Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-14-50 + ARV-104 dostosowanie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-14-50 + ARV-104 dostosowanie zwrotnicy

Witam.
    Problem jest taki: mam głośniki STX GDN 14-50-8-SS i Tesla ARV-104-04/8 oraz zwrotnicę do nich z tego forum.
    Głośnik niskotonowy w tej zwrotce ma impedancję 4R, natomiast mój ma 8. Czy można dać taką zwrotnicę bez zmian czy trzeba ją dostosować do innej impedancji głośnika?
    Załączone pliki

w szereg zamiast rezystora 10ohm daj 5ohm.

Skomentuj

A czy czasem zmiana impedancji nie zmienia też częstotliwości podziału?

Skomentuj

Nie wiem, czy to zmienia częst. podziału.
        A co do tego rezystora to na pewno wystarczy sama zmiana? Poza tym Ten ARV ma jakieś10dB większą skuteczność. Nie trzeba tam będzie dać jakiegoś tłumika?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
          w szereg zamiast rezystora 10ohm daj 5ohm.
          ?!

czak_mandzione, zasadniczo trzebaby zwrotkę od nowa zaprojektować, ale ta będzie jako tako pasowała jeśli dasz 2 x większą cewkę i 2 x mniejszego konda - mówie o elementach przy niskośredniaku.
          Czyli 1,8mH zamiast 0,9mH i 4,7uF zamiast 10uF.

Skomentuj

No wiem, że trza by ją od nowa zaprojektować. Te głośniki to w ogóle średnio do siebie pasują, ale chwilowo nic innego nie zdobędę, a muszę muzy słuchać na takich pierdziałkach komputerowych.
            takero a różnica SPL'a nie ma tu znaczenia? Bo zastanawia mnie, czemu na wykresie tej różnicy nie widać.

Skomentuj

nie widać bo jest tłumik w postaci reza R1 :)
              niestety jego wartość będziesz musiał na ucho dobierać, choć to może i lepiej :)

Skomentuj

Czyli to jednak jest tłumik (: Jak ostatnio szukałem wiedzy w temacie tłumików to widziałem dzielniki napięciowe na dwóch rezystorach z precyzyjnie wyliczonymi parametrami dla 4 i 8 omowych głośników. A tu takie proste rozwiązanie (:
                Na początek dam te 10R/5W, jak będzie syczało to będę dokładał następne (:

Skomentuj

to nie do konca taki klasyczny tlumik. ten rezystor jest po to, zeby oslabic najwyzsza gore.

Skomentuj

Co znaczy "osłabić najwyższą górę"? W jaki sposób osłabia tylko górne pasmo?

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=37 mniej wiecej 4/5 arta

Skomentuj

Tak, ten artykuł już czytałem, ale przypomnieć warto.
                        A mi chodziło dokładnie o to, że się dziwiłem, jak sam rezystor może wpływać tak selektywnie i znacząco na charakterystykę. No ale wychodzi na to, że może.

Skomentuj

Czaruję...
                        X