Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiarygodnosc pomiarów SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiarygodnosc pomiarów SW

Witam

Mam kilka pytan odnośnie pomiarów T-S w SW:
    1. Czy Sw dobrze mierzy indukcyjnosc cewki ?
    2. Jakie parametry trzeba wprowadzac recznie a jakie program wylicza?
    3. Czy Sw potrafi obliczyc parametr Bl ?

za odpowiedzi bede wdzieczny

pozdrawiam

1. Dobrze

3. raczej nie, przynajmniej ja nie umiem, ale możesz na podstawie innych parametrów głośnika w innych symulatorach obliczyć Bl np soundeasy ale to płatny, darmowego nie znam.

http://audiomania.info/articles.php?id=9
    http://audiomania.info/articles.php?id=13
    http://audiomania.info/articles.php?id=14
    http://audiomania.info/articles.php?id=33

warto przeczytać
    Ad 2
    podczas kalibracji ustawiasz poziom volume oraz nagrywania i podajesz 2 wartości rezystorów na podstawie której program wyliczę rezystor wzorcowy

podczas pomiaru t/s wprowadzasz jak masz
    Xmax
    Bl
    Pe
    Spl
    Sd
    Ale nie jest to musowe.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

wprowadzić musisz tylko SD dobrze jest też wprowadzić Rdc

BL SPL wyliczy np win isd

X-max można zmierzyć za pomocą ołówka, kartki i generatora ustawionego na jakieś 5Hz :)

SPL - wzmacniacz 2 godziny szum różowy - przerwa do wystygnięcia zwiększenie mocy i tak aż do spalenia głośnika :)

Win isd mierzy indukcyjność cewki

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
        X-max można zmierzyć za pomocą ołówka, kartki i generatora ustawionego na jakieś 5Hz
        lub rozwalic glosnik i zmierzyc wysokosc cewki i nabiegunnika :twisted:
        SPL - wzmacniacz 2 godziny szum różowy - przerwa do wystygnięcia zwiększenie mocy i tak aż do spalenia głośnika
        chyba moc a nie SPL?
        Win isd mierzy indukcyjność cewki
        raczej oblicza

Skomentuj

kondrax, obsluge SW znam dobrze i tutoriale czytalem wielokrotnie ale dzieki za informacje!
          BL mierzy rownież Bassbox jednak nie wiem ile w tym prawdy czasem wychodzi z obliczen parametrow glosnika takie bl ze sie w glowie nie miesci ;-)

Co do Rdc, sw mierzy w przypadku nie podania wartosci i to calkiem nieźle, ostatnio glosnik RDC=3,6 , Sw obliczyl 3,57.

Jak jednak z tą indokcyjnością? w przypadku mierzonego głośnika prodecent podaje
          L=0.6 mH a Sw liczy Le = 0.092 a L1= 0.188 tak BTW czym sie rozni Le od L1 ? czy L1 to jest indukcja dla 1 khz ?
          Według tego Sw źle liczy Indukcje cewki.

Skomentuj

indukcyjnosc glosnika to trudna sprawa bo ta jest rozna zaleznie od czestotliwosci pomiaru. W sumie to ten parametr nikomu do niczego nie jest potrzebny.
            Jesli mierzysz T-S metoda dodania masy to musisz dozber zamontowac ciezarek i znac jego dokladna wage a co najgorsze podac czynna srednice membrany i tu jest problem. Dlatego lepiej mierzyc glosnik w obudowie o znanej pojemnosci.

Polecam pobawic sie Hobbyboxem ktory wylicza dosc duzo parametrow T-S choc jak to z nimi bywa co pomiar to wychodzi to inaczej bo to juz takie parametry sa ze wierza w nie tylko amatorzy szukajac po nich superglosnika i magicznych 20hz.

Skomentuj

W sumie to ciekawi mnie tylko czy Sw wylicza dobrze czy nie ;-) a to czy mi potrzebna indukcyjnosc czy nie to sprawa drugorzędna :mrgreen:

Jako ciężarków uzywam polskich monet obiegowych, NBP podaje ich dokladną wage takze latwo dopasować do membrany, a przeciez powierzchnie membrany mozna obliczyc, nie miales z czasem na mysli masy membrany ? przeciez ciezarek dobiera się do masy membrany a nie do jej powierzchni.

Skomentuj

Irkowi, chyba chodzi o Sd, czyli parametr powierzchni membrany, który przy pomiarze T-s jest potrzebny do wyliczenia Vas.

Rrck, do Pomiadów Added Mass sa lesze odważniki z plasteliny, idz do apteki tam mają dokładne wagi, jak sie ładnie usmiechniesz i po prosisz napewno zgodzą się aby zrobić odważniki.

Skomentuj

Niby dlaczego są lepsze ? Mam swoj sposob na mocowanie monet i zawsze wychodzi ładny pomiar impedancji z masą, także nie widze potrzeby, pozatym monety sa zawsze dostepne i odważone.

Dodawania masy zmniejsza przeciez FS i na podstawie tego Sw oblicza Vas.

