Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do 450zł??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do 450zł??

Witam.

Pisałem już ten temat na elektrodzie ale jakos nie ma odzewu, więc postanowiłem spróbowac tutaj:

Szukam wzmacniacza który ma w przyszłości pracowac z kolumnami alton 80 lub 110 do tego sub najprawdopodobniej z tonsila GDN 30/120/1 oraz starymi kolumnami unitry o mocy znamionowej 30w. Wybrałem się wiec do komisu RTV koło mojego domu i koleś zaproponował mi:
    -Pionieera vsa- 740 za 450zł
    -Luxmana l-215 za 350
    -Denona pma - 260 za 300zł
    - protona D540
    oraz wszystkie wzmacniacze oferowane przez użytkownika "Video-Top" na allegro. Który z tych wzmacniaczy wg. was zdał by egzamin?? Może macie jakieś inne propozycje do 450zł??

pozdrawiam

wez te swoje kolumny do tego komisu i zobacz ktory spisze sie najlepiej. musisz przesluchac wzmacnaicz przed zakupem zeby nie kupic czegos popsutego (nawet taki co gra moze byc uszkodzony)
    Zamieszczone przez szymon_ek
    Może macie jakieś inne propozycje do 450zł??
    uniamp + fajna obudowa

Skomentuj

...ma w przyszłości pracowac z kolumnami alton 80 lub 110 do tego sub najprawdopodobniej z tonsila GDN 30/120/1 oraz starymi kolumnami unitry o mocy znamionowej 30w.
      To ile Ty chcesz kolumn podłączać pod wzmacniacz??

Skomentuj

2 altony + 2 unitry + sub czyli razem 5

Skomentuj

czyli potrzeba Ci 3 wzmacniacze.

Skomentuj

a nie lepiej wzmacniacz do kina domowego??

Skomentuj

a nie lepiej wzmacniacz do kina domowego??
              ale nawet takie nie maja wzmacniacza na suba

tak wiec albo potrzebujesz 3 osobnych wzmacniaczy albo faktycznie kup sobie tani amplituner
              za 500-600zl kupisz nawet nowe

Skomentuj

mam radmora 5412 wiec potrzebuje już 2:) ale tak na serio nie ma takiego wzmaka który ogarnął by cały zestaw??

pozdrawiam

Skomentuj

fabrycznego napewno nie.
                  po co chcesz wogole podlaczc oba zestawy kolumn? przeciez unitry zagluszone beda przez altony... a suba potrzebujesz duzego i drogiego :???:

Skomentuj

Ok to zacznijmy od początku mam pokój 15m^2, słucham polskiego, amerykańskiego hh, rocka starego i nowego, czasem rege rzadziej techno. Obecnie mam zestaw: radmor 5412 + 2 razy unitra tonsil ZG30c11 o 30w-owej mocy z nowymi głośnikami niskotonowymi od tonsila GDN 20/30 + 2 razy kolumny thomson ze starej mini wierzy. Powiem szczerze ze nie wystarcza mi to chciałbym miec coś bardziej sensowego, z mocniejszym basem. Czytałem ze altony to bardzo uniwersalne kolumny do wielu rodzajów muzyki, dlatego chciałem ich użyc ich w nowym zestawie. Oglądam tez sporo filmów dlatego chciałem sobie zmontowac subwoofer,a słyaszałem ze projekty na tonsilu 30/120 są bardzo udane. Dlatego szukałem jakiegoś wzmacniacza żeby to ogarnął, ale jeżeli to nie możliwe lub b. drogie to może macie jakieś inne propozycje żeby nagłośnic mój pokój??
                    Pozdawiam

Skomentuj

odpusc sobie altony - pomimo gigantycznych rozmiarow basu z tego wcale nie jest tak znowu sporo... zrob np HX18, kep+xt19 lub cos podobnego, a bardzo prawdopodobne ze uzyskasz to czego oczekujesz. subwoofer bedzie zbedny

Skomentuj

Potwierdzam, alton to zupełnie inna pólka brzmieniowa, chyba że priorytetem jest tylko głośność całego zestawu. Ale 15m2 podejrzewam, że nie. Ostatnio wiozłem na testy DAC beresford'a i wzmacniacz NAD 304 i teraz dopiero widzę, że moje KEP'y + Vifa rozwinęły skrzydła, to co KEP wyczynia na basie przerosło moje oczekiwania. Co najdziwniejsze nie stało się do za sprawą wzmacniacza, a przetwornika C/A. Różnica nie tyle, że jest słyszalna, jest ogromna. Porównywałem bezpośrednio zmieniając wejścia NAD'a z audigy 1 i DAC. Jeśli chodzi o muzykę zupełnie można zapomnieć o subie do 20 m2, chyba, że oczekuje się masażu kiszek to co innego.
                        Poza tym mając 15m2 wymieniasz kilka zestawów audio i nadal masz problem z "nagłośnieniem" pokoju. Przecież tam przy subie tonsila 30 i 2-3 parach kolumn nie dość, że nie będzie miejsca to ciśnienie akustyczne wywierci Ci ścieżkę z jednego ucha do drugiego .

Skomentuj

Sprzedaj to co masz w cholere, dolos troche $$ i zrobi porzadne 2way jak kolegy pisali np na HDS czy czyms podobnym, bez suba sie obedziesz i jakosc podskoczy.. a w 15m2 zupelnie wystarczy. Problemem moze byc wtedy naped bo potrzeba konkretnego pieca :P

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz. Niestety nie znam się za dobrze na głośnikach, a wymieniając te wszystkie skuty zamieszaliście mnie trochę. Ale zaufam wam i jeżeli piszecie ze nie potrzebny mi subwoofer to z niego zrezygnuje. Moglibyście napisac mi trochę konkretów tzn: jakie kupic głośniki, jakie zrobic do nich budy i jaki wzmacniacz kupic?

n_omyzs: niestety sprzedasz tego sprzętu nie wchodzi w grę bo dostałem go od ojca i zal by mi było pozbywac się tego ze względów sentymentalnych:)

pozdrawiam

Skomentuj

Podstawowe pytanie. Ile będziesz miał na to kasy ?

Skomentuj

niestety sprzedasz tego sprzętu nie wchodzi w grę bo dostałem go od ojca i zal by mi było pozbywac się tego ze względów sentymentalnych:)
                                Jak uwazasz, ale dla mnie oczywiste jest ze albo sentyment albo jakosc dzwieku itd bo niestety co co masz nigdy nie zagra na dobrym poziomie.

Skomentuj

ale nic z mojego zestawu nie nadaje się do nowego?? ogólem 800zł

Skomentuj

za 800 zł możesz kupić wzmacniacz za 300 zł i zrobić monitory za 500 zł. Ciężko, ale da się. Ale basu z tego za wiele nie będzie. Ewentualnie możesz całą kasę przeznaczyć na kolumny podłogowe M18WH + MDT29 zobacz sobie w dziale gotowych konstrukcji. Jest parę na tych przetwornikach. Natomiast na wzmacniacz byś dozbierał z czasem, i takie wyjście wydaje mi się rozsądniejsze. Z tych kolumn przy 15m2 basu powinno być wystarczająco, a jakość dźwięku pewnie będzie dla Ciebie zupełnie czymś nowym jeśli nie słuchałeś klocków za pare k zł. Także Twój wybór czy za tą kasę zrobisz kolumny czy chcesz podzielić na wzmacniacz i głośniki.

Skomentuj

Za te kase mozesz tez zrobic 3way na STX'ach.

Skomentuj

3 drogi w tej cenie?? hehe Chyba raczej strata pieniędzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X