Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odsłuch aktywny...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odsłuch aktywny...

W sumie nie ma co więcej w temacie pisać, bo kwestia jest złożona. Chcę zbudować sobie niewielki odsłuch aktywny z wejście jack/mini jack/oba i regulacją głośności (ew. jeszcze barwy). To ma być coś w rodzaju magnetofonu, ale lepszego niż plastikowe pierdziawki. Kwestia jest taka, że ma być prosty i tani. Chcę go obić kocykiem i móc zabrać np. do garażu kiedy będę sobie coś tam w garażu majsterkował a czasem ma posłużyć jako wzmacniacz mikrofonu do nagłośnienia sali konferencyjnej lub jakiejś imprezy. Myślałem wcześniej o głośniku szerokopasmowym, ale jak pojawiły się te tanie missiony na allegro to kupiłem kilka. teraz poszukuję do tego jakiegoś dobrego i mocnego głośnika nisko-średniotonowego. Zasilać to chcę np. tda7294. Cały problem w tym, że chcę wypośrodkować, aby był jednocześnie mały, w miarę silny, dobry (jak na sprzęt tej klasy), tani i uniwersalny. I w tym problem. Wysokotonowe już mam, drewno też mam (stare szafki). Teraz tylko chcę dobrać głośnik, ew. dwa połączone szeregowo. Jako że diy audio interesuję się tylko na tyle, ile potrzeba by skopiować prosty i sprawdzony projekt, to nie znam się na tyle, by sobie z czymś takim poradzić samemu. I jestem tutaj totalnie zagubiony, bo nie wiem czy da się połączyć uniwersalność, małe gabaryty, moc i niską cenę w jednym. I dlatego chciałbym posłuchać waszych porad w sprawie mojego "magnetofonu". Dylematy mam takie:
    - jeden głośnik czy dwa?
    - duży czy mały?
    - br czy zamknięta?
    - tda7294 czy coś innego?
    - z układem korekcyjnym czy bez?
    - w ogóle się za to brać czy nie ma sensu? :)

Da się w ogóle zmieścić z tym w 250 zł? (nie licząc missionów i drewna, i terminali które już mam). Kocyk, maskownice i inne pierdółki wykończeniowe mogę odłożyć na koniec (np. dokończyć to za miesiąc jak mi parę groszy wpadnie w ręce). Tak więc w tym momencie interesuje mnie tylko to, co stanowi "danie głowne" tego projektu: głośnik, wzmacniacz, zwrotnica, ew. korektor. Nie widziałem niczego podobnego jak do tej pory w gotowych konstrukcjach, więc postanowiłem założyć temat.

Dzięki za odpowiedzi.

Re: Odsłuch aktywny...

Zamieszczone przez handicap
    ...interesuje mnie tylko to, co stanowi "danie głowne" tego projektu: głośnik, wzmacniacz, zwrotnica, ew. korektor. Nie widziałem niczego podobnego jak do tej pory w gotowych konstrukcjach, więc postanowiłem założyć temat.
    Dzięki za odpowiedzi.
    http://www.allegro.pl/item475041143_...schneider.html
    Trochę poprawek, uchwyty do noszenia i masz gotowca :)

Skomentuj

Kurcze spodziewałem się większej ilości komentarzy :) Może ktoś coś podobnego robił? W ogóle napiszcie cokolwiek konstruktywnego :)

Skomentuj

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=26&t=5638

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=26&t=5611

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=32&t=5373

Ja aktualnie konstruuje prawie identyczny piecyk ale bedzie regulacja barwy, przedwzmacniacz 10x oraz subsonik bo taka szerokopasmowka niepotrzenbych wychylen dostaje przy nizszym basie ktorego i tak nie odtwarza. Wzmacniacz bedzie zrealizowany na lm3886.. wlasnie dzis wytrawiam plytke ze "wszystkim" do tego zestawiku. Niestety elementy przyjda za pare dni bo zamowienie z TME troche poleci. Jak cos to moge udostepnic schemat.. po przetestowaniu

Skomentuj

A ile to wyniesie? I czy będzie się nadawał także jako piecyk basowy? Bo ja swój chciałbym przystosować także do tego celu.

