Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki do monitorów?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetworniki do monitorów?

Witam serdedznie forumowiczów:) To mój pierwszy post...

Przez pewien czas czytam to forum, gdyż chciałbym wystrugać sobie monitorki. Co do preferencji muzycznych to są naprawde dość szerokie: trance ze sporą ilością wokalu (ATB, Armin van Buuren, Oceanlab, Dj Shah,...) , polscy wykonawcy (Varius Manx, Goya, Dżem, Łzy, Normalsi,...), troszkę gitarowego brzmienia (Fall Out Boy, Nickelback, Adema, Linkin Park,...), R&B, praktycznie każdy rodzaj muzyki od czasu do czasu. Co do grania to lubię raczej ciepłe ale szczegółowe granie, tak jakby kryształowa górę, wyraźną i gładka średnicę a o basie to sam nie wiem co powiedzieć:P lubie i puknięcie i taki basik w tle nadający masy muzyce. Aktualnie jako żródło służy mi Prodigy HD2, wzmak to Luxman L-120A (aktualnie w serwisie i niestety mi go nie naprawią i musze szukać kogoś kto by sie tym zajął bo sprzęt bardzo mi się podoba:)) kolumny to tylko Altusy 140 po modyfikacjach czyli założona kopółka zamiast tubowca, zminione kondy w zwrotnicy, ominięta regualcja wysokich i średnich, dodanie b-r, i wytłumienie, RCA to RK-50 na Neutrikach.

A teraz co do monitorków, Na przetworniki chciałbym przeznaczyć około 600zł plus inne koszta za materiały i zwrotki. Kleje i MDF już mam:) zostało się z zabudowy do auta. Chciałbym aby zagrały ze sporą przestrzennością, ciepłem, szczegółowością i odpowiednią dynamiką. ( Tak to pewnie tylko w Erze:) ) Gdyby było trzeba to może bym coś jeszcze doskubał do tych droższych przetworników ale raczej nie dużo. Czekam na jakieś ciekawe propozycje, sugestie:) co do zwrotnic to skłaniałbym się do tego aby ktoś je dla mnie wykonał, paczki dam do znajomego stolarza a złoże i zaprojektuje sam. Pokój to jakieś 13m2 ale pewnie w niedługim czasie zmieni się na 20m2. To chyba większość ważniejszych informacji:P

Pozdrawiam Przemek B.

Do tego co napisałeś pasuje idealnie Vifa M18WH + MDT-29. Poszukaj w dziale z gotowymi konstrukcjami, jest kilka projektów na tych głośnikach. Ogólnie są one bardzo chwalone. Jest jeszcze kilka ciekawych propozycji np HDS180 + XT25, STX 15 akx + PJ, 165kep + xt19, ale ta wydaje mi się najlepsza.

Skomentuj

A w jakiej to obudowie zagra?? Jaki litraż i jak najlepiej zestroić b-r??
      Przedewszystkim gdzie można zakupić te przetworniki bo wiadomo dostepność też jest ważna:)
      Co do tej M18WH to słyszałem że ona nie jest zbyt szczegółowa ale to tylko opinia zasłyszana.
      Może jakieś inne propozycje.
      Jak przedstawiają sie ceny tych głośniczków bo coś mi sie zdaje że one przekraczają mój budżet?? I jaki byłby orientacyjny koszt zwrotnic do nich??

Skomentuj

M18WH to 18-20litrów najlepiej, jak monitorki to pewnie z 18
        zakupic możesz np w ac jest wątek w dziale offtopic, ale z uwagi, że pewnie nie będzie zbyt szybko zamówienie to może http://www.loudspeakershop.eu/

Skomentuj

Tam właśnie znalazłem vifki ale gdzie szukać tego morela??

Skomentuj

Przemko1985, Morela MDT-29 kupisz albo w Audiocomponents albo za 2x tyle w polskim sklepie - qba.com.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
              Morela MDT-29
              Sprzedawal ktos z forum ostatnio nowki... ale nie wiem czy zeszlo, zerknij do ogloszen.

