Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny podlogowe do rocka? ok 600PLN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny podlogowe do rocka? ok 600PLN

Witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum, ktore od dluzszego czasu sledze. Nosze sie z zbudowaniem pierwszych kolumn w budzecie zamknietym do 600 PLN wydanych na przetworniki i zwrotnice (obudowy mam za darmo) Muzyka jakiej slucham to rock progresywny, reggae, czasem depeche mode itp klimaty. Zalezy mi na wyrazistym srodku , dobrym odwzorowaniu solowek gitarowych oraz na dobrym zejsciu basu przy energiczniejszych utworach , bas najlepiej krotki niedudniacy. Wzmacniacz jaki posiadam to Harman Kardon 640 Vxi, nie testowalem go jeszcze na zadnych kolumnach, lezy grzecznie w szafie i doczekac sie nie moze kolumn do napedzenia. Pokoj w jakim bedzie gral zestaw to okolo 23 m2 w kwadracie. I tu pytanie, co byscie zaproponowali majac juz wieksze doswiadczenie. Najbardziej zalezaloby mi na dosc waskich podlogowkach z BR z przodu.

W skrocie :
    -muzyka : rock , duzo solowek i wokali + w mniejszej ilosci reggae z nisko schodzacym basem
    -pokoj: 23m2
    -wzmacniacz: starszy Harman 640 Vxi
    -poszukiwany projekt podlogowek do 600 zl
    Chetnie podziele sie pozniej postepami pracy i poddam tu kazdy szczegol do omowienia o ile ktos bedzie chcial pomoc:)

Moze dozbierasz do Ostinato? Jesli nie to wybor jest bardziej ograniczony (skoro sledzisz forum to widzisz). Za 600zł z groszami mozesz zlozyc 2way na STX (seria akx - klony mozna powiedziec Nextonow), cos podobnego na vifie dx i tonsilu 15/40 itd.. przejrzyj przede wszystkim temat "Gotowe projekty zwrotnic głośnikowych". Teoretycznie daloby sie cos wykrzesac tez na Daytonach ale jak to zagra :roll: :?:

Skomentuj

W tej cenie do rocka to mi przychodzi do głowy właśnie tonsil 15/40 + vifa DX. Z Daytonami ciężko też będzie się zmieścić chyba w 600 zł. Jak masz jak dołożyć ze 200 zł zrób M18WH + MDT29.

Skomentuj

teraz euro podrozalo wiec ciezko bedzie zamowic cos z AC
        daytony sa dosc tanie i co najwazniejsze cena nie powinna sie zmienic :P
        RS180 to koszt 150zl. jak znajda sie chetni na wiecej glosnikow to i taniej bedzie
        lub nawet tansze serie - napewno znajda sie zwrotnice do tego

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pawel S.
          daytony sa dosc tanie i co najwazniejsze cena nie powinna sie zmienic
          dolar niestety podrozal jeszcze wiecej niz euro ;/

Skomentuj

Nie na temat...
            ale na szczescie zamowili je tuz przed kryzysem :twisted: tylko dlugo ida bo statkiem :P

Skomentuj

No to zróbta ktoś wreście coś na tym Daytonie :) Na zagranicznych serwisach chwalony, więc może ktoś odważny to sprawdzi :)

Skomentuj

dzieki za propozycje:) przegladalem wlasnie kilka opcji na Daytonach i musze przyznac, ze jesli nikt tego jeszcze niezrobil, to z mila checia moge zostac krolikiem doswiadczalnym. Nasuwa sie tylko pytanie jak je ocenic, bo moja osobista ocena nie majac porownania do innych kolumn niewiele bedzie warta. Moze po zlozeniu jakies pomiary w ramach ewentualnego polecania (badz nie) na przyszlosc :) Oczywiscie kwota jaka zalozylem jet troche do naciagniecia powiedzmy do 800 :). Jest wiecej chetnych na Daytona? Jutro bede mial luzniejszy dzien , to zrobie liste czesci do zakupu i prosilbym , zeby ktos to skorygowal i mnie przypilnowal, zebym jakiejs glupoty nie zrobil. Pozdrawiam:)

Skomentuj

zwrotnice sa juz gotowe do daytonow RS180. tak wiec pomiary nie sa potrzebne
                  jakbys wybral cos do czego niema zwrotnicy to bys wyslal do yoshiego a on juz doswiadczenie ma wiec recenzja bedzie pelna i wiarygodna

Skomentuj

Rozumiem:) a co Pawle proponujesz na wysokie tony? P.S. troche razi roznica cen pomiedzy Polska a USA :( zamawial ktos moze ze stanow glosniki?

