Mam głośnik STX GDN-18-130-8-AKX (130W) i wzmacniacz kenwood 60W przy 8 ohmach, zaprojektowałem zwrotnice tylko nie wiem jak obliczyć jak gruby ma być drut mojej cewki (6,4mH), szukałem w google, na elektrodzie i tutaj ale nic nie znalazłem o tym, wszędzie piszą tylko że im grubszy tym lepszy, ale ja chce znać to minimum grubości
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Grubość drutu cewki
Collapse
X
-
Zamieszczone przez rot_opzaprojektowałem zwrotnice
Zamieszczone przez rot_opjak obliczyć jak gruby ma być drut mojej cewki (6,4mH)
nawet w subwooferach daje sie mniejsze :!: do tego glosnika niewiem czy ktos da wieksza niz 1,5mH!
jak chcesz tanio to 0,8mm na rdzeniu wystarczy
ale proponuje nie marnowac kasy i zrobic wg sprawdzonego schematu ;]
-
oj pomyliłem wartość cewki z wartością kondensatora. Miało być nie 6,4mH tylko: 0,82mH :razz: a kondensator ok. 6,4uF (dla cz. rozdziału 2200Hz)
Co do gotowych projektów to zgadzam się że było by to najlepsze rozwiązanie dla kogoś kto chce mieć dobre głośniki, ale ja swoje kolumny projektuje w celach "edukacyjnych" a na 2 miejscu jest jakość.
konfiguracja: Stx GDN18-130 AKX + GDWK 10-250-8-AK
ogólnie zwrotnica to 12/6 (wysoki ton odcinam przy 5000Hz).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rot_op0,82mH a kondensator ok. 6,4uF (dla cz. rozdziału 2200Hz)
zamiast brac sie za kalkulatory lepiej skozystaj ze sprawdzonego projektu ;]
Zamieszczone przez rot_opja swoje kolumny projektuje w celach "edukacyjnych" a na 2 miejscu jest jakość.
Skomentuj
-
jak chcesz - ale zrob przynajmniej jedna poprawna zwrotnice zebys mial porownanie jak to ma brzmiec
Skomentuj
-
ale przeciez jest zwrotnica pod konkretnie te glosniki co masz
i akurat ta bym robil bo w tamtej cos basu nie za wiele :???:
Zamieszczone przez rot_opczy tłumik w tym projekcie to rezystor 8R2 = 8,2ohmy?
Zamieszczone przez rot_opbo w necie czytałem że tłumik składa się z 2 rezystorów (szereg i równolegle)
Skomentuj
-
jeden rezystor w drodze wysokotonowej zastosowany jak wyzej jest po to aby oslabic najwyzsza gore - polecam poczytac artykul.
jak chcesz sie brac edukacyjnie za budowe kolumn to zacznij od zrobienia sprzetu pomiarowego i na jego podstawie rob zwrotki. kalkulatorowa zwrotnica mozna uszkodzic wzmacniacz i w zasadzie wiele sie i tak nie nauczysz - jesli cokolwiek...
Skomentuj
Skomentuj