Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rezystancja cewki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezystancja cewki

Witam

Bawiłem się dziś SW a dokladnie pomiarem T-S głośnika.
    Pozwolilem programowi obliczyć Rezystancje cewki czyli nei zaznaczałem opcji "use this resistance" wyszło 4.1 ohma. Producent podaje 3.9 ohma, olałbym to gdyby nie wpływało to na pomiar T-S.
    Przy Re 4.1 - qts 0.46
    Przy Re 3.9 - qts 0.43 no i wiadomo ze qes i qms tez sie zmienią skoro zmienia się qts.

Roznica niewielka, jednak lepiej wpisywac Re jak podaje producent czy zostawic takie jak obliczy SW ?

0.2 R to może być rezystancja szeregowa złaczy itd, imho zostaw tyle ile podaje producent .
    Może zmierz rezystancje cewki innego głosnika nie zmieniając niczego w systemie pomiarowym i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Skomentuj

Mówisz o pomiarze w ramach porównania ? spróbuję zmierzyć Visatona.

WYdawało mi się że rezystancje połączen w jigu poprzez kalibrację są pomijane...
      Podlaczylem poczatkowo przewodem cienkim okolo 1m to było 4,27 ohma, na krótkim grubszym wychodzi tak jak pisalem 4.1.

Skomentuj

podłącz rezystor 4 ohm 1% na końcu kabla pomiarowego (albo jakikolwiek inny o podobnej wartości i dokładnie znanej rezystancji) przy wartości 4 ohm 1% błąd nie powinien przekraczać +-0,05ohm różnica między wartością zmierzoną a rzeczywistą to właśnie rezystancja szeregowa.

Skomentuj

a nie łatwiej zewrzeć końcówki miernika i sprawdzić jaki opór pokaże ? :roll:

Skomentuj

Czaruję...
          X