Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 15/40/5 - gdzie kupić pewnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 15/40/5 - gdzie kupić pewnie

Witam, tak jak w temacie chciałem głośniki zamawiać - ale jak widać nagle towar stał się nie dostępny, a nie chce być zdanym na arn150 (chociaż wolałbym mieć 2 średnionisko i to najlepiej 13 aby zrobić smukłe, wyższe kolumienki)

pozdrawiam

P.S a może ktoś będzie znał projekt zwrotnicy na jakieś gdny 13 plus Vifka? (od razu powiem że nie odpowiadają mi klony Mite'ów, ze względu na kańciaste głośniki)
    Słucham NewAge, Etno, Katie Melua, Nightwish etc; wg. Pawła_S właśnie 15/40/5 plus Vifa dx25 najlepiej by się w tym przedziale sprawowała - 600-800zł na wykończone kolumny)

Jakbyś naciągnął budżet, to może HDS134 ? Jakościowo i brzmieniowo lepsze od Tonsilków, a też wąskie (149..150mm) skrzynki możesz na nich zrobić.
    http://konrad.1i2.pl/kolumny/

Skomentuj

@hol a jak się u ciebie spisują; ja prawdopodobnie zrobie dla nich UniAmpa i ile taka przyjemność kosztuje?; ponieważ to moje pierwsze kolumienki będą to wolałbym kupić lokalnie, ew. u dystrybutora w Polsce

Skomentuj

ja kupowałem w loudspeakershop.pl . Właściwie wszystko tam kupowałem i przez to wyszło mnie drożej za wszystkie komponenty.
        Pod względem brzmieniowym - mocno mnie zaskoczyły. Na pozytyw oczywiście. Bas jest szybki, ostry, zwłaszcza zanim się wygrzeją, później łagodnieje. Cały czas bardzo czytelny. Mimo, że nie schodzi najniżej, nie kopie w klate, to jest go wystarczająco. +2dB na dole załatwia sprawę. Oczywiście na 0 (Direct Stereo) równiez bardzo przyjemnie się tego słucha.
        Średnica w tych głośniczkach już rozwala - przejżysta, czytelna. Wokale męskie (np. Seal, Sting) czy żeńskie (chórki Floydów, Eva Cassidy, Bjork) są tak czyste, jakby stali obok :).
        Mimo dużego zamieszania w instrumentach typu gitarki z przesterem, organy hammonda i całość na ostro, a wszystko można rozpoznać, wyciągnąć melodię szczegóły.
        Wczesniej szukałem gotowych skrzynek, słuchałem dużo sprzętu do 2,5..3kPLN. Zestawienie HDS134+DX25 bije je na głowę.
        DX'a chyba bardziej bym tu polecał niź niż XT ze względu na zbliżone do sibie - ostre brzmienie.

Skomentuj

chyba loudspeakershop.eu :); kurde te hdsy stoją prawie 190 zł/szt; jednak to trochę za dużo biorąc pod uwagę że w przyszłości chce dorobić central i surround

Skomentuj

...racja ...eu
            Dużo owszem, ale warto. Też będe robił central i surround (skrzynki czekają). Wtedy już zaopatrzę się w Audiocomponents. Wyjdzie porównywalnie, a do tego DX'y jeszcze => czyli w sumie taniej.
            Mnie też pół roku temu chłopaki (między innymi XYS, vwmarcin) przekonywali do HDSów, bo wczesniej nie słyszałem. Warto. cholernie warto :).

Skomentuj

zapytaj u użytkownika jarasf na allegro . Ja kupiłem od niego : tylko uwaga , nie ma orginalnych kartoników i musiałem mu przypomnieć o gwarancji ( nie przysłał ) paragonu nie dostałem ale dostałem jakiś dowód zakupu z datą i podpisami także chyba jest ok . jeśli nie będzie miał to popytaj u NRG-FV również allegro . szkoda że nie kupiłem od niego bo daje kartoniki :mrgreen: ale co tam . ja robie właśnie dx + 15 40 5 jak narazie zrobiona jest jedna kolumna ( w celu sprawdzenia jak gra ) nie wykończone są . Muszę powiedzieć że warto . według mnie spokojnie wystarczająco basu jest chociaż nie kupiłem tego do techno :wink: dx hmm według mnie świetna kopułka zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie , może dlatego że nie należę do osłuchanych ludzi :?: :razz: . Mnie wyszło 500 zł ale jeszcze nie wykończone :razz: . Tutaj Paweł S. dobrze podpowiada , ja posłuchałem i muszę przyznać że wcale nie żałuje że wybrałem diy :wink:

także jednym słowem polecam , chyba że masz pieniążki to weź coś lepszego np. hds jak wspomnieli wyżej koledzy :wink:

