Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem ze zwrotnicą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem ze zwrotnicą

witam , buduję gdn 15 40 5 +dx25tg . Mam problem ze zwrotnicą.

jedną z nich musiałem przelutować całą ( rozmiary ) . Wczoraj kompletnie skończyłem , wystarczyło przylutować kabelki do głośników. Najpierw sprawdzam na "sucho" . w pierwszej , gdn gra pięknie a w drugim gra jak wysokotonówka :roll: zero basu . podłączyłem napewno dobrze , układ chodzi , wysokie tony grają chyba tak samo w obu , projekt zwrotnicy którą robie jest z działu gotowe konstrukcje. Wczoraj próbowałem przelutować wszystko jeszcze raz , dalej to samo . Macie jakieś rady :?: miernika nie mam , elektronik ze mnie raczej kiepski ( dopiero zaczynam ) nie mam pojęcia co mogło się stać , może uszkodziłem jakiś element na torze niskotonowym ? przegrzałem kondensator?
    dzięki za pomoc pozdrawiam

Odpowiedź napisałem tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...asc&start=1892 .
    Radzę kupić jakiś tani miernik w hipermarkecie. Cena to ok. 10-20zł a czasami na prawdę się przydaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      Przemysl, mam nadzieję, że oby dwie zwrotnice sprawdzałeś na tym samym głośniku i tym samym kanale?
      Przyczyną może być pęknięty kabelek lub nóżka, np. któregoś z elementów lub co gorsza przegrzanie kondensatora. Zamień kondensatory dla niskotonowego w obu zwrotnicach.
      tak , obydwie sprawdzałem na tym samym kanale i tym samym przetworniku , przed podłączeniem gdna sprawdzałem najpierw na 0,5 W , ja obstawiam właśnie przegrzanie konda , tak szczerze to wolał bym tej dobrej zwrotnicy nie ruszać
      kabelek raczej nie , przelutowywałem wczoraj wszystko . pytanie co do konda , mogę zastosować inny ? tj też 10uF tylko np inne napięcie? mam 10 V z radia ale to chyba raczej nie podejdze bo mały strasznie :???:

[ Dodano: 2008-11-08, 12:15 ]
      przelutowałem kondensatory 10uF i są obydwa sprawne , chociaż tyle :wink: po przelutowaniu nic się nie zmieniło , więc idę szukać dalej

Skomentuj

Te kondy to jak można przegrzac, lutownicą :?: Pytam bo niedługo też będę składał zwronice, żebym nie popełnił takiego błędu :mrgreen:

Skomentuj

Jak lutujesz kondy na płytce z szerokimi i pocynowanymi ścieżkami, należy użyć lutownicy o więszej mocy by sam moment lutowania trwał jak najkrócej. Wtedy zbyt wysoka temperatura nie dojdzie do środka konda. Dobrze jest także użyć pasty do lutowania lub kalafonii.

Skomentuj

więc tak , cały układ rozebrałem , przejrzałem elementy nie zauważyłem nigdzie pęknięcia nóżek elementów ,użyłem nowych kabelków i polutowałem po raz kolejny , i co ? to samo ... jedna zwrotnica nie gra basem wogóle za to kolejna gra pięknie . kondensatory 10 uf są w pełni sprawne przelutowałem z jednej do drugiej i chodzi , zaraz pójde zobaczyć czy ten drugi kondensator jest w porządku . Co teraz zrobić , wiecie może co sie mogło z tym stać?

Skomentuj

Ja bym po kolei przemieniał elementy z dobrej zwrotki do złej i tym sposobem znalazł przyczynę.

Skomentuj

A może pomylili cewki i dali jedną o złej wartości :???:

Skomentuj

Panowie, tutaj jest jedna przyczyna, jeżeli nie gra basem GDN to znaczy że cewka nie ma styku z pozostałymi elementami i przez to kondensator odcina wysoko tego gdna. (tak jak filtr wysokotonowy 1 rzędu) Więc sprawdź tą cewke na midbasowym i tyle.

Skomentuj

dzięki :razz: zaraz idę podłubać :) jeśli nie da efektów sposób wasik1989 to zrobię sposób tomi . bart210 czym to sprawdzić? napisałbym do kumpla on ma oscyloskop i inne takie urządzenia ... w dodatku studiuje elektronikę więc mógłby pomóc , ale to w ostateczności
                    dzięki za pomoc , jeszcze nie spotkałem się z takim forum gdzie wiele osób chętnie odpowiada a nie tylko czyta :wink:
                    pozdrawiam

Skomentuj

Zimny lut i tyle. ALbo lutowanie drutu cewki w emali.

