Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja zestawu 2+1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja zestawu 2+1

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Sprawa ma się tak że posiadam niekompletną wieżę Schneidera i chciałbym z jej elementów coś spreparować.
    Zdecydowałem się na to z racji bardzo dobrych komponentów elektronicznych, mianowicie:
    - potrójny hybrydowy scalak SANYO STK4197-MK2 o mocy 3 X 50 W THD 0.02% zasilanie 43V
    (produkowany tylko dla Schneidera i JVC)
    - na płytce końcówki i zasilacza wszystkie elementy markowe, np. kondy zasilacza złote RDE 2x 4700, wszystkie 6 potków to ALPS itp.
    - płytka końcówki mocy posiada pasywny filtr rozdzielający sygnał na poszczególne kanały (na wejściu końcówki)
    trudno więc coś takiego zezłomować.

Ale problem jest nie w elektronice ale w doborze głośników do tego zestawu (gdyż żaden z nich nie nadaje się do użycia) aby to miało ręce i nogi.
    O ile z zestawem dwu kolumnowym łatwiej przyszło by mi się rozeznać, to w tym przypadku chodzi o subwoofer i satelity-a z takim układem mam problem gdyż cienki jestem w te klocki.

Subwoofer był częścią wieży (jej podstawą) i wygląda następująco:
    - obudowa zamknięta o objętości 37,6 litra
    - grubość płyty MDF 20mm
    - głośnik skierowany do podłogi
    - zastosowany głośnik to WESTRA KW-200-1328 8Om (nie jestem pewien czy tak było w oryginale-mam wątpliwości organoleptyczne coś)
    Parametry jego jakie znalazłem to:

Belatbarkeit: 70 W-RMS / 120 W-Max
    Impedanz: 8 Ohm
    Schalldruck: 86 dB
    Freuqenzbereich: 30-2000 Hz
    Resonanzfrequenz fs: 30 Hz
    Gesamtgüte Qts: 0,58
    Äquivalentvolumen Vas: 68 l
    Einbaumaße:
    Außendurchmesser: 200 mm
    Einbaudurchmesser: 185 mm
    Einbautiefe (incl. Korb): 90 mm
    Korbrandhöhe (incl.Gummiauflage): 8 mm

Rysunek i rozmiary obudowy tego głośnika

Z satelitami sprawa ma się następująco:
    - jako średniotonowy pracował WESTRA BF-100-308 8Om do którego nie mogę znaleźć opisu
    może to coś takiego tylko nazwa inna- http://www.pollin.de/shop/downloads/D640521D.PDF
    - jako wysokotonowy nieznany nieopisany głośniczek.

Rysunek i rozmiary satelitów:

Wydaje mi się że coś było grzebane w kolumnach bo są ohydnie polutowane i mocowane.
    Może one już były wymieniane/nieoryginalne.
    Myślałem czy nie podać moich propozycji (np. Tesla TVM ARN 6688) czym miałbym zastąpić te głośniki ale doszedłem do wniosku że nie znając tematu nie ma co sugerować Wam co z tym zrobić.
    Bo może zasugerujecie nie tylko zastąpienie czymś podobnym ale może czymś lepszym co współgrało z tymi skrzyneczkami i wycisnęło coś więcej z tej hybrydy STK.
    Co do kosztów-to polegam na waszej wiedzy, czy będzie on współmierny do możliwości tego wzmacniacza i tych skrzynek - i w tym sensie cena odgrywa mniejszą rolę (ale proszę o rozsądek :) ).
    Więc gdyby ktoś miał propozycje to poproszę.

PS.
    Nie jestem audioholikiem, audiofilem, kable kupię zwykłe głośnikowe :)

[ Dodano: 2008-10-22, 22:00 ]
    Dopiszę jeszcze że pomieszczenie ma 26m/kw i 78m/sześciennych
    W jednym satelicie brak jakiegokolwiek filtra, w drugim jeden kondensatorek elektrolit 4,7mikro :mrgreen:
    Musiano więc w nim grzebać i opisane głośniki to może nie oryginały.

jak sie nazywa ta wieza?
    ja mam manhattan 2000 i rowniez mam suba w wiezy ale juz 2 cewkowa westre - odpowiednika TVM ARN 200-09
    zasilane to jest STX 2x35W (nie pamietam modelu)

jezei masz 3x 50W to potrzebujesz satelitek o nizszej efektywnosci i suba o wiekszej efektywnosci.
    na suba mozesz poszukac STXow. moze zagraja glosniej ale niewiem czy wzmacniacz poradzi sobie z ich wysterowaniem
    na satelitki moze ARN 116 + jakas kopolka?

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Pawel S.
      zasilane to jest STX 2x35W (nie pamietam modelu)
      Chyba STK :smile:

Skomentuj

oj faktycznie - odruchowo tak napisalem :roll:

Skomentuj

Pawel S. dzięki za zainteresowanie i sorry że nie odzywałem się-nie wiem naprawdę jak ja przeglądałem wątki że nie widziałem odpowiedzi na własny post :)
          Moja to była Manhattan 1100, miała już kupę lat i po prostu się posypała-wszystko po kolei.
          W napadzie głupoty porozbierałem ją zostawiając tylko elektronikę (bo grzmot trochę duży).
          Po jakimś czasie wszedłem w posiadanie tych elementów które wysiadły (CD, magnetofony za 40 zł) i teraz krew mnie zalewa że popełniłem taką zbrodnie :(

Wracając do tematu-zastosuje się do Twoich rad bo się nie znam na tym.
          A czy ten STX wystarczający będzie jakościowo-bo wiesz tyle się czyta o nich negatywnego.
          Może coś lepszego-bo z drugiej strony to naczytałem się że ogólnie STK ładnie oddają bas i nie chciałbym oszczędzić na jakości.

http://www.ampslab.com/trans_stk4197mk2.htm
          Załączone pliki

Skomentuj

tutaj nie chodzi o marke ale o to zeby byl dosc slaby i ten wzmacniacz w pelni go wysterowal.
            jak nie STX to moze tesla (TVM)

moja wieza ma taki sam fornir ale juz nowszy design - bardziej zaokraglone.
            chetnie bym to naprawil ale padla jakas elektronika cyfrowa i sam tego nie zrobie :neutral:

Skomentuj

OK-zamawiam więc to co radzisz.

A wiesz co poszło-bo ja wykorzystam ze swojej tylko wzmacniacz i zasilacz-więc może z mojej pozostałości pasował by jakiś układ.

Skomentuj

moja wyglada zupelnie inaczej i widac ze wylala sie bateria na gornej plytce, jest tam pelno ukladow mikroprocesorowych na ktorych kompletnie sie nie znam :???:
                jaby byla to identyczna wieza to bym chetnie ja zlozyl w calosc bo robi wrazenie

Skomentuj

Czaruję...
                X