Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Może ma ktoś pomiary Usherów?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może ma ktoś pomiary Usherów?

Czy ma ktoś z Forumowiczów pomiar wykonany w SW głośników Usher 8935A lub 8945A oraz T-9930? Jeśli tak to bardzo bym prosił o udostępnienie takiego pliku. Próbuję połączyć 8935A z vifą DX25TG ale coś nie bardzo mi to wychodzi, dlatego zastanawiam się nad kupnem kopułki Ushera, lecz wcześniej chciałbym zobaczyć jak wygląda ch-ka tego głośnika zmierzona w SW i ewentualnie zasymulować do niego zwrotnicę.

A masz już kupionego tego ushera mid-basa? Bo ja byłem w firmie akkus i słycałem V2 i X3 i dla mnie ushery graja z dużym basem, średnia sednicą i wysokimi z bardzo słaba stereofonią. Ogólnie zrobiły na mnie słabe wrażenie a raczej rozczarowanie.

[ Dodano: 2008-10-18, 21:00 ]
    http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/D...D%20files.html
    Tylko pamiętaj o front baffle size.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

midbasa 8935A już mam i próbowałem go połączyć z dx25, ale dźwięk mi nie odpowiada, mam wrażenie że ta vifa nie nadaje się do niższego cięcia, dlatego pomyślałem o wymianie Vify na ushera, lecz chcę wrzucić do SW ch-kę tego głośnika i wstępnie zobaczyć czy nie będzie z nim problemów

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekmo
        mam wrażenie że ta vifa nie nadaje się do niższego cięcia
        Raczej odwrotnie :P... jaki masz konretnie model?

Skomentuj

Mam Ushera 8935A i Vifę DX25TG, według różnych opinii na forach doszedłem do wniosku że problem ze zgraniem ze sobą dwóch powyższych głośników leży po stronie DX'a. Kondrax co to jest ten front baffle size?

Skomentuj

Pomiar wykonywany jest w obudowie. A każdy pomiar może być przeprowadzony w innej obudowie i z inną szerokością ścianki przedniej jak i wysokością. Głównie chodzi o odległości głośników od krawędzi. Część programów symulacyjnych ma możliwość ustawiania szerokości i wysokości ścianki przedniej co wpływa na modelowanie charakterystyki. Część producentów podaje w jakiej obudowie i na jakiej ściance przedniej robili pomiar. Np. mam pomiary od firmy SEAS gdzie jest cały plik txt jak został przeprowadzony pomiar z jaką ścianka w jakim pomieszczeniu i jakie odległości były od czego i gdzie. Cały czas mowie o pomiarze onaxis. Dlatego nie można sobie brać pomiarów od jednego gościa co mierzył np. bass i drugiego co mierzył tweeter bo każdy z nich mógł mieć inne warunki i inna ściankę przednią.

[ Dodano: 2008-10-19, 12:21 ]
            Ważne jest też w pomiarze on axis czy dany tweeter miał podfryzowanie czy nie zobacz jak się zmienia charakterystyka z podfrezowaniem lub bez.
            http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm

[ Dodano: 2008-10-19, 12:23 ]
            http://www.zaphaudio.com/mtg-surface.html

[ Dodano: 2008-10-19, 12:27 ]
            Częstym problemem w onaxis jest także umiejscowienie mikrofonu podczas pomiaru. Jedni mierzą na wysokości tweetera jedni między głośnikami a jeszcze inni pod kątem miejsca odsłuchowego. Niby nie są to wielkie różnice ale na l-pada maja znaczenie i na skraje pasma. Sam się przekonałem na l-padzie jaka jest różnica w pomiarze na wysokości tweetera a pomiaru miedzy głośnikami. Są tacy co nie słyszą 1-2 db różnicy a są tacy co słyszą ja słyszę w przypadku l-pada w tweterze.

Skomentuj

Ciekawe, to że podfrezowanie zmienia charke głośnika to wiedziałem, jednak dopiero tutaj widać jak wiele to zmienia, nie rozumiem tylko oklejania taśmą głośnika, co ona ma symulować ?

Widać rowniez wplyw kazdego elementu od ktorego dźwięk może się odbić i spowodować zmianę charakterystyki, ten artykul mowi nam także jak ważne jest rozmieszczenie kolumn w pokoju.

dodam jeszcze wszystkie zwrotnice od Irka są robione w pewnej obudowie a u ludzi ktorzy robią dla siebie zwrotke wedlug tego projektu nie uwzględniają tego i robią inną obudowę, ciekawe czemu nikt na to nie zwraca uwagi...

Skomentuj

Nie zwraca bo o tym nie wie. Klon mysi być klonem a wszystkie modyfikacje trzeba robić z głową i nowymi pomiarami.

Skomentuj

U mnie w pomiarze Dx25 pomiar wychodzi jak dla głośnika bez podfrezowania. Chciałbym jeszcze prosić o odpowiedź na moje poprzednie pytanie dotyczące głośnika wysokotonowego który posiadam, czy mój problem może zostać rozwiązany przez wymianę go na Ushera? Jeszcze nasunęło mi się pytanie tego typu: kiedy możemy określić z dużym prawdopodobieństwem że zwrotnica już jest poprawna? Przecież prace nad zwrotką mogą trwać latami? Do wyżej wymienionych głośników czyli DX25 i Usher 8935A pracuję nad zwrotnicą prawie pół roku. Dodam że sprzęt pomiarowy jest ok no i poprawnie go obsługuję, a z efektami pracy marnie.

Skomentuj

Poprawna zwrotnica to taka w ktorej impedancja nie schodzi ponizej znamionowej imedancji glosnika, oraz taka w ktorej glosniki grają zgodnie fazowo w miejscu podzialu.
                    Jednak najlepszym weryfikatorem jest jej odsłuch i dostosowanie do wlasnych upodobań. ścisłe trzymanie sie pomiarów nie jest dobrym rozwiazaniem.

kondrax, sam konstruktor powinien o tym wspomnieć, niestety nie wszyscy posiadają rozległą wiedzę w tym temacie i liczą na informacje ze stronby bardziej doświadczonych. Przypuszczam jednak że taka infofmacja wywołałaby podobną dyskusję do tej o bafflestepie.

Skomentuj

Jak już to do niskiego cięcia bardziej nadają się Seasy 27 i 29, aczkolwiek ten Usher tez da sobie tutaj lepiej radę niż DX25.

Skomentuj

Czaruję...
                      X