Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe "laptopówki" na 1way ARX.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe "laptopówki" na 1way ARX.

Witam !
    Z racji tego, że potrzebuję w miarę tanich i dobrych głośników do laptopa, postanowiłem zrobić małe kolumny 1 way na szerokopasmówce. Główne powody, dlaczego jeden "szerokipas" :
    -koszty
    -brak czasu na ładowanie się w zwrotnice itd.
    -w miarę małe rozmiary
    -wolę poświęcić czas na kunszt wykończenia
    Miałem kilka modeli do wyboru : Tonsil GD10/20/3, ARX 165, ARX 150.
    Czytałem kilka artykułów i wyszło na ARX 150. Głównie ze względu na wymiary i podobno lepszą średnicę od wersji 165. Tylko teraz mam kilka kłopotów. Mianowicie :
    - jaka wersja
    - jaka buda
    - wytłumienie
    Czy wogóle taka budowa ma sens ? ? ? Bo może macie lepszą propozycję.
    Głośniki mają grać naturalnie, nienachalnie, będą stały można powiedzieć prawie koło moich uszu więc nie muszą się "drzeć".
    Pozdrawiam !

P.S. Jeżeli macie lepsze propozycje na 1way - piszcie. To nie jest temat zamknięty na jeden pomysł !

Czym to zasilisz? Moze wiekszy sens bylby cos kupic..

Skomentuj

kup sobie lepiej T20....

[ Dodano: 2008-11-11, 23:01 ]
      http://www.allegro.pl/item479559867_...works_t20.html

Skomentuj

Dokładnie, dużo więcej basu niz z ww. głośników, a jeszcze masz niekiedy przestrzenność lepsza.

Skomentuj

Jakiś wzmacniacz do tego będzie. Kenwood albo Pioneer. To jest kwestia do ustalenia. Nic dużego nie jest potrzebne.
          Skoro jesteście tak przeciwko - czy projekt typu ARN 116 i jakaś niekrzykliwa wysokotonówka byłby odpowiedni w tym wypadku ? ? ? Bo mieć coś małego i dobrze wpadającego w ucho, ale zrobionego swoimi rączkami. Zależy mi na tym, by nie było to ogromne a żeby jakoś tam sobie po malutku grało no i żeby był to diy.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Ogromne tzn. jakie gabaryty do zaakceptowania? Mam propozycję chcę się pozbyć kilku 10-cio letnich głośników szerokopasmowych Monacora, w b. dobrym stanie (resor tekstylny stożek foliowy metalizowany, 13cm moc 25W muzyczna 50W, pasmo 50hz-18khz, SPL 90db, do obudowy closed 5l), na pudełku napisane, że hi fi ale to gruba przesada. Wysokie są nieszczególne, ale bas i środek do przyjęcia. W jednej parze odkleiłem stożek i przykleiłem dekielek przeciwpyłowy i przez kondensator podłączyłem kopułkę gdwk i zagrało to całkiem znośnie.
            Jeżeli jesteś zainteresowany to zapłacisz tylko za koszt przesyłki. Podaj dane na PW.

Skomentuj

bartekgib, uwierz mi że w cenie T20/T40 ciężko jest zrobić coś samemu co lepiej zagra.
              Zresztą podlicz - 2 x arn116 + wysyłka to już pod 80zł,
              do tego choćby w najgorszym razie te kopułki z allegro - 2 x 8 + 11 = 27zł,
              do tego zwrotnice, br, terminale, wysyłka z polinka = okolice 50zł.
              Budy + wykończenie - same materiały to z 50zł.
              Masz już 200zł , a gdzie wzmak ?
              I czy zagra to lepiej od T20/T40 ?
              Niestety wbrew rzucającym się na usta poglądom nt tej firmy, te dwa modele są naprawdę udane, na tyle że w porównaniu arn116 + gdwk 8-13 cięty wysoko wygrywają firmówki, zarówno bas jak i góra są lepsze, środek porównywalny.
              Zrobisz jak zechcesz, ale robienie czegoś w tak budżetowym przedziale jest bez sensu imho, najlepiej albo kupić gotowe i cieszyć się grą, albo dołożyć drugie tyle do tych 300zł i zająć się budową czegoś lepszego.

Skomentuj

Bierz T20 i nie marudź :) W tym wypadku nie ma sensu i nie opłaca się robić samemu. T20 kiedyś słuchałem i to naprawdę dobrze gra :) w dodatku ładnie wygląda.

Skomentuj

takero, esh0, Czy waszym zdaniem, w T20 i T40 brakuje basu? Bo w każdej opini na ich temat, o której słyszałem, napisano ze nie mają basu. Jednak ze swoich odsłuchów, mają go dużo więcej niż niektóre szerokompasmówki np. Tonsil 10/20/3, czy nawet dwa razy większy ARZ. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Skomentuj

wasik1989, no bez jaj, akurat basu to mają one sporo, już pomijając nawet wielkość głośników. Niestety większość opisów , recenzji tych zestawów jest pisanych przez nieco wypaczonych ludzi, tzn takich którzy lubią suby z tanich zestawów 2.1 / 5.1 pod biurko wsadzać i cieszyć się jak dudni, buczy i długopisy podskakują...