Skomentuj

W kwestii zasilania to te 60W z groszami oddane przez LMa powinno wystarczyc na piecyk basowy (10" jeszcze jakos zasili) maly ale bez przesady.. powiem ze ww piec gral na imprezkach np dzialkowych i radzil sobie dobrze, jesli chodzi o podlaczenie pod gitare to kumpel wpinal elektryka i maudzil ze nie ma regulacji barwy i mu bas podbija (aplikacja taka dla visatona). Jesli to mialoby byc stricte do gitary basowej to oczywiscie inny glosniczek i przede wszystkim wiekszy niz 8" visaton. U mnie takie zestawienie spisywalo sie najlepiej bo sprzet wazy tyle ze spokojnie mozna go wziasc w lape i przeniesc - naglasniam nim treningi. Jeden taki nawet kumpela zamowila (tez prowadzi treningi).. dla niej po kosztach wyszlo mnie okolo 300zł za calosc. Jesli mowa o tym zintegrowanym wzmacniaczu ktory tereaz skladam to musisz liczyc z 60-70zł za nowe trafo 100W i tak mysle do 50zł za elementy wzmaka zasilacza plytke itd.

Skomentuj

Przypomniało mi się, że w piwnicy mam dwa głośniki ze starych kolumn. Są to bodajże głośniki Tesla 165, ale dokładnie nie wiem, bo są dość stare i chyba nie mają żadnych oznaczeń oprócz tego numerka 165 (o ile dobrze pamiętam). Jak skoczę po nie do piwnicy to będę wiedział na 100%. Mam na szczęście tez stare skrzynki od nich (firmowe) więc wiem jaką objętość obudowy muszę zrobić. Nie wiem tylko czy one są oryginalnie od tych kolumn czy może ktoś je wymieniał. Tak więc mam już głośniki. Zostały zwrotnice no i wzmacniacz (w tym także regulacja barwy i przedwzmacniacz). Aktualnie zasilam domowe kolumny końcówką mocy wymontowaną ze starego wzmacniacza JVC MF1845-L. Jest ona jednak złożona na tzw. pajączka, bo ten wzmacniacz był w zestawie typu "3 w 1" (magnetofon, radio + wzmak). Wymontowałem samą końcówkę mocy, bo reszty nie potrzebowałem a tylko zwiększała wielkość tego zestawu pięciokrotnie. I sobie teraz myślę, że chyba najlepiej będzie włożyć to do tego odsłuchu, który mam zamiar złożyć, a do domu zmontuję sobie coś innego. Plusem jest to, że ta końcówka mocy zasilana jest napięciem 12 V, więc gdyby wylądowała docelowo w tym odsłuchu to łatwo byłoby zasilić to gdzieś w plenerze z akumulatora 12V gdyby zaszła taka potrzeba. W ten sposób odsłuch byłby naprawdę uniwersalny i miał wiele zastosowań. I teraz jest tylko jedna kwestia, co do której nie mam pewności. Mianowicie podłączyłem odtwarzacz mp3 do tego i niestety gra dość cicho nawet jak sygnał z odtwarzacza mp3 idzie ma maksa. Dałoby się ta końcówkę "wzbogacić" o jakiś przedwzmacniacz? Cz taki: http://allegro.pl/item477239177_uniw...zmacniacz.html by pasował? Wg. opisu zasilanie 7-18 V, więc akurat do zasilania 12 V by pasował. Gdyby to wypaliło, byłoby super, bo bym miał odsłuch prawie za darmo i kasę, którą mam mógłbym włożyć w sprzęt, który planuję zbudować do domu. Pozostawałoby już tylko wzbogacić końcówkę mocy o korektor barwy i przedwzmacniacz no i zrobić zwrotnice, ale żeby koszty były niższe to chyba zrobię zwrotnice pierwszego rzędu. W ogóle ten wazmak JVC miał z tyłu etykietkę, na której było napisane "130 W" tylko. I wydaje mi się, że to był pobór mocy, więc wypadałoby 65W na kanał. Możliwe to jest przy zasilaniu 12V? Jeśli tak to wychodzi dobra końcówka mocy do takiego zastosowania.

Dobrze kombinuję? :)

Dzięki za uwagi.

Skomentuj

zasilaniu 12V
                Wszystko jest mozliwe w zaleznosci od tego co to za elektronika.

Cz taki: http://allegro.pl/item477...wzmacniacz.html by pasował? Wg. opisu zasilanie 7-18 V, więc akurat do zasilania 12 V by pasował. Gdyby to wypaliło, byłoby super, bo bym miał odsłuch prawie za darmo i kasę, którą mam mógłbym włożyć w sprzęt, który planuję zbudować do domu. Pozostawałoby już tylko wzbogacić końcówkę mocy o korektor barwy i przedwzmacniacz
                Olej to i wez zakup kit AVT 2132 masz tam przedwzmacniacz i regulacja barwy wysokie/niskie tony, zasilisz to z tego samego trafka co koncowke mocy przy odrobinie szczescia.

