Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to zagra ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to zagra ?

Kolumna składa się z 2xTIW 300 1xAL 130 M 1xG 25 FFL nie mam jeszcze filtrów ale za nie długo będą
    Czy mogę użyć tej końcówki mocy OMNITRONIC P2000 bo to głośniki hi-end czy to ma szansę dobrze zagrać ? Jeszcze jedno czy do dwa tiwy może jeden być w obudowie 70l a drugi 50l w jednej kolumnie i co to zmieni ?

Jaki pokoj? Ile masz kasy? Skad te filtry bedziesz mial?

Wzmacniacz wydaje sie raczej nie pasuje do takiego zestawu..

Skomentuj

pytanie "jak to zagra" jest nieco nie na miejscu bo wróżek to tu nie ma :)
      Zamieszczone przez Barax
      Jeszcze jedno czy do dwa tiwy może jeden być w obudowie 70l a drugi 50l w jednej kolumnie i co to zmieni ?
      pytanie po co ? jaki masz cel ?
      Ty masz już te głośniki ?

Skomentuj

Barax, osobiście uważam że te końcówki omnitronica nie zasługują na te głośniki. Do tych głośników, jak już to polecam T.amp E800, koniec estradowy, z domowym brzmieniem, w dodatku bardzo dobrym. A cena, moim zdaniem bardzo mała

http://www.thomann.de/gb/the_tamp_e800.htm

Skomentuj

Głośniki mają zostać kupione w Niemczech i przyjechać do mnie zawsze mogę to odwołać
          Co myślicie o tym wzmacniaczu ? Nie wiem może ktoś próbował mieszać obudowy
          Tak ale te kolumny po złożeniu wątpię żebym to ustawił w konfiguracji 4 ohm a jak na 8 ohm i 225W to nie wiem czy ten wzmacniacz da sobie rade z takimi głośnikami mogę dać za wzmacniacz 1.5k zł ewentualnie 100 do 200 zł więcej
          Zwrotnice będę robił sam z pomocą doświadczonej osoby która składała kolumny na imprezy
          pokój ok 25m2

Skomentuj

No ale przecież TIW300 mają 8 ohmowe, więc dwa równolegle dadzą 4ohm. Ew. możesz kupić takie dwa, i pędzić w mostkach, będzie 800W przy 8 ohmah na kanał, no ale tak jak piszę, TIWy dadzą 4 ohm końcowe, chyba że to będzie 3,5 drogi

W większości, niestety ale końcówki takiej mocy mają głębokie sprzężenia zwrotne, i ich brzmienie jest dobre tylko na basie, a średnie i wysokie tony kuleją.

Może zrobić zestaw bi amping? gdzie basy zasilisz osobno jedną mocniejszą końcówką, a środek i wysokie drugą, bardziej domowym wzmacniaczem, typu symasym, uniamp czy elektor, a może i nawet jakąś lampą.

Zmieścisz się wtedy w kwocie, spokojnie.

Skomentuj

A jakiego szukać do napędu średnio tonówki i wysoko ? Lampa ładne brzmienie ale lampa ma np. 2x5w i co to ma napędzić głośniki o mocy np.100W a do tego mostkowania to dobry pomysł

Skomentuj

Barax, to napisałęm, że na nisko średnio np. symasym, uniamp, elektor albo dobra lampa taka z 10-20W i w zupełności wystarczy do napędzenia takiego midwoofera.

Skomentuj

Ponawiam pytanie skad bedziesz mial filtry ?

Skomentuj

Napisałem że będę liczył z kolesiem który robił kolumny na dyskoteki i nagłaśniał rożne imprezy chyba ma jakieś doświadczenie w tym a jak nie to przecież można policzyć x-over 3 pro Dodam że to już starszy pan to chyba siedzi w tym trochę

