Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuje info na temat głośników ze zdjęcia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukuje info na temat głośników ze zdjęcia

Witam, poszukuje jakiegoś info, na temat głośników ze zdjęcia - pamietam że była o nim mowa na forum, no ale nie idzie wertować całego.

Może ktoś pamięta co to za producent - kosz i magnez mają jak Tonsile 13/50/9/1

Wharfedale?

Skomentuj

Mi one przypominają głośniki firmy Hi vi, gdzieś bardzo podobne widziałem ale z tego co pamiętam mebrana kevlarowa była.

Skomentuj

Też się wczoraj zastanawiałem jak przeglądałem allegro

Skomentuj

To nie sa wharfedale na pewno. Hi Vi też raczej nie, przeglądałęm oferte. Wharfedale zawsze mają ścięte kosze

Ktoś dalej wie? Już się umówilem na odsłuchy, ale i tak chce się dowiedzieć co to za firma.

Skomentuj

Mam podobny problem.... podobnie jak wasik1989 tez podejrzewam tonsila ale nic pewnego . :?:

http://img514.imageshack.us/my.php?i...sc00022xl7.jpg
            http://img357.imageshack.us/my.php?i...sc00024ov7.jpg
            http://img84.imageshack.us/my.php?image=dsc00026cn3.jpg
            http://img219.imageshack.us/my.php?i...sc00027rg4.jpg

Skomentuj

napewno Tonsil.

Kolega mial:
              BASOWY - TT-250 P-28 B CATH GmbH
              ŚREDNIO TONOWY - MT 130-P2 CATH GmbH
              WYSOKO TONOWY - MTH P3-8 CATH GmbH

Montowane były w kolumnie tonsilowskiej (nie wiem jakiej, bo to kolegi), głosniki ponoc tez Tonsila ale z oznaczeniami wybitnie nie tonsilowskimi. Moze dlatego ze kolumna byla wersją eksportowa? Ale zeby zmieniali oznaczenia samych głośników?

A taki napis widnieje na tabliczce znamionowej:

CATH R (w kółeczku) ACOUSTIC
              Modell AQ 150 3 - WAGE - Box
              Balastbarkeit 100/150 Watt 8 ohm 32 - 22000 Hz
              CATH GmbH - 8756 Kahl
              Tel. 061 88-16-12
              Fax 061 88-16-58

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Ale zeby zmieniali oznaczenia samych głośników?
                a co bys powiedzial jakbys kupil wysokotonowa tube eminence a jak wezmiesz w reke to widzisz tonsila? :lol:
                tonsil tez produkowal/produkuje na uzytek innych

Skomentuj

Odświeżę tamat:
                  Tym razem chodzi mi o taki tweeter - miał ktoś styczność albo wie co to za sprzęt? Mam tylko jedno zdjęcie.
                  Początkowo myslałem że to jakiś DLS - ale stwierdzam, że raczej podróba.

Będę wdzięczny za informacje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989 Zobacz posta
                    Witam, poszukuje jakiegoś info, na temat głośników ze zdjęcia - pamietam że była o nim mowa na forum, no ale nie idzie wertować całego.

Może ktoś pamięta co to za producent - kosz i magnez mają jak Tonsile 13/50/9/1
                    Temat bardzo stary wiec może sie już przez ten czas wyjaśniło w innych wątkach. A jak nie no to prosze bardzo. Na zdjęciach jest Tonsil GDN 13/50/10 - ma stożek fazowy i membranę celulozowo-weglową.
                    parametry mozna odczytac tutaj: http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/135010.html

Skomentuj

Miałeś z nim styczność? Tym tonsilem?

Skomentuj

Miał z nimi do czynienia były pracownik Tonsilu, wystepujący na forum elektroda i audiostereo pod nickiem "ahfc". Robił na nich DIY.

Skomentuj

Nie na temat...

Szkoda że takich głośników tonsilu nie można było dostać tylko jakieś przedpotopowe konstrukcje na ochydnych blaszanych koszach jak po konserwie. Nisko-średnio tonówki zawsze mieli dość dobrze brzmiące ale nasz rodzimy rynek traktowali strasznie po macoszemu i nic ciekawego nie szło kupić poza głośnikami do naprawy altusów.
                          Popyt na głośniki o tak siermieżnym wyglądzie skończył sie 20 lat temu jak pojawiło się na rynku coś więcej niż Tonsil. Z rynkowego monopolisty upadli do rynkowego pośmiewiska, dzięki właśnie takiemu samobójczemu działaniu, naprawdę wielka szkoda. Bo jak widać potencjał był, produkty były bo tonsil niczym magik co jakiś czas wyciągał z kapelusza kolejny ciekawy głosnik i pokazywał go światu a poźniej cisza. Szkoda tylko, że jakoś tych produktów nie dało się kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Odświeżę tamat:
                            Tym razem chodzi mi o taki tweeter - miał ktoś styczność albo wie co to za sprzęt? Mam tylko jedno zdjęcie.
                            Początkowo myslałem że to jakiś DLS - ale stwierdzam, że raczej podróba.

