Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass reflex

Witam.

Pamietacie może FLOW PORT w kolumnach B&W (BR którego wewnetrzna powierzchnia pokryta była zagłebieniami jak piłka golfowa)? Ciekawi mnie przepływ powietrza, fali przez BR podobny do tego FLOW PORT.
    Narysowałem rysunek :razz:

Kolor szary to material tłumiacy - wełna min/ szklana.
    Czarne kropki to sa dziurki (oczywiśćie rozmieszczone symetrycznie tylko nie chciało mi sie bawić z tym na rysunku).
    Konstrukcja wyglada mnie j wiecej tak:
    1 rura o wiekszej srednicy na zewnatrz i 1 rura z nawierconymi otworkami wewnątrz. Pomiedzy nimi mat. tłumiacy. Powietrze przepływa przez rure o mniejszej srednicy (wewnetrzna)

W jaki sposob wpłynie ilość i średnica tych otworków na przepływ poiwetrza i fale a tym samym na dzwiek w porownaniu do zwykłej rurki BR??

Zamieszczone przez aryan
    Konstrukcja wyglada mnie j wiecej tak:
    1 rura o wiekszej srednicy na zewnatrz i 1 rura z nawierconymi otworkami wewnątrz. Pomiedzy nimi mat. tłumiacy. Powietrze przepływa przez rure o mniejszej srednicy (wewnetrzna)
    :lol: czyli skonstruowales tlumik :lol:
    niewiem jak to wplynie - najlepiej buduj i mierz/sluchaj

trzeba bedzie chyba zmienic nazwe tematu... :roll:

Skomentuj

Taka konstrukcja tunelu może wpłynąć korzystnie na wygaszenie rezonansu, który powstaje wewnątrz tunelu, ale tu wystarczyłoby kupić tunel o zmiennej śrecnicy. Może jednak wełna stłumi trochę rezonanse wydobywające się z obudowy, jednak z drugiej strony jeśli otwory w rurce nie bedą miały gładkich krawędzi to pojawi się jeden wielki świst powietrza. A jak niby sfazować krawędzie otworów wewnątrz małej rurki?

Skomentuj

a gdyby pokombinowac z róznymi rozmiarami otworków?
        Dlaczego świst? Zakładajac ze ściana rurki wewnetrzna bedzie miała ok 1 -1,5mm gr to wg mnie powietrz powinno wpadać do otworku i trafic na materiał tlumiacy ?????

Skomentuj

Chyba cos pomyliles zagadnienia fizyczne. W B-R z tymi dolkami chodzi o zmniejszenie oporow przeplywu powietrza tak jak to sie dzieje w pileczce golfowej ktora dzieki nim leci dalej. Twoj wynalazek to jakis rodzaj tlumika czyli otworu b-r z elementem stratnym a poniewaz w b-r raczej chodzi o szybki przeplyw powietrza to to w srodku bedzie rura b-r a wytlumienie na zewnatrz raczej do niczego sie nie przyda. To bedzie b-r z duza strata cisnienia.

Skomentuj

Czaruję...
          X