Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie głośniki szerokopasmowe do obudowy tubowe (niekoniecz)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie głośniki szerokopasmowe do obudowy tubowe (niekoniecz)

Wiem że są lowthery za 400dolców, Fostexy za 150 ale poszukuje czegoś 2 razy tańszego, tak do 200-300zł. JEst cos takiego czy moge sobie darowac ta namiastke hajendu w domu

poszukaj jakiegos tonsila albo moze beymy cosik... ale hajendu bym sie nie spodziewal ;]

Skomentuj

Visaton też ma dość przystępne cen, no i tesla.

Taka polska firma (nazwy teraz nie pamietam, z pomorza są) za tuby na teslach każa sobie płacić kilka kzl.......

Skomentuj

Cena Visatona B 200 to prawie 700 zł, czyli taki przystępny to on nie jest. Przynajmniej dla mnie. Reklamowany jest jako high-end, więc może dlatego ...
        Może oprócz Tesli i Tonsila (których chyba jednak do high-endu zaliczyć nie sposób) można by spróbować Monacora SP-200X. On też high-endem pewnie nie jest, ale cenę powinien mieć duuużo niższą niż wcześniej wymieniony Visaton. Dokładnie nie wiem ile w Polsce, ale nie powinien być droższy niż jakieś 190 zł - trzeba by zapytać w GMM. Jego charakterystyka źle nie wygląda (przynajmniej ta na papierze). Jest nieco mniej poszarpana niż Visatona B200, ale niestety bardzo szybko opada powyżej 15 kHz, a Visatona nie (nie aż tak szybko). Obawiam się, że jeżeli nie zainwestujesz w porządny głośnik przenoszący co najmniej te 17 - 18 kHz to możesz się poważnie rozczarować stosując tanie głośniczki przeznaczone do nagłaśniania sal konferencyjnych. Nie wspomnę już o reszcie toru elektroakustycznego, która przecież też powinna być godna miana high-end.
        Poniżej linki do jednogłośnikowych konstrukcji Visatona opartych na B 200
        http://www.visaton.com/cgi/VisatonFr...prache=english
        Pozdrowienia
        ALT

Skomentuj

->ALT,
          to,że wybrałeś najnowszy i najdroższy model Visatona szerokopasmowego o niczym nie świadczy.......

są modele BG za ok80zł i inne serie
          tutaj spis i opis wszystkich szerokopasmowcow Visatona
          http://www.visaton.pl/inf.php?mg=02&bm=02szeroko

cennik jest na ich stronie

Skomentuj

No niby tak, czyli w cenie 200-300zł nie ma dobrego szerokopasmowa? A ta Tesla to co, zwykły tvm? Które modele? Ten monacor wogole nie będzie miał wysokich tonów? A te visatony? Sorry, ale barddzo mnie zainteresował temat dobrych szerokopasmowców.
            Kapelli- chce żeby przestrzennością i jakością powalało... anr150 i arvke? 300zł za jeden głośnik przypominam.

http://www.acuhorn.pl/secco145.htm

Czy chodzi czasem o ta firme? Ta TESLA to tvm, tak?

Skomentuj

Spacestar, aż tyle się nie znam, ale wydaje mi się że z Visatona masz najlepszą ofertę.
              Ich zestawy jak wiadomo kosztują dość trochę, a i same głosniki są niczego sobie.

Tak, Teslato TVM i na nich robi accuhorn. o te szerokopasmowce mi chodziło.
              zobacz na www.empire.com.pl i www.akkus.com.pl - tam mają szeorki wybór TVM
              jak grająARN150 iARV nie mam pojęcia :(
              zaniedługo bede robił monitorki na jakiejś 16cmTVM (która, jestem w trakcie ustalania) i na 90% na ARV104, a na razie się nie wypowiadam.

Visaton a TVM to jak niebo a ziemia.......
              ja bym mając 300zł brał Visatona.

tu są specjaliści:
              http://audiostereo.pl/forum_wpisy.ht...at=11025&all=1
              tam spora grupa ludzi robiła własnoręcznie tubowce, więc powinni Ci pomóc.
              popytaj.

Skomentuj

Ja bym tylko dodal ze ten Haj-End na glosnikach jednodroznych czyli szerokopasmowych jest tylko dla dziwacznych maniakow! Sluchanie takich glosnikow co nie maja ani dobrej gory ani dolu to cofanie sie w przeszlosc. Na szczescie wiekszosc audiofili zadawala sie klasycznymi dwudroznymi kolumnami na dobrych glosnikach.
                Audiofili jest <1% a dopiero wsrod nich sa zwolennicy pojedynczego glosnika i jest ich tez ok 1% z 1% ludzi.

Skomentuj

Też prawda.
                  Jeżeli ktoś chce płacić duże pieniądze za średni dźwięk – jego sprawa. Może to lubi.
                  Poza tym, jak widzę opis kolumny tubowej (AcuHorn secco145) zrobionej na głośniku za jakieś 25 zł i z okablowaniem Van den Hul ogarnia mnie wesołość.