Skomentuj

Paweł czepiasz się :razz: zmęczony byłem

oczywiście chodziło o moc a nie SPL

co do rozbebeszenia głośnika - jasne można ale mój pomiar mówi więcej - masz od razu zakres pracy nieliniowej (jak głośnik zachowuje się po przekroczeniu X-max)

co do pomiaru czynnej średnicy membrany to jest to dość duży problem - trudno powiedzieć ile zawieszenia "gra" a ile nie gra. podając samą membranę masz pomiar walnięty w jedną stronę a podając całe zawieszenie w drugą :) najgorsze jest to że nie można powiedzieć jednoznacznie 1/2 albo 1/3 bo z moich obserwacji wynika że jest to zmienne zależnie od badanego głośnika

Le - jak powiedział irek parametr mało przydatny i trudny do jednoznacznego określenia więc nie zawracał bym sobie nim głowy

Skomentuj

OK rozumiem, w takim razie jak z pomiarem Vas ? w tutorialach na audiomani jest podane jak ciezkie maja byc odwazniki pod konkretna srednice głośnika, jak to sie ma to czynnej powierzchni membrany ktorej jak napisales nie jestesmy w stanie obliczyc ?

Skomentuj

Cieżarek nie ma nic wspólnego z powierzchnią. Chodzi o przesuniecie rezonansu głosnika wynikajacą z masy jego membrany o mniej wiecej konkretna wartość, dlatego podaje sie cieżary do rozmiarów głosnika bo nie ma 13'tki z 50g membrana i nie ma 25'tki z 10g membrana, to oczywiste.
                        Małemu głosnikowi nie wolno dać wielkiego ciezaru bo rezonans wyląduje gdzieś na kilkunastu Hz a dużemu nie mozna dać małego cieżaru bo pik ledwo sie przesunie i nic z tego nie bedzie.

Metoda sealed box , działa tak samo, przesuwa rezonans przez zmianę podatności zawieszenia (poduszka powietrzna) w zamian zmian masy przy metodzie added mass.

Skomentuj

No o to mi chodzilo, napisalem o srednicy bo jest analogiczna do ciezaru membrany o czym sam napisałeś,ale co ma czynna powierzchnia membrany do VAS?

Skomentuj

Yoshi to sprawdź sobie coś takiego - weź zmierz jakiś głośnik i wpisz dwie skrajnie różne wartości w powierzchni membrany - przy pomiarze w obudowie niema to znaczenia natomiast w przypadku pomiaru z masą dodaną jest to bardzo istotne

Skomentuj

Racja , wcześniej tego nie zauważyłem bo zawsze mierzyłem metodą added mass a sealed tylko raz dla próby. Posiadanie specjalnej obudowy do tego celu uznałem za zbyt kłopotliwe w porównaniu do zestawumałych cięzarków laboratoryjnych .

Ja omijam ten problem wpisując Sd takie jak podaje producent :P

Skomentuj

SW, chcesz powiedzieć że wpisanie różnych wartości Sd przy tym samym ciężarku dam nam rozne wyniki parametru VAS ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                  SW, chcesz powiedzieć że wpisanie różnych wartości Sd przy tym samym ciężarku dam nam rozne wyniki parametru VAS ?
                                  Tak właśnie o tym kilka postów wyżej chciałem Tobie przekazać pisząć o tym Sd. :razz: wystarczy pobawic sie troche i zaobserować przy zmianie Sd j zmienia sie Vas.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  Ja omijam ten problem wpisując Sd takie jak podaje producent
                                  Gorzej jest jak sie ma do czynienia z głośnikem No name... :???:

Skomentuj

Liczylem kiedys wedlug wzoru na sd czyli
                                    Sd= pi(3,14)*R( do kwadratu)
                                    czyli
                                    Promień membrany głośnika R równy jest połowie średnicy mierzonej między połowami górnego resora i zawsze wynik byl bardzo zblizony do tego co podaje producent takze nie ma co gadac ze beda duze rozbierznosci w przypadku VAS.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                      wzoru na sd
                                      Mi sie wydawalo ze to wzor na pole koła a nie na SD :P... poza tym nie wiesz gdzie dokladnie "przeciac" zawieszenie.. nigdy nie podasz idealnego promienia/srednicy choc podobno powinno sie podawac w 1/3 zawieszenia.

Skomentuj

Zauwazylem na tym forum jest pewna zasada, kazdy musi dodac jakis offtopowy tekst ktory nic nie wnosi maskujac tym swoj brak wiedzy.

Przeciez napisalem ze duzych odstepst nie bylo a nie ze idealnie da sie tak obliczyc, zastanow sie o ile milimetrow mozesz sie machnac liczac polowe czy tez 1/3 zawieszenia.
                                        Wynik bedzie bardzo zblizony, nie uwazam ze wpisujac sd np. 130 cm2 czy tez 145 cm2 duzo zmieni sie vas, tymbardziej ze sw nie jest sprzetem profesionalnym a w przypadku glosnika noname i tak dobrze ze zmierzymy mu parametry.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X