Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do Yamahy RX V440

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez DarkCore
    Mówisz że chcesz na nich zrobić monitorki, a co z resztą? Na czym masz zbudowane pozostałe kolumny?
    Ja planuję tylko system 2.1 z subem na GDN 20/80/2 (tzn. suba już mam). Nie będę robić 5.1. Ale co za problem zrobić fronty, central i efektowe na tych samych głośnikach? Wg. mnie byłby to bardzo dobry pomysł.

Skomentuj

Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z tymi 5 identycznymi kolumnami?
      jak zastosujesz zestaw X na przod, zestaw Y na tyl a na centra dasz kolumne Z to bedziesz slyszal roznice w brzmieniu poszczegolnych kolumn a nie efekty dzwiekowe plynace z filmu - to naprawde slychac!
      oczywiscie chodzilo o identyczne glosniki a nie wyglad
      I dlaczego uważasz żeby zrobić 2 drogi?
      stosunek jakosc/cena. w tej samej cenie zrobisz zdecydowanie lepsze 2 drogi niz 3 (3 drogi czasami sa awykonalne z niskim budzetem) a ze pokoj masz niewielki to takie 13cm w zupelnosci wystarczy

Możesz mi przedstawić swoją koncepcję?
      zgodze sie z przedmowca - DGN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25

PS2. Na suba mogę wywalić 800-1000zł
      jak juz zdecydujesz sie na zakup to daj znac. jeden forumowicz zaczal budowac suba na mivocu XAW310 (bardzo uniwersalny glosnik trudno osiagalny obecnie) ale niestety stwierdzil ze jest "za duzy" i chce odsprzedac po kosztach

wzmak ma 270W konsumcji
      czyli moze miec 40-60W :P nie wiecej
      OPCJA 1:
      Kolumna przednia- 2x GDN 25/80/1 + 1x GDWK 9/120
      Centralny- 2x GDN 17/100 + 1x GDWK 9/120
      Monitor- 1x GDN 17/100+ 1x GDWK 9/120
      Sub- 1x GDN 30/120/1
      primo - sprzeczne z koncepcja identycznych kolumn w zestawie
      secundo - 2 drogi na 2cm glosnikach?;>
      tertio - GDWK jest kiepski i w dodatku niema zwrotnic do tego :P

Zamieszczone przez pegelmesser
      Własnei ja tez nie wiem skad ta nagla moda na to aby wszystkie glosniki w kinie byly identyczne. Oczywiste jest ze n atyly nie powesze na sciane wielkich kolumn, takze centralny nie bedzie przeciez stal na podlodze i mial 100cm wysokosci...
      to nie moda ale koniecznosc wymuszona dazeniem do dobrego brzmienia. jak juz wyzej pisalem nie musza byc identyczne obudowy - byle glosniki i zwrotnice takie same
      Zamieszczone przez izbic
      bart210 a nie jest tak, że nie kalkuluje się robić samemu klonów Siest? Koszt głośników, zwrotnic itd. Pewnie wyjdzie mała różnica? Oczywiście fakt, że DIY to inna satysfakcja
      siesty maja jedna wade - wysokotonowka.
      DIY ten problem rozwiazuje stosujac vify - tak wiec koszt nadal mniejszy a jakosc lepsza :P
      do mojego sprzętu są zalecane tylko 8 :/
      2,5 drogi maja 6ohm. do tego niema zwrotnicy wiec zostaja tylko pojedyncze GDNy z bezpiecznymi 8ohm
      Hmm... powiem że bardzo mnie zaskoczyliście aż "takim" zainteresowaniem tematu założonego przez laika- mało jest forów z tak cierpliwymi i chętnymi do pomocy ludźmi! Normalnie wielki ukłon z mojej strony!
      jak ktos jest sklonny do sluchania rad to pomagamy. niestety czasami trafiaja sie ludzie co potrafia zdenerwowac :???:
      no dobra, a jeśli dałbym przykładowo (przednie, centralny, monitory) GDN 13/40/8 lub GDN 16/50/6 ?
      do 13/40/8 nieznam zwrotnicy (bardzo wazne!) a 16/50/6 teraz kosztuje tyle co GDN 15/40/5 wiec wg mnie nie oplacalny - ale ogolnie bardzo fajny glosnik
      aaa i co ze zwrotnicą?
      do tego co polecamy sa zwrotnice. albo robisz je sam wg schematu albo mozesz zamowic u mnie gotowce (na zycznie zdjecia)
      Hmm a tak z ciekawości... looknijcie na to (monitory większe od frontów?)
      ale dales - to proporcje zmienili - tam sa takie same glosniki :mrgreen:

