Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto na Altusach 110 budować kino domowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto na Altusach 110 budować kino domowe?

Pytanie takie jak w temacie.
    Wiem, że zajmujecie się też budową, ale mnie raczej chodzi o to czy mozna te kolumny do czegoś w kinie wykorzystać. Pokój ma 25 m2, amplituner sony STR-DE585.
    Jeśli odpowiedź byłaby twierdząca to podpowiedzcie proszę co bym musiał kupić (jakiego centrala i satelitki) aby to dobrze grało

Nie ma sensu....
    Moze napisz ile masz kasy na cale kino domowe?

Skomentuj

Kasy jak zwykle ma się za mało :)

Myślałem nad Tonsilem - FENIX.
      http://www.allegro.pl/item476554212_...enix_raty.html

albo KODA
      http://www.allegro.pl/item477503542_...v2_glogow.html

To drugie dużo tańsze i myślę, że na moje potrzeby stykłoby.

Skomentuj

Jesli masz te kolumny to najpierw je podlacz i posluchaj. Nie ma sensu ich kupowac do kina domowego ale jesli juz je masz to czemu choc nie sprobowac. Tu kolega VIP sie troche zagalopowal..

Skomentuj

No kolumienki u mnie stoją kilkanaście lat (kupiłem je chyba w 1994 roku). Nie były regenerowane bo nigdy tego nie wymagały, nie były modernizowane. Oryginalne przetworniki jakie wtedy były montowane. Mam je, dlatego zastanawiam się nad tym, czy warto, a jeśli tak to co warto dokupić, zeby było dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marc73
            Myślałem nad Tonsilem - FENIX.
            http://www.allegro.pl/ite...fenix_raty.html

albo KODA
            http://www.allegro.pl/ite..._v2_glogow.html

To drugie dużo tańsze i myślę, że na moje potrzeby stykłoby.
            jak tak na to patrze to juz bym wolal te altusy :???:
            w fenixach dobrze graja tylko woofery - reszta do wymiany.

szkoda ze na allegro niema juz zestawu kina mivoca - bylaby duzo lepsza opcja za male pieniadze.

najlepiej by bylo jakbys podlaczyl 5 altusow w kinie. jednak tak duze kolumny nawet w twoim pomieszczeniu to przesada.

Skomentuj

Jakieś inne propozycje??
              Sprzedać te altusy i kupic co inne??
              Nie jestem melomanem, ale chciałbym, żeby te kolumny zrobiły dobre kino w tym pokoju.
              Albo zapytam tak - na co zwrócić uwage przy ew. doborze centralnej i satelitek?
              Moc, efektywność??

Skomentuj

najlepiej by bylo gdybys mial 5 identycznych kolumn na cale kino. jako ze masz juz te altusy to zostaw je i dokup cos taniego ale cos co zagra a nie jakies voice krafty z allegro...
                najtansze sa chyba tonsil fenix ale ich nie polecam bo brzmia paskudnie (poza wooferami)
                tansze moga byc STXy i one chyba bylyby najlepsza alternatywa. kit z tym ze nie maja zwrotnicy - tego niemaja wszystkie budzetowe kolumny :P

a moze jakies uzywki poszukaj?

Skomentuj

Albo powiedz najpierw ile masz kasy...

Skomentuj

Nie mam określonych pieniędzy przeznaczonych na kino.
                    Jeśli będzie to duża kwota, którą będę musiał przeznaczyć na zakup kompletu 5.1 głośników to będę kupował na "raty" - najpierw fronty, potem central itd.
                    Ale jeśli będzie coś co dobrze zagra z tymi altusami to zapłacę za to, ale też bez przesady.

http://www.allegro.pl/item483522702_...ny_czarna.html
                    Wydaje mi się, że to sporo za jedną kolumnę. Ale... mogę się mylić bo wiem, że za 10 tys tez mozna kupic kolumny :).

Nie to jest dla mnie najważniejsze.
                    Czym się kierować wybierając centrala i satelity, czy dać sobie spokój i sprzedać i potem kupić coś innego.
                    No i następne pytanie - co?
                    Myślałem o czymś z Tonsila, ew. Kody.
                    VoiceKrafty i inne wynalazki o kosmicznych mocach odpadają..

Skomentuj

Wydaje mi się, że to sporo za jedną kolumnę
                      wlasnie chcialem zaproponowac kino na siestach :mrgreen:
                      VoiceKrafty i inne wynalazki o kosmicznych mocach odpadają..
                      w takim razie wiekszosc KOD tez odpada.

jak tonsile to siesty, w podobnej cenie beda np dali, jamo itp. co zagra lepiej to nie powiem - trzeba posluchac.
                      najlepiej jakbys okreslil ile max na to moglbys wydac to bedzie latwiej. kino na siestach to bedzie ok 3000zl - wydasz tyle na to? jak nie to kupuj narazie najtansze kolumny i zobacz czy wogole efekty ci sie podobaja

Skomentuj

Marc73, a nie rozważałeś wykonania zestawu samemu? Wyszło by taniej/lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          najlepiej by bylo jakbys podlaczyl 5 altusow w kinie. jednak tak duze kolumny nawet w twoim pomieszczeniu to przesada.
                          Pawle zastanów sie czasami nad tym co piszesz.
                          Dwie taki kolumny w takim pomieszczeniu to już dość sporo, a co dopiero 5 no i na dodatek jaki to ma sens :neutral: Nie wspomne o wysterowaniu tego zestawu, jego marny Sony nie poradziłby sobie.

Marc73 Najlepiej to abyś sam poszedł do sklepu i po słuchał tych kolumn, od Siebie moge dodąc ze zestaw tonsila Siesta,Premium naprawde ładne brzmią głosniki zastosowane w nich są bardzo ciekawe, ale czy aby na pewno uda ci się je zgrać z altusami tego to już nikt cie nie powie, musisz sam sie przekonać.

Skomentuj

hol
                            Niestety, nie jestem aż tak dobry w klocki typu "akustyka", żeby zrobić coś samemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                              Pawle zastanów sie czasami nad tym co piszesz.
                              Dwie taki kolumny w takim pomieszczeniu to już dość sporo, a co dopiero 5 no i na dodatek jaki to ma sens
                              chodzilo mi o idee kina. najlepiej jest 5x to samo. jednak jak na koncu napisalem to przesada z takimi kolumnami ;]

Skomentuj

Nie kupuj Kody.
                                Ja mam te z serii harmony, miało to grać super a tu średnich tonów mało,sub przeciąga bas do tego niska efektywność.Dużo kasy wydane a efektu nie ma ,no może wizualny bo są ładnie wykonane

Skomentuj

funiax1 - dzieki.
                                  To już mamy:
                                  NIE
                                  - VK
                                  - Koda
                                  TAK
                                  - Tonsil Siesta

A co innego możnaby w podobnych kwotach? JBL?? WHARFEDALE?? PRISMy??

Skomentuj

w zasadzie to najlepiej by bylo jakbys ich posluchal. teraz raczej nikt nie sluchal wszysstkich kin i nie powie ci ktore najlepiej brzmia...

Skomentuj

Czyli bylibyście za tym, żeby sprzedać te Altusy i kupić cos innego?

Skomentuj

Paweł. S. zaproponował budowę na tonsilu 15/40/5 i Vifie DX lub Xt 25 , Polecam DIY jak masz trochę kasy to na fronty i głośniki efektowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X