Skomentuj

W akustyku są tańsze. hol masz zwrotkę do tego zestawu?
                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                Grado SR125i

Skomentuj

a ile w audiocomponents wołają za hdsy a ile za dxy; kurde nie wiem czy taką kase inwestować, czy będe zdolny do usłyszenia tej różnicy; chociaż z drugiej strony superhiper kolumn znajomych nie daje rade słuchać, po prostu aż człowieka odrzuca :)

Skomentuj

szczerze ? jak ci co Ci podałem goście z allegro nie będą mieli mógłbyś dołożyć ( jak masz z czego i wziąść hdsy ) Ludzie je chwalą więc musi być coś w tym , a przynajmniej za przesyłkę z ac zapłacisz raz :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                      hol masz zwrotkę do tego zestawu?
                      I tak i nie . Z wyliczeń, nie z pomiarów. JIG'a mam rozgrzebanego. Nadarzył mi się projekt za dobre $$ i tak się ciągnie kilka miesięcy. Kończę niedługo i zabieram się za JIG'a :).

Z ostatniego maila jaki dostałem:
                      DX25TG-05/04 15.35
                      832873 HDS-134 Nomex 28.53
                      Cena w ojro, netto. Vat chyba 19%, ale przy 10 głośnikach - 10% zniżki. Każde zamówienie to o wiele więcej Peerlesów, więc odejmij 10% i dodaj 19%. wyjdzi Ci cena.

Skomentuj

jakby bylo was 2 na zwrotnice chetnych to zrzuccie sie na wysylke i wyslijcie to komus - np yoshi lub SW

sa zwrotnice pod HDS 150 EXC + XT19 ale tutaj impedancja jest nietypowa
                        jest tez PL14 + XT25
                        lub PL11 + XT19 :P

Skomentuj

hmm, czyli 70 zł za Vife i 120 za hds134. Pawel_S co o tym sądzisz?

//EDIT po zrównoważeniu KD wychodzi +200zł niż gdny i Vify w Polsce

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
                            czyli 70 zł za Vife i 120 za hds134
                            nawet jak euro bylo tansze to tyle nie wychodzilo ;]
                            obecnie bym dodal po ok 20zl do glosnika

jedyne "przeciw" to brak zwrotnicy

Skomentuj

w sumie jakbym się zdecydował na te hdsy to Paweł S ma racje; możnaby siż zrzucić za transport na pomiary :)

btw myśle że mi się nic nie pomyliło przy liczeniu :); hmm a jak to jest z gwarancją z AC? w sensie przyjdą dobre - masz fart, przyjdą uszkodzone masz pecha?

Skomentuj

musiałbyś zapytać kogoś czy nie zaprojektowałby zwrotnicy dla Ciebie , na forum zajmuje się tym chyba Yoshi i napewno Irek :smile: , Paweł tylko nie wiadomo kiedy XYS będzie chciał zamawiać z AC ... przy obecnym kursie wychodzi tylko troszkę taniej no chyba że będzie po 3,20 jak całkiem niedawno temu :smile:

Skomentuj

jak ma byc 2x13cm to mozesz warto to zbudowac... basu jest calkiem sporo - znacznie wiecej niz z arna150, na gorze gra imho lepszy tweeter niz vifa xt, no i zwrota jest dopracowana

Skomentuj

ale za to wersja 13cm która jest używana w Mite'ach kosztyje coś koło 50-60zł, ajej wersja z okrągłym rantem prawie 90!!

EDIT//w protonsilu stoją po 95zł

Skomentuj

Nie wiem czy będę zamawiał głośniki z kolejnym zamówieniem w AC - Inne ważne wydatki. Tak czy tak, zanim kolejne zamówienie będzie, pewnie skończę tego JIG'a i sam zaprojektuję zwrotkę. Cierpliwości :)

Skomentuj

15/40/5 mają być dostępne w najbliższych dniach, może nawet jutro tylko która charka (monitorów czy podłogówek) wyjdzie z 15/40/5+DX25 ? bo może w monitorach nie schodzili nisko bo to efektówki i mała pojemność

fronty
                                        http://www.e-tonsil.pl/galerie/9c56a...64322557_m.jpg

monitory
                                        http://www.e-tonsil.pl/galerie/c71c8...11624769_m.jpg
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                                        X