Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać na pierwsze DIY??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co wybrać na pierwsze DIY??

Witam.

Chciałbym złożyć samodzielnie jakieś kolumny, ponieważ słuchałem wieeelu różnych wyrobów w nizszym przedziale cenowym i nic mnie nie przekonało swoim brzmieniem. Na całość jestem w stanie wydać ok. 500zł, w cenę tą wliczam WSZYSTKO (no nie licząc narzędzi). Nie mam zawężonych wymagań co do wielkości czy formy (monitory czy podłogówki), pokój w jakim słucham to ok.12m^2 średnio umeblowany, niestety z grubym dywanem na podłodze.

Za napęd tymczasowo służyć miałaby wysłużona WS-442 lub AT-9100, ale jak uda mi się je sprzedać to kupię coś ciekawszego. Co do preferencji brzmieniowych: lubię lekko ,,konturowe" brzmienie, choć ostatnio coraz częsciej słucham na flacie. Żródła to obecnie CD-042 Diory, pc-et z jakimś starszym SoundBlasterem stereo, DVD Pioneera i gramofon Fonica G-603.

Kolumny służyć mają oczywiście do słuchania muzyki w stereo, chociaż z czasem mogłbym doposażyć się w jakiegoś subika Co do rodzaju muzyki to właściwie wszystko z wyjątkiem muzyki klasycznej i hard rocka/metalu. Najczęściej muzyka typu pop/starszy rock/rock n'roll.

Oczywiście przeglądałem większość konstrukcji z tego i innych for, ale każdy tworca wychwala swoja konstrukcje więc ciężko o obiektywizm. Z moich dedukcji wynika, że któryś z tych zestawień byłby odpowiedni:

1.2x ARN 150 + Visaton SC10n/ew. PJ'ka

2.Tonsil GDN 15/40/5 + VIFA DX25TG-05-04(choć tu raczej nie zmieszczę się w budżet- może inna kopułka?)

3.STX 15AKX + VIFA DX25TG (boję się że może basu zabraknąc, koszty j/w)

4.2 x Tonsil GDN 13/50/9 15Ohm i Tonsil GTC 11/100 4 Ohm (tanio, może brakować basiku, ale moge się pokusić o pasywnego suba)

5. Wasze (czyt. inne propozycje ;D)

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

2.Tonsil GDN 15/40/5 + VIFA DX25TG-05-04(choć tu raczej nie zmieszczę się w budżet- może inna kopułka?)

Staraj się choćby kosztem wykończenia, zawsze możesz trochę odwlec w czasie robotę może coś wpadnie do kieszeni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa
      niestety z grubym dywanem na podłodze
      to wcale niejest minusem

narzedzia jakie potrzebujesz to
      wiertarka (podstawa!)
      klocek do papieru sciernego + sporo papieru
      tarnik (pilnik do drewna)
      srubokret
      i ewentualnie pozyczone sciski stolarskie (jak bedziesz robil monitory to raczej zbedne)
      tak wiec ok 100zl musiz wydac :???:

zostaje ci 400zl.
      o tonsilach + vifa mozesz zapomniec jezeli budzet jest ostateczny.
      jakbys mogl lekko naciagnac to polecam 2xARN 150 + vifa D27T06 (o zamowieniach z AC narazie mozna zapomniec wiec 115zl w polsce)
      gdyby jeszcze dalo sie kupic GDN 16/50/6 za rozsadne pieniadze to mozesz zrobic GDN 16/50/6 + sc10n - zdecydowanie lepsza srednica
      lub mniejsze monitory np na STXach SCX

teraz musisz sam zdecydowac

Skomentuj

Narzędzia które wymieniłeś mam (oprócz ścisków) więc te koszty odchodzą.

Skoro te GDN'y mają w cenniku ProTonsila to chyba je sprzedają (cena 50,67). Jednak boje się że w monitorach może mi zabraknąć basu... sam nie wiem Jeszcze co do opcji 2xARN + vifa... ta kopółka strasznie dużo kosztuje np. w porównaniu do visatona. Czy rzeczywiście tak duża różnica jest w jakości?? Powiedzcie jeszcze ile liczyć na zwrotke+akcesoria, raczej na tańszych materiałach.