Będę wdzięczny za informacje :)
                            czy to przypadkiem nie to..
                            http://allegro.pl/wysokotonowy-napra...701569319.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Nie na temat...

Szkoda że takich głośników tonsilu nie można było dostać tylko jakieś przedpotopowe konstrukcje na ochydnych blaszanych koszach jak po konserwie. Nisko-średnio tonówki zawsze mieli dość dobrze brzmiące ale nasz rodzimy rynek traktowali strasznie po macoszemu i nic ciekawego nie szło kupić poza głośnikami do naprawy altusów.
                              Popyt na głośniki o tak siermieżnym wyglądzie skończył sie 20 lat temu jak pojawiło się na rynku coś więcej niż Tonsil. Z rynkowego monopolisty upadli do rynkowego pośmiewiska, dzięki właśnie takiemu samobójczemu działaniu, naprawdę wielka szkoda. Bo jak widać potencjał był, produkty były bo tonsil niczym magik co jakiś czas wyciągał z kapelusza kolejny ciekawy głosnik i pokazywał go światu a poźniej cisza. Szkoda tylko, że jakoś tych produktów nie dało się kupić.
                              GDN 13/50/10 były głośnikami do prototypów linii VipArt. Razem z GDN 13/50/9 w tym samym czasie wypuszczonym, które miały się znaleźć w zestawach produkowanych przez Tonsil dla firmy EPOS.
                              Epos produkował takie angielskie dziwolągi bez zwrotnicy (seria ES-12, 14) i próbował rozszerzyć ofertę na produkty mniej dziwaczne i tolerowane wśród większej grupy potencjalnych klientów. EPOS upadł, marka został wykupiona i po kilku latach przerwy wróciła na rynek z czymś co wyglądem miało nawiązywać do ich starych wyrobów.
                              Na skutek tego Tonsil został z opracowanymi i wyprodukowanymi już głośnikami do EPOSów.
                              Zagospodarował je i tak wypuszczono serię o nazwie Excellence. Kolumny te w owym czasie pokonywały poprawnością brzmienia wszystko w swojej cenie - była to epoka lansowania nudnie grających TANNOY M1 i M2 i wręcz tragicznych brzmieniowo Mx oraz Acoustic Energy Aegis One (brytyjskiej legendy monitorów studyjnych pod którą podszyto jakieś chińskiej zabaweczki puszczające krew z uszu).

Tonsile VipArt, były na froncie internetowej strony Tonsila z 1998 roku. Częściowo wykorzystywały motywy wzornicze obudów Wharfedale 7 (Wharfedale to głośniki produkcji Tonsila, a seria 6 produkowana była w całości przez Tonsil).

Skomentuj

http://allegro.pl/show_item.php?item=1683358434 - szkoda że dopiero teraz się temat odświeżył bo bym taką parkę z chęcią przygarnął.

Skomentuj

On sprzedawał jeden głośnik?

ps. faktycznie pomyliłem się. Ten zestaw ze zdjecia w aukcji nazywał się Prestige. Prawdopodobnie nie pojawił się nigdy w sprzedaży. Tonsli pełnił w czasach PRL taką sama funkcję jak obecnie fabryki OEM w Chinach. Produkował rózne rzeczy na zamówienie dla znanych marek zachodnich producentów. Właściwie zaopatrywał wszystkich znanych i mniej znanych zarówno producentów masowych jak i wyspecjalizowanych producentów kolumn.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                    Tonsli pełnił w czasach PRL taką sama funkcję jak obecnie fabryki OEM w Chinach. Produkował rózne rzeczy na zamówienie dla znanych marek zachodnich producentów.
                                    Tonsil robił głośniki (czy tam ogólnie rzecz biorąc jakieś produkty) na zasadzie tylko ich wykonawstwa na podstawie gotowych założeń/projektów czy to była stricte polska myśl techniczna, która znalazła upływ i uznanie na rynkach zagranicznych (zakładam, że chodzi tutaj o rynki zachodnie)?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      Nie na temat...

Tonsil robił głośniki (czy tam ogólnie rzecz biorąc jakieś produkty) na zasadzie tylko ich wykonawstwa na podstawie gotowych założeń/projektów czy to była stricte polska myśl techniczna, która znalazła upływ i uznanie na rynkach zagranicznych (zakładam, że chodzi tutaj o rynki zachodnie)?
                                      Róznie z tym było. I tak i tak. I całe kolumny dla Missiona na głosnikach tajwańskich MNB ( czy jakos podobnie sie zwacych) na podstawie których potem zrobili własny głośnik nieco do niego podobny GDN17/40. I całkowicie własna produkcja na zamówienie Missiona czyli seria GDN13/50 robiona wg parametrów wymaganych przez Mission do ich zestawów 753.
                                      polipropylenowe 16cm w zestawch dla Heco póżniej na rynek krajowy produkowanych pod własną marką Tonsil. I zestaw KD Proton opracowany na rynek polski i jednocześnie sprzedawany pod marką Thomson we Francji w trochę innej kolorystyce.

DIY na tych głosnikach
                                      http://www.audiostereo.pl/moje-nowe-...diy_18183.html

Skomentuj

Czaruję...
                                      X