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                      Napisałem że będę liczył z kolesiem który robił kolumny na dyskoteki i nagłaśniał rożne imprezy chyba ma jakieś doświadczenie w tym a jak nie to przecież można policzyć x-over 3 pro Dodam że to już starszy pan to chyba siedzi w tym trochę
                      Obawiam sie ze mozesz sie na tym niezle przejechac . Symulator typu xover to tylko punkt wyjscia przy projektowaniu zwrotnicy. Do poprawnego zaprojektowania takiego filtra potrzeba jeszcze solidnej wiedzy nt filtrow oraz systemu pomiarowego ktory pozwoli ci sciagnac charakterystyke kolumny przy kazdej modyfikacji zwrotki. Nie przekreslam tego kolesia ale to ze robil sprzet na dyskoteki o niczym szczegolnym nie swiadczy.. przede wszytkim tu zabierasz sie pratycznie za hiendowe przetworniki a koles naglasnial dyskoteki, to co innego. Jego wiek tez niekoniecznie musi dzialac na kozysc bo na forum co jakis czas pojawiaja sie userzy ktorzy maja swoje lata i jedyne co uznaja to standardy z czasow ich mlodosci.. ty sie lepiej go zapytaj jaki ma system pomiarowy :P... tak na poczatek zupelny

Skomentuj

hehe z tego co wiem to on raczej dysponuje tylko wiedzą niczym innym
                        Z kąd takie filtry mogę wziąć ewentualnie co jest potrzebne do zrobienia takiego filtra to może w szkole ktoś mi pomoże

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                          Z kąd takie filtry mogę wziąć ewentualnie co jest potrzebne do zrobienia takiego filtra to może w szkole ktoś mi pomoże
                          jeśli to nie Polibuda Wrocławska to raczej nie :)

Skomentuj

Czyli co zrobienie zwrotnicy w amatorskich warunkach jest niemożliwe ?

Skomentuj

jest możliwe, ale przez kogoś z doświadczeniem w tym temacie, a nie przez przypadkowego nauczyciela fizyki
                              Szczególnie że mowa o skomplikowanej konstrukcji...

Skomentuj

Czyli co zrobienie zwrotnicy w amatorskich warunkach jest niemożliwe ?[/quote]
                                O dokładnie tak nie tyle że w domowych warunkach, tylko przy braku sprzętu pomiarowego a przede wszystkim wiedzy.

Skomentuj

Ja nie mówię o nauczycielu fizyki tylko o elektroniku
                                  Chyba że jest ktoś chętny do pomocy :lol: dam schemat zwrotnicy a wy mię ewentualnie poprawicie Czytałem że są jakieś charakterystyki zwrotnicy chce uzyskać gładko schodzący bass ale niezamulony w przyszłości jakiś subwoofer subsoniczny

[ Dodano: 2008-11-09, 22:15 ]
                                  Znalazłem projekt zwrotki uniwersalnej może jakoś z tym dał bym sobie rade a co jest potrzebne żeby mierzyć np. charakterystykę głośnika na pewno mikrofon jakiś przedwzmacniacz
                                  Ma ktoś dokładny schemat zwrotki uniwersalnej bo nie jest tam podane jakie mają być zastosowane potencjometry

Skomentuj

http://audioweb.cz/vase-tomas1.htm

Tu jest projekt w podobnym stylu. TIW w mniejszym rozmiarze, ale masz filtry i ke25ss na górze :) Niegłupią opcją będzie też projekt EZO - ma to aktywny dół.
                                    Pierwotnie mały być jednak 2xTiw300, więc nie wiem czy to wystarczy. Jeżeli jednak nie nagłaśniasz 100m2 salonu to chyba nie ma co się przy nich upierć.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ta zwrotnica będzie dobra
                                      Czy mogę zwrotnice niskotonową podłączyć pod wzmacniacz 4 ohm jak ma napędzać dwa TIWy a tak jak było już pisane czym napędzić średnio i wysoko tonówke Podejrzewam że lampa może być za słaba ewentualnie z amplitunera ale jak z amplitunera dać wyjście na wzmacniacz do tych tiwów

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                                        Ta zwrotnica będzie dobra
                                        Bedzie dobra jak zastosujesz takie glosniki jak sa w projekcie do tej zwroty.. stosujac inne TIWy i wysokotonowke mozna by ograniczyc sie do zmiany wartosci tlumika ale to delikatnie rzecz biorac bez sensu skoro robisz hiendowy zestaw za sporo $$$$$. Na forum sa ludzie z doswiadczeniem w projektowaniu zwrotnic i dysponujacy odpowiednim sprzetem.. popytaj moze irka, yoshiego ... nie wiem kto jeszcze moglby ale pewnie by sie osoby z doswiadczniem tez znalazly. Nie wiem jak u nich z czasem ale moze mogliby sie podjac zaprojektowania zwroty takze do twojego zestawu..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X