Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsza kolumna podłogowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moja pierwsza kolumna podłogowa

Witam. chciałbym zbudować sobie pierwszą kolumne podłogową tak zeby ja podłączyć pod kompa bez wzmacniacza ewentualnie jak bedzie trzeba to go kupie, box, bude czy jak to tam zwał moge zrobic ze sklejki 18mm tylko ze zależy mi żeby wymiar był 30sz,40gł, wysokość 80-100-nie bede tłumaczył dlaczego... nie zalezy mi zeby jakos bardzo głośno grała, ani na b.dobrej jakosci, chce zbudowac poprostu pierwsza swoja kolumne ktora bedzie miala niezły basik do słuchania głównie hip-hopu. wymiary pokoju to 2.20m na 3.5m. pieniedzy niemam za duzo chciałbym sie zmiescic w 100zl nie wiecej niz 150zł na 1 kolumne czyli podzespoły i materiał do jej zrobinia. jak zdobede kolejne pieniadze zrobie duga taka samą. prosze was zebyscie mnie nakierowali co moge kupic zeby zmiescic sie w tej kwocie i dobrze ją wykorzystac, potem jak to zmątować itd... myslalem nad nioskotonowy GDN-16-50-8-SC, wysokotony GDWK-10-200-8-PJ no wszytko z firmy stx. co o tym sądzicie ? co do zwrotnic to niewiem;/ musze kupic jakas gotowa ktora by byla odpowiednia? i zeby to wszystko bylo w miare proste w podlączeniu. prosze o pomoc i pzdrawiam

chciałbym zbudować sobie pierwszą kolumne podłogową tak zeby ja podłączyć pod kompa bez wzmacniacza
    Chyba żartujesz .. Nie da rady :P No chyba, że zastosujesz głośniczek z jakiś słuchawek :P

Skomentuj

no tak to se ne da. Zreszta chyba to nie ten dzial

Skomentuj

hmm a pod wieze chyba podepne normalnie czy tez nie ?? no dobra mniejsza z tym.. a co z reszta ??

Skomentuj

Po pierwsze nie ten dzial,
          po drugie musisz podpiac to w ten sposob komp->wzmak(wierza)->glosniki
          po trzecie proponowal bym raczej pozbierac jeszcze ze 100zl i kombinowac na arn15 i sc10n, do tego zwrotke masz gotowa na forum,
          po czwarte widze jestes z mojego rodzimego miasta wiec napisz do Pawal S on zapewne pomoze:) pozdra:)

Skomentuj

nie ten dział ale niech będzie coś konkretnego. w dziale gotowych zwrotnic masz kilka konstrukcji opracowanych (zwrotnica, pojemność skrzyni, strojenie), zrób raczej któryś z tych dwóch wariantów - powinno grać ładnie i kosztuje niewiele:
            Zamieszczone przez takero

STX GDN 14 100 8 SCX + PJ

STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
            do tego zamówisz w STX terminal podłączeniowy, tunel bass reflex i ew. jakieś kabelki i jedną paczką dojdzie, kiedyś u nich kupowałem głośnik do suba i obsługa była spoko.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

damian89r, na poczatku cie opieprze - czy nie umiesz czytac opisow dzialow? temat przenioslem...

jako ze jestes z koszalina to mozemy przeprowadzic ci przyspieszony kurs edukacyjny. jak jestes zainteresowany zaglebieniem sie w temat i budowa pozadnych kolumn za te pieniadze to sluze pomoca

Zamieszczone przez amdr
              zrób raczej któryś z tych dwóch wariantów - powinno grać ładnie i kosztuje niewiele:
              jestem rowniez tego samego zdania. doloz do GDN 17 SCX + GDWK PJ. zwrotnice pomoge zlozyc.
              sklejke masz czy masz zamiar kupic? jak kupic to nie sklejke - za drogo. za 20-40zl kupisz plyty wiorowe na obie kolumny razem z przycieciem

Skomentuj

dzieki chłopaki że chociaż pomogacie a nie najezdzacie na mnie jak na wiekszosci forum ;] powiem tak... mam szfke starą wymiary szer moge przyciac głebokosc 28 wysokosc 70cm ale jak mowisz Paweł ze tak tanio kupie płyty razem z przycieciem to chyba to zrobie tylko jakbys mogl mnie nakierowac gdzie w koszalinie dostane takie płyty razem z przyciną tak tanio :P ? zależy mi zeby wymiary kolumny były wlasnie okolo 30x40x75 do 90cm nie bede tłumaczył dlaczego .. ;] poprostu chce taka kolumne... chce zebyscie pomogli jak ja zrobic ale pieniedzy niemam wiele:P wiec prosze zebyscie doradzili naprawde cos taniego bo poco mi porady zebym kupil cos drozszego jak niemam na to pieniadze :) nie liczac obudowy mam na to jakies góra 150zł...
                pozdrawiam

[ Dodano: 2008-11-15, 08:44 ]
                Pawel S., Siema. moge prosic numer gg to bysmy obgadali budowe tych kolumn jakos szybciej i dokładniej niz na forum ;] pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez damian89r
                  tylko jakbys mogl mnie nakierowac gdzie w koszalinie dostane takie płyty razem z przyciną tak tanio ?
                  najwygodniej w nomi lub castoramie - jednak nie az rtak tanio - raczej gorna granica podanej ceny lub nawet i 50zl
                  ja kupuje najczesciej w SPESie (paget - po drugiej stronie ulicy od NOMI) tam mam zaprzyjaznionego stolarza :P

zakup przycietych plyt ma jeszcze jedna zalete - szybko to skladasz, duzo latwiej i nie trzeba nic szpachlowac

zależy mi zeby wymiary kolumny były wlasnie okolo 30x40x75 do 90cm nie bede tłumaczył dlaczego .. ;]
                  lepiej wytlumasz bo to bedzie paskudnie wygladalo :???:

nie liczac obudowy mam na to jakies góra 150zł...
                  spokojnie zmiescimy sie w budzecie

moje GG masz w profilu (na dole okna postu jest kilka paskow)

Skomentuj

30x40x75 to paskudne kloce wyjdą, coś pokroju altusów. na tych stx'ach można poniżej 20cm szerokości dać i do 25-30cm głębokości (niektórzy robią dziwnie głębokie pudełka i głupio to wygląda) a wysokość przynajmniej metr.

w sumie możesz pójść w inny wariant czyli kupić nową 17'tkę za 55zł - tańszą niż SCX (69zł), przy tym dużo ładniejszą 17-140-8-SK . różnica między 14SCX (39zł) a 17SK to tylko 16zł więc warto przemyśleć, tylko ktoś musiałby dla ciebie zwrotnicę zaprojektować.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                      tylko ktoś musiałby dla ciebie zwrotnicę zaprojektować.
                      zwrotnica bedzie od SW ale niewiadomo kiedy :/

Skomentuj

hmm... wczoraj wpadlem do sklepu z głośnikami itd. i kobieta mi poleciła jakis głośnik stx za 69zl i niskotonowy jakis za 10zł :P taki malutki hehe zwrotnica mają gotowe zrobione różne mozna dobrać koszt okolo 30zł + kabelki z gwizdki z 15zł... tłumaczyła mi cos z ohmami ze sa 4 i 8 jakie wybrać ??
                        co do obudowy to zależy mi zeby miała z80cm wysokości [około]i 30 szerokosci te dwa wymiary sa sztywne bo miejsce gdzie ma stac jest takie ze tak by to pasowało :P ale to jak powinna byc głęboka około zeby dobrze grało?

Skomentuj

damian89r, nie chodz do takich sklepow bo ci pani zrobi syf w glowie ..

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                            tylko ktoś musiałby dla ciebie zwrotnicę zaprojektować.
                            Ja planuję się za to zabrać w parze z PJ-ką (pewnie też powstanie wariant z missionem i z STX-AK, potem się wybierze co lepsze) bo przyszedł czas na zmianę ARN-ów... Ale będzie to moja pierwsza zwrotka i nie wiem czy będzie się do czegoś nadawała :)

Skomentuj

damian89r, co to byl za sklep? jak mieli STXy to chyba mikro? ciekaw jestem czy scalak jeszcze sprzedaje jakies glosniki :lol:

odezwij sie na GG lub zglos sie osobiscie to szybko wytumacze ci pare rzeczy:P tylko czas mam dopiero od srody/czwartku

Skomentuj

sklep zaraz obok MZK po tej stronie gdzie kerfur :P niepamietam nazwy sklepu nie zwracalem uwagi ale sklep dosc duzy i sprzetu maja sporo

Skomentuj

mikro na dzieci wrzesinskich - duzo maja ale nic tam bym nie kupil bo nic wartego uwagi nie maja :P

zglos sie w piatek to wpadniesz do mnie posluchac paru konstrukcji. moze tez uda mi sie przekonac ciebie do "normlanych" wymiarow kolumn :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X