Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cos sensownego z odzysku ? :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cos sensownego z odzysku ? :)

Witam, jakos tak sie złożyło że dostałem za free głosniki do "regeneracji" :)
    gdn 20-40-11 x 2
    gdm 12-60-4 x2
    gdwk 9-40-1 x2

1. Co z tego zrobic 3way czy 2way na gdn+gdwk? (i czy 2way w ogole ma sens przy tych przetwornikach) :]

2. Jakie membrany dobrac do niskotonowców i średniaków? znalazłem http://audioserwis.pl ten sklep, pytanie brzmi czy to co tam jest jakos sensownie zagra?

Chciałem wziąść:
    Membrana na zawieszeniu gumowym 12cm
    Membrana na zawieszeniu gumowym 20cm
    Może warto kupić coś innego?

3. Czy oplaca sie do tego gdm'a zastosowac cewke od 20-80 ? jest troche wyzsza moglbym uzyskac wyzsze xmax?

4. Wiadomo że po regeneracji parametry bedą jedną wielką niewiadomą.. więc buda raczej zamknięta?

5. Zwrotnica... Przydał by sie jakis sensowny schemat, a może kupic gotowca od janbo? Czytalem coś ze tonsilowską srednice trzeba ciąć bardzo wysoko. Znalazłem też coś od w.wym. firmy zajmujacej sie zwrotkami => http://www.allegro.pl/item461874859_...tus_alton.html

6. Przeglądałem forum ale nie znalazłem podobnej konstrukcji może cos pominąłem, jeżeli tak to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś linki.

nalezy zaczac od tego ze te wszystkie glosniki ktore masz sa kiepskie. babranie sie z tym imo nie ma sensu. zwrotnica zeby spelniala swoja powinnosc powinna byc zaprojektowana na podstawie zywych pomiarow - czegos takiego jak uniwersalna zwrotka nie ma. owszem zagra to na jakiejs janbo, ale w znacznym stopniu marnuje sie potencjal glosnikow - rowniez takich leciwych tonsili... osobiscie zregenerowalbym te ustrojstwa z umifonu czy czymkolwiek i puscil w obieg. z otrzymanej kasy moznaby zbudowac juz cos konkretnego.

Skomentuj

Membrany z umifonu są nieporownywalnie drozsze czy to gra warta swieczki? Nie mam jakichs audiofilskich zapędow. Tak czy siak mam mildtony, poprostu lezy mi to odlogiem a ze nie lubie siedzieć, to postanowilem cos z tego zrobic:P Na czym polega róznica miedzy tymi umifonowskimi membranami i tymi z audioserwis procz oczywiscie ceny :)

Skomentuj

niewiele jest osob tutaj z zapedami audiofilskimi. malo kto zongluje tutaj kablami czy wytlumia pokoj audiofilskimi gabkami. wiekszosci zalezy po prostu na jako takiej jakosci dzwieku za rozsadne pieniadze.

Skomentuj

W 100% się z tobą zgodze cenię twoją rade ale nie mam czasu i nerwow na sprzedawanie tego wole poprostu zrobic cos i byc rozczarowanym z samego efektu W co w sumie wątpie bo wymagania mam bardzo małe moze dlatego ze nigdy nie znalazlem czasu i pieniędzy zeby sprobowac zlozyc cos lepszego :) i poczuc tę roznice:) zastanawiam sie nad tymi membranami z umifonu ale czy to warte swojej ceny, czym roznia sie te membrany i czy warto zastosowac cewkę od 20-80.

Skomentuj

imo lepiej robic cos z glowa niz niepotrzebnie napracowac sie, a otrzymac marny efekt. no ale co kto lubi... jak to sie mowi apetyt rosnie w miare jedzenia. jak teraz zbudujesz takie byle co to nawet jesli na razie ci sie bedzie podobalo to tak czy siak szybko ci sie to znudzi i bedziesz chcial czegos co zacznie grac, a nie plumkac i syczec. membrany z umifonu sa chyba tym co tonsil daje do swoich glosnikow. jakosc glosnika ocenia sie na podstawie odpowiednio dobrania wszelkich jego parametrow - odpowiedniej ciezkosci membrany, odpowiedniej podatnosci zawieszen, odpowiednio mocnego ukladu magnetycznego, itd. zmiana jednej ze skladowych raczej pozytywnie na glosnik nie wplywa.

jak wciaz sie upierasz przy tym bublu to zregeneruj te gdny byle czym, zaaplikuj w 20-30 litrowa pake i "syczka" utnij kondem 2,2uF (jesli jest 8ohm, a jesli 4ohm to 4,7uF) i mozesz sluchac. wiecej sie z tym nie ma co bawic. sredniaka nie dawaj, bo wypadaloby go filtrowac, a to kosztuje - co specjalnie oplacalne przy takich glosnikach nie jest i najprawdopodobniej efekt bylby gorszy nizeli w 2-way. to tyle

Skomentuj

Czaruję...
            X