Skomentuj

Witam jeśli poszukujesz szczegółowości ,przestrzeni i stereofoni to na pewno był byś zadowolony z Seas L18rnx/p oraz 27tbfc/g lecz na same przetworniki musisz mieć 760zł (sam na nie zbieram) ,z tego co czytałem po naszych oraz zagranicznych forach jeszcze nikt nanie nie narzekał a kopułka jest porównywalna ze sporo droższymi przetwornikami.
                Qba Sobieski III są na tych przetwornikach wiec możesz sobie poczytać opinie.

Skomentuj

toma085 a gdzie je można kupić L18RNX/P + 27TBFC/G?
                  Tutaj ktoś bardzo ładnie zrobił na nich monitorki:
                  http://www.audiostereo.pl/L18RNX/P_+...nka_37441.html
                  Tak mi się spodobały że sam bym coś takiego zrobił.

Skomentuj

Można je kupić w Polinku mają je od ręki(pytałem o cene i dostepność)
                    Jest jeszcze opcja użycia zamiast L18 Daytona rs180 który jest prawie tak dobry jak L18 a o 100zł tańszy ,ale dostepny dopiero od 10 Grudnia w sumie jak bym nie dozbierał do tego czasu na Seasa to robie na Daytonie rs180 i 27Tbfc/g a jak by się nas znalazło 3 to przetworniki by wyszły około 550zł bo dają zniżkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                      Daytona rs180 który jest prawie tak dobry jak L18
                      Sluchales?

Skomentuj

Ja pewnie zdecyduje się na morela i vifę z AC o ile będzie zamówienie niedługo:) musze się liczyc z kosztami a te głośniki pewnie uda mi się kupić do 600zł. Jeszcze tylko musze kogos poszukać kto by sie podjął zrobienia zwrotnic do nich:)

Skomentuj

którą vifę i morela? m18wh + mdt29 jest opracowany, pawel.s pewnie podejmie się wykonania gotowego elementu.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Tak dokładnie te. Mam jeszcze pytanie co do b-r. jak najlepiej zestroić tego midbasika w 20L pewnie taka skrzynka mi wyjdzie. Chciałbym b-r z przodu. Rozumiem że najlepsze miejsce jest pod głośnikiem. Pytanie tylko jaka musi być odległość b-r od głośnika?? Koszt zwrotki to pewnie coś około od 150 do 200zł??

Skomentuj

Ogólnie przyjęta zasada to odległość br od czegokolwiek w obudowie powinna być nie mniejsza niż jego wewnętrzny promień, oczywiście można ten fakt nagiąć w granicach rozsądku jeśli istnieje taka potrzeba. Czyli samo ujście na zewnątrz może znajdować się zaraz przy głośniku bez jakiejkolwiek przerwy, aby wewnątrz obudowy odległość br od ścianek była w granicach 3 cm, bo taki promień wewnętrzny ma br który zastosujesz.
                              Poza tym komuś już z Pawlem S. podpowiadaliśmy wymiary takiego przerośniętego monitora właśnie pod m18wh + mdt29, łącznie z podglądem i wymiarami zaprojektowanymi w solid works. Poszukaj. Br kupujesz HP 68x220 i dotniesz sobie na tyle i będzie trzeba. Strojenia pod ten zestaw też już zostały opracowane, więc tylko poszukaj. Prawdopodobnie okolice 40-45hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                                odległość br od czegokolwiek w obudowie powinna być nie mniejsza niż jego wewnętrzny promień
                                Chyba średnica...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                  odległość br od czegokolwiek w obudowie powinna być nie mniejsza niż jego wewnętrzny promień
                                  Chyba średnica...
                                  napewno

Skomentuj

mój błąd

Skomentuj

Strojenia pod ten zestaw też już zostały opracowane, więc tylko poszukaj. Prawdopodobnie okolice 40-45hz.
                                      oj chyba troszkę wyżej?

Skomentuj

m18wh wyżej ? nie wydaje mi sie, na 50 to ja 15 akx stroiłem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X