dlaczego nie ma ich w normalnej sprzedazy?
      bo oficjalnie sa przeznaczone tylko do montazu w fabryce

podsumowujac
      5 kolumn na tonsilu GDN 15/40/5 + vifa DX25 (bo tansza)
      do tego subwoofer na mivocu XAW310 i masz bardzo uniwersalny zestaw wysokiej jakosci za rozsadne pieniadze

Skomentuj

Warto dodac ze glosnik centralny powinien miec taka smaa polaryzacje co reszta, czyli pionowa. powiniem wiec stac a nei lezec. A to ciesko zrobic nie zaslanaijac telewizora.

Skomentuj

Więc słuchając Waszych rad decyduję się jednak na GDN 15/40/5 + vifa DX25.
          Tylko właśnie teraz powrócę do zwrotnic... co tam dać? Co mi tutaj polecicie? (Paweł a w jakiej cenie masz zwrotnice? Ile by mnie kosztował XAW310?

Pozdrawiam

Skomentuj

Tylko właśnie teraz powrócę do zwrotnic... co tam dać?
            Akustyka -> Gotowe projekty zwrotnic glosnikowych
            tam znajdziesz projekt zwroty do tego zestawu

Skomentuj

za komplet ( elementy do zwrotek , bass reflexy ,gniazda 2mb watoliny ) zapłaciłem z przesyłką 160 zł także myśle że w porównaniu do 3way jest taniej :razz: tak jak poprzednik wejdz w dział gotowe projekty zwrotnic . cewka 1,5 mH rdzeniowa , według Pawła ( dzięki za pomoc w moim projekcie) różnicy w dzwięku/jakości raczej nie ma pomiędzy tą a powietrzną a w dodatku tańsza 0,3 mH daj powietrzną . Elementy zamawiaj na www.polink.com.pl , tutaj masz co ja kupiłem ostatnie to cena brutto

*5130 CEWKA |Cewka 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 | 2.00|szt | 15.63| 22| 6.88| 38.14

*1223 CEWKA |Cewka 0.30 mH 0.430 Ohm dr-0.70 | 2.00|szt | 4.19| 22| 1.84| 10.22

MKP400V/ 4.30 |Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/4.30uF | 2.00|szt. | 5.77| 22| 2.54| 14.08

MKP400V/ 10.00 |Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/10.00uF | 2.00|szt. | 9.33| 22| 4.10| 22.76

MET-TY 5/ 4.70|Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm J | 2.00|szt. | 0.45| 22| 0.20| 1.10

BASS900023 |Port bass-reflex seria-HP 900023 | 2.00|szt. | 2.45| 22| 1.08| 5.98

A/WLOKNINA WYGL|Wloknina wygluszajaca biala 350gr/m2 | 2.00|mb. | 6.99| 22| 3.07| 17.04

C1/GN/M8/27CZA1|Gniazdo-binding post M8 zloc.czarny ozna| 2.00|szt. | 5.50| 22| 2.42| 13.42

C1/GN/M8/27CZE1|Gniazdo-binding post M8 zloc.czerwony oz| 2.00|szt. | 5.50| 22| 2.42| 13.42

razem około 135 zł , 25 zł przesyłka za pobraniem :wink:
              pozdrawiam

Skomentuj

Paweł a w jakiej cenie masz zwrotnice?
                to zalezy od zastosowanych elementow. jak juz wyzej przedmowca napisal - wyszlo ok 160zl zastereo + akcesoria + wysylka. tak wiec powiedzmy od ok 50zl/szt wychodzi (taniej niemieloby sensu)
                Ile by mnie kosztował XAW310?
                to zalezy jak znajdziesz. kiedys na allegro byly uszkodzone za 100-150zl. dobre za 200-250zl. teraz jak sie jakis trafi to za 200-300zl. zawsze lepiej niz nowka za 100E

Skomentuj

Czaruję...
                X