Skomentuj

Te głośniki grają po prostu dość zrównoważonym dźwiękiem - wszystkiego jest tyle ile może być. Jak się podkręci basy, to jest ich więcej ale są bardzo nienaturalne i szybko się przesterowują.

Skomentuj

No to dobrze, myślałem że już jestem głuchy Dzięki za opinie.

Skomentuj

Ja już wszystko mam obmyślone, zastosuję głośniki od KAPRINT'a, obudowa 3-4 litry, cl dobrze wytłumiona i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jakieś konkretne porady co do szerokopasmówki w małej cl ? ? ?
                          Pozdrawiam !

Skomentuj

Wytrwały, uparty a jednak nie rozważny. Skoro chcesz tak bardzo sam coś budować, to życze powodzenia. Bo to co chcesz skombinować, z deka nie ma prawa dobrze zagrać... I wyjdzie Cie z 3 razy drożej niż te T20, no ale skoro chcesz, to proszę bardzo, żeby potem nie było jęku zawodu. Wątpie żeby ta szerokopasmówka dawała jakikolwiek bas poniżej 150Hz jeszcze w closed. Wytłumienie dobieraj eksperymentalnie! Basu nie ma, wysokich też, może lepiej telewizje na tym oglądać?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                              Jakieś konkretne porady co do szerokopasmówki w małej cl ? ? ?
                              jedna- bez suba możesz nie dać rady tego sluchać...
                              Ale miało być to budżetówką, więc nie wiem jaki sens jest stosować te głośniki...

Skomentuj

Widzę, że nie czytaliście dokładnie mojego postu,
                                po pierwsze: głośniki dostanie ode mnie za darmo.
                                po drugie: 13 cm głośnik monacora dedykowane do obudowy zamkniętej przenoszą od 50 hz
                                w górę - co prawda nie wiem z jakim spadkiem ch-ki,
                                Po trzecie: moc nominalna głośników to 25 W, muzyczna 50 W, więc można trochę podbić basy we wzmacniaczu i powinno być całkiem przyzwoicie.
                                Po czwarte: Eksperymentowałem kiedyś z tymi głośnikami i uważam, że grają dużo lepiej od 90% zestawów stereo do kompa.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                                  Widzę, że nie czytaliście dokładnie mojego postu,
                                  Nawet nie napisałeś oznaczenia głośników. Chociaż sprzęt sprzed 10 lat może być ciężko znaleźć w necie, w poszukiwaniu infa o nim.
                                  po pierwsze: głośniki dostanie ode mnie za darmo.
                                  Cóż za gest
                                  po drugie: 13 cm głośnik monacora dedykowane do obudowy zamkniętej przenoszą od 50 hz w górę - co prawda nie wiem z jakim spadkiem ch-ki,
                                  Bueheh... Pewnie ze spadkiem minimum 6dB. 3dB gdzieś na 80Hz. A płasko zaczyna się pewnie od 100-120Hz, czyli typowy "kartonowy" bas.
                                  Po trzecie: moc nominalna głośników to 25 W, muzyczna 50 W, więc można trochę podbić basy we wzmacniaczu i powinno być całkiem przyzwoicie.
                                  :o :lol: :lol: :lol: No tak... nie mam więcej pytań...

[ Dodano: 2008-11-13, 23:08 ]
                                  bartekgib, jak się upierasz przy DIY, zastanów się może nad czymś takim
                                  http://allegro.pl/item474021119_phil...e_do_bose.html

Przynajmniej ktoś by sprawdził co to warte 30zł za dwa w gotowej obudowie (ewentualnie trochę szpachli + spray). Do tego jakiś mały wzmacniaczyk, może byś nawet wepchał w te obudowy... Propozycja śmieszna, ale warta rozważenia :)

[ Dodano: 2008-11-13, 23:11 ]
                                  A kit... sam to kupiłem :lol:

Skomentuj

Podaję dane głośnika http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...0-X-BREITBAND/
                                    Poza tym nie rozumiem czemu nie może spróbować coś zrobić samemu, najwyżej wyrzuci jak mu nie będzie dobrze grało, a nabierze doświadczenia.

[ Dodano: 2008-11-13, 23:41 ]
                                    Ponieważ dopiero dzisiaj znalazłem parametry głośnika na na necie i zrobiłem symulację w WinSID mogę powiedzieć, że symulacja nie odzwierciedla basu jaki te głośniczki w zamkniętej 5 litrowej obudowie reprodukowały. Może te dzisiejsze SP- 50 X mają troch inne parametry niż sprzed 10 lat. Faktem jednak jest, że w 3-4 litrach nie zejdą poniżej 100 hz.

Skomentuj

esh0, też kupiłem, zobaczymy co to warte

Skomentuj

Zobaczymy, co te Philips'y pokażą ...

Jak tylko dostaniecie - piszcie opinie co to warte. Bardzo bym prosił.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X