Skomentuj

ludzie - jak ktoś chce próbować niech próbuje!
                    jakby wszyscy tak myśleli to łęch........................

a dzisiejsze nowe serokopasmowki sąnapewno duzo lepsze od starych,
                    ale i tak czesto coponiektorzy je wspomogają subem

Skomentuj

Ależ oczywiście.
                      Jeżeli kolega chce się przekonać jak gra szerokopasmowiec – niech próbuje.
                      Jego kasa, czas i praca.
                      Chciałem tylko przestrzec przed stosowaniem marnych przetworników.
                      Naprawdę szkoda czasu i pracy.
                      Co do starych szerokopasmowców: miałem dawno temu stareńkiego 12 calowego Goodmansa. Pracował w skrzyni BR około 100 litrów zasilany wmontowanym w obudowę wzmacniaczem lampowym i muszę powiedzieć, że grał bardzo dobrze. Lepiej niż większość ówczesnych kolumn Tonsila. Niestety był tylko jeden i nie mogę nic powiedzieć o stereofonii.
                      Wracając do nowszych konstrukcji. Jak ustawimy barierę ceny na 300 zł za głośnik, to wydaje się, że Visaton BG 20 powinien być najlepszy. Mimo, że nie jest on przeznaczony do domowych kolumn hi-fi, o czym pisze sam Visaton:

Typical applications:
                      - Midrange unit for full scale or musicians' PA systems
                      - Vocal or guitar monitors
                      - Fullrange speaker for electronic organs and keyboard

W każdym radzie będzie dużo lepszy niż najlepszy chyba TVM - ARZ6608.
                      BG20 w dużej obudowie BR (Vb=60 litrów, fb=40Hz) da (jak na szerokopasmowca) niezły bas (-6dB przy ok. 42 Hz) przy dobrym impulsie (poniżej 11 ms przy 34 Hz).
                      Wydatek około 150 zł za jeden głośnik.
                      Jeżeli zrezygnuje się z jakichkolwiek zwrotnic – trzeba będzie się pogodzić z nadmiernym wyeksponowaniem średnich tonów w zakresie 1 – 5 kHz.
                      Osobiście wolałbym jednak dobrze zaprojektowany dwudrożny zespół na dobrych głośnikach.
                      Pozdrowienia
                      ALT

Skomentuj

nie wiem ale Tonsil czego by nie zrobi to Hi-end dla mnie nie bedzie... to przykre bo jest cos takiego jak VW i szkopy sie ciesza ale maja z czego... buuu...

Skomentuj

byłem w sobotę na Audioshow.
                          i słuchałem..........hehehe

szerokopasmowców!
                          głośnik byl baaaardzo duży, albo jak kto woli - pier.....ny

i wiecie co?
                          jakby wam to postawić obok normalnej kolumny wo w życiu nie zgadniecie że to szerokopasmowiec. grało fantastycznie, nie czuło siębraków ani na dole, ani na górze pasma

grało fullwypaśnie
                          aha - napędzane to było elektroniką Linna, a głośnik był Fostexa

Skomentuj

No właśnie wiem że fostexy są spoko, taki 20cm co? Nie drogi... 300& i napewno cos kupisz...

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli
                              byłem w sobotę na Audioshow.
                              i słuchałem..........hehehe

szerokopasmowców!
                              głośnik byl baaaardzo duży, albo jak kto woli - pier.....ny

i wiecie co?
                              jakby wam to postawić obok normalnej kolumny wo w życiu nie zgadniecie że to szerokopasmowiec. grało fantastycznie, nie czuło siębraków ani na dole, ani na górze pasma

grało fullwypaśnie
                              aha - napędzane to było elektroniką Linna, a głośnik był Fostexa
                              ja tez bylem i spoko to bylo fenomenalna scena... Na pewno jest to jakis kompromis co do pasma ale inna sprawa czy to przeszkadza we wspanialym odbiorze - i to byl wlasnie ten visaton...

Skomentuj

O czymś innym myślicie jeden o fostexie a drugi o visatonie...

Skomentuj

visaton też miał szerokopasmowca,
                                  ale akurat ja pisałem o FOSTEXIE W POKOJU LINNARTA

visaton miał swój osobny pokoik, ale jak ja tam byłem jakieś takie smuty leciały że się słuchać nie dało, więc szybko wyszedłem

Skomentuj

wy tu opisujecie drogie glosniki a taka tsla co o niej opisza

"Głoœniki Tesli po raz pierwszy zastosowała w kolumnach tubowych firma AcuHorn. Majš one wszystkie pożšdane zalety, posiadajš dwa stożki i zawieszenie faliste papierowe, gładki przebieg charakterystyki przetwarzania i parametry T-S zaprojektowane idealnie do skrzyń otwartych. Najmniejsza ruchoma masa 7,787 gram na 188,69 cm2 wœród głoœników klasy 20cm. "

Skomentuj

Ta Tesla to ARZ 6608. Mam ją w domu w otwartej odgrodzie 1500 x 430 mm + 15 cm skrzydełka (głośnik nie cięty) + Tonsil GDWK 11/100 przez 1,2 uF + dół wspomagany przez subwoofer od zestawu Creative SB310.

Gra to razem znośnie (choć słychać podbarwienia dźwięku), ale otwarta odgroda zagraca trochę pokój - zwłaszcza, że musi być odsunięta od ścian bocznych i tylnych. Nie wiem - może, jakby z plexi zrobić, to by przynajmniej optycznie pokoju nie zajmowała.

No i 43 cm szerokości odgrody otwartej to trochę mało - 60 cm należy przyjąć jako minimum + 20 cm skrzydełek po bokach. Oczywiście głośnik umieszczony poza środkiem (off center). Położenie głośnika w odgrodzie modelowałem programikiem The Edge ze strony http://www.tolvan.com

Skomentuj

zaraz przeciez idea glosnikow tubowych jest taka zeby nie bylo wysokotonowego tylko jeden glosnik szerokopasmowy!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X