Skomentuj

zwrotka za 100zł da radę.

tu masz gotowe zwrotnice. ARN150 możesz połączyć z visatonem SC10N, seasem kt28f (teżdrogi), vifą dx25 (100zł), gdwk pj - wariantów jest kilka w różnych cenach. ja obecniechcę zabrać się za tonsila 15/40/5 + vifa dx25, ok 400zł przetworniki i 100 zwrotnica, ale czekam na opinie o tonsilu 17/100 i kasę bo jakiś dziadek w ciasnym berecie uszkodził mi samochód i muszę wyłożyć złocisze zanim dostanę odszkodowanie.

będziesz zadowolony z ARN150 + SC10N, ale jak masz fundusze to pomyśl nad tonsilem + vifa, klasa albo dwie wyżej.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

ta kopółka strasznie dużo kosztuje np. w porównaniu do visatona. Czy rzeczywiście tak duża różnica jest w jakości??
            tak. jeszcze ani razu nie zalowalem wydanych pieniedzy na vify - w odroznieniu od visatona. za te pieniadze juz wiecej go nie kupie :???:
            Narzędzia które wymieniłeś mam (oprócz ścisków) więc te koszty odchodzą.
            czyli wychodzi ci 500zl
            100zl to zwrotnice + akcesoria
            ok 30-50zl obudowa
            zostaje ok 350-370zl
            na styk na GDN 15/40/5 + DX25. jednak na wykonczenie musialbys pozniej dozbierac

Skoro te GDN'y mają w cenniku ProTonsila to chyba je sprzedają (cena 50,67).
            mowa o GDN 13/50/9?
            jezeli tak to cena nawet jest OK. ale jakbys chcial robic z tymi wooferami to GDWK odpada - tylko morel :P
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              mowa o GDN 13/50/9?
              napewno 50,67 za 13 50 9 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Mamusa napisał/a

Pawel S. napisał/a
                mowa o GDN 13/50/9?

napewno 50,67 za 13 50 9 ?
                jak tak to ja odrazu ze 4 biore

Skomentuj

W sklepie internetowym pro-tonsil te głosniki sa niedostępne. Wykupiliście wszystko???
                  Ostatnia cena 90 PLN.
                  Radzę Gdn13/40/8, do niego Gdwk10/80/19 i obudowę 8-9 litrów b-r. Bedzie w miare tanio. Można sie wesprzec zwrotnicami do Totem Mite i ich licznymi modyfikacjami dostępnymi w necie.
                  Kiedyś na alegro 13/50/9 były po 50 PLN. Nie radzę takich kupować. Pozorna oszczedność.

Skomentuj

Re: Co wybrać na pierwsze DIY??

4.2 x Tonsil GDN 13/50/9 15Ohm i Tonsil GTC 11/100 4 Ohm (tanio, może brakować basiku, ale moge się pokusić o pasywnego suba)
                    Tanio? Za same GDN 13/50/9 zaplacisz 400zl. Opcja dosc fajna, glosniki graja bardzo ladnie. Basu jest jak na 13cm sporo. Gwizdek taki sobie, te GDNy na cos lepszego zasluguja, ale jezeli uwazasz ze takie kolumny to jest tania opcja i nic ci sie nie pomylilo to polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas
                      Radzę Gdn13/40/8, do niego Gdwk10/80/19 i obudowę 8-9 litrów b-r. Bedzie w miare tanio. Można sie wesprzec zwrotnicami do Totem Mite i ich licznymi modyfikacjami dostępnymi w necie.
                      no to w takim razie kompletnie je odradzam ;]
                      zdecydowanie lepiej zagraja STXy SCX i w dodatku jest dobra zwrotnica do nich :P

Skomentuj

Nie lubisz totem Mite?
                        Gdzie jest ta zwrotnica? Obudowa też do nich jest?

Skomentuj

lubie - sa bardzo ladne. i nic wiecej ;]
                          Zamieszczone przez arwas
                          Gdzie jest ta zwrotnica? Obudowa też do nich jest?
                          w przyklejonym temacie ;]
                          a obudowe to sobie mozesz przeciez sam zaprojektowac. no chyba ze nie potrafisz to mozesz skozystac z mojego :P

Skomentuj

no te STXy to ładne podróbki Tonsili po 39 złotych. Oglądnałem sobie je w necie u producenta. jakos mnie nie przekonują. za ładnie wychodzą na zdjęciach i paru danych brakuje. ale może totemowi to nie bedzie przeszkadzało i wkrótce kupi STXy do swoich kolumienek Staff za 7 tysięcy.
                            Jaką objetość obudowy i strojenie zastosowałeś ?

[ Dodano: 2008-11-02, 18:40 ]
                            Obejrzałem temat zwrotnic straszny kipisz w nim. STX nieznane w zadych konstrukcjach. sa więc niesprawdzone i nienadają się na pierwsze DIY. kolega moze sobie słuch popsuć i zrazic sie na stałe. w dodatku wtamtym watku pisza sami moderatorzy :mrgreen: zastanawiam się czy wy te STX sprzedajecie?

