Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szumy, skąd?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szumy, skąd?

Witam, mam nastepujacy problem :)
    od 2 dni jestem szczesliwym posiadaczem kolumn na t9950 i 8945-p i mam nastepujacy problem poniewaz słysze SZUMY, niewiem w czym problem, czy wzmacniacz czy co
    koncowka mocy to SYMASYM od flodinsa, niebardzo wiem na jakich on tam jest elementach ale cbyba fuszery nierobil niewiem...
    Na poprzednich kolumnach w170s i sc10n nieslyszalem zadnych szumów mozecie mniejwiecej ogarnac w czym problem? pozdrawiam

Kabel sygnałowy do wzmacniacza przypadkiem nie jest za długi lub/i zwiniety w pętelkę ?

Skomentuj

Kazdy wzmacniacz szumi, dobry wzmacniacz slychac jak szumi dopiero jak sie ''wlozy'' ucho do glosnika wysokotonowego. Najpierw to musisz stwierdzic czy to szumi wzmacniacz czy zrodlo. Ja odlaczam wszystkie wejscia i krece volume od zera do maksa sluchajac co sie dzieje.
      Z drugiej strony symasym to wzmacniacz ktory lubi sie wzbudzac i to tez moze byc przyczyna szumow a w konsekwencji moze byc bum i po wzmaku, oby glosniki przezyly.

Skomentuj

"dobry wzmacniacz slychac jak szumi dopiero jak sie ''wlozy'' ucho do glosnika wysokotonowego."

Jesli rozkrece potencjometr na godzine 2-3 to juz slysze szumy jakies ćwierć metra od głosnika, przy godzinie 11-12 trzeba przylozyc ucho do glosnika by tu uslyszec

"Najpierw to musisz stwierdzic czy to szumi wzmacniacz czy zrodlo. Ja odlaczam wszystkie wejscia i krece volume od zera do maksa sluchajac co sie dzieje."

ok sproboje to sprawdzić jakos w poniedziałek bo mam remont w domu

"Z drugiej strony symasym to wzmacniacz ktory lubi sie wzbudzac i to tez moze byc przyczyna szumow a w konsekwencji moze byc bum i po wzmaku, oby glosniki przezyly."

Nooo oby tak nie było :-))... moze zdecyduje sie na uni ampa

Mam jeszcze takie pytanie, poniewaz jest remont i wzmak wsumie lezy bez okrycia ( tzn jest dziura do bebechów bo niema tylnej scianki ), czy jest to mozliwe ze zakurzył sie i przez to szumi?

[ Dodano: 2008-11-14, 16:10 ]
        Być moze to nie wzmacniacz tylko albo.
        1. Kabel sygnałowy (mozliwe ze jest h...owy)
        2. Karta muzyczna AUDIGY LS to jest karta ktora ma juz z 5 lat, może ona troche miesza??

Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez syrius18
          Jesli rozkrece potencjometr na godzine 2-3 to juz slysze szumy jakies ćwierć metra od głosnika
          Przecież "godzina 3" to jest już prawie full mocy (no chyba, że masz jakieś inne zegarki). Jak przy takim rozkręceniu wzmaka nie słychać szumów w odległości większej niż 25cm, no to tylko pogratulować dobrej konstrukcji.

Skomentuj

To się fachowo nazywa szumy własne wzmacniacza...Szumami własnymi wzmacniacza nazywamy wszelkie napięcia zakłócające wytwarzane przez wzmacniacz przy nieobecności sygnału wejściowego. Do szumów własnych wzmacniacza zaliczamy również przydźwięk sieci występujący na zaciskach wyjściowych wzmacniacza. Każdy wzmacniacz możemy zatem uważać za generator szumów.

Skomentuj

Tak, tylko czemu symasym(50w/8r) ma większe szumy przy max mocy niż pioneer jakis z allegro(tani) który przy max mocy ma mniej szumów (ma wiecej wiecej mocy niż symasym)

Skomentuj

Bo Ponieera robił sztab inżynierów, a symka jeden amator?

Skomentuj

Uniampa sztab nie robil a szumow nie slychac :)

Skomentuj

Audigy LS moze cos od siebie dodawac ale nikoniecznie to jest powod szumow. Ja mam Audigy ES i niestety szumi.. wzmak mam idealnie cichy (lm3886) kable ok a zrodlo szumi... do wymiany.

Sprawdz co jest zrodlem szumu.