Skomentuj

niepamietam do czego dokladnie byly zwrotnice ale napewno byly to SEASy
                      pozniej cos poszukam - teraz suba oklejam :P

Skomentuj

Paluch, a moze bys zalozyl nowy temat na zamuwienia rs180 to moze pere osob by sie znalazlo to w tedy w polinku byscie zaplacili mniej
                        jakby sie znalazlo trzy osoby ktore by zamowilo po dwa glosniki na glowe to byscie w polinku zaplacili nie cale 120zl za sztuke a nie 150

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                          Paluch, a moze bys zalozyl nowy temat na zamuwienia rs180 to moze pere osob by sie znalazlo
                          taki temat juz byl ;] tak wiec odswiezcie go

Skomentuj

Zamieszczone przez Paluch
                            Rozumiem:) a co Pawle proponujesz na wysokie tony? P.S. troche razi roznica cen pomiedzy Polska a USA :( zamawial ktos moze ze stanow glosniki?
                            Ja mam schemat zwrotnicy do tego Daytona i Seasa 27TBFC/G i 27TDFC

Skomentuj

miałem zamówić z Krzyskiem21 rsy180 ale plany mi się zmieniły i wydatki również ......ale Krzysiek zamawia 4 sztuki (a tak przynajmniej mi wczoraj mówił) .......napisz do niego na GG czy PM i sie dogadacie .........

jedyny minus taki ze RS180 będzie dostępny w polinku najszybciej za 5 tygodni..... i do końca nie wiadomo czy będzie dalej 120zl/sztuka ....bo zachodni rynek (w kazdej branzy) się troszke zmienił ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                jedyny minus taki ze RS180 będzie dostępny w polinku najszybciej za 5 tygodni
                                jakim cudem? tak pisali jakis miesiac temu :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  Zamieszczone przez bawolek
                                  jedyny minus taki ze RS180 będzie dostępny w polinku najszybciej za 5 tygodni
                                  jakim cudem? tak pisali jakis miesiac temu :evil:
                                  a my dzwoniliśmy przedwczoraj i tak nam powiedzieli..... również nas to zdenerwowało :/

Skomentuj

Dźwoniłem 16.10 do Polinku i powiedzieli, że zamówione Dayton'y będą do odbioru w USA za tydzień, a to oznacza, że w Polsce będą u nich po kolejnych 4 tyg. - w sumie 5 tyg :(. Całe to opóźnienie wynika podobno z tego, że mieli tam huragan i fabryka przez miesiąc nie pracowała. Z tego co zrozumiałem te 5 tyg. nie powinno już ulec zmianie ale na 100% to się przekonamy za 5 tyg. :) Dwa tygodnie temu powiedzieli mi też, że cena nie powinna ulec zmianie ale nie wiem czy to pewne.

Skomentuj

Decyzja juz podjeta:) Dayton RS180 + SEAS 27TBFC/G. Glosniki beda za 5 tygodni, wiec czasu na dokladne zrobienie obudowy jest dosc duzo. I teraz mam pytanko, bo wyszlo mi 40 litrow do tego Daytona, czy ktos znajacy bardziej WINISD moglby to sprawdzic i potwierdzic lub naprowadzic na dobry trop? Parametry Dayton:
                                      RS180S-8 7"
                                      Power handling: 60 watts RMS/90 watts max
                                      VCdia: 1.5"
                                      Le: .90 mH
                                      Znom: 8 ohms
                                      Re: 6.4 ohms
                                      Frequency range: 40-2,200 Hz
                                      Fs: 38 Hz
                                      SPL: 87.6 dB 2.83V/1m
                                      Vas: .88 cu. ft.
                                      Qms: 2.00
                                      Qes: .47
                                      Qts: .38
                                      Xmax: 6 mm

Obudowa mniej wiecej w tym stylu:

Wymiary 110x28x45 cm

no i mam prosbe o schemat zwrotnicy:)
                                      Pozdrowka

Skomentuj

Coś sporo za duża ta buda Ci wyszła. Ja bym proponował zacząć od 25 litrów i schodzić do dołu (widziałem jakąś konstrukcje 19l). Najlepiej zrób trochę większą budę później będziesz coś wrzucał do środka. Jeśli nie zależy Ci bardzo na sejsmicznym zejściu to trzymaj się mniejszej budy, zawsze to trochę zaoszczędzisz głośnik i odwdzięczy Ci się lepszą kontrolą i wytrzymałością mocową. Strojenie na około 40-4Hz polinkowym HP68 raczej nie powinno świszczeć. Chociaż swoją drogą ma dość duży Xmax w porównaniu chociaż by do KEP'a 4,75 mm i niższy fs jeśli jest rzeczywisty.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X