Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grubość drutu cewki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grubość drutu cewki

Mam głośnik STX GDN-18-130-8-AKX (130W) i wzmacniacz kenwood 60W przy 8 ohmach, zaprojektowałem zwrotnice tylko nie wiem jak obliczyć jak gruby ma być drut mojej cewki (6,4mH), szukałem w google, na elektrodzie i tutaj ale nic nie znalazłem o tym, wszędzie piszą tylko że im grubszy tym lepszy, ale ja chce znać to minimum grubości

Zamieszczone przez rot_op
    zaprojektowałem zwrotnice
    do jakiej konfiguracji? i po co skoro juz kilka gotowych jest?
    jak obliczyć jak gruby ma być drut mojej cewki (6,4mH)
    :shock:
    nawet w subwooferach daje sie mniejsze :!: do tego glosnika niewiem czy ktos da wieksza niz 1,5mH!
    jak chcesz tanio to 0,8mm na rdzeniu wystarczy

ale proponuje nie marnowac kasy i zrobic wg sprawdzonego schematu ;]

Skomentuj

oj pomyliłem wartość cewki z wartością kondensatora. Miało być nie 6,4mH tylko: 0,82mH :razz: a kondensator ok. 6,4uF (dla cz. rozdziału 2200Hz)
      Co do gotowych projektów to zgadzam się że było by to najlepsze rozwiązanie dla kogoś kto chce mieć dobre głośniki, ale ja swoje kolumny projektuje w celach "edukacyjnych" a na 2 miejscu jest jakość.

konfiguracja: Stx GDN18-130 AKX + GDWK 10-250-8-AK
      ogólnie zwrotnica to 12/6 (wysoki ton odcinam przy 5000Hz).

Skomentuj

0,82mH a kondensator ok. 6,4uF (dla cz. rozdziału 2200Hz)
        :lol: zebys sie nie zdziwil :lol:
        zamiast brac sie za kalkulatory lepiej skozystaj ze sprawdzonego projektu ;]
        ja swoje kolumny projektuje w celach "edukacyjnych" a na 2 miejscu jest jakość.
        jak chcesz - ale zrob przynajmniej jedna poprawna zwrotnice zebys mial porownanie jak to ma brzmiec

Skomentuj

jak chcesz - ale zrob przynajmniej jedna poprawna zwrotnice zebys mial porownanie jak to ma brzmiec
          Przekonałeś mnie tym argumentem, jeśli zastosuje ten projekt http://img503.imageshack.us/my.php?i...wk10akxzy9.gif to musiałbym jeszcze dodać/zmienić tłumik bo mój gdwk AK ma 92,5dB a gdwk z tego projektu ma 95dB, czy tłumik w tym projekcie to rezystor 8R2 = 8,2ohmy? bo w necie czytałem że tłumik składa się z 2 rezystorów (szereg i równolegle)

Skomentuj

ale przeciez jest zwrotnica pod konkretnie te glosniki co masz

i akurat ta bym robil bo w tamtej cos basu nie za wiele :???:
            czy tłumik w tym projekcie to rezystor 8R2 = 8,2ohmy?
            tak
            bo w necie czytałem że tłumik składa się z 2 rezystorów (szereg i równolegle)
            niekoniecznie

Skomentuj

jeden rezystor w drodze wysokotonowej zastosowany jak wyzej jest po to aby oslabic najwyzsza gore - polecam poczytac artykul.
              jak chcesz sie brac edukacyjnie za budowe kolumn to zacznij od zrobienia sprzetu pomiarowego i na jego podstawie rob zwrotki. kalkulatorowa zwrotnica mozna uszkodzic wzmacniacz i w zasadzie wiele sie i tak nie nauczysz - jesli cokolwiek...

Skomentuj

Czaruję...
              X