[ Dodano: 2008-11-02, 18:44 ]
                            EJ! Na twoim zdjęciu są przecież Tesle a nie STX-y.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas
                              no te STXy to ładne podróbki Tonsili po 39 złotych
                              arwas, przyznaj sie - swiezy w temacie jestes? ;>
                              Zamieszczone przez arwas
                              jakbys nie widzial na zdjeciu jest ARN 150 :P
                              do obu obudowa moze byc podobna. tutaj akurat 9 litrow i strojenie ok 50Hz
                              Zamieszczone przez arwas
                              Obejrzałem temat zwrotnic straszny kipisz w nim
                              mozesz to wyjasnic?
                              Zamieszczone przez arwas
                              STX nieznane w zadych konstrukcjach. sa więc niesprawdzone i nienadają się na pierwsze DIY
                              ze TY ich nieznasz to wcale nie znaczy ze sa zle
                              daytony pojawily sie u nas stosunkowo niedawno i nadal ludzie ich niechca kupowac bo ich nie znaja :P
                              Zamieszczone przez arwas
                              kolega moze sobie słuch popsuć i zrazic sie na stałe. w dodatku wtamtym watku pisza sami moderatorzy
                              skad sie urwales? a czy swiezak odrazu po tygodniu zabawy z elektroakustyka zaprojektuje dobra zwrotnice? sprobuj :lol:
                              Zamieszczone przez arwas
                              zastanawiam się czy wy te STX sprzedajecie?
                              nie. jeden z nas ma tam praktyki zawodowe - ale i tak nikt z nas niema z tego kozysci (poza wiedza)

Zamieszczone przez arwas
                              EJ! Na twoim zdjęciu są przecież Tesle a nie STX-y.
                              brawo - jednak sie troche znasz :P
                              wymiarami pasuja te glosniki (inny otwor pod GDNa) - ale obudowa pasuje ta sama

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas
                                no te STXy to ładne podróbki Tonsili po 39 złotych. Oglądnałem sobie je w necie u producenta. jakos mnie nie przekonują. za ładnie wychodzą na zdjęciach i paru danych brakuje.
                                jakich danych Ci niby brakuje? Mało jest producentów, którzy tyle danych podają co stx!
                                STX to nie jest zadna podróbka! To, ze mają oznaczenia gdn, gdw tak jak Tonsil to nic nie znaczy. Gościu piszesz same bzdury, zastanawiam czy Ty sam siebie rozumiesz?!

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas
                                  no te STXy to ładne podróbki Tonsili po 39 złotych. Oglądnałem sobie je w necie u producenta. jakos mnie nie przekonują. za ładnie wychodzą na zdjęciach i paru danych brakuje. ale może totemowi to nie bedzie przeszkadzało i wkrótce kupi STXy do swoich kolumienek Staff za 7 tysięcy.

[ Dodano: 2008-11-02, 18:40 ]
                                  Obejrzałem temat zwrotnic straszny kipisz w nim. STX nieznane w zadych konstrukcjach. sa więc niesprawdzone i nienadają się na pierwsze DIY. kolega moze sobie słuch popsuć i zrazic sie na stałe. w dodatku wtamtym watku pisza sami moderatorzy :mrgreen: zastanawiam się czy wy te STX sprzedajecie?
                                  trzymajcie mnie, bo jak słucham takich herezji to mi się nóż w kieszeni otwiera :twisted:

Skomentuj

Proszę o nie zakłocanie porządku w moim temacie zbędnymi komentarzami dot. STX'ow i innych. Przepraszam za wprowadzenie w błąd tą ceną co podałem wyżej - coś źle spojrzałem (ehh ta wada wzroku ). Tak więc po dogłębnych namysłach pozostają na placu boju

1.2xARN + kopółka, i tu jest problem, bo vifa troche za droga (w porównaniu do reszty komponentów), Paweł odradza visatona, więc nie wiem co myśleć... a jak w porównaniu z Visatonem sprawdza sie duzo tansza PJ'ka stxa??

2.GDN 15/40/5 + DX25 - boje się, że przekrocze budżet, wiadomo 1 raz to nie wszystko może się udać... a może jakaś tańsza alternatywa podobnych monitorów?? moze coś zamiast DX'a (tanszego)

BTW. dzisiaj udało mi się kupić od kumpla subik pasywny Denona za śmieszną kasę, więc niejako problem basu troszke zmalał Więc teraz bardziej skłaniam się ku monitorom, ze względu na mniejsze koszty i łatwość budowy.

Skomentuj

arn150 + sc10n - tanio, mocno na basie. paweł odradza visatona bo osłuchał się dużo lepszych syków. nie wiem jak PJ, nie mam doświadczenia.
                                      tonsil 15/40/5 i dx25 to inna klasa, ale i inna kasa.

czy ten plastikowy subek da więcej basu? niekoniecznie, a wymaga osobnego wzmacniacza lub taniego kina domowego z wyjściem na suba pasywnego. normalne ampli mają tylko wyjście na suby aktywne.
                                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Nie jest to zaden plastik, tylko duzy, ciezki (20 pare kilo) sub w układzie Band Pass (chyba tak to sie nazywa, głośnik jest w srodku na poprzecznej sciance, z obu stron rura BR) na GDN 18/60 model to Denon SC-VB 100S. Testowany na mojej WS'ce, bas jest niezly, chociaz wzmacniacz sie troche gubił przy wiekszej głośnosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X