Skomentuj

Fajne to i nie drogie :) W opisie jest napisane, że ma 4 wejścia. To znaczy, że będę mógł zrobić sobie w tym odsłuchu 4 różne gniazda sygnału wejściowego?

I przy okazji jeszcze jedna sprawa. W opisie jest napisane "Po uzupełnieniu drugim identycznym kanałem układ sprawdzi się w systemach strereofonicznych." Czy to znaczy, że sam jeden zmieni sygnał wejściowy na mono? Bo mi to by było na rękę, bo nie widzę sensu żeby było stereo kiedy głośniki są od siebie oddalone o kilka centymetrów.

Skomentuj

handicap, zeby bylo mono to sobie obydwie zyly sygnalu ze soba laczysz :P

Skomentuj

Zmontowałem ten kit i zasiliłem z tego samego zasilacza co wzmacniacz i działa. Teraz jednak nie prędko dokończę dzieła, bo mam kupę nauki i pewnie do wakacji będę to ustrojstwo składał, a do tego kasy nie za dużo mam. Złożyłem to żeby się trzymało kupy i napędzam tym kolumny na ARN 150, ale mam problem: jak sygnał idzie z komputera to jest za głośny, a jak z mp3 playera to za cichy. Innymi słowy: jak sygnał idzie z kompa to jest bardzo wysoki poziom szumów, przy niskim poziomie głośności (czyli szumy tak samo głośne jak muzyka). Identycznie jest z pianinem cyfrowym - jak gram to na maksa to denerwuje. A jak sygnał idzie z mp3 playera na maksa to poziom głośności jest jak przy przeciętnym słuchaniu domowym, o nagłośnieniu imprezy z mp3 playera nie ma mowy. Jak podgłośnię sygnał z komputera na 1/10 głośności to już jest tak głośno, że się kolumny przesterowują. Czy to możliwe aby aż taka duża różnica poziomów sygnałów była?

[ Dodano: 2008-12-30, 23:04 ]
                      podłączyłem te stare tesle do wzmacniacza tak na sucho bez obudowy i nawet nie podkręciłem mocno a już zaczynały trzeszczeć, więc postanowiłem trochę zainwestować i kupiłem ten głośnik: http://www.visaton.com/en/chassis_zu...rchiv/489.html

Może mi ktoś wyliczyć najlepszą budę do niego?

[ Dodano: 2008-12-30, 23:06 ]
                      ... oraz częstotliwość cięcia w połączeniu z SC 10n, bo taki zamierzam w to wsadzić ostatecznie, choć początkowo, póki nie zorganizuję paru groszy, bedzie tu grał mission za 8 zł lub stary tonsil GDWK 8-12/120.

Skomentuj

podłączyłem te stare tesle do wzmacniacza tak na sucho bez obudowy i nawet nie podkręciłem mocno a już zaczynały trzeszczeć,
                        a od kiedy to sprawdza sie wytrzymalosc glosnika bez obudowy?

Może mi ktoś wyliczyć najlepszą budę do niego?

[ Dodano: 2008-12-30, 23:06 ]
                        ... oraz częstotliwość cięcia w połączeniu z SC 10n,
                        8" z sc10n? powodzenia :lol:
                        tu trzebaby pomiarow a co dopiero na odlegosc podac...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          8" z sc10n? powodzenia :lol:
                          tu trzebaby pomiarow a co dopiero na odlegosc podac...
                          Więc nie da się tego zrobić 2-way?

Skomentuj

20 cm to już taka ostateczna granica na monitorki... I nie każdy głośnik 8 cali się nada "D Tak jak powiedział Pawel S., do tego potrzebne są pomiary i sporo doświadczenia bo możesz mieć dziurę w najbardziej newralgicznym paśmie... Zwrotnicy nie robi się z kalkulatora, zwrotnicę w połączeniu z głośnikami trzeba pomierzyć, zobaczyć jak to wygląda, coś poprawić i tak aż się uzna że jest już max co można wyciągnąć

A głośnik bez obudowy to i przy kilku watach będzie ci latał jak szalony.

Skomentuj

handicap, jak chcesz 2way na 8" to oblukaj ushera ale to bedzie wieksza kasa :P..

Skomentuj

Sęk w tym, że kasy nie mam. Musze robić z tego, co mam. Pomiary i te sprawy odpadają. Musze mieć coś, co będzie grało i będzie można przenosić. Jakbym miał kasę to bym tak nie kombinował.

Skomentuj

to kup ARZta i po sprawie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X