Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotki do klonów totema - próbował ktoś 2 rząd?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotki do klonów totema - próbował ktoś 2 rząd?

Witam! Przymierzam się do zrobienia tych kolumienek i zastanawiam się czy ktoś z Was może eksperymentował z cięciem ich filtrami 12dB, przynajmniej wysokotonowca?

witam,
    link do "Biblii" na temat budowy Totem Mite - czytania na pare dni
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=23573&p=1#k

Skomentuj

Widziałem ten temat ale nie mam zamiaru zabierać się za wertowanie jego 63 stron.

Skomentuj

mskojon, jak kolege by interesowal temat totemow to by to przeczytal tak jak mnie gainclona :)

Skomentuj

Pewnie nikt nie próbował z oczywistego strachu przed "popsuciem" tak znakomitego brzmienia mietków .

Skomentuj

No tak w końcu najprostsze rozwiązania są nalepsze :mrgreen:
            Pytałem z ciekawości, sam nie mam pojęcia ani tym bardziej zaplecza żeby w coś takiego się bawić.
            Teraz zastanawiam się na temat totemów - z założenia tanie kolumny, oferujące b.dobry stosunek cena/jakość, tylko czy jest sens robić totemy na 2x gdn w kolumnie, fornirować, robić zwrotki na cewkach powietrznych i kondensatorach jantzena? Czy nie mija się to z celem?

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
              Teraz zastanawiam się na temat totemów - z założenia tanie kolumny, oferujące b.dobry stosunek cena/jakość, tylko czy jest sens robić totemy na 2x gdn w kolumnie, fornirować, robić zwrotki na cewkach powietrznych i kondensatorach jantzena? Czy nie mija się to z celem?
              Teoretycznie jakby dolozyc troche $$ mozna by dac wiekszy woofer i lepsza wysokotonowke.. ale to juz z 500zł na monitory musialbys przeznaczyc

Skomentuj

tylko czy jest sens robić totemy na 2x gdn w kolumnie, fornirować, robić zwrotki na cewkach powietrznych i kondensatorach jantzena? Czy nie mija się to z celem?
                nie, niema sensu. ta zwrotnica nie zapewni zbyt wiele basu nawet jak dasz wieksza obudowe. elementy dajesz najtansze - tutaj akurat kond jantzena moze byc bo nie drogi.
                jak dorwiesz glosniki w takich cenach w jakich byly wczesniej (45zl + 27zl) to mozesz robic. jak drozej to moznaby sie pozadnie zastanowic nad czyms innym

Skomentuj

Tak właśnie myślałem. Powiem szczerze - chcę budżetowe kolumny które coś sobą prezentują.

Skomentuj

Zrobiłem małe kolumienki gabarytowo zbliżone do mite, na GDN13 tylko zamiast GDWK zastosowałem Seasa i do tego normalniejsza zwrotnica, ale szczerze mówiąc jeśli chcesz tym nagłaśniać coś więcej niż malutki pokój to pomyślałbym o jakimś większym midwooferze no i napewno nie stosowałbym wysokotówki Tonsil-a.

Skomentuj

Pokój mam 9m2 więc nieduży. Na dodatek mam jeszcze subwoofer na stx 27-150-4SC, może nie jest to jakaś górnolotna konstrukcja ale zawsze coś tam puka.
                      Jednak wiem jak grają kolumny na 20cm przetworniku i wsadzanie 13cm głośnika mi się nie uśmiecha.

Skomentuj

W podobnej cenie jest chociażby 16/50/6, z którego basu jest całkiem dużo, tyle, że sama obudowa wyjdzie większa przez to, że sam głośnik jest dość wielgachny, trochę droższe są W170S, tonsil 17/40 czy nowy stx, chociaż dwóch ostatnich nie słyszałem, tak czy siak nie pchałbym się w 2way na takiej 13tce, a sub szczególnie na tym głośniku chyba tylko podczas oglądania filmów się sprawdzi.

Skomentuj

Z tego co widzę w temacie "projekty zwrotnic" rozważam następujące opcje:
                          1.ARN 150 8Ω + GDWK PJ 8Ω

2.2xARN 150 4Ω + sc10n

3.STX GDN 17 140 8 SCX + PJ

Który wariant poleciacie?

Skomentuj

Jak najbardziej wariant numer dwa :)

Skomentuj

Ja bym zdecydowanie zaryzykował z 3.

Skomentuj

Ja też bym poszedł w ten projekt nr 3

Skomentuj

Ok, dzięki za pomoc. Mam tylko jeszcze jedno pytanie - koszt budowy będzie porównywalny z kosztem budowy totemów na 2xGDN - jak będą wypadać te dwie opcje ze sobą w porównainu? Słyszałem że kopułka PJ stx'a jest sporo lepsza od tanich tonsili.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                                    W podobnej cenie jest chociażby 16/50/6
                                    byl ;]
                                    jak masz dojscie do tych GDNow za 50zl to daj znac

koszt budowy będzie porównywalny z kosztem budowy totemów na 2xGDN - jak będą wypadać te dwie opcje ze sobą w porównainu?
                                    ARNy lepiej poniewaz maja lepsza zwrotnice - tzn lepiej na basie. ze srednica troche gorzej.
                                    Słyszałem że kopułka PJ stx'a jest sporo lepsza od tanich tonsili.
                                    nie az tak sporo ale jest bardziej detaliczna - chociaz i tak ma swoje wady :P

jak chcesz brac opcje nr 2 to tylko z vifa
                                    jak kasy brak to bym sie skusil na opcje nr 3

Skomentuj

Właśnie brak kasy jest moim głównym wrogiem, a dłużej wytrzymać z kolumnami od wieży nie mogę. Mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem od kolegi do naprawy wzmacniacz Unitra PW8010, okazało się że spalony jest bezpiecznik :P Jest w całkiem dobrym stanie, i zastanawiam się czy byłby dobry do napędu opcji numer 3, wzmacniacz ma bodajże 2x20 albo 2x30w

Skomentuj

tak, nadaje sie. mialem ten wzmacniacz przez dlugi czas i na poczatek spokojnie sie nadaje
                                        ma 2x20W

Skomentuj

Czaruję...
                                        X