Czy ma ktoś z Forumowiczów pomiar wykonany w SW głośników Usher 8935A lub 8945A oraz T-9930? Jeśli tak to bardzo bym prosił o udostępnienie takiego pliku. Próbuję połączyć 8935A z vifą DX25TG ale coś nie bardzo mi to wychodzi, dlatego zastanawiam się nad kupnem kopułki Ushera, lecz wcześniej chciałbym zobaczyć jak wygląda ch-ka tego głośnika zmierzona w SW i ewentualnie zasymulować do niego zwrotnicę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Może ma ktoś pomiary Usherów?
Collapse
X
-
A masz już kupionego tego ushera mid-basa? Bo ja byłem w firmie akkus i słycałem V2 i X3 i dla mnie ushery graja z dużym basem, średnia sednicą i wysokimi z bardzo słaba stereofonią. Ogólnie zrobiły na mnie słabe wrażenie a raczej rozczarowanie.
[ Dodano: 2008-10-18, 21:00 ]
http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/D...D%20files.html
Tylko pamiętaj o front baffle size.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
-
Pomiar wykonywany jest w obudowie. A każdy pomiar może być przeprowadzony w innej obudowie i z inną szerokością ścianki przedniej jak i wysokością. Głównie chodzi o odległości głośników od krawędzi. Część programów symulacyjnych ma możliwość ustawiania szerokości i wysokości ścianki przedniej co wpływa na modelowanie charakterystyki. Część producentów podaje w jakiej obudowie i na jakiej ściance przedniej robili pomiar. Np. mam pomiary od firmy SEAS gdzie jest cały plik txt jak został przeprowadzony pomiar z jaką ścianka w jakim pomieszczeniu i jakie odległości były od czego i gdzie. Cały czas mowie o pomiarze onaxis. Dlatego nie można sobie brać pomiarów od jednego gościa co mierzył np. bass i drugiego co mierzył tweeter bo każdy z nich mógł mieć inne warunki i inna ściankę przednią.
[ Dodano: 2008-10-19, 12:21 ]
Ważne jest też w pomiarze on axis czy dany tweeter miał podfryzowanie czy nie zobacz jak się zmienia charakterystyka z podfrezowaniem lub bez.
http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm
[ Dodano: 2008-10-19, 12:23 ]
http://www.zaphaudio.com/mtg-surface.html
[ Dodano: 2008-10-19, 12:27 ]
Częstym problemem w onaxis jest także umiejscowienie mikrofonu podczas pomiaru. Jedni mierzą na wysokości tweetera jedni między głośnikami a jeszcze inni pod kątem miejsca odsłuchowego. Niby nie są to wielkie różnice ale na l-pada maja znaczenie i na skraje pasma. Sam się przekonałem na l-padzie jaka jest różnica w pomiarze na wysokości tweetera a pomiaru miedzy głośnikami. Są tacy co nie słyszą 1-2 db różnicy a są tacy co słyszą ja słyszę w przypadku l-pada w tweterze.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Ciekawe, to że podfrezowanie zmienia charke głośnika to wiedziałem, jednak dopiero tutaj widać jak wiele to zmienia, nie rozumiem tylko oklejania taśmą głośnika, co ona ma symulować ?
Widać rowniez wplyw kazdego elementu od ktorego dźwięk może się odbić i spowodować zmianę charakterystyki, ten artykul mowi nam także jak ważne jest rozmieszczenie kolumn w pokoju.
dodam jeszcze wszystkie zwrotnice od Irka są robione w pewnej obudowie a u ludzi ktorzy robią dla siebie zwrotke wedlug tego projektu nie uwzględniają tego i robią inną obudowę, ciekawe czemu nikt na to nie zwraca uwagi...
Skomentuj
-
U mnie w pomiarze Dx25 pomiar wychodzi jak dla głośnika bez podfrezowania. Chciałbym jeszcze prosić o odpowiedź na moje poprzednie pytanie dotyczące głośnika wysokotonowego który posiadam, czy mój problem może zostać rozwiązany przez wymianę go na Ushera? Jeszcze nasunęło mi się pytanie tego typu: kiedy możemy określić z dużym prawdopodobieństwem że zwrotnica już jest poprawna? Przecież prace nad zwrotką mogą trwać latami? Do wyżej wymienionych głośników czyli DX25 i Usher 8935A pracuję nad zwrotnicą prawie pół roku. Dodam że sprzęt pomiarowy jest ok no i poprawnie go obsługuję, a z efektami pracy marnie.
Skomentuj
-
Poprawna zwrotnica to taka w ktorej impedancja nie schodzi ponizej znamionowej imedancji glosnika, oraz taka w ktorej glosniki grają zgodnie fazowo w miejscu podzialu.
Jednak najlepszym weryfikatorem jest jej odsłuch i dostosowanie do wlasnych upodobań. ścisłe trzymanie sie pomiarów nie jest dobrym rozwiazaniem.
kondrax, sam konstruktor powinien o tym wspomnieć, niestety nie wszyscy posiadają rozległą wiedzę w tym temacie i liczą na informacje ze stronby bardziej doświadczonych. Przypuszczam jednak że taka infofmacja wywołałaby podobną dyskusję do tej o bafflestepie.
Skomentuj
Skomentuj