Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc w doborze głośnika do monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o pomoc w doborze głośnika do monitorów

Witam. zajmuje sie produkcją i nagrywaniem muzyki reggae, dancehall, hip hop, ragga, reggaeton. Sprawa wygląda tak że narazie jest to robione na kolumnach zbudowanych z piszczałek ala estradowych piezo i jakihś starych 16cm alphardów..... jest to totalna katastrofa nadajaca sie tylko do słuchania techno :/ albo i nawet chyba nie, chciałbym zrobi tanim (jak najtańszym) kosztem kolumny nadające sie dobrze do w/w celu, widziałem już nie pamietam gdzie jednodrożną konstrukcje użekają mnie konstrukcje typu http://allegro.pl/item468485142_prom...1_gratisy.html niestety ten komplet jest wart całą moją wypłate praktycznie ( taki los księgarza ) może są tańsze sposoby na taką konstrukcje czy jednak pozostaje mi 2-way ? w każdym razie prosze o rade o dobór dobrego 2 way albo takiej jak w w/w linku
    z góry dzieki

To jest konstrukcja dwudrozna :P... ale na glosniku koaxjalnym tak jak popularne budrzetowe samochodówki. Chodzilo ci moze o szerokopasmowke?

Szerokopasmowy glosnik mozesz zastosowac ale zaplacisz za to gorszym i basem i wysokimi tonami w porownaniu do normalnych monitorow 2way. Oczyiscie da sie sluchac itd ale nigdy to nie bedzie tak dobrze ciagnelo na granicach pasma jak konstrukcja skladajaca sie z wiecej niz 1 drogi.

Ile masz kasy?
    Czym to napedzisz?
    Jakie masz wymaganie co do basu (ma byc to maly monitor do odsluchu czy cos co bedzie nap... basem)? Rozumiem ze to raczej male monitorki do odsluchu..

Skomentuj

kurtwagner, właśnie czytając Twój temat, leciała u mnie muzyka której słuchasz

Sądzę że z gotowych konstrukcji może Ci się nadać Microlab solo c6, bądź też, możesz zbudować coś samemu, np. taki zestaw tonsil 13/50/9 + vifa dx25. Tylko musisz określić ile dokładniej chciałbyś na to przeznaczyć, oraz jaki masz wzmacniacz.

Skomentuj

Kolego kurtwagner, sam osobiście również zajmuję się produkcją muzyki, tyle że trance, dance głównie. Posiadam na wyposażeniu studia kartę dźwiękową ESI Juli@ oraz monitorki ALESIS M1 Active 320 USB. Jeżeli chcesz dobrej jakości na wyjściu z komputera to musisz zainwestować w dobrą kartę aby nie było szumów(odradzam creative i inne podobne). Moje monitorki kosztowały mnie 400zł i jestem z nich zadowolony jak za tę cenę, dobrze grają z tą kartą.
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
          tonsil 13/50/9 + vifa dx25
          a masz zwrotnice do tego? czy pomyliles woofery?

podaj budzet bo bez tego nic nie doradzimy

Skomentuj

przeznaczyc moge okolo 400zl ale z kolei nie wiele wiecej..... wzmacniacz to amplituner kenwood troszke starszy model... typ podam poznym wieczorkiem jak bede w domu bo narazie w pracy jestem

Skomentuj

Za 400zł to ja bym chyba poszedl w stx pj + stx 14/100 bo do tego jest zwrota i w cenie sie zmiescisz. Mega basu nie bedzie ale jak to ma byc do odsluchu itd a nie do robienia imprez do by spasowało, ew jakies lepsze male szerokopasmowki ale efekt podobny.

Skomentuj

Pawel S., pomyliłem, chodziło mi o 15 z siest

Skomentuj

kolega pisze że może przeznaczyć 400 zł więc nisko-średnie ze siest i dx/xt odpada , koszt samych przetworników i zwrotek to wydatek w najlepszym wypadku 500 zł :neutral:

Skomentuj

Wzmacniacz to tak jak juiż pisałem Kenwood typ KR-V87R, nie jest to szczyt techniki pewnie ale też i szczytowo profesjonalnej muzyki nie robie :P, basu musie tak dużó nie muszą zawsze lepiej żeby troche to miało żeby linie basową dobrze ułożyc ale z kolei jak też nie zamało aby z tym basem przy tworzeniu nie przesadzic najlepiej żeby tro grało w miare równym pasmem. Basem na imprezach ma sie co zając bo posiadam 2 suby ( jeden bandpass na stx 22-120-8-SS, drógi BR na Magnacie Xpress12') :P potrzebuje tylko monitorki które będą służyc do odsłuchu przy montowaniu razem instrumentów bądz robieniu podkładów na kompie. Do firmy STX jestem przekonany jeśli chodzi o basy (w/w 22) i piszczałki stare 11pj, natomiast jeśli chodzi o średnie to nie wyem czy cos sie zmieniło bo nie orientuje sie w temacie ale pamietam że ich praktycnzie nie było... Jak jest teraz?

Skomentuj

Sprawdz: www.stx.pl

Projekt zwrotnicy nawet do tego zestawu co podalem jest na forum i jesli dobrze pamietam nawet ktos caly kit do tego zestawu sprzedawal... nie wiem czy zszedl, przejrzyj oferty

Skomentuj

ja to sprzedawalem i juz dawno poszedl. no chyba ze ktos pozniej z glosnikami sprzedawal :roll:
                        tez bym stawial na te STXy

Skomentuj

Czaruję...
                        X