Skomentuj

Przemysl, miałbyś multimetr to problem już byś dawno sam rozwiązał :razz:

Skomentuj

wasik1989 polutowałem lepiej , tak że nie ma siły żeby nie łączyło , nadal to samo. jakieś cuda się dzieją na tym świecie :???: czym sprawdzić pojemność cewek ? może w polinku się walnęli ? po oględzinach zewnętrznych cewek zdaje mi się że jedna z nich ma nieco mniej zwojów ale nie wiadomo jak jest z pojemnością , zresztą pewnie i tak mi nie przyjmą zwrotu bo troche uciąłem końcówki i po bokach to co jest troche zmieniło kolor :???:

[ Dodano: 2008-11-08, 18:02 ]
                          pegelmesser zimny ( matowy kolor ) lut wpływa jakkolwiek na pracę układu ?

ALbo lutowanie drutu cewki w emali
                          nie rozumiem , sugerujesz że kabelki lutuje w izolacji :lol: :?: fakt początkujący jestem ale na taki durny pomysł to bym chyba nie wpadł :razz:

Zamieszczone przez bart210
                          Przemysl, miałbyś multimetr to problem już byś dawno sam rozwiązał :razz:
                          właśnie ja narzędzi typowo elektrycznych nie mam w domu :???: panowie zużyłem ponad metr cyny i dalej nic :neutral:
                          kurde rzeczywiście ten multimetr fajna rzecz , muszę to kupić jak będe miał coś kasy nawet nie wiedziałem że coś takiego jest :lol:

Skomentuj

Chyba najprościej jest zmierzyć indukcyjność cewki za pomocą JIG'a.

[ Dodano: 2008-11-08, 18:05 ]
                            drut w cewce jest powleczony specjalną emalią, która nie przewodzi prądu. Skoro uciąłeś cewkę to powinieneś z końcówek zedrzeć emalię za pomocą np. ostrego nożyka.

Skomentuj

o kurcze tego to ja nie wiedziałem ... dzięki zaraz pójdę działać , tyle że ja uciąłem tylko kawałek , jeszcze jest cyna na niej :wink: dobra idę popatrzeć z.w :smile:

[ Dodano: 2008-11-08, 18:27 ]
                              dalej to samo , odlutowałem , zeskrobałem kawałek tej warstwie na zwoju polutowałem żeby się cyna błyszczała i dalej nic :???:

Skomentuj

to może być cewka walnięta, nie przewodzić (mieć przerwę) albo masz na pewno błąd w połączeniu. Innej możliwości nie ma...

Skomentuj

zeskrobałem tę emalie dokładnie , papier 60 +nożyk także nie ma szans że źle , teraz pytanie co z tą cewką zrobić? polink chyba zwrotów nie przyjmuje ;/ polutowane jest na bank dobrze ten schemat jest banalnie prosty i w głowie go mam... w poniedziałek zaniose do szkoły tam przynajmniej mierniki mają może wyjdzie... Tak że robię coś ostatni raz , za chwilę pójdę , zamienie cewki 1,5 mH z jednej zwrotki do drugiej , na tor wysokotonowy nie ma sensu wchodzić . Tylko cewka bo 10 uF jest sprawny w 100%

Skomentuj

multimetr za 10zł mogłeś sobie sprawić. nie wiem co można uszkodzić w cewce, ale przerwę byś miernikiem przepikał, żarówką z baterią też można, bardziej musi chodzić o parametry.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

małe podsumowanie , kondy 10 uF obydwa są sprawne , zamieniałem , cewki obydwie są ok zamieniałem i nadal jedna gra basem druga nie , może rezystor? zaraz chyba pójdę przelutować

[ Dodano: 2008-11-08, 22:10 ]
                                      przeleciałem cały obwód , wszystkie elementy są sprawne , przemieniałem każdy osobno z niedziałającej do działającej i ta działająca chodziła i chodzi :wink: chociaż tyle :lol: napewno coś nie łączy , może być np. przerwa w kablu . W poniedziałek ( niestety ) kupię kable i polutuje na spokojnie . Innego wyjścia chyba nie ma :roll: sprawdzałem ze schematem kilka razy i jest w 100% w porządku. Mimo wszystko dzięki koledzy za pomoc , sporo sie dowiedziałem , np. o tej emalii :razz:

Skomentuj

Ja bym narysowal sobie na kartce A4 schemat tak jak jest na naszej stronie i potem polozyl elementy tak jak sa na schemacie i wtedy je polaczyl i lutowal - nie ma mowy o bledzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X