W sumie nie ma co więcej w temacie pisać, bo kwestia jest złożona. Chcę zbudować sobie niewielki odsłuch aktywny z wejście jack/mini jack/oba i regulacją głośności (ew. jeszcze barwy). To ma być coś w rodzaju magnetofonu, ale lepszego niż plastikowe pierdziawki. Kwestia jest taka, że ma być prosty i tani. Chcę go obić kocykiem i móc zabrać np. do garażu kiedy będę sobie coś tam w garażu majsterkował a czasem ma posłużyć jako wzmacniacz mikrofonu do nagłośnienia sali konferencyjnej lub jakiejś imprezy. Myślałem wcześniej o głośniku szerokopasmowym, ale jak pojawiły się te tanie missiony na allegro to kupiłem kilka. teraz poszukuję do tego jakiegoś dobrego i mocnego głośnika nisko-średniotonowego. Zasilać to chcę np. tda7294. Cały problem w tym, że chcę wypośrodkować, aby był jednocześnie mały, w miarę silny, dobry (jak na sprzęt tej klasy), tani i uniwersalny. I w tym problem. Wysokotonowe już mam, drewno też mam (stare szafki). Teraz tylko chcę dobrać głośnik, ew. dwa połączone szeregowo. Jako że diy audio interesuję się tylko na tyle, ile potrzeba by skopiować prosty i sprawdzony projekt, to nie znam się na tyle, by sobie z czymś takim poradzić samemu. I jestem tutaj totalnie zagubiony, bo nie wiem czy da się połączyć uniwersalność, małe gabaryty, moc i niską cenę w jednym. I dlatego chciałbym posłuchać waszych porad w sprawie mojego "magnetofonu". Dylematy mam takie:
- jeden głośnik czy dwa?
- duży czy mały?
- br czy zamknięta?
- tda7294 czy coś innego?
- z układem korekcyjnym czy bez?
- w ogóle się za to brać czy nie ma sensu? :)
Da się w ogóle zmieścić z tym w 250 zł? (nie licząc missionów i drewna, i terminali które już mam). Kocyk, maskownice i inne pierdółki wykończeniowe mogę odłożyć na koniec (np. dokończyć to za miesiąc jak mi parę groszy wpadnie w ręce). Tak więc w tym momencie interesuje mnie tylko to, co stanowi "danie głowne" tego projektu: głośnik, wzmacniacz, zwrotnica, ew. korektor. Nie widziałem niczego podobnego jak do tej pory w gotowych konstrukcjach, więc postanowiłem założyć temat.
Dzięki za odpowiedzi.
- jeden głośnik czy dwa?
- duży czy mały?
- br czy zamknięta?
- tda7294 czy coś innego?
- z układem korekcyjnym czy bez?
- w ogóle się za to brać czy nie ma sensu? :)
Da się w ogóle zmieścić z tym w 250 zł? (nie licząc missionów i drewna, i terminali które już mam). Kocyk, maskownice i inne pierdółki wykończeniowe mogę odłożyć na koniec (np. dokończyć to za miesiąc jak mi parę groszy wpadnie w ręce). Tak więc w tym momencie interesuje mnie tylko to, co stanowi "danie głowne" tego projektu: głośnik, wzmacniacz, zwrotnica, ew. korektor. Nie widziałem niczego podobnego jak do tej pory w gotowych konstrukcjach, więc postanowiłem założyć temat.
Dzięki za odpowiedzi.
Skomentuj