Skomentuj

W typowym wzmacniaczu z wejsciem zwartym do masy szum jest najmniejszy przy galce skreconej na minimum i maksimum a najwiekszy przy tlumieniu 6dB co dla regulatora logarytmicznego daje pozycja powyzej polowy.
                      Szum powinien byc slyszalny tylko z bliska (to jeszcze zalezy od efektywnosci kolumn). Niektorzy sie dziwnia dlaczego sprzet estradowy tak szumi a to efektywnosc glosnikow czyni swoje i domowy wzmacniacz podlaczony do glosnikow o efektywnosci 105dB tez bedzie szumial.
                      Inna sprawa to brum w glosnikach i ten zalezy od konstrukcji wzmacniacza i moze byc slyszalny przy wlozeniu ucha do glosnika niskotonowego a w dobrym wzmaku nic nie uslyszymy. Jeszcze inna sprawa to brum elektrostatyczny ktory znika lub sie zmniejsza przy np dotknieciu palcem do masy/obudowy wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        Jeszcze inna sprawa to brum elektrostatyczny ktory znika lub sie zmniejsza przy np dotknieciu palcem do masy/obudowy wzmacniacza.
                        A jak z nim walczyć? Pewnie nie jeden z nas spotkał się z takim zjawiskiem.

Skomentuj

Po odlaczeniu kabla sygnalowego [ polaczenia z komputerem ] kolumny szumią znacznie MNIEJ, praktycznie wogole nieslychac szmumow, sa malutkie jak sie przylozy ucho do glosnika, gdy podlacze do kompa szumy sie zwiększają, sadze ze moja karta muzyczna jest slaba, wkoncu ma z 4-5 lat i byla dosc tania wtedy wiec pewnie niejest najwyzszych polotów, ewentualnie moze jeszcze kabel sygnalowy jest slaby, niewiem moze wymienie na procaba
                          co sadzicie?

[ Dodano: 2008-11-17, 21:27 ]
                          co sądzicie o kablu prolink ?
                          http://allegro.pl/item478658547_prol..._wieza_3m.html

Skomentuj

Wypnij kabel z karty dzwiekowej i odkrec potka na maxa to zobaczysz czy kabel zbiera czy karta jest do d. W moim przypadku Audigy 1 ES niestety sie nie popisala i wg mnie ma dosc spore szumy takze niestety tak bywa z tymi kartami.

Kabelek prolinka mam juz gdzies pisalem ze przydalby sie lepszy wtyk jack ale ogolnie kabelek wart swojej ceny. Do twoich zastosowan mysle ze lepiej dolozyc troche kaski i zrobic samemu na neutrikach albo nakamichi.

Skomentuj

ja bym nie zalecal poglasniania wzmaka na wiszacym w powietrzy kablu bo to moze sie zle skonczyc.

Skomentuj

zastanawiam sie czy prolink bedzie ok czy bawic sie w te nakamichi + klotz'e albo alphard da vinci (kabel sygnalowy własnoróbka)
                                poradzcie mi cos, niechce zeby kabel dodawal cos od siebie i ma starczyć na długo, bo ten mój to jakas kicha za 7zł pewnie dlatego chce wymienić kabelek

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  W typowym wzmacniaczu z wejsciem zwartym do masy szum jest najmniejszy przy galce skreconej na minimum i maksimum a najwiekszy przy tlumieniu 6dB co dla regulatora logarytmicznego daje pozycja powyzej polowy.
                                  Szum powinien byc slyszalny tylko z bliska (to jeszcze zalezy od efektywnosci kolumn). Niektorzy sie dziwnia dlaczego sprzet estradowy tak szumi a to efektywnosc glosnikow czyni swoje i domowy wzmacniacz podlaczony do glosnikow o efektywnosci 105dB tez bedzie szumial.
                                  Ano właśnie, mam dokładnie ten problem w UNIAMPIE + Totem Mite (klon). Przy potku na +/- połowę szum jest słyszalny z metra (a nawet więcej) ...

Czy dolutowanie konda 100nF (Click ... ) pomoże cokolwiek w tym przypadku ? Jakieś inne pomysły na pozbycie się tego szumu ?

gi

Skomentuj

gi, wymien zrodlo dzwieku na lepsze?

Skomentuj

ja szczerze mowiac nic niewymienialem... i ten problem u mnie zniknal, z tym ze roznica byla taka, ze w duzym pokoju nie bylo gniazdka z uziemieniem, a w pokoju u siebie mam uziemienie... niemam pojecia czy to od tego, ale przestało szumiec

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                        gi, wymien zrodlo dzwieku na lepsze?
                                        Odpada.

gi

PS: Uziemienie jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X