Proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Sprawa ma się tak że posiadam niekompletną wieżę Schneidera i chciałbym z jej elementów coś spreparować.
Zdecydowałem się na to z racji bardzo dobrych komponentów elektronicznych, mianowicie:
- potrójny hybrydowy scalak SANYO STK4197-MK2 o mocy 3 X 50 W THD 0.02% zasilanie 43V
(produkowany tylko dla Schneidera i JVC)
- na płytce końcówki i zasilacza wszystkie elementy markowe, np. kondy zasilacza złote RDE 2x 4700, wszystkie 6 potków to ALPS itp.
- płytka końcówki mocy posiada pasywny filtr rozdzielający sygnał na poszczególne kanały (na wejściu końcówki)
trudno więc coś takiego zezłomować.
Ale problem jest nie w elektronice ale w doborze głośników do tego zestawu (gdyż żaden z nich nie nadaje się do użycia) aby to miało ręce i nogi.
O ile z zestawem dwu kolumnowym łatwiej przyszło by mi się rozeznać, to w tym przypadku chodzi o subwoofer i satelity-a z takim układem mam problem gdyż cienki jestem w te klocki.
Subwoofer był częścią wieży (jej podstawą) i wygląda następująco:
- obudowa zamknięta o objętości 37,6 litra
- grubość płyty MDF 20mm
- głośnik skierowany do podłogi
- zastosowany głośnik to WESTRA KW-200-1328 8Om (nie jestem pewien czy tak było w oryginale-mam wątpliwości organoleptyczne coś)
Parametry jego jakie znalazłem to:
Belatbarkeit: 70 W-RMS / 120 W-Max
Impedanz: 8 Ohm
Schalldruck: 86 dB
Freuqenzbereich: 30-2000 Hz
Resonanzfrequenz fs: 30 Hz
Gesamtgüte Qts: 0,58
Äquivalentvolumen Vas: 68 l
Einbaumaße:
Außendurchmesser: 200 mm
Einbaudurchmesser: 185 mm
Einbautiefe (incl. Korb): 90 mm
Korbrandhöhe (incl.Gummiauflage): 8 mm
Rysunek i rozmiary obudowy tego głośnika
Z satelitami sprawa ma się następująco:
- jako średniotonowy pracował WESTRA BF-100-308 8Om do którego nie mogę znaleźć opisu
może to coś takiego tylko nazwa inna- http://www.pollin.de/shop/downloads/D640521D.PDF
- jako wysokotonowy nieznany nieopisany głośniczek.
Rysunek i rozmiary satelitów:
Wydaje mi się że coś było grzebane w kolumnach bo są ohydnie polutowane i mocowane.
Może one już były wymieniane/nieoryginalne.
Myślałem czy nie podać moich propozycji (np. Tesla TVM ARN 6688) czym miałbym zastąpić te głośniki ale doszedłem do wniosku że nie znając tematu nie ma co sugerować Wam co z tym zrobić.
Bo może zasugerujecie nie tylko zastąpienie czymś podobnym ale może czymś lepszym co współgrało z tymi skrzyneczkami i wycisnęło coś więcej z tej hybrydy STK.
Co do kosztów-to polegam na waszej wiedzy, czy będzie on współmierny do możliwości tego wzmacniacza i tych skrzynek - i w tym sensie cena odgrywa mniejszą rolę (ale proszę o rozsądek :) ).
Więc gdyby ktoś miał propozycje to poproszę.
PS.
Nie jestem audioholikiem, audiofilem, kable kupię zwykłe głośnikowe :)
[ Dodano: 2008-10-22, 22:00 ]
Dopiszę jeszcze że pomieszczenie ma 26m/kw i 78m/sześciennych
W jednym satelicie brak jakiegokolwiek filtra, w drugim jeden kondensatorek elektrolit 4,7mikro :mrgreen:
Musiano więc w nim grzebać i opisane głośniki to może nie oryginały.
Zdecydowałem się na to z racji bardzo dobrych komponentów elektronicznych, mianowicie:
- potrójny hybrydowy scalak SANYO STK4197-MK2 o mocy 3 X 50 W THD 0.02% zasilanie 43V
(produkowany tylko dla Schneidera i JVC)
- na płytce końcówki i zasilacza wszystkie elementy markowe, np. kondy zasilacza złote RDE 2x 4700, wszystkie 6 potków to ALPS itp.
- płytka końcówki mocy posiada pasywny filtr rozdzielający sygnał na poszczególne kanały (na wejściu końcówki)
trudno więc coś takiego zezłomować.
Ale problem jest nie w elektronice ale w doborze głośników do tego zestawu (gdyż żaden z nich nie nadaje się do użycia) aby to miało ręce i nogi.
O ile z zestawem dwu kolumnowym łatwiej przyszło by mi się rozeznać, to w tym przypadku chodzi o subwoofer i satelity-a z takim układem mam problem gdyż cienki jestem w te klocki.
Subwoofer był częścią wieży (jej podstawą) i wygląda następująco:
- obudowa zamknięta o objętości 37,6 litra
- grubość płyty MDF 20mm
- głośnik skierowany do podłogi
- zastosowany głośnik to WESTRA KW-200-1328 8Om (nie jestem pewien czy tak było w oryginale-mam wątpliwości organoleptyczne coś)
Parametry jego jakie znalazłem to:
Belatbarkeit: 70 W-RMS / 120 W-Max
Impedanz: 8 Ohm
Schalldruck: 86 dB
Freuqenzbereich: 30-2000 Hz
Resonanzfrequenz fs: 30 Hz
Gesamtgüte Qts: 0,58
Äquivalentvolumen Vas: 68 l
Einbaumaße:
Außendurchmesser: 200 mm
Einbaudurchmesser: 185 mm
Einbautiefe (incl. Korb): 90 mm
Korbrandhöhe (incl.Gummiauflage): 8 mm
Rysunek i rozmiary obudowy tego głośnika

Z satelitami sprawa ma się następująco:
- jako średniotonowy pracował WESTRA BF-100-308 8Om do którego nie mogę znaleźć opisu
może to coś takiego tylko nazwa inna- http://www.pollin.de/shop/downloads/D640521D.PDF
- jako wysokotonowy nieznany nieopisany głośniczek.

Rysunek i rozmiary satelitów:

Wydaje mi się że coś było grzebane w kolumnach bo są ohydnie polutowane i mocowane.
Może one już były wymieniane/nieoryginalne.
Myślałem czy nie podać moich propozycji (np. Tesla TVM ARN 6688) czym miałbym zastąpić te głośniki ale doszedłem do wniosku że nie znając tematu nie ma co sugerować Wam co z tym zrobić.
Bo może zasugerujecie nie tylko zastąpienie czymś podobnym ale może czymś lepszym co współgrało z tymi skrzyneczkami i wycisnęło coś więcej z tej hybrydy STK.
Co do kosztów-to polegam na waszej wiedzy, czy będzie on współmierny do możliwości tego wzmacniacza i tych skrzynek - i w tym sensie cena odgrywa mniejszą rolę (ale proszę o rozsądek :) ).
Więc gdyby ktoś miał propozycje to poproszę.
PS.
Nie jestem audioholikiem, audiofilem, kable kupię zwykłe głośnikowe :)
[ Dodano: 2008-10-22, 22:00 ]
Dopiszę jeszcze że pomieszczenie ma 26m/kw i 78m/sześciennych
W jednym satelicie brak jakiegokolwiek filtra, w drugim jeden kondensatorek elektrolit 4,7mikro :mrgreen:
Musiano więc w nim grzebać i opisane głośniki to może nie oryginały.
Skomentuj