zaszkodzi. Sprawdz podlaczenie kabli. Przyjrzyj sie linkom od cewki. Mozesz go wtedy tez ostroznie generatorem sprawdzic przy jakiejs malej czestotliwosci <10Hz. Wtedy czasem lepiej slychac albo widac co brzeczy albo ociera. No i warto glosnik sprawdzic podpiety do innego wzmacniacza zamiast do panela. Malo prawdopodobne, ale zajmie to chwile a lepiej na 100% wyjkuczyc wzmacniacz.
Skomentuj
-
A powiedzcie mi jeszcze jedno jak to jest że mój stary sub z głośnikiem no name (szkoda gadac jakim cudem) z głosnością panelu na połowie i nie za głośno na ampli dość wyraźnie gadał już i nawet trzęsł meblami a przy tym subie przy identycznym nastawieniu wszystkiego suba ledwo słychac dopiero gdy podkrece na ampli volume zaczyna sie niezła jazda
Skomentuj
-
Tyle ze nie mam na to wpływu bo sygnał idzie z mojego ampli niezależnie ode mnie za pomocą coaxiala jak podgłosze na ampli to w pokoju nie idzie wysiedzieć ale jak gra cicho to sub odzywa sie dość marnie myślałem ze za taką kase narobi już szkód przy minimalnej głośności:P
[ Dodano: 2008-10-15, 16:08 ]
A no i tunel 10 cm okazał sie chyba jednak przy mały bo jak posłucham HH gdzie głośnikiem trochę porzuca to świsty powietrza niestety słychać
Skomentuj
-
w sumie nie wiem czemu możliwe ze to tzw wygrzanie głośnika :p ale co włączenie sub gra nieco inaczej coraz bardziej mi sie zaczyna podobaćoczywiście musiałem nieco volume dać w panelu Irka
muszę tylko pozbyć sie tego uderzania membrany o przewody zasilające
Na Young Jeezy - Air Force jest ładna jazda w pokoju nawet na nastawieniach panel 3/4 volume i +6 na ampli głośność suba a mam do 10 skale.Volume na ampli -55dB (skala od -94dB do 0dB) Całkiem przyjemnie
Może poprostu z byt wiele oczekiwałem i dlatego...
Skomentuj
-
Radekkk1984, zapuść sinusoide 50Hz na amplituner, i tak dostosuj te ustawienia glosnosci suba żeby na mierniku na wyjściu subwooferowym było ok 0,7-1V. Wtedy będziesz miał pewność, że wzmacniacz jest prawidłowo wysterowany, i prawdopodobnie, na cichym graniu też będzie ok. Może wtedy przydźwięki od głośnika znikną?
Skomentuj
Skomentuj