Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bas w amplitunerze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bas w amplitunerze

nosze sie z zamiarem kupienia czegos takiego:
    http://allegro.pl/item475457747_yama...i_dostawa.html

na razie bedzie dzialal w połaczeniu z kolumnami 2xarn150+sc10n
    pozniej rozbuduje ten zestaw o reszte elementow kina domowego

i mam pytanie czy na stereo faktycznie jest brak basu jak czytam na różnych forach czy to tylko kwestia ustawienia amplitunera?

Zamieszczone przez sianes
    czy to tylko kwestia ustawienia amplitunera?
    Co to za pytanie ? Jasne ze to kwestia ustawienia. Na pewno jest mozliwosc podbicia basu tak ze twoim glosniczkom membrany wyskocza natomiast co innego kontrola basu jakosc bleble.. ale tu potrzebny odsluch a ja tego nie slyszalem.

Skomentuj

bo podobno w niektorych niezaleznie od ustawien jest lipa z basem na samych frontach

Skomentuj

Nie pamietam modelu ale odsluchiwalem na amplitunerze Yamaha to wlasnie tak było!
        Te same kolumny pod unitrą grały fajnie, a pod amplitunerem jakby dosłownie bas wycieło. Podbijanie basu +10dB dawalo efekt pukania a nie grania basem.

WYdaje mi sie że tutaj producent poprostu zainstalował coś w rodzaju filtra wycinającego najnizsze czestotliwosci ktore emitować mial subwoofer.

Skomentuj

tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak. mam tak w obecnym JVC - to też było gotowe kino z głośniczkami kiedyś. nie sądziłem, że yamaha tak może zrobić, ale widocznie to bardzo tani model.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ja mam RX-V461 i nie ma tu czegoś takiego jak brak basu :). Bas jest, kontrola też bardzo dobra. Pamiętaj że ten ampli gra od 6Ohm, więc nie możesz dać 2x ARN150 8Ohm równolegle.
            Jeszcze jedna rzecz. Z tego co pamiętam domyślnym ustawieniem w tym ampli jest właśnie zestaw 5+1. Jak chcesz podpiąc fronty bez suba musisz pofatygować się do ustawień (podłączasz TV i masz całą konfigurację), wyłączyć sub'a i ustawić też brak ciecia dla frontów.

Skomentuj

do TV? w onkyo na wyświetlaczu ustawia się subwoofer on/off, tutaj musi być podobnie.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Na wyświetlaczu nie ma opcji Sub on/off. Jest za to Direct Stereo, grają tylko fronty. Na panelu lub pilocie możesz wybrać Dolby xx lub Jeden z "efetów": Enhenced Stereo (dobre przy muzyce ze słabych mp3) lub enhanced Surround (tego jeszcze nie testowałem - gdzie było by najlepsze zastosowanie).
                Amplituner podłączasz do TV zwyjłym sygnałem wideo i z pilota wchodzisz do konfiguracji, gdzie masz całe stada opcji. Nawet narysowany pokoik z głośnikami :), gdzie włączasz/wyłączasz poszczególne głośniki (ja obecnie mam tylko fronty, więc pozostałe są wyłączone), możesz też ustawić rodzaje kolumn niezależnie -fronty, centralny, surround - czy to są pełnozakresowe czy tylko satelity. Do tego możesz też wybrać przy satelitach i subie częstotliwości cięcia. Do tego wszystkiego opóźnienia od poszczególnych głośników (w postaci odległości głośnika od słuchacza). Możesz też odpuścić sobie to i zdać się na automatyczną konfigurację YPAO. Jednak polecam zagłębić się w Manuala - znajdziesz go na stronce Yamahy (do 461).

Skomentuj

hol ten amplituner co masz to jest wlasnie yamaha 6040 maja te same bebechy wiec mowisz ze trzeba w opcjach ustawic lfe na fronty i bedzie gitara?. arny sa laczone + do - i - do + sa to arny 4ohm wiec chyba ok

Skomentuj

wystarczy ustawić rodzaj głośnika, nawet nie trzeba ruszać LFE. W isntrukcji jest napisane że impedancja musi być min 6Ohm, nie wiem jak się zachowa ampli przy 4Ohm. Ja mam fronty 8Ohm.
                    Chcesz powiedzieć, że podłączyłeś je do wyjść Front A i Front B szeregowo?

Skomentuj

2xarn połączone w jednej kolumnie szeregowo co daje 8ohm na kolumne. Poprawcie mnie jesli sie myle

Skomentuj

Tak, źle zrozumiałem wcześniejszego posta :). Masz 2x4 Ohm połączone szeregowo = 8Ohm. Bez obaw możesz podłączać. ARNów nie słuchałem z tym ampli, ale HDSy grają cudnie :).

Skomentuj

Spoko bas będzie napewno, tylko trzeba w ustawieniach pogrzebać minutke i dać BASS OUT na FRONT zamiast SUB. Ja na mojej yamaszce nie musze nawet podbijać i jest dobrze

Skomentuj

ototototo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak.
                              to nie wiem jakie to ampli są , chyba że takie z gotowego kina z 5 pudełeczkami, żadne normalne ampli tak nie ma.

Skomentuj

ja mam np (jakis pioneer, ale przynajmniej nie szumi tak jak sony brata...) tak:
                                glosniki przednie, surround - wybor LARGE / SMALL - czyli albo idzie bas na nie albo nie idzie, do tego czy jest SUB, podbicie na suba 0, 5 10dB, czestotlowosc podzialu
                                do teog standard - odleglosc od sluchacza - nie musi byc symnetrycznie a slychac jakby bylo :)

wiec pewnie wiele zalezy od sprzeta

natomiast ww sony - inne tryby niz stereo - szum z glosnikow,
                                albo regulacja glosnosci skokowa 1 - cicho, szumi, 2troche glosniej, nadal sluchac szum, 3-5 tak do sluchania muzyki wieczorem, skala do 40, z czego 10-do koncs to tylko filmy i imprezy, wiec sredniawo
                                (pionier - skala w dB)

modeli teraz nie podam bo nie jestem w domu...

wiec - przeczytaj instrukcje, przejdz cala konfiguracje w menu, moze jest jakas tajna opcja?

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                  tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak. mam tak w obecnym JVC - to też było gotowe kino z głośniczkami kiedyś. nie sądziłem, że yamaha tak może zrobić, ale widocznie to bardzo tani model.
                                  jak do tej pory nikt nie poruszył podstawowej kwestii .....tanie apli kina nie graja na wszystkich kanałach od samego dołu tylko np pasmo przenoszenia jest od 200Hz ....dzieje sie tak dlatego bo producent zakłada ze zawsze będzie podłączony sub i on odpowiada za dol pasma....

a same front czy tyl gra bez suba kiepsko....

Skomentuj

Jest tak... Mój wujek ma Kenwooda 5,1 (nie pamiętam modelu), 5 lat temu dał za niego 1900zł. Podłączyliśmy 2 kolumienki stereo i... wielka lipa, basu nie ma:)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                      jak do tej pory nikt nie poruszył podstawowej kwestii .....tanie apli kina nie graja na wszystkich kanałach
                                      Owszem poruszyłem :) - wspomniałem, że ta Yamaszka (cena sklepowa 1300, allegro/ceneo/itp: 750..800PLN) ma możliwość ustawienia podobnie jak Pionek: SMALL / LARGE niezależnie dla frontów, cerntrala oraz surround. Dodatkowo jest opcja LFE/BASS OUT i można ustawić SUB, FRONT lub BOTH i ta opcja dotyczy nie tyle czy ma obciąć bas czy nie, a to z których głośników ma lecieć ścieżka x.1 - z Dolby. Ponadto można ustawić częstotliwość LFE (skokowo 40..200Hz co 20Hz) oraz odwrócenie fazy sygnału na wyjściu dla SUB'a.
                                      Jak widzicie, mając takiego Ampa można nawet odpuścić sobie LFE w swoim DIY SUBie :).
                                      Zanim kupiłem ten ampli dobry miesiąc szukałem, jeźdiłęm po wrocławskich sklepach i marketach i odsłuchiwałem różne amplitunerki i stwierdzam, że ten model w półce budżetowych nie ma sobie równych :)
                                      Szum? Przy sygnale z analogowym z CD pojawia się przy -9dB i uchem przyłożonym przy samym głośniku. Mam bardzo ch.. interkonnekty więc po zmianie zakładam jeszcze poprawę. Oczywiście przy -9dB nie słucham muzyki bo by mnie sąsiedzi wynieśli ;] razem z tym sprzętem :lol:

Skomentuj

hol ......mi chodzilo o to ze nie kazdy ampli taka funkcje posiada :)......
                                        w wiekszosci tanich nie da sie puscic fronty czy tyl pelnym pasmem
                                        yamaszki moze i w wiekszosci tak potrafia :)

pozatym dochodzi kwestia ceny..... oszczednosc ...z jakiegos powodu musi byc on tanszy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X