Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka trywialnych pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka trywialnych pytań

Właśnie bawię się w projektowanie moich przyszłych kolumienek i mam kilka pytań, co do których nie mogłem doczytać się odpowiedzi.
    1. Czy kształt komory głośnika może być dowolny, a liczy się tylko wypadkowa dostępna objętość?
    2. Czy średnio i wysokotonowca też zamyka sie w osobnych odpowiednich objętościowo komorach, czy można je dać do komory niskiego. Oczywiście w obudowie zamkniętej.
    3. Tak z ciekawości, to jaką moc ma kolmunienka 3-way z głośnikami o różnych mocach nominalnych? Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?

nic nie poczytałeś forum, nawet 15 minut bo to wszystko było niedawno.

1. dowolny w granicach rozsądku
    2. na wysokiego nie trzeba na pewno, możesz go dać razem ze średnim
    3. tak, ale moc jest nieistotna do muzyki, tylko dresy się tym jarają.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      2. na wysokiego nie trzeba na pewno, możesz go dać razem ze średnim
      Sredniak powinien byc oddzielony od basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lordzet
        3. Tak z ciekawości, to jaką moc ma kolmunienka 3-way z głośnikami o różnych mocach nominalnych? Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?
        Zamieszczone przez amdr
        3. tak, ale moc jest nieistotna do muzyki, tylko dresy się tym jarają.
        Bzdura, przecież moc jaką może przyjąć kolumna o ile zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana to moc którą ma głośnik przenoszący najniższe pasmo (Czyli w konstrukcji 3way głośnik basowy)

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
          Bzdura, przecież moc jaką może przyjąć kolumna o ile zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana to moc którą ma głośnik przenoszący najniższe pasmo (Czyli w konstrukcji 3way głośnik basowy)
          I tak i nie bo kopolka wytrzymujaca mala moc nawet wysoko ucieta moze pojsc szybciej niz mocny niskotonowiec.. ogolnie to zalezy od roznych czynnikow choc wydaje sie za faktycznie w wiekszosci przypadkow moc max zalezy od niskotonowca.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
            nic nie poczytałeś forum, nawet 15 minut bo to wszystko było niedawno
            A Ty amdr niby czytales... ciekawe,bo wypisujesz jakies wytwory wyobrazni.

1. Krztalt komory glosnikowej moze byc dowolny jesli chodzi o obudowy zamkniete,z br jest juz troche ciezej,ale to zalezy jakich dokladnie krztaltow ma byc ta obudowa,kula,trojkat,w tych przypadkach tez nie ma roznicy...chyba ze chcesz zrobic suba w krztalcie rozgwiazdy.

2. Niektore wysokotonowki przepuszczaja powietrze wiedz przed zlozeniem wszystkiego do kupy warto sprawdzic. Tak sie robi z budrzetowkami,w hi-end'ach przewaznie montuja wszystko oddzielnie.

3. Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
              1. Krztalt komory glosnikowej moze byc dowolny jesli chodzi o obudowy zamkniete,z br jest juz troche ciezej,ale to zalezy jakich dokladnie krztaltow ma byc ta obudowa,kula,trojkat,w tych przypadkach tez nie ma roznicy...chyba ze chcesz zrobic suba w krztalcie rozgwiazdy.
              no to ty poczytaj dokładnie bo napisałem "w granicach rozsądku" bo wiadomo że rura, kula itp to bezsens. ale takie pomysły mało kto ma ale można oczywiście uściślić w rozmowie z upośledzonym, że 50 metrowa rura o pojemności 10 litrów nie zagra jak skrzynka.

2. Niektore wysokotonowki przepuszczaja powietrze wiedz przed zlozeniem wszystkiego do kupy warto sprawdzic. Tak sie robi z budrzetowkami,w hi-end'ach przewaznie montuja wszystko oddzielnie.
              niektóre tak, choćby moje w unitrach ZG-15C, ale PRZECZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM o jakich głośnikach jest mowa w pierwszym poście. no chyba, że z targu plastikowe pierdziawki.

3. Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny.
              mam nadzieję, że to nie do mnie bezpośrednio bo nie pisałem, że jest inaczej. moc to pojęcie dość abstrakcyjne w domowych głośnikach.
              i niedawno też pisał ktoś, że HDS 180 się dopiero rozkręca, a kopułka XT25 ma już dość. Więc tak, czytałem forum...

przy okazji polecam słownik ortograficzny bo "budżet" pisze się z "ż" a nie "rz", "kształt" przez "sz" a nie "rz", o polskich znakach nie wspominając.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez lordzet
                Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?
                Zamieszczone przez amdr
                tak
                Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny
                [quote="amdr"] mam nadzieję, że to nie do mnie bezpośrednio bo nie pisałem, że jest inaczej [/qupte]

gdzie niby to napisales? probujesz sie tylko wymadrzac nic wiecej. Jesli ktos kto sie pyta jest jeszcze zielony w tych sprawach to pisze sie mu dokladnie. Zaloze sie ze lordzet po twojej wypowiedzi mial na mysli glosnik wysokotonowy,na bank,ja 13 lat temu kiedy bylem jeszcze zielony i nie bylo internetu tez tak myslelem.

polecasz mi slownik? a ja ci polece jeszcze poczytac forum,moze sie dokrztalcisz.

Skomentuj

Czaruję...
                X