Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawna faza kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawna faza kolumn

Moje pytanie dotyczy sposobów sprawdzenia poprawności fazy. Czy przy poprawnej fazie po odwrotnym podłączeniu głośników "dół" na charakterystyce musi być głęboki? Kiedy mogę mieć pewność że faza jest w 100% poprawna?

tak naprawdę to faza nigdy nie będzie w 100% poprawna. zasada jest taka że po odwróceniu fazy nic nie powinno być wyżej niż przy fazie zgodnej a im większe doły tym lepiej.

Skomentuj

Żeby to sprawdzic musisz znać dokładną częstotliwość podziału, wtedy róznica poziomu tonu o tej częstotliwosci w zgodnej i przeciwnej fazie będzie wyraźna

Skomentuj

Czy są jakieś charakterystyczne utwory muzyczne których odpowiednie odtworzenie może mi zasugerować że faza jest ok, lub macie jakiś sprawdzony sposób na zbadanie tego? Oczywiście oprócz sprawdzenia za pomocą pomiarów.

Skomentuj

Tak , Marilyn Manson, rock is death, w tym utworze nawet róznice fazową co do stopnia wyłapiesz :lol: :lol:

A tak serio jedynie ton podstawowy i przemietajac przez skale czestotliwosci moze ci sie uda znaleźć miejsce podziału przy odwrotnej fazie .

Skomentuj

w odsluchach zmiana fazy bedzie slyszalna ale nie stwierdzisz kiedy jest zgodna.
            Sa przypadki kiedy faza na podizle wynosi 90stopni i wtedy odwrocenie jednego glosnika nie zmienia nic na podziale ale moze nieco powyzej i ponizej.

Skomentuj

Czaruję...
            X