Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do Yamahy RX V440

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do Yamahy RX V440

Witam.
    Czytam forum od 2 dni i już ogłupiałem...
    Mam amplituner Yamaha RX V440 i chciałbym do niego zrobić głośniki. Myślałem żeby odwzorować TO: http://www.allegro.pl/item462131152_...alon_wawa.html

Całą konstrukcję oprzeć na głośnikach JBL ES xxx, ale po przeczytaniu forum już ogłupiałem... Czy możecie mi coś doradzić? Wiem że robiąc taki zestaw należy zastosować głośniki tej samej marki (lub o identycznych parametrach)... tylko wiadomo że każdy producent chwali swoje, a konkurencja jest olbrzymia...

PS. dodam że słucham muzyki z bardzo szybkimi basami

Swoja droga przypomanialo mi sie jak kolegi kolega ktoremu "naprawialem" system kina domowego miał problem typu wyłączanie sie ampli. Pioneera własnie i to dosc wysoki model, nie pamietam oznaczen ale kostzowal okolo 5kzl. Kolumny http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5851 TV plazma tez jakies 50cali itp. Okazalo sie ze ampli oczywioscie 8Ω (z opcja wlaczenia oblugi 6Ω) a kolumny 4Ω (mierzone, na kolumnach zero opisow!). Nawiasem mowiac grały jak psu wyjete z gardla. Malenkie przetworniki, szkoda gadac. I to za jaka cene. Oczywiscie delikwent wlaczyl spzret, dal od razu "w palnik" ze uszy bolaly (nie tylko ze glosbo to bardzo chuj..wo to grało pod wzgledem brzmienia) i po chwili wielce zdziwony ze ampli sie wylaczyl. Jak mu powiedzialem ze tak sie nie slucha to byl wrecz zdumiony ze jak to, przeciez kupujac taki spzret (za taka kase) musi miec mozliwosc grania na full i to bez zadnych zajakniec... przeceiz wg niego producent gwarantuje dana moc itp wiec mzoe z tego korzystac. Reklamwoal i wzywal bieglego nawet.

Skomentuj

To ma byc do kina? Czy do muzyki? Jaki pokoj, ile masz na to kasy?

Skomentuj

narazie na temat pokoju się nie wypowiadam (kształt litery L, ok 15-20m2)... na 1 kolumnę chcę przeznaczyć ok. 300-400zł (same głośniki).

jeśli chodzi o design kolumn to chcę odwzorować te z w/w linka :)

A co mam zamiar przez nie słuchać? Głównie muzyka (metal, schranz, hardcore etc.) aczkolwiek nie omieszkam używać ich podczas oglądania filmów (chociaz aż na jakichś mega efektach kinowych mi nie zależy)

Skomentuj

Zamieszczone przez DarkCore
          jeśli chodzi o design kolumn to chcę odwzorować te z w/w linka
          zapomnij.
          niema sensu robic pseudo 3 drog na przod skoro tak samo zagraja pozadne 2 drogi
          bardzo wazne w kinie sa glosniki - a w zasadzie chodzi o to zeby byly identyczne!
          tak wiec najlepiej by bylo gdybys zrobil 5 jednakowych kolumn

a co z subem? sub to nie tylko koszt glosnika ale rowniez wzmacniacz ktory potrafi przewyzszyc koszt glosnika o to znacznie
          na 1 kolumnę chcę przeznaczyć ok. 300-400zł (same głośniki).
          niewiem czy wiesz ale koszt kolumn to tez nie same glosniki.
          narazie poszukam czegos tanszego...
          najtansze co bym robil to STXy GDN 14 SCX + GDWK PJ co w zupelnosci wystarczy w tym pomieszczeniu
          a jak chcesz juz cos lepszego to ostatnio bardzo popularne polaczenie tonsil GDN 15/40/5 (zobacz tonsil siesta) + vifa DX25 lub XT25

napisz ile bys mial na suba? 1000zl sie znajdzie?

Skomentuj

Koszt kolumn to nie same głośniki... WIEM! Ale tak się składa że jestem właścicielem stolarni a zwrotnice to już inna sprawa.
            Co do suba to jeszcze nie mam koncepcji, na razie chcę zbudować 2 kolumny (przednie). Za miesiąc (o ile czas pozwoli) zrobię sobie satelity, później centralny itp. :)

Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z tymi 5 identycznymi kolumnami? I dlaczego uważasz żeby zrobić 2 drogi? Możesz mi przedstawić swoją koncepcję?

PS. a co z "moimi" GBL'ami? Będą się nadawały do tego projektu czy lepiej oblookać GDN'y?

PS2. Na suba mogę wywalić 800-1000zł

Skomentuj

Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z tymi 5 identycznymi kolumnami?
              Inne glosniki maja inna barwe dzwieku itd wiec nie bedzie hm... "symetrii dzwieku" jesli zastosujesz rozne glosniki. Najlepiej jesli wszystkie 5 bylo oparte na tych samych przetwornikach.

I dlaczego uważasz żeby zrobić 2 drogi?
              Bo do muzyki dobre 2 drogi to w sam raz a sub jest uzupelnieniem do kina.

Ja z takim budrzetem pokusilbym sie o tonsil 15/40/5 + vifa dx.. :P sub do kina na jakims fajnym przetworniczku np XLS czy cos w tym stylu (jesli ma byc do kina).

Skomentuj

aha a jeszcze dodam, że za niedługo przeprowadzam się do innego pokoju (jak tylko skończę remont) który ma ok. 20m2.

A wracając do głośników, widzę że jednak stary dobry Tonsil rządzi! :) a powiedzcie mi jeszcze czy mam zrobić coś w stylu kolumny Tomeusa http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ghlight=tonsil czy może w obudowe wsadzić 2 GDN'y? Kurcze podobają mi się kolumny z 2 głośnikami niskotonowymi
                A czy te GDN'y 15/40/5 nie będą miały za słabej mocy do mojego sprzętu? Ja mam 90W na każdym wyjściu a GDN'y mają 40W w RMS'ie.

Skomentuj

DarkCore, cos watpie ze ten wzmak tyle wyciagnie w RMSie.. ile ma max wat konsumpcji?

W kwestii 2 gdn to raczej nie bedzie ci to potrzebne.. przy 5 kolumnach bedziesz mial 6 takich gdnow w 20m2 a spokojnie wystarczylyby 4 zeby zrobic tak konkretne cisnienie :P wiec nie ma potrzeby dokladac :)

Skomentuj

wzmak ma 270W konsumcji

Hmm... sorry że zadaję tak "głupie" pytania ale czy w monitorach i centralnym nie ma czasem głośników "mniejszych" niż w przednich- W przednich są duże, niskotonowe a w całej reszcie (poza subem) są średniotonowe...
                    W moim założeniu (po uwzględnieniu sugestii Pawla S. oraz n_omyzs'a) myślałem nad zrobieniem:

OPCJA 1:
                    Kolumna przednia- 2x GDN 25/80/1 + 1x GDWK 9/120
                    Centralny- 2x GDN 17/100 + 1x GDWK 9/120
                    Monitor- 1x GDN 17/100+ 1x GDWK 9/120
                    Sub- 1x GDN 30/120/1

OPCJA 2:
                    JBL z serii ES 90

Skomentuj

Nie, nie, nie jak chcesz zrobić takie przednie? a co ze średnica? :???: Z Tonsila 25/80 jej nie uzyskasz bo to głosnik wybitnie niskotonowy. Zrób przednie takie same jak monitory....poza tym chyba nie ma zwrotnicy do takiego układu 17/100+GDWK o ile pamiętam jest z Morelem jakims albo Seasem :roll: pozostaje jeszcze fakt, że amplituner może nie udzwignąć (raczej na pewno nie udźwignie) takich monitorów na tyłach...

Skomentuj

@DarkCore skoro ma samej konsumpcji 270W to można przyjąć że po sprawności ma ok 130-140W na 5 kanałów :); Co do wielkości głośników - kiedyś budowało się tak że fronty rzeczywiście były masywne w stosunku do satek, obecnie stosuje się założenie że KD powinno być zbudowane na 5 zestawach tych samych głośników, chodzi o to aby jedne nie wybijały się głośnością/barwą ponad reszte zestawu -> chociaż myśle czy jedynie nie trzeba byłoby zrównać efektywności - > dałbym u siebie wtedy fronty na 15/40, a satki na 13kach

Skomentuj

Własnei ja tez nie wiem skad ta nagla moda na to aby wszystkie glosniki w kinie byly identyczne. Oczywiste jest ze n atyly nie powesze na sciane wielkich kolumn, takze centralny nie bedzie przeciez stal na podlodze i mial 100cm wysokosci...

Skomentuj

DarkCore, możesz zrobić coś w tym stylu http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=1&cid=52

Skomentuj

bart210 a nie jest tak, że nie kalkuluje się robić samemu klonów Siest? Koszt głośników, zwrotnic itd. Pewnie wyjdzie mała różnica? Oczywiście fakt, że DIY to inna satysfakcja

Skomentuj

izbic, no nie wiem, policz sobie. Komplet kosztuje ponad 2300zł.

Skomentuj

tak, ale jeśli policzyc koszt samych głosników to wychodzi pewnie cos około 500zł za komplet do podłogówek+zwrotnice+obudowy itd. Trzeba by dokładnie policzyć :wink:

Skomentuj

Bart210- Ten zestaw ma 6ohm... wiem że moja jamaha nie za bardzo lubi takie coś... ponoć wersja amerykańska miała możliwość przestawienia z 8 na 6 ale do mojego sprzętu są zalecane tylko 8 :/

do tej pory myślałem że najbardziej mają się wybijać właśnie przednie, a reszta ma być ich uzupełnieniem...

Hmm... powiem że bardzo mnie zaskoczyliście aż "takim" zainteresowaniem tematu założonego przez laika- mało jest forów z tak cierpliwymi i chętnymi do pomocy ludźmi! Normalnie wielki ukłon z mojej strony! :)

no dobra, a jeśli dałbym przykładowo (przednie, centralny, monitory) GDN 13/40/8 lub GDN 16/50/6 ?

I najistotniejsze pytanie... jak nisko będzie schodził bass i czy będzie szybki przy takim układzie?

Ale co dodatkowo zastosować? Jakie niskotonowe i co do woofera? aaa i co ze zwrotnicą?

Hmm a tak z ciekawości... looknijcie na to (monitory większe od frontów?) : http://www.allegro.pl/item465531394_...owska_223.html
                                    albo na to:
                                    http://www.allegro.pl/item467365138_...wa_gratis.html

Skomentuj

DarkCore, nieoficjalnie można dostać GDN 15/40/5 ale tylko w wersji 8ohm. Innych nie ma. Piszę "nieoficjalnie" bo niestety w normalnej sprzedaży tych głośników nie ma, a szkoda. Sam zakupiłem 2 szt. i zamierzam zrobić na nich monitorki.
                                      Zwrotnica z vifami też gdzieś jest na forum.

Skomentuj

a faktycznie są nawet cena dobra tylko dlaczego nie ma ich w normalnej sprzedazy? Mówisz że chcesz na nich zrobić monitorki, a co z resztą? Na czym masz zbudowane pozostałe kolumny?

Skomentuj

Czaruję...