Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Długość b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Długość b-r

Być może narażę się na śmieszność, ale zapytam.

Jak to jest ? Obliczam długość i średnicę b-r i wychodzi mi strasznie długa rura - dłuższa niż sama obudowa... A na forum dla podobnej konstrukcji tj podobnej objętości i częstotliwości rezonansowej no i rzecz jasna takiego samego głośnika stosuje się znacznie krótsze rury. Zresztą sam nie spotkałem dla obudowy 10 czy 15 litrów rury długości np 40cm.

Jak to to jest ? Liczyłem na piechotę ze wzorów i w WinISD (tak żeby Vent mach był zielony).
    I proszę się nie śmiać.

Tak to już jest, że aby zestroić bardzo małą obudowę na niską częstotliwość rezonansową, to trzeba dać bardzo długi tunel. Dlatego w takich konstrukcjach stosuje się membranę bierną.

Skomentuj

Napisz jeszcze, jaki to głośnik próbujesz wstawić do stosunkowo niedużej skrzynki i jednocześnie zestroić go tak nisko, że potrzebujesz aż taki długi BR.

Skomentuj

Usiłuję sklecić podobną konstrukcję:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12981
        lub z dziurą z tyłu
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415

W oby przypadkach przy około 12l i 44Hz rury są około 5cm/15cm.
        Mi wychodzi dł. b-r min 30cm...

Skomentuj

Coś źle robisz. Nie wiem jakim cudem może Ci wyjść taka długość BR. Dla średnicy 5cm długość wychodzi ok. 21cm (skrzynia 12l, strojenie 44Hz).

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Coś źle robisz.
            Tego to akurat jestem pewien :lol:
            Nie wiem jakim cudem może Ci wyjść taka długość BR. Dla średnicy 5cm długość wychodzi ok. 21cm (skrzynia 12l, strojenie 44Hz).
            To prawda, tez mi tak wychodzi. Tylko wtedy Mach Vent jest wynosi 0,16 i jest na czerwono! I z tym "machventem" mam problem bo jak rozumiem najlepiej jak jest równy zero, a jak WinISD pokazuje tę wartość na czerwono to niedobrze. Jakoś tego nie rozumiem.

Skomentuj

Parę osób stosowało takie BR dla tego głośnika i nikomu nic nie furkotało. Kup w Polinku tunel "fi-50x145mm.Czarny polipropylen" i będzie git :wink:

Skomentuj

Nie rozumiem. Jak to się ma do strojenia, częstotliwości rezonansowej itd I po co w ogóle zawracać sobie głowę wzorami, WinISD. Jasno wychodzi, że dla okrągłego otworu o średnicy 5cm długość rury wynosi 20,83cm (do tego Mach Vent jest równy 0,16).
                Po co to wszystko skoro mam w Polinku kupić tunel "fi-50x145mm.Czarny polipropylen" i będzie git ?????
                Przecież to 25% różnicy między długością wyliczoną !

Skomentuj

WinIsd nie powie Ci jak bedzie z B-R swiszczalo a tym kolorem pokazuje tylko przekroczenie pewnych ustalonych zalozen co do predkosci powietrza. Niestety jest tyle zmiennych wplywajacych na odczuwalny swist powietrza ze nie da sie tego okreslic w symulatorze.

A jak wychodzi Ci bardzo dluga rura to zawsze mozesz dac ja na zewnatrz :)

Skomentuj

No dobra z MachVentem sie pogodziłem i rozumiem, że tym nie ma co tak bardzo sie przejmować.
                    Jednak kompletnie nie mogę pojąć jak mogę zastosowac o 25% krótszą rurę od wyliczonej dla danej częstotliwości. Przecież to się nijak nie ma do strojenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez gRRuby
                      Jednak kompletnie nie mogę pojąć jak mogę zastosowac o 25% krótszą rurę od wyliczonej dla danej częstotliwości. Przecież to się nijak nie ma do strojenia.
                      ma:P

Zamieszczone przez bart210
                      "fi-50x145mm.Czarny polipropylen"
                      Ta rura tylko sie tak nazywa - sprawdz w katalogu jaka jest jej srednica wewnatrz to zobaczysz ze odpowiednio mniejsza co automatycznie skraca rure.

Skomentuj

No tak. Katalog wiele wyjaśnia :lol:

A jakie, jeśli w ogóle, są tolerancje przy doborze rur ?

Co parametru "Mach vent" to znalazłem bardzo fajne wyjaśnienie, może komuś się przyda:
                        http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=51828

Swoją drogą fajny ten programik dosbm.exe - uwielbiam stare dosowe rozwiązania

[ Dodano: 2008-10-22, 02:57 ]
                        A jakie, jeśli w ogóle, są tolerancje przy doborze rur ?
                        Już sam sobie odpowiedziałem na to pytanie- zmieni się nieco wybrana częstotliwoość

Skomentuj

Są dwie możliwe wersje błedu : źle dobrany przekrój rury, źle wpisany któryś parametr (chyba Sd) głosnika.

Skomentuj

gRRuby, jak sie przekonasz po jakims czasie symulatory to symulatory i w praktyce zaprzestaniesz ich uzywania. ja winisd obecnie uzywam praktycznie tylko do wyliczania dlugosci tunelu.

tam wiekszosc wykresow lub wyliczen ma malo wspolnego z rzeczywistoscia i musisz wiedziec czemu mozesz zaufac a czemu nie.

srednice tunelu najlepiej dobierac doswiadczalnie. ci ktory siedza dluzej w temacie juz wiedza jakie srednice stosowac.
                            przykladowo:
                            13cm - 40-45mm (tutaj akurat pasuje "fi 50x145" ktory ma 43mm srednicy)
                            16-18cm - 50-60mm (ja najczesciej uzywam "fi 68" z polinka ale niektory rowniez stosuja "fi50" i nie narzekaja)
                            20cm - min 70mm
                            25cm - conajmniej 80mm
                            30cm - ja daje min 100mm ale i np polinkowe "fi100" ktore ma ok 90mm dobrze sie sprawdza

Skomentuj

Witam!

Ja popełniłem jeden z powyższym zestawów na STX 15 AKX. Rura z polinka jest OK. Nawet przy głośnym słuchaniu filmów i podczas testowania audio nie ma żadnych efektów dźwiękowych a nawet silnych podmuchów. Miałem kiedy Tannoy m1 tam dopiero wiało przy niskich częstotliwościach. Moim zadnie jeśli ktoś chce poeksperymentować to może nawet skrócić rurę o 2-3 cm. Delikatnie powinien podkreślić się średni bas. Z tych głośników nigdy nie uzyskamy dobrze kontrolowanego niskiego basu. To głośnik do monitorów i nie można od niego wymagać za wiele pod tym względem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                Są dwie możliwe wersje błedu : źle dobrany przekrój rury, źle wpisany któryś parametr (chyba Sd) głosnika.
                                Potwierdzam
                                Sprawdź czy masz wszystkie dane wpisane i dopiero symuluj.
                                Mi pomogło poczytanie "Help" dołączonego do programu.
                                A z tego co zauważyłem to skrócenie portu powoduje podniesienie częstotliwości strojenia.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                X