Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Standardowe Zamknięte Tonsin -> Bass Refleks Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Standardowe Zamknięte Tonsin -> Bass Refleks Tonsil

Witam:) Dopiero zaczynam moją zabawe z kolumnami:) Chodzi o to że mam stare kolumny Tonsila. A w nich całkiem niezłe głośniki:
    -niskotonowy: GND 25/60 60W
    -szerokopasmowy: GD 12/8/2 8W (planuje włożyć nieco mocniejszy)
    -niskotonowy: niepotrafie rozczytać (40W)
    I chcę zmienić tą zamkniętą obudowe na obudowe B-R chodzi mi o dopasowanie do niej odpowiedniej rurki.
    Wszędzie jest przedstawione jak robić to od podstaw ale ja chcę ją jedynie zmienić bo chcę wyciągnąć z Tych głośników więcej basu.
    Chodzi mi o czysty i głęboki bas:)
    Proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem coś niezbyt dobrze:P
    POMOCY! :mrgreen:

Symulujesz GDN'a w WinISD i otrzymujesz BR o odpowiednich wymiarach. Tylko musisz znaleźć parametry TS tego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez aro89_89
      -niskotonowy: GND 25/60 60W
      -szerokopasmowy: GD 12/8/2 8W (planuje włożyć nieco mocniejszy)
      -niskotonowy: niepotrafie rozczytać (40W)
      coś pomieszałeś chyba

Skomentuj

co pomieszałem?
        a bart210 zrozumiałeś chyba, że chce budować tą kolumne od podstaw. Ja chciałem sprawdzić czy do tej kolumny technicznie możliwe jest włożenie o odpowiedniej długości i średnicy rurke, żeby to miało ręce i nogi:)

Skomentuj

Dobrze zrozumiałem. Podałem Ci sposób w jaki sposób dobrać parametry (długość i średnica) BR.

Skomentuj

to w takim razie mam problem z tym programem. :/ a wzorami które są na stronie tez moge to wyliczyć chyba. tylko ze średnicą sobie nie mogę poradzić.

Skomentuj

no podałeś dwa razy niskotonowy (może to tak ma byc?) i to jest GDN, ale to już szczegół :wink:
              swoją drogą chłopaki to jaka to jest kolumna;> jak tam jest szerokopasmowy i niskotonowy, 2way, czy co?

Skomentuj

no sory chłopaki pomyłka tam u góry:P czepiacie się.
                W kolumnie był głośnik szerokopasmowy ale napewno go wymienie na nowszy. I własnie taka sprawa co do tych głośników czy opłaca mi się wymieniać je na średniotonowe czy zostawić szerokopasmowe?

Są 3 różne głośniki. Tam powinno pisać wysokotonowy.

Dzisiaj wymieniłem zwrotnice, teraz chce jeszcze tą rure wsadzić ale nie wiem jak to policzyć. :cry: pomożecie?

Skomentuj

Zamieszczone przez aro89_89
                  Dzisiaj wymieniłem zwrotnice, teraz chce jeszcze tą rure wsadzić ale nie wiem jak to policzyć. :cry: pomożecie?
                  coś ty tam włożył za zwrotnicę?

Skomentuj

kupiłem zwrotnice na allegro bo nie chciało mi się jej robić na nowo tamta była pojarana.
                    Chcesz parametry?

Skomentuj

a co to za zwrotnica? to jest z tych kolumn, czy jakaś uniwersalna :evil:

Skomentuj

:twisted: uniwersalna, takiej samej już nigdzie nie dostane. :wink:

Skomentuj

kurde, trochę słabo, ale jak tamta się zjarała to co poradzisz
                          a masz jakiś schemat, czy coś tej starej;> może by się dało dokupic elementy :mrgreen:
                          tak tylko...głośno myślę :lol:

Skomentuj

nie chce mi się to bawić:) wiesz teraz się wkręcam w zrobienie tej obudowy należycie Tylko potrzebuje więcej danych katalogowych tego mojego głośniczka niskotonowego, a nie ma niektórych parametrów podanych na necie np Xmax itd
                            Chodzi o głośnik GDN 25/60, czy wie ktoś gdzie dostane kompletne parametry do tego głośnika? :shock:

Skomentuj

aro89_89, odudowa dobra ale zwrotnica do dup.y = silnik dobry ale nadwozie i karoseria z papieru ; )

Skomentuj

no fajnie, ale nadal mi nikt nie chce pomóc w sprawie obudowy i policzenia tej rurki.. :sad:
                                Założyłem ten temat ze względu na nią :) Bo ja chce mieć BR! :grin:

[ Dodano: 2008-11-14, 19:03 ]
                                to może ktoś pomoże zdobyć parametry GND 25/60? chodzi o Xmax itp.
                                i jak wyliczyć średnice i długość rurki jeśli mam już daną obudowe i jak będe już miał kompletne dane głośnika.? :neutral:

Skomentuj

tu jest czesc parametrow..tylko tyle bylo o tym glosniku w paczce tonsili do WinISD :(

Qts-0,360
                                  Vas-110 l
                                  Fs-37 Hz
                                  SPL-92 dB
                                  ile litrow ma oryginalana obudowa?

Skomentuj

dzięki,
                                    orginalna obudowa ma: 47,88l

[ Dodano: 2008-11-15, 13:34 ]
                                    http://www.arczer.neostrada.pl/a004.htm <- na tej stronce znalazłem troche parametrów.

[ Dodano: 2008-11-15, 20:36 ]
                                    i co dalej. jak tą rurkę wyliczyć? :neutral:

Skomentuj

do oryginalnej obudowu 48 l daj br o srednicy 8 cm i dlugosci 5,5 cm (strojenie na 40 Hz) jesli sie mysle to niech mnie ktos poprawi :)

Skomentuj

przy takiej średnicy dlugosc wynosi 13.7cm! dla Twoich 5.5cm strojenie wyniesie